Ние околу и преку 40...

Discussion in 'Кафе-муабети' started by lunicka, Nov 5, 2014.

?

Во која старосна група спаѓате?

1. 30-35

570 vote(s)
    57.2%
  2. 36-40

247 vote(s)
    24.8%
  3. Над 41

171 vote(s)
    17.2%
  4. Над 50

8 vote(s)
    0.8%
Thread Status:
Not open for further replies.
  1. mira.mira

mira.mira Популарен член

Da se nadopolnam.Mnogu poveke bi prifatila deca odkolku nekoja psihichka bolest kaj partnerot(na pr shizofrenija ili depresija), ili pak zatvorska kazna za nasilstvo ili drugo, ili dolgovi od minato.
    No isto taka gi razbiram i tie koi ne mozat da prifatat. A ne gi razbiram tie sto rekle deka prifakaat , se omazile i posle im teknalo ne gi sakaat i prifakaat decata od prviot brak. Toj ne gi kriel , si prifatila i posle nema pu pu nevazi.

kuc, Lejla8, Sesil and 1 other person like this.
  2. referentka

referentka Moderator Staff Member

Темата е толку тешка и комплексна што неможе се во пост да се напише.
    Не е за замерка тие што несакаат партнер/ка со деца,зашто од старт треба да си свесен во што влегуваш.
    Љубовта кон некого знае да заслепи и СЕ што е негово да мислиш дека сакаш,се до моментот кога ќе испаднат проблеми па место бескрајна љубов односот да Ви се претвори во бескрајна војна.
    Прагот на толеранција на сите ни е различен па према тоа нема осудување ако некој рече "неможам со тебе зашто имаш дете".
    Јас 'земав' човек со деца ама и јас имав деца.
    Реципроцитет имаше од почеток.
    Ама нашите деца беа возрасни-пилнолетни.Точно знаеја која им е мајка а кој татко.
    Секој од нас заслужува подобро и сам си креира.Нетреба да им се замери и на старите кога ни укажуваат на нашиот избор дека е неисправен,ама пак и нетреба нивниот збор да ни биде последен во тој избор.Само како патоказ нека служи.
    ..и неможеме никогаш да оцениме кој постапил правилно.

Добро утро
    Денес пријатно ќе биде.
    Дома ми е цакум-пакум,ручеци имам,пеглани сме,одморени..
    ..и јас како по обичај експериментирав со косава и сега сум како бушман во главава.
    ЗоЖто Боже од готово вересија со правам?!

Убав ден имајте..

ph.orhideja, kuc, Peco and 29 others like this.
  3. LadyC

LadyC Форумски идол

За да се носиш со една така кажана "тежина" дете од друг брак е навистина за мене херојство.
    Еве тргам од мене ко пример. Моите беа разведени од мои 8 год а татко ми зема жена немажена претходно која со мене и ден денес е СРЦЕ. Ја обожавам! Детето ми го гледа како свое, а фала богу имам здрава права мајка. Ама и тие две деца кои се родија како плод на љубов мене ми се брат и сестра. И ги сакам неописливо многу.
    Не секој може да се носи со ваква ситуација. Пак ќе кажам и мајка ми е либерте и они се и топ функционираме како семејство.

Добро утро.
    Денес ќе падне бањање. Идам да се спремам за доручек. Од мене хотелов само пофални зборови може да чуе. Алал Да им е имаат врвна услуга и топ јадење. :)

*Amethyst*, ph.orhideja, kuc and 26 others like this.
  4. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Јас не реков дека е едноставно. Комплицирано е. Во семејните односи ништо не е едноставно, макар и да е сѐ „по книга“.
    Поентата е дали би се нафатиле.
    Јас да, ако го сакам човекот прво и основно, и втор услов е да има расчистено со бившата.
    Со децата се наоѓа решение, зависно од ситуациите.

Ај сега добро утро. Ми се спие ми се плаче :coffee: :yawn:
    После работа сум на проба за фстанО.

Дајте нешто интересно да збориме, да ми пројде денов побрзо... утре ми се враќа колешкава конечно :)

Last edited by a moderator: Aug 14, 2017
    kuc, fallenangel, Mr. Right and 16 others like this.
  5. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Добро утро.
    Дома ко да паднала бомба. Во буквална смисла. Сите собин треба од темел да ги чистам.
    Гледајки слики на инстаграм вчера уште толку западнав во бедови.
    Ко да живеам дома со студенти :worried:
    Алишта на сите страни. Полна корпа веш. Переноте стојат во корпа , спремни да ги наместам. А мене мува не ме лази. Кафето уште го допивам :wasntme:

И цел викенд го зборевме другарот на мм. Тазе разделен од девојката. Мм не е радозал ама јас сум. Жена ко жена . Ме интересираат пикантерии:wasntme: мм превртува очи. Не отвара уста. А кум на децава е..и се отвори
    Па колешки , афери ово оно.
    И од толку мислење го сонував вчера :rofl:
    Јас сум имала афера со него. Од кај до кај :x
    Се препотив. Коа станав како ми олесна кога сватив кај сум. Дека се е сон. Кај ми требаат такви збрки во животов.

Сеа си барам мотивација , да станам да средам. Сакам чист дом. Ама и лежење си сакам. Едно со друго не оди.

ph.orhideja, Ane-Goki1, kuc and 23 others like this.
  6. Petar80

Petar80 Форумски идол

Добро и убаво утро,свежо надвор убав сон се истера ноќва. Кафе испиено на работа расонет разбуден иако е Понеделник но некако со добра енергија за неделава. Во неа убавини ме очекуваат се надевам исполнетост и новост.
    Инаку темава (морам да кажам) никогаш вака не била сиромашна скоро еден час да нема шкртнато никој на неа.

Ane-Goki1, kuc, WORRIED.BT and 22 others like this.
  7. Bozica1980

Bozica1980 Форумски идол

Јас со душа го чекав денов со недели наназад. Сите обврски за денес ги одложував сега ме мрзи да се облечам и излезам. Ни се терам ни се водам.
    Детево 5години на нозе во 7 беше, сега доаѓа септември неа топ не ја буди :) животе иронија

Кафе пијам, прајте друштво

kuc, WORRIED.BT, Peco and 25 others like this.
  8. vitamina

vitamina Форумски идол

img1502691964776.jpg

Добро утро :)
    Ќе ја биде вака 8):D

kuc, mal.ecka, Peco and 30 others like this.
  9. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

@Bozica1980 и моиве се исти. Распустов го искористија да се наспијат. До 9 спијат на сабајле. Морам да ги будам принудно. Инаку летна денот ако ги оставам да се наспијат. Па борба е за миење лице/заби. Големата е спора, малово брзо на мене. Па бирање облека. Ова не , она да..
    :sweat:
    Утре тргнуваат првачињата кај нас во училиште. Малку порано од кај нас во Мк.
    Ние уживаме уште една година . Догодина прваче ќе биде детево мое. :rock:

И упте го допивам кафето. Со три/четири цигари:smoke:

kuc, WORRIED.BT, Peco and 14 others like this.
  10. Bridget

Bridget Форумски идол

Имотен лист од куќата дури не видам, ништо не признавам.

kuc, fallenangel, Lejla8 and 8 others like this.
  11. vitamina

vitamina Форумски идол

Не ти давам имотен лист ќе дојдеш ујдурми ќе направеш :D па и тебе ли да те мислам ^_^

Ane-Goki1, kuc, fallenangel and 7 others like this.
  12. Annath

Annath Форумски идол

Добро утро! 8)
    Арни? Јас сакам сонце, пак :D
    Лето е уште, рано е есен да дојде, море нека биде топло и понатака. Само што не верувам дека уште ќе жежи со овој интензитет како досега. Ама главниот проблем не е жешкото, главниот проблем е Скопје како град, тешко е подносливо летото во бетонска џунгла на асфалт.

Опа, свадби се спремаат... алал вера како можете толку однапред да планирате, ама со среќа да ви е! Јас на пример, не би можела... кога ме побара мм беше зима, свадбата ја закажавме за лето, септември месец, и не чекавме многу, а не знам дали и ќе бевме заедно ако ја закажевме за после година, две. Пошто јас сум проблемот, од тие што не се врзуваат... на мм ептен му се посреќи изгледа :wasntme:

Во однос на врска или брак со разведен со деца, уште пред да се омажам, немав никакви предрасуди. Не би откачила некој таков во старт. А сега, од друга гледна точка, кога јас би била разведена, имам и две деца, знам дека ретки се тие што би се нафатиле во врска со мене, а за брак да не зборувам, тешко се искоренува менталитетот и етикетирањето кај нас... тие што се разведени ко шугави да се |( мислам хелоу, секој има право на среќа, нели? Ако еднаш е згрешено, не мора човек да биде казнет поради тоа. Ама кај нас...

Иначе ова го пишував во 9:30, заборавив веќе што уште сакав да напишам...

Убав ден... малку морски шмек за уживање...

ph.orhideja, kuc, dunika and 29 others like this.
  13. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

@Annath имаме оптимисти во однос на свадби. :angel:
    Пријателка на баба ми и кажува за внуката.. они си идеа долго , он прв дечко и беше и си се земаа. Онака горда . Јас со тажна фаца у себе си мислам (греота бе) да не знаеш дали има и боље. Дур не пробаш од кај ќе знаеш ]:)

kuc, mal.ecka, Peco and 17 others like this.
  14. Bridget

Bridget Форумски идол

Абе така ако гледаме и од нашиве има подобри, зошто застанавме кај нив? Зошто не сме продолжиле со пробување? :D

kuc, stetoskop, Rebecca_R and 12 others like this.
  15. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Во право си да.
    Ама доста е. Јас мојот идеален го најдов. Може има и подобри не викам не. Ама па и не се залетав од прва и останав кај првиот.
    Таман ми е овој.
    Исполнета сум. Друго не ми треба.

kuc, stetoskop, LadyC and 12 others like this.
  16. Rubiii

Rubiii Популарен член

Интересна дискусија сте развиле, за која ќе останам воздржана.
    Јес да скоро секогаш имам свое мислење, имам став за многу нешта, ама за некои работи не можам однапред да заземам став.
    Прво велам никогаш не вели никогаш, а потоа се би зависело од околностите, но знам дека сум за среќен брак, не би трпела никакви ситуации и би го раскрстила доколку видам дека оди надоле или дека не штимаат работите.
    Животот е еден, а лично јас живеам за себе. Никој од околината не ме создал, некако највеќе сама со себе се гурав/м низ времето, моите ми дадоа таков простор да сама се оформувам (иако и ден денес држат се од страна под ОКО), но начално сама искусувам, па затоа не дозволувам никој да ми се меша или да влијае врз моите одлуки.

Гледам повеќето од вас наспани, одморени, средени, а јас ненаспана со денови.
    Ми треба мислење од секој кој се нашол во ваква ситуација, кој смета дека е компетентен и кој сака да одвои време за да напише свое мислење.
    Некои членки знаат дека го решавам станбеното прашање, но како се стега обрачот кога е ваква работа во прашање, така и се раѓаат нови прашања.
    Во мисла сме да градиме своја куќа, финанскиски повеќе ни се исплати, од деца сме сакале куќа, имаш своја слобода, фина површина и ред др предности.
    Маката ми е што на моменти ме фаќаат кризи дали сум свесна дека куќа бара да и посветиш внимание, да се одржава, а јас сум човек кој е амбициозен и иако моментално работам 1 работа, имам желба за нешто плус во иднина..
    Кога живеев со моите, станот ни беше 80м2 и за саатвреме го средував комплет (прашина, правосмукалка, ручек, џогер, алишта, тераси), сега сум во помало станче со дм кое ми одзема помалку време.
    Прашањa до желните за совет, и оние кои живеат во куќи @Annath @ph.orhideja @Ariel ...:
    1. Како се справувате со организација во дом, хигиена, готвење, деца, а притоа не сакате да трпи вашата кариера, социјален живот, партнер? Сами сте задолжени за се, или имате помош од мајка/свекрва/жена..?
    2.Дали сметате дека куќите се безбедни за живеење?
    Јас имам живеено во куќа, но тогаш беа други времиња, додека пак имам другарка која живее на Водно и често се мета на крадци.
    3.Каков вид на греење користите?
    Имаме план за куќа на спрат, доле би сакале камин, но што е со остатокот, посебно спалните, не сакам куќа во која ќе има ладни грч простории.

Топло кафе и леден овошен сладолед на мени уз тон работа.:emo:

kuc, WORRIED.BT, fallenangel and 11 others like this.
  17. simonka93

simonka93 Форумски идол

Се надевам нема да ти пречи што се јавувам неповикана, ама да споделам...
    1. Секоја сабота и недела чистам во дневна и кујна, скали,вц и спална. Собите кои не ги користиме искрено не се замарам да ги чистам, само по потреба доколку доаѓа некој на преспивање, пред и по престојот...Помош немам и правам сѐ сама...Е сега куќава е огромна, на 3 ката...Реално никогаш не ми е 100% цакум пакум чисто и средено, ама мислам дека кај помала куќа е полесно
    2.Од лично искуство почесто влегуваат по згради, куќите се побезбедни, ќе ставиш блиндор врата, ќе ставиш клуч на портата, куче чувар, аларм и сл.
    3.Ние имаме шпорет на дрва поврзан со парно за другите соби, ама има и камини специјални за со парно...Одлична опција е, само многу е битно каминот да е во соодветна големина во согласност со квадратурата на куќата

Ај сега добар ден :)

Ane-Goki1, kuc, dunika and 14 others like this.
  18. JuLleE

JuLleE Форумски идол

@Rebecca_R не те тагнав оти мислењето не ми е само за форумот, туку општо.
    Како што кажа Ана, кон разведените гледаат како да се шугави и за нив има некои поставени правила каков партнер треба да најдат.

Не е проблемот дали еден од нас може да се носи со минатото на партнерот, оти ако така гледаме некој има развод, друг болест, трет сосема нешто друго, ретко кога партнерите се идеални. Тоа е и љубовта на крајот, во прифаќањто и почита онаков каков што е. Тоа е индивидуално прашање дали некој може да се носи со одреден "товар" на партнерот, ама овде станува збор дека разведените, вдовец/вдовица треба да најдат слични на себе по статус. И ова боде очи. Тоа што народот поставува некои правила и кои очекува да се прифатат. Најлошо што се и прифатени.

Многу од вас ќе прифатат маж и да живеат со свекрва/свекор отколку со дете. И после читаме за нечовечки односи од страна на свекрвата, ама битно дечково бил слободен, без товар и дете.
    Кај нас, да ве прашам колку од вас би прифатиле брак со човек кој е инвалид, кој има автоимуна болест? И ова е товар и комплицирана ситуација која бара уште поголема спремност од прифаќање на разведениот.

Јас се разведувам на 29 години, има други кои тоа го прават помлади, некои го губат партнерот. Според нели она на народот да се најде сличен, овие лица се принудени да најдат партнери кои имаат деца. А се релативно млади. Ама 21 годишна или 25 треба да најде разведен од 40 и кусур оти оние како нејзе слободните се без деца и не ни смее да помисле на таков брак.

Не сме спремни да ги прифатеме лезбејките, педерите, разведените, самохраните родители, инвалидите, муслиманите. Само предрасуди. Сами вака си правеме, и најчесто ова по свој грб ни доаѓа. Затоа волку несреќни луѓе, квази бракови оти мора да се ожени според стандардите на народот.

19. ♡BuBaLe♡

♡BuBaLe♡ Форумски идол

На темава само ќе кажам - никогаш не вели никогаш и поплукај си под пазува!!

ај добар ден

Last edited: Aug 14, 2017
    kuc, mal.ecka, WORRIED.BT and 23 others like this.
  20. elimkd

elimkd Форумски идол

Добро бе луѓе 21век сме, во кој запустен дел од нашава земја живеете вие што сте разведени па што ве гледаат како канцер во опшеството и ви лепат етикети? Не би сакала да ве тагнам оти можеби ве има повеќе на темава, а не сте се пишале.
    Кај нас да не претерам ама сигурно скоро секој трет брак е несреќен, а лоши коментари и гледање со други очи може да добиете од несреќни жени љубоморни, кои потајно се би дале да се ослободат од лошиот брак и да ја осетат таа слобода која живот значи.

azelea, fallenangel, LadyC and 6 others like this.
Thread Status:
Not open for further replies.