Ние околу и преку 40...

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од lunicka, 5 ноември 2014.

?

Во која старосна група спаѓате?

1. 30-35

570 глас(а)
    57,2%
  2. 36-40

247 глас(а)
    24,8%
  3. Над 41

171 глас(а)
    17,2%
  4. Над 50

8 глас(а)
    0,8%
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. Sky-butterfly

Sky-butterfly Форумски идол

Се зачлени на:
    22 декември 2013
    Пораки:
    3.454
    Допаѓања:
    61.068
    @toogood ме насмеја отсабајле со постот. Му го читав на мм со прво утринско кафенце. Оној дел: ако е некој убаво облечен доаѓа од сиромашна земја :D
    Ама еве има други европски земји каде луѓето се убаво облечени.
    Троа распарталеност(по нашки:)) се однесува посебно за Америките.

А сега, нели мајка ми беше кај нејзините во Канада ( они се 11 браќа и сестри плус мајка и, татко починат), двајца починати неодамна од болест, и сите други се таму, освен неа) и ја прашуваат да остане, таа вели дека никогаш не би можела да живее таму.

Она таков културен шок доживеала, едвај чекала да се врати. За неа која одраснала и живеела тука кога видела како сестра и оди во влечки пет броја поголеми, како на брат и му се влечат фармерките, како носат различни бои чорапи, за неа тоа беше ненормално.
    Ми вели џабе пари што имаат, и што се друго имаат и им е достапно, кога никој со никого не разговара, никој не ти доаѓа ( мисли на комшиите, пријателите, дури и они таму блиску живеат а ретко се посетуваат, се се бизи, бизи) спуштаат ролетни во сред бел ден да не и гледале однадвор, јадат салати потопени во некоја сина течност( што и да и значи тоа), аљкави се, посебно тие со деца, газиш по кифли по теписите итн.на неа и е згадено:D
    Мене ми беше ептен смешна кога ми раскажуваше, ама неа тие некои работи ептен ја погодија.
    Највероватно ги идеализираше работите па се разочарала кога било се поинаку.

Ама јас ја разбирам. Јас сум поприлагодлива, можам полесно да ги прифатам разликите, ама и поради работа со луѓе одев на семинари за овие топли, ладни култури, висок, низок стандард на однесување итн, имам лични контакти со луѓето однадвор и со текот на годините прифатив некои работи како такви.

Имаме блиски пријатели Германци, ги запознавме пред 8-9 години, сеуште имаме контакт, не посетуваа редовно додека не добија деца. Прв пат тука пробале македонско (турско) кафе. Мажот почнал од испиеното кафе, од талогот да прави уште едно, демек можело, зошто да се фрла, не можев да се изначудам. После го оставив да прави што сака. Германски ум! :D
    Вероватно не се сите такви, ама ете нас такви ни се погодија :D
    А професор на математика е, а она дизајнер. А сум ја гледала само во едни исти тренерки секаде оди, ниту купува нешто, ниту троши многу, ниту ја интересира.
    Ептен искулирани луѓе, без комплекс, без маж-жена поделеност, без сувишни емоции, а тако складни во бракот.
    Ми требаше време да ги прифатам такви какви што се, а се 360 степени обратни од нас, и на нив сигурно ние им бевме смешни.
    Како и да е, културни различитости се убави кога си флексибилен и отворен за нив.
    За нашите балкснски луѓе, посебно постарите, се катастрофа.
    Вујко ми (починатиот) беше навреден сериозно кога бил во Канада и сестра му дадела ручек да јаде од пластична чинија! :o

Се распишав..

Убав ден ви посакувам :sun: а убав и се гледа.

Последна измена: 3 октомври 2015
    На Petar80, mareane, bittersweet и 20 други им се допаѓа ова.
  2. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.787
    Допаѓања:
    323.721
    Odgovor na spijlerot-DA..ama ne e 5% tuku 4,2..taka doznav
    Bolje ista nego nista

На Petar80, mareane и Eli23 им се допаѓа ова.
  3. toogood

toogood Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2014
    Пораки:
    2.126
    Допаѓања:
    12.331
    Toa sto primetila majkati e 100% tocno.
    Znaes kako e, koga ke dojdes se primetuvas, posle 5 godini pocnuva da ne ti smeta, a posle 10god se priklucuvas kon masata.
    Tuka nauciv kako da gi sakam sprotivnostite. I tie imaat nekoj sjaj.
    Lugeto ne se stramat da kazat kako ziveele pred da dojdat.
    Sum cula zivotni prikaski koj me napravile da bidam sreknja so sto gode da e.
    Mozda se godinite, a mozebi i iskusvoto da zivees i rabotis so luge od mesta koj na karta gi nema.
    Go gledas sto jade, kako upotrebuva/neupotrebuva pribor za jadenje, kako se oblekuva so toa sto si donel od doma...si veruva vo nekoj negov svet/vera...
    Ako luge, sekoj ima pravo, neka si pravi kako mu cini.
    Ne deka sme popametni od nego!
    Mozebi ovoj zivot se dolzi na iskrajnosta na lugeto.
    Sto da se preprava vo nesto koga ne e toa toj.
    Zivejsi kako ti odgovara.
    Kosata ne i bila sredena, nemozela da frli gubre.
    Stvarno!!!!

На Petar80, Annath, ozbilnazena и 14 други им се допаѓа ова.
  4. Abrakadabra

Abrakadabra Истакнат член

Се зачлени на:
    2 април 2015
    Пораки:
    1.468
    Допаѓања:
    20.046
    Добро утро од мене. :bow:Да почастам утринско кафе, бујрум !

diff-types-coffee.jpg

Рефке, овие нели требаа 25 % да ви ја зголемат ( така се фалеа ), ама сеа на цевче покачуваат.
    Ова е предизборна шминка, ама и кога се трошки во прашање, дај шта даш. (lalala)

На mareane, Annath, Peco и 9 други им се допаѓа ова.
  5. Bozica1980

Bozica1980 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 август 2010
    Пораки:
    7.317
    Допаѓања:
    261.276
    Жени нема спас, денес е денот Д за бришење прозори! Се си одолговлекував, да заврши кречењето, да биде сончево, имам други обврски...е денес немам ништо. Го допивам кафето и крпа у рака, а ич не би :D

За шопинг да пишам и јас, со оглед на тоа дека повеќе години сум дома и не одам на работа сфаќам дека си се занемарувам. Знае мајка ми чат-пат да ме изнесе и да ми каже одбери чевли или јакна ама искрено мене ми е срам така. Скоро секогаш ја одбивам.
    Со мм порано како дечко правев драми, си мислев ми е другарка и сака да ака по излози и продавници. После љутки и плачки се разбравме дека е скаран со шопинг па се разидовме на оваа тема за општо добро :) Сега си шетам сама и обично уз некоја друга обврска купувам по нешто. Ретко бренд у последно време ама што да се прави, пари се помалку издатоци се повеќе.
    Имам стандард панталони и сакоа кои со маичка кошула и чевли се ок за повеќе прилики есен/зима/пролет а за лето е лесно, по некоја маичка од Певекс со фармерки и си се облекол.
    Је*и га сиромаштија :/

P.S. Ако заврне до вечер да знаете јас сум предизвикала со чисти прозорци, обично така бива.

На Petar80, mareane, bittersweet и 16 други им се допаѓа ова.
  6. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.702
    Допаѓања:
    141.306
    Извини што те цитирам, ти имам кажано колку ме потсеќаш на мајка ми. Она вика дека во моментите кога мислела дека е на најлошото можно дереџе, дека е крај со се, дека нема сила веќе за ништо, тогаш се случувало нешто убаво, Дека Бог дава толку колку што можеш да издржиш, не повеќе, и ти дава надеж тогаш кога ќе помислиш дека нема веќе излез.

По некое време само ќе се сеќаваш на лошиот период. Ќе видиш, ќе има многу подобри периоди од овие. Кога ќе ти е тешко, помисли дека следно нешто мора да е убаво.

На темата за шопингот - многу сакам, ама скржава сум. Кога ќе видам некое парталче, викам, и без него можам. Да не е маж ми да ме убеди, тешко дека ќе купам нешто поскапо од 500 денари. Плус, и да бендисам нешто, се е С или М, дајте бе другари нешто за јадри жени, не сме сите 90- 60- 90.

На Petar80, mareane, Annath и 10 други им се допаѓа ова.
  7. Abrakadabra

Abrakadabra Истакнат член

Се зачлени на:
    2 април 2015
    Пораки:
    1.468
    Допаѓања:
    20.046
    @Cka мислам во Павиа и Макпримат дека има за појадри и цените се ОК.
    Е за околу 500 ден. не знам, ако знае некој, еве и јас сакам да знам каде има ? :nod:
    Не сум јадра, ама за други ме интересира.

На Annath, tessie, kukla21 и 3 други им се допаѓа ова.
  8. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.151
    Допаѓања:
    221.733
    Здраво
    Дожд, сонце, дожд, сонце, дожд.... и се така .
    Туку и јас ќе ве дружам денес со крпата, стандарт како за сабота.
    Сама сум ќе чмаам цел ден (facepalm)
    Пмс дрма на сите страни шта чеш.

Да се надоврзам со муабетот на скај и на ту гуд и јас живејам во држава каде што претежно жениве се носат со фармерка/тренерка, маица и патка, опнат тоа клучевите од аутото и магла фаќаат. Околу Германците иста прича се утепуваат од работа (кај нив нема делник празник викенд) туку арбаитен 24. Добра кола, собра вила и најобична тренерка, не умеат во токмисувањето ама ич, за нив е важно да работат до крај, додека нозе не им откажат.
    Пријатрлкава старка 70 и кусур сеуште работи како "мрдната" нозене ја држат да седне сите ги врти во круг..нескротливи створења :rofl:

Да ве поздравам во контекст на муабетите :hai:
    images-4.jpeg

На Petar80, mareane, Annath и 11 други им се допаѓа ова.
  9. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.805
    Dobar dn

Samo da ve pozdravam.
    Bozica ke brise prozori a jas ke pusam tepisoni da se perat.
    Sr spremam navodno malisa da izrazi zelba za lazenje.

Za shopingot ke pisam koga kepisuvate vie za seksot.:D

Prijaten den zenicki..

Lunicka ako e za uteha,zaprimeti samo deka nie taze "domakinkite"navodno sme poopusteni so shopingot.
    Ke ni se zagree i nas pod nozete koga ke potporasnat decata.
    Daj Boze site sekogas da imame za se.Ama pred se zdravje.

На Petar80, mareane, bittersweet и 16 други им се допаѓа ова.
  10. lunicka

lunicka Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2010
    Пораки:
    3.838
    Допаѓања:
    101.375
    Патем слушнав дека во Мак Примат имало сезонско намалување ,за нас појадри.Така да која може нека тркне да види што има:).

На Annath, tessie, Peco и 3 други им се допаѓа ова.
  11. Daleron

Daleron Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јули 2014
    Пораки:
    2.996
    Допаѓања:
    16.414
    Добар ден.
    Мак Примат имаат само пристојни капути и тук там по нешто убаво, инаку се им е демоде, а не се баш ефтини.
    Јас од сабајле ринтам,завеси перење (прозорите ќе причекаат божик), косење трева, вода не пуштам никако :D освен машината за перење.
    Мамето диктира и од болница, а јас само си шефице.:wasntme:
    За ручек ќе правам прсти (не моите) пилешки и компир пржен.
    Инаку некако ми е денот за салата и ракија, ама стандард немам со кого.:drunk: Имаааааааааам со вас, макар и виртуелно.:D
    Абреееееее сам човек само за во нужник и за во гроб.
    Утре вечер сум на свадба оп вечно прашање, што ќе облечам!
    Ќе се најде нешто пристојно.
    Ајде жени имајте убав ден.

39_5.png

На Petar80, Annath, tessie и 13 други им се допаѓа ова.
  12. Sky-butterfly

Се зачлени на:
    22 декември 2013
    Пораки:
    3.454
    Допаѓања:
    61.068
  13. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.671
    Допаѓања:
    109.207
    Абе денес сте ми многу тивки, видовте сонце и нигде ве нема на фемина :D

На Petar80, Annath, Peco и 2 други им се допаѓа ова.
  14. Daleron

Daleron Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јули 2014
    Пораки:
    2.996
    Допаѓања:
    16.414
    Хаххаха неработен ден немаат време.:D

На Petar80, Annath, Peco и 2 други им се допаѓа ова.
  15. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.671
    Допаѓања:
    109.207
    Денес се заканија ќе чистеле сите, јас сум на гости кај даде, дома ми лакираат паркет и не смеам да пуштам корак дома пошто нели трудна сум малку да не мирисам лаковите.

На Petar80, Annath, Peco и 3 други им се допаѓа ова.
  16. imelda

imelda Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    1.623
    Допаѓања:
    10.359
    Додека се смееме на муабетот за шопинг, облека и што како каде поминува, не сте ме виделе како дотерана имам отидено до работа неколку пати...во жабарски чизми. Ситуацијата вака. Колку и да ни кажуваат снег иде, ние секогаш се изненадиме дека натрупало преку ноќ. Никој не фрлил песок па не можеме да се поврземе со чистениот пат до нас кој се попесочува од комуналното, па кој ќе се откопува уште рано ранина, ај пеш, ако одат автобусите ќе фатам некој, ако не кроце кроце ќе стигнам до железничка.

Обична рутина, вообичаена облека за работа, вади чизми од ониедо колена, кожа, не би требало да пропушта и низ врата, раз два три, и сви четири у вис. Станеш, се тресеш од снегот, се враќаш назад, оп жабарските чизми на нога и ај пак. Малку ти олесни кога стигнеш на постројка и гледаш не си само ти со штикличињата во ќесе, и други се растратиле порано за да го знаат тој трик.

На Petar80, mareane, bittersweet и 14 други им се допаѓа ова.
  17. Eli23

Eli23 Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    4.608
    Допаѓања:
    48.968
    Ај добар ден. ШТо ми требаше денес јас да се акам низ градов, ќе купувам теписи. За купување купив, сеа ќе се мислам како до крај на месецот да се истера за јадење т.е. ќе свиркам. :wasntme: Ајде тоа броењето пари лесно било. Ама дури ги наместивме, па дури се објаснивме каде требало да стојат, судни маки видов. :sweat:
    На крај кога ми рекоа дома зар нема да ги переш теписите пред да ги ставиш, сакав да ги отерам у п*чку матер и да им речам за перени теписи требаше пред 9 месеци да мислите да купиме. :devil: Сеа такви ќе ги газиме и нема бисерот да ни се одрони, нели?
    Па сум удрила метење, џогирање низ дома, уште правосумукална ми фалеше.
    Среќа тоа не добив за поклон на свадба и не планирам скоро да купам. :rofl:
    Не за друго, после ќе мора секој втор ден наваму натаму да правам. (hollest)

И сеа ноги у вис, одмарам душа. Кафе не сум пиела уште, ама потребата за шеќер задоволена.
    И за карање исто ( во наша смисла на зборот ), се издрав од сабајле поштено. :emo:

И така.

На Petar80, mareane, bittersweet и 13 други им се допаѓа ова.
  18. Sky-butterfly

Се зачлени на:
    22 декември 2013
    Пораки:
    3.454
    Допаѓања:
    61.068
    Син ми многу сака сложувалки. И ајде сега веќе 4 години е, му земавме една за над 4 години возраст, од 260 парчиња.
    Седнав да му помогнав малку, се заразив скроз, накрај ја присвоив :lol:, и еве втор ден како ја редев и - успеав конечно :D
    Мм ме зеза дека сложувалката не била за 4+, туку требало за 35+ |( ( мада немам се уште 35, тек за некој месец де :lol:) Ама да ви препорачам, многу опуштање на мозокот сепак било редење, следен предизвик ќе купам некоја од 500 парчиња :muscle::D

Денес многу убав ден надвор. Се прошетавме, купивме нешто за гости, се вративме и одмараме... секој на свој начин. Мм со фудбал, јас со форум, децата со нивни работи :D
    Да, гости чекам ама нешто не сум баш во муд за гости, ми фали одмор психички, па и физички, па и уште на некој додатен да се давам... ама што да се прави. Сепак се надевам на убаво поминато време.

На mareane, bittersweet, Annath и 14 други им се допаѓа ова.
  19. artemidis

artemidis Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    451
    Допаѓања:
    2.015
    Почнав синоќа за шопингот, маж ми се спрема за на работа па се нешто му фали, синко се буди од спиење, сака во раце. Ај оставив викам има и утре ден, а оно вечер пак ќе се стори дур јас да му ја седнам (facepalm)

Порано кога бев млада и убава (читај слаба) и ми остануваше некој денар, сакав да купувам и тоа не стрикно да излегувам за тоа туку попатно ќе видам нешто и ќе си купам. Сега се приклучувам кон групата што заборавила што беше тоа шопинг :worried: Лани бевме толку заглавени за пари, што сеуште се чудам како успеавме да имаме се што ни треба а да не позајмуваме. Го купивме станот и заглавивме со „убав“ (да не речам дебел) кредит, станот празен, а стара градба и еден куп непланирани трошоци за мини реновирање и купување мебел. А бебе во најава кое не прашува дали има или нема, за него мора да се најде. Ако верувате во цела бременост купив само едни исцели панталони и еден долг фустан. И тоа заедно беа 600 денари. Пред да се роди синко му купивме креветче, ама за количка немавме, па му купивме со парите што му ги даваа кога доаѓаа да го видат. Свекрва ми и золва ми до ден денес кажуваат како таа (золва ми) сите пари му ги чувала на нејзиното што му ги давале, а ние сме му ги трошеле :devil:.
    Сега сме малку подобри финансиски, ама пак некако не ми се купува за мене. Не одам на работа за да ми треба повеќе гардероба, па сеуште си носам од старата од тоа што ме собира. Месец дена шетавме низ град, за да си купам јас фармерки и патики и најчесто завршувавме со купена кошула или маичка или патики за маж ми :lol: И тоа јас бев иницијаторот да купува тој. После 13 години поминати во униформа, на новото работно место е во цивил. А поради претходно наведената финансиска состојба и тој не се беше подновил не се сеќавам од кога. Синко не ми е проблематичен, има еден куп гардероба од старосватицата од малиот и од внук ми, ама затоа едни негови патики се исто колку моите :^)

На mareane, bittersweet, Annath и 16 други им се допаѓа ова.
  20. Daleron

Daleron Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јули 2014
    Пораки:
    2.996
    Допаѓања:
    16.414
    (facepalm) Оперирана сум од бебиња, лелелелеллееееееееее и онака ве читам ама си велам , не, не мене не ми се случувало лигавење. Да и јас имав бебе, ама до толку да се поистоветувам НЕ.(facepalm)
    Сум остарела |(

На Petar80 и Peco им се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.