Ние околу и преку 40...

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од lunicka, 5 ноември 2014.

?

Во која старосна група спаѓате?

1. 30-35

570 глас(а)
    57,2%
  2. 36-40

247 глас(а)
    24,8%
  3. Над 41

171 глас(а)
    17,2%
  4. Над 50

8 глас(а)
    0,8%
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. Dust

Dust Game Over

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.868
    Допаѓања:
    173.441
    Добар ден:hug:

Машала..втора смена до 21:30:o јас мислев до кај 20ч ќе биде..
    Ако ако.. да се почувствува малку и маката на тие од приватниот сектор|(

Денов, по доктори ми мина..абе се ме боли(facepalm)
    Ми се оди некаде, кај што никој нема да ме најде:D
    Ми треба работа..онаква со работно време. Ми се работи на рецепција..ете тоа заклучив периодов:rofl: па ќе почнам да барам работа на рецепција.. да си ги сокријам дипломите најпаметно ќе биде:lol:
    Ако знаете каде бараат, кажете хаха

Родендени памтам само на тие што сакам да ги запамтам. Не дека ми е тешко памтењето, ама тие не се трудат, зошто и јас..
    На фб ретко честитам, ама по телефон секогаш..

Кој сака кафе?
    Одам да се сокријам:yawn:

На mira.mira, marama, Peco и 25 други им се допаѓа ова.
  2. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.790
    Допаѓања:
    323.763
    И на матично шалтерот до 21.00 ќе работи:!:
    Така, ако ти текне да се мажиш, немора да чекаш до утре сабајле:D

На Peco, Rebecca_R, kuc и 22 други им се допаѓа ова.
  3. fallenangel

fallenangel Популарен член

Се зачлени на:
    23 јуни 2010
    Пораки:
    2.150
    Допаѓања:
    16.150
    Подобро така, :!:ако преспие може ќе се предомисли,:lol:пошто утрото попаметно од ноќта е:rofl: вака додека е решена да се потпише каде треба и толку нема враќање, ниту пу пу се предомислив.:lol:

На Ane-Goki1, Peco, Rebecca_R и 16 други им се допаѓа ова.
  4. Dust

Dust Game Over

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.868
    Допаѓања:
    173.441
    :rofl: :rofl: :rofl:
    Готово..ќе ме умреш ти:rofl:

:hug:

Не ме зема мене никој за жена и онака, а не па во втора смена:rofl:

На Peco, kuc, Dadusicka и 13 други им се допаѓа ова.
  5. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.310
    Допаѓања:
    259.459
    А каде тоа приватен сектор не работи во смени? Никаде. Секаде постои сменско работење и само ноќната смена се плаќа плус.
    Администрацијата во некои сектори подобро би било да работи да кажеме до 18 часот. Ваква пракса постои во некои европски земји. Има денови кога работат до 15 часот, има денови до 17 часот.
    За градинките е таман одлуката оти никогаш нема да дојде до искоренување на сменското работење, а многу родители се принудени или да не работат или да плаќат жени. Вака е подобро, и нека се до 22 часот.
    И стварно поченете да бидете реални, каде кај нас во приватен сектор се доплаќата плус саатови, се дават слободно денови и сл. Дали знаете дека и ноќната смена ја плаќат како прва. Малце реално. Приватен сектор со нормален однос кон вработени е реткотст. Македонија не е само Скопје. Сте виделе како функционира приватниот сектор во внатрешноста? Епа затоа сите сакаат државно.

На mira.mira, Peco, Rebecca_R и 16 други им се допаѓа ова.
  6. EuHenIa

EuHenIa Форумски идол

Се зачлени на:
    4 мај 2017
    Пораки:
    2.365
    Допаѓања:
    73.099
    Ај добар ден девојки и момци. Деновиве матни некако, пробав да исчитам што се сте пишале ама некако не ми иде :) . Едвај чекам сабота да одам на одмор да се изгубам од Скопјево и од секојдневиево. Сакам друштво големо, сакам да се смеам, да уживам, не можам веќе да го гледам мм опседнат со едната иста работа цело време, трпението ми е при крај. Поздрав и убав ден од мене, ќе пијам едно кафе, кој е за нека повели.

На Peco, Rebecca_R, Lejla8 и 12 други им се допаѓа ова.
  7. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.250
    Допаѓања:
    148.760
    Ај добар ден.
    Ептен досаден ден. Ме израдува само веста дека порачаните икони ни се готови. :) Една за малиот и една за мм.
    Пмс ли е што ли е, нервоза ме јаде, поготово што уште владее невреме во Тексас, па мм се вртат у круг на отворено море и најнервоза ми е картата што му е лет Хјустон-Истанбул-Ск . Ненормална компанија се бре, ѓубриња невидени. :punch: Не знам како ги толерира колку с**ња направија до сега, да не зборам дека се нервирам. :devil:

Инаку денес ќе одам у Џамбо, мали само да ми се наспие.

У врска со работа во две смени и ја не сакам да ги работам а 11 години приватно работам и прекувремено и во смени и саботи и некогаш и недели ( неплатено да напоменам).
    И за разлика од државно никој два пати одмор не ми дал, ни боледување (освен задњиве газди дека морав ради ризична бременост) и никој не ме жалел а и немало ни зашто.
    На Лилит муабетот дека на децата им требаат родители, точно е, ама ако јас го гледам моето дете и седам дома државата ќе ми даде едно 500 е за трошоци околу него? Нема. А од љубов не се живее. Градинките е топ у две смени што ќе работат зашто нема веќе ни баби ни дедовци кои се у пензија внуче кога ќе дојде. Нема помош од никаде па и немам избор и ќе си го дадам во градинка да ми го гледаат. Со една плата богами не се крпи крај со крај.

На Rebecca_R, Lejla8, kuc и 16 други им се допаѓа ова.
  8. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.844
    Допаѓања:
    163.356
    Јуле никој не рече дека некаде не се работи сменски. Нормално дека се работи.
    И тоа значи дека треба да го прифатиме како такво ако не доплаќаат или не даваат денови?!
    Не!
    Алкалоид доплаќаат и даваат денови, Реплек даваат само денови, во индустриската зона исто така речиси сите фабрики се така.
    Секаде во Европа е така?!
    Не е.
    Работев со северните Европски земји и знам како им беше упростен системот.
    Ако не си шалтерски работник и со бек офис можеш и од дома да работиш ако си во смена или ако има пролонгирано работно време. А тие на шалтер 16.00 и да чекаш на ред, она спушта шалтер и си оди, ќе си дојдеш утре пак. Се знае, државно е, државата штеди и нема пари за прекувремени и тоа е. Они си знаат дека е за нивно добро, а не кенкаат ко нас каква држава е ова и све на тацна да е. Нема административни глупости од типот еј печат ти фали. Немаат ни печати до душа. Нема ни потписи, ни па специјални полномошна за да збркаш работа. Кај нас гужвите се прво од ова, па ма даље. За иста работа тука и таму, таму буквално за 10 минути се заврши, а тука за една недела.

Туку колку и да ни е драга промената на власт, за ова да сме реални дека не е од практични причини, туку од интерес на партиските војници. Мора да сме реални.

@referentka ми дава дека си ме цитирала, не го гледам цитатот.

На Lejla8, Dadusicka, VladeMila и 4 други им се допаѓа ова.
  9. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.790
    Допаѓања:
    323.763
    Неееее ниГде !

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.844
    Допаѓања:
    163.356
    Се збрлаве форумов.
    Screenshot_20170831-132357.png

11. Arendelle

Arendelle Популарен член

Се зачлени на:
    17 мај 2017
    Пораки:
    444
    Допаѓања:
    7.405
    Гледам се мешаат баби и жаби, приватен и државен сектор. Мене не ми е во ред оваа втора смена до 21h. Ниту сум административец, ниту ги бранам. Тука кај што живеам еден ден во неделата, вторник се работи до 18h, сметам дека е во ред кој работи се прва смена да може да заврши некоја обврска после работа.

На Lejla8, zhap4e и fina erika им се допаѓа ова.
  12. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.250
    Допаѓања:
    148.760
    Глупичко е ? Жити се? :D
    Ок, ако сакаш приватен сектор слободно аплицирај. Јас не мешам баби и жаби но тргајќи од моментот дека јас во приватен сектор ако работам до 18 ( прва смена, меѓусмена и сл) како да завршам одредена работа ако сите работат во државна администрација до 15? Кој газда мене ќе ме пушти да излезам за мои обврски во тек на работно време? Пр еве данок на имот секоја година идеме и се жалиме дека стигаат на три имиња. На рандом жена од која сме го купиле станот на времето и која е преку 30 год почината, на баба ми која е почината и на мајка ми име? Ете „глупичок пример“. А ова е само еден од стотици кои не може да се пишат во еден пост.
    И не е само тоа.
    Ок е да работи државната само прва смена и да и се плаќа доколку работи саботи и втора смена, ама истото да се спроведе и за приватниот.
    И ме интересира, дали збориш од сопствено искуство за надвор како живее народ или од статии и сл?
    Еве јас за Малта ќе кажам, сите жени работат, децата им се најчесто по градинки и така функционираат.
    И од мои блиски кои живеат Америка или на запад знам дека повеќето градинки и сл институции им се или бесплатни или им се плаќа некоја ситна пара за децата да им бидат згрижени.
    И да е како што велиш ти дека ние сме у филм и наместо деца да чуваме идеме на работа, ме интересира дали ти работиш и зашто, и како со една плата просечна од 200 евра ќе гледаш цела фамилија?

На mira.mira, Lejla8, kuc и 6 други им се допаѓа ова.
  13. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.310
    Допаѓања:
    259.459
    @Lilit моево првично се однесуваше дека нема потреба од екстра дневници.
    Друго, кажав дека подобро е да има одредени денови кога ќе се работи до покасно како што е пракса во повеќе држави.
    Градинката ја оправдувам.
    Во другите земји мајките работат, или пак се со скратено работно време, останатото го покрива државата.
    Ама кога споредуваме, има земји каде породилното трае и 40 дена само.
    Реков, зборувајте за приватен сектор надвор од Скопје. Значи има и други градови во Мк.
    И на крај, во тие средени фирми ти треба врски за да те вработат. Ете аплицирв, среќа на интервју ме повикаа. Ги исполнувам сите услови, ама врски немам.
    Вака функционираме. Ова треба да се смени.
    И ставовите ми немат никаква поврзаност со политичките симпатии. Си трпам од ваквите вработувања кои гледате немаат абер да се прекинат.

На Lejla8, Dadusicka, VladeMila и 7 други им се допаѓа ова.
  14. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.844
    Допаѓања:
    163.356
    Пишав дека работев со северна Европа и имав колеги од таму, не зборам од рекла казала. За среќа па имав искуство и со нивната администрација. Љубезност, ефикасност, без казни, без пролонгирања, идеално!
    Градинките не се ситни пари ама баш воопшто. Прашај па дали се во две смени или таа ексклузива е само во приватните.
    Не си ми ја сфатила поентата ама баш ич особено со делот жените дали и кои работат. Некако не правиш корелација, а ме мрзи да ти ситнам за да можеш да голтнеш.
    Малта спаѓа па за малку од категоријата на нашта земја и не е репер. Пример се зима од нешто повеќе од нас и се мерат сите елементи зошто нештото е подобро. Извади има јавни податоци околу овие работи да видиш што ги рани децата. Тоа ние што сме бедни и се јачаме у гради за двајца по 200 евра, друг муабет. И место да се качат плати на административците, ќе останат исти, ќе се вработат нови и сите ќе работат за исто, ем нема да се присутни дома, а функцоналност нула. Па самото тоа што ти стига на три имиња треба да ти укаже колку во системот треба друго да се мења, а не ти да бркаш работа по шалтери.
    А за "глупичко" делот, глупичко е да викаш дека у приватен работниците сс оштетени и не добиваат дневници више кога работат так, па за инарт така треба да биде и во државниот, кога државата е таа која го дава примерот. И ова не си го сфатила.
    А за твојот проблем во време на електронска ера, нема потреба од две смени, туку само токен и интернет, а не цел човек и шалтер.
    Сериозни работи врзани со рок ги направија електронски, систем може да падне, компјутер да ти се расипе и никако ме си обезбеден, ама казна ќе папаш ако не запазиш рок, а за граѓанските потребштини неврзани со рок, а се неопходни од причините кои ги наведе ти, нема, зошто не им генерираат лапање пари, ќе треба партиски војничиња да седат дома и така натака.

Сувишно ми е да ти одговорам на последното прашање кога не си ме разбрала.

Последна измена: 31 август 2017
    На Lejla8, Ana Marija 1, Arendelle и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.250
    Допаѓања:
    148.760
    Браво Лилитке, од волку знаење кај тебе никој друг не е доволно паметен да ти се докажува. :D
    Немам потреба да џвакам нешто што ти сервираш така да терај даље.

На Ane-Goki1, mal.ecka, m.i.g и 2 други им се допаѓа ова.
  16. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.844
    Допаѓања:
    163.356
    Сега све кажа.
    Јас зборувам од свое искуство, а не од што сум паметна. Ама макар саркастично, ох ти благодарам на комплиментот.

На Ana Marija 1 и monik55 им се допаѓа ова.
  17. mareane

mareane Форумски идол

Се зачлени на:
    18 август 2010
    Пораки:
    9.310
    Допаѓања:
    278.325
    Родендени порано многу паметев,се јавував ,честитав.
    Во последно заборавам,последно и го заборавив на блиската другарка,и многу ми беше криво,не дека таа нешто ми замери туку што сум јас до толку расеана или аптична направена.
    Искрено и мојот повеќето го забораваат,да не е фб и домашниве ќе заборават,оти гледам ми честитаат откако ќе отворат комјутер...

За работењњето во смени мислам мислам оправдано е,посебно за градинките.Иако мислам дека не секаде веднаш ќе се спроведе,најмногу поради немање доволно вработени.Кај нас порад таа причина мноогу деца не можат да се примат во градинка.Освен ако сега експедитивно не се вработат што и највероватно е целта.

Инаку никаде не се плаќа доплнително втора смена,туку само трета после 22 ч.

На Peco, Lejla8, Dadusicka и 12 други им се допаѓа ова.
  18. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.128
    Допаѓања:
    40.344
    Mene seuste ne mi e jasno zosto nekoj da dobiva ekstra dnevnica, denovi ili povisoka plata za polno rabotno vreme od 40h nedelno? Smensko rabotenje e vo prasanje a ne dezurstvo od 12h.
    Nekako mnogu licno si zasegnata, ama ova ne ti drzi voda.
    A ako zborime deka treba da se pokacat Plati na SITE zosto skap e zivotot a platite ostanati dole, e togas moze da se pravi muabet.

На Rebecca_R, Lejla8, kuc и 10 други им се допаѓа ова.
  19. fina erika

fina erika Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2017
    Пораки:
    1.308
    Допаѓања:
    11.522
    Mи се допадна одлуката на владата за да работат градинките и втора смена.
    Не за друго но не секој брачен пар има помош од родители односно баба,дедо за да се чува детето,ај за некој ден во ред е но за цело време.Еве моите родители се сеуште во работен однос како и секорми и свекрва ми и утре здравје боже кој ќе ми го чува детето.Затоа градинката е добра опција затоа што има родители кој работат и во смени.А за втора смена во администрацијата исто така и не е платено тоа екстра тоа си спаќа во полното работно време бидејќи сум работела и ов смени се плаќа само ноќен труд и тоа после 22 часот.

На fallenangel, Lejla8, kuc и 7 други им се допаѓа ова.
  20. Arendelle

Arendelle Популарен член

Се зачлени на:
    17 мај 2017
    Пораки:
    444
    Допаѓања:
    7.405
    Јас сфаќам што сака да каже Лилит и во право е.
    Затоа што приватниот сектор работи во смени не значи дека треба да и државниот. Државата е таа која диктира како и единките треба да се прилагодат на тоа. Рибата смрди кај главата, не кај опашката, тоа што државата ни е таква каква што е друга работа.
    Еве и во европските земји приватниот сектор работи во смени, некои не си го знаат работното време, се работи и тука по многу часа, некои не може да фатат ни втора смена да има треба за нив да се воведе и трета..
    Дали ќе се ослободува, дали ќе бара ден од одмор никој не го засега тоа.

На Lejla8 и zhap4e им се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.