Ние околу и преку 40...

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од lunicka, 5 ноември 2014.

?

Во која старосна група спаѓате?

1. 30-35

570 глас(а)
    57,2%
  2. 36-40

247 глас(а)
    24,8%
  3. Над 41

171 глас(а)
    17,2%
  4. Над 50

8 глас(а)
    0,8%
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. mareane

mareane Форумски идол

Се зачлени на:
    18 август 2010
    Пораки:
    9.296
    Допаѓања:
    278.146
    Аман бре какви се тие систематски прегледи каде треба детето да нацрта квадрат?
    Ама ич не се замарај ти сама си доволно свесна и образована да знаеш како се развива твоето дете.
    Сега како да очекува децава да се родат описменети.

На Skorpija25, kuc, ♡BuBaLe♡ и 8 други им се допаѓа ова.
  2. WORRIED.BT

WORRIED.BT Форумски идол

Се зачлени на:
    23 декември 2012
    Пораки:
    5.586
    Допаѓања:
    152.061
    @mareane вo сoветувaлиште редoвен системaтски преглед нa 4 гoд....психoлoг е уверен декa нa 2 гoд.требa дa знaе круг или зaтвoренa кружнa линијa дa знaе дaнaцртa..нa 3 гoд.квaдрaт и крст...a зa 4 не ми кaжa пoштo спoред неa пoнaзaдни сме ние...и немaл кoнцентрaцијa дoвoлнo..се oтстрaнa гo интересирaлo...пa и јaс дa влезaм вo непoзнaт прoстпр првпaт ќе сaкaм дa гo рaзгледaм
    Си гo знaм дететo..те купувa те прoдaвa...и сите штo гo знaст гo мислaт истoтo...
    Зaтoa и се изнервирaв...

П.с.зaстaнa сестрa му вечервa и му пoкaжa...цртa сегa и крст и квaдрaт..

На evangelina.ina, duffi, Skorpija25 и 12 други им се допаѓа ова.
  3. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.283
    Допаѓања:
    259.209
    Синоќа сонив куче, хрчак и многу мравки.
    Сега видов како паѓа ѕвезда. Од очај човек во се си наоѓа надеж. Не оти им знам значење :D.

Честитки за првачињата, денес фб ми е преубав:inlove:.

На duffi, fina erika, kuc и 12 други им се допаѓа ова.
  4. Sesil

Sesil Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    7.147
    Допаѓања:
    137.212
    Ај уште нешто за првачињата да кажам, ама не ме тепајте :tmi:

Многу галама се крева, па торти, па гости, па поклони... Зошто???
    Нормално на секој родител му е мерак, па е возбуден можда и повеке од првачето ама правење фешти оти детето тргнало на школо не можам да соџвакам.

На evangelina.ina, fina erika, kukla21 и 5 други им се допаѓа ова.
  5. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.780
    Допаѓања:
    145.294
    Благо да тргне школото.
    И мене мајка ми ми правеше торта и гости имавме, баба ми, тетките.
    Пред 20и кусур год.
    Убава работа е, не гледам ништо лошо. И дечињата се радуваат. :)

На Skorpija25, kuc, ♡BuBaLe♡ и 9 други им се допаѓа ова.
  6. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.829
    Допаѓања:
    163.224
    Сериозно ова?
    Тоа се работи што се учат. Детето може и си знаело ама не знаело како се именувани. Сигурна сум дека ако црта дома има некој цртеж со неумесен круг и квадрат.
    Се разочарувам кога слушам за се повеќе психолози кои си лечат комплекси и немаат реална стручност.
    Рамно ми е како медицинска сестра да даде пеницилинска инекција на пациент кој знае дека е алергичен. Зошто ги прават овие работи?!
    Не обрнивај внимание, очигледно дека детето си има сподобност за учење.

Честитки на првачињата.
    Од секогаш било голема работа прваче, само сме биле мали и млади и не се сеќаваме.
    Имаше добар твит, подобро ќе гледам цел тајмлајн првачиња отколку вашите глупави селфиња. Е така...

На evangelina.ina, Skorpija25, fina erika и 12 други им се допаѓа ова.
  7. manja666

manja666 Популарен член

Се зачлени на:
    23 септември 2011
    Пораки:
    1.144
    Допаѓања:
    17.999
    Мене ми е пренамагање искрено.
    Во наше време и наши генерации немаше ова.
    Мајка ми ме фати за рака ме однесе до школо заедно со други мајки на деца, ни покажааа каде е и дека од наредниот ден ќе си доаѓаме самите.
    Ниту торти со марципани ни правеа, ниту тетки и стрини се собираа небаре матура завршило детето.

Сега со сето ова возење секој ден во школо, мајки со џипови гледам сабајле накитени ко за на свадба пошле, дете прваче со црни наочари и цело маркирано, дома гости ја чекаат и прослава.
    Ту мач ми е мене. Во наше време ништо не било така помпезно па и нашите родители се радувале тогаш.
    Сега се ми е некако вештачки и исфорсирано.

На evangelina.ina, душленце, fina erika и 9 други им се допаѓа ова.
  8. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.525
    Допаѓања:
    38.738
    @WORRIED.BT знам кај сте биле (facepalm) и една наша заедничка пријателка беше многу разочарана после прегледите таму, па и со дијагнози се расфрлаат по краток и несоодветен преглед. :o Се излезе во ред, како и што си мислеше мајката, си го знаеше детето, исто и како ти. Супер ти е детето, без грижи непотребни. :hug:

На ♡BuBaLe♡, Annath, WORRIED.BT и 2 други им се допаѓа ова.
  9. Sesil

Sesil Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    7.147
    Допаѓања:
    137.212
    И мајка правеше торта дека на сестра ми на 2ри и е роденден па 2у1 :D Ама фештите на први вака беа - идат бабите и тетка, прашуваат кој бил денес на школо, даваат по некое 100че да си купиш некоа тетратка, пијат кафе и си одат. Муабетот ми е дека доста луѓе сретнав денес кажаа дека ќе одат ,,на прваче,, кај пријателка, роднина, колешка. Ту мач ми е официјална прослава по повод тргање на школо. Тетка и баба се дел од фамилијата тие и онака секој ден идат.

На душленце, mareane, fina erika и 8 други им се допаѓа ова.
  10. Rebecca_R

Rebecca_R Форумски идол

Се зачлени на:
    3 октомври 2016
    Пораки:
    3.083
    Допаѓања:
    55.715
    Не контам ни јас, а и мене ми излегоа неколку слики, то фондан, то букви и бројки. Торта не ми правеа, ниту мене, ниту на брат ми. Тетките дојдоа на кафе, ама не специјално за првиот ден на училиште, таква навика имаме, барем еднаш неделно се гледаме и ден-денес.

Знам само дека плиснаа вода по мене. :tmi:

И тука да пишам, како тоа јас вртам низ темите и читам: "некој што носи/носел гаќи да ми пише лп", а пишува "некој што носи/носел леќи да ми пише лп".

Време е да спијам. |-)

На fina erika, ♡BuBaLe♡, Espadrila и 2 други им се допаѓа ова.
  11. Ana Marija 1

Ana Marija 1 Популарен член

Се зачлени на:
    28 април 2015
    Пораки:
    645
    Допаѓања:
    11.351
    Добро утро. Жива ненаспана, детево цела ноќ температура, а вчера прв ден после одморот во градинка. Како ќе се издржи не знам. @WORRIED.BT ме замисли сега. Јас изгледа лоша мајка сум. До сега не сум ја носела на ваков преглед. Ве упати некој или како? Секое дете си е приказна за себе. На 4 годинки не знаел квадрат да нацрта, голема работа. Детето прво и основно на таа возраст не ни знае што е тоа, а гарант има нацртано таква форма без да и го знае името. Ќерка ми лани во градинка во математиката ги имаше сите геометриски фигури, па ги учевме. Па крст не знаел, глупости. Не се оптеретувај. Дете на таа возраст и треба да биде љубопитно, а не ништо да не го интересира.

На Skorpija25, mareane, fina erika и 7 други им се допаѓа ова.
  12. Dadusicka

Dadusicka Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јануари 2014
    Пораки:
    1.510
    Допаѓања:
    54.344
    @fallenangel :handshake: договорени сме..торта од мене имаш..:D
    Добро утро.. убав ден..

На fallenangel, fina erika, kuc и 4 други им се допаѓа ова.
  13. stetoskop

stetoskop Форумски идол

Се зачлени на:
    11 мај 2011
    Пораки:
    5.564
    Допаѓања:
    174.868
    D.utro.
    Kafe ispieno,kucka vo plan da se sheta.
    Vremeto tmurno,vo dushata nemir nekoj u pm....
    Mi zdodea veke tolku narod po kukava da mi se mota....mi treba mir...
    Definitivno treba da se seti nekoj da mi gi zeme klucevite od kolata...sega ima i crvena boja na nea-od na sosedot kolata....
    Kafe ne vi pravam...gi izmeshav i loncinjata i dzezvinjata...
    Aj ...ubav den na site...da ne go tupam veke...

На Petar80, bittersweet, duffi и 11 други им се допаѓа ова.
  14. Lejla8

Lejla8 Популарен член

Се зачлени на:
    11 декември 2016
    Пораки:
    27
    Допаѓања:
    27.995
    Добро утро.Синко замина на сколија,едвај го разбудив во 06.15ч,тешко е прешалтовање од летен одмор,но ќе биде.Ворид не се нервирај и не се секирај,од ,,стручњаци,,преку глава ми е,знам за каде зборуваш.Повелете сега на утринско кафе :coffee::coffee::coffee::coffee::coffee::coffee::coffee::coffee::coffee:,ве чекам на тераса:),мене веќе ми е второ.

На bittersweet, duffi, Rebecca_R и 12 други им се допаѓа ова.
  15. WORRIED.BT

WORRIED.BT Форумски идол

Се зачлени на:
    23 декември 2012
    Пораки:
    5.586
    Допаѓања:
    152.061
    Дoбрo утрo!

Пред пoлa сaaт oблaчнo и тмурнo a сегa сoнце светнa...се oпрaвa денoт...

Кaфе и феминa...пoзнaтo и вернo друштвo...

Зa "прoблемoт"не се секирaм...зaтoa штo гo немa:)...втoрo дете ми е мoже зa нијaнсa пoвеќе ќе се секирaв aкo ми беше кaжaнo зa првoтo... oти не знaев...
    Oвoј oчите вo глaвa му игрaaт...нa тaткo му инструкции зa рaбoтa сo кoмпјутерoт му дaвa...и реaлнo немa трпение a ни интерес дa пишувa нештo мнoгу...ќе му дoјде периoд и зa тoa...
    Втoр кoнтaкт ми е oвa сo психoлoг вo рaзлични институции и се рaзoчaрaв тoтaлнo oд тoa кoј е плaтен зa дa рaбoти сo децa...oвa зa вo мoе селo збoрaм не би дa генерaлизирaм...

@Ana Marija 1 пoкaнa ни дoјде дoмa се ден и чaс oдреден oд дoм зa јaвнo здрaвје

Фештите зa првaчињaтa и мене ми се ту мaч...вo ред е дa се oдбележи сo кaфе седенкa сo нaјблиските aмa зa се и сештo гoсти кaнење не ми се дoпaѓa...
    Кoлку пoвеќе немaме тoлку пoвеќе aдети измислувaме..

Убaв ден имaјте...дoooлг ќе биде мoјoт...кaј е 5 чaсoт?!

На bittersweet, duffi, Rebecca_R и 12 други им се допаѓа ова.
  16. *Ane*

*Ane* Популарен член

Се зачлени на:
    9 јуни 2017
    Пораки:
    762
    Допаѓања:
    2.200
    Dobro utre malku nrenaspani:)vcera se ostana do kasno...zabava super,deckite najveseli:)denes ke se odmoram koj u skolo ,koj u gradinka...Ne ostana nisto od tortata-ali bese preubava:) IMG_20170904_192949.jpg

На Petar80, bittersweet, duffi и 13 други им се допаѓа ова.
  17. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    3.094
    Допаѓања:
    43.363
    Добро утро.

Вчера се изнагледав многу првачиња. Што наши фемински што од роднини и пријатели. И многу ми беше убаво. Мали дечиња. Збунети. Сите ми беа милички.
    И не гледам причина да не се прослави. Секоја мајка е горда на своето чедо. И ја би била догодина. И моите ќе дојдат од Мк. Да го успратиме првачето. Мислам не секоја година ќе биде прваче :party:
    И торта ќе направам и мала фешта ќе направам.

Во однос на систематските. Докторите си имаат некоја шема по која се водат. Кај нас во градинка секоја година не викаат на разговор. И баш за тие работи се дискутира. Дали знае да црта правс чинија, цик цак линија. Дали знае да црта точки во кругот само. Да оди напред, назад.
    Со ножички да сече по дадената линија.
    Кај нас увиделе дека некои бои ги меша. Зелена и црвена. И работевме на тоа. Мислам проблем ќе беше да стварно боите не ги разликува.
    За говорот уште од три години не упатија да размислиме дали ќе.оди на логопед или не. Веќе година дена оди. И говорот и се избистри. И р и л знае да каже. Логопедот што работи со неа е задоволна. Ќај и да е ќе заврши тоа :clap:

И да дефинитивно за градинка од денес само по тренерки. Се живо диво искинаа :worried:

На bittersweet, duffi, Peco и 12 други им се допаѓа ова.
  18. Bozica1980

Bozica1980 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 август 2010
    Пораки:
    7.334
    Допаѓања:
    261.477
    Студено наутро, децава со кокошките во школо...
    Јуфки ќе јадам, ех да имав домашен кечап :mm:

На Petar80, duffi, Peco и 14 други им се допаѓа ова.
  19. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.917
    Допаѓања:
    203.163
    Добро утро! :D
    Есен дојде :( надвор врне, а на сите страници со временски прогнози пишува сончево :^) ми дава надеж дека ќе има сонце денеска.
    И се надевам дека во недела ќе биде топло... стискајте палци да имаме убаво време.

За првачињата - и јас пред 30 години имав торта, со благо да ми тргне годината, всушност мајка ми за секоја учебна година на почетокот правеше торти, и роднините идеа на благо. Не дека фешти, ама такви ни беа дружбите. Затоа и јас за моето прваче направив торта, ама гости немавме, освен ако не се сметаат кумовите, пошто си дојдоа вчера на еднонеделна посета во Мк.

Ај да го разбиеме дождот и тмурното време...

На Petar80, bittersweet, duffi и 18 други им се допаѓа ова.
  20. ♡BuBaLe♡

♡BuBaLe♡ Форумски идол

Се зачлени на:
    2 мај 2015
    Пораки:
    5.207
    Допаѓања:
    106.319
    @mareane :hug::hug::hug::hug::hug:
    @WORRIED.BT можда не знае шо е тоа квадрат но сигурна сум дека знае да го отклучи таблетот и да спушта сам игри ;)
    Тие кои се чудат со фештите и фб споделување за првачиња...за нововороденчиња, за прв роденден..за матури,свадби и сл... чекајте, назад ви е зимата :D ќе видите!

Ај добро утро.
    Две кафиња испиени.
    Банана + магнезиум моментално.

На Petar80, bittersweet, duffi и 15 други им се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.