Ние околу и преку 40...

Discussion in 'Кафе-муабети' started by lunicka, Nov 5, 2014.

?

Во која старосна група спаѓате?

1. 30-35

570 vote(s)
    57.2%
  2. 36-40

247 vote(s)
    24.8%
  3. Над 41

171 vote(s)
    17.2%
  4. Над 50

8 vote(s)
    0.8%
Thread Status:
Not open for further replies.
  1. Sesil

Sesil Moderator Staff Member

Во секој град има некое место кај што џет сетот мора да помине за да биде забележан, не е само широк сокак во Битола :D Цвикера за сунце обавезно мора да се носи.
    Не сум за да минам на такви места, не ми стојат никакви цвикери, немам инстаграм а и да имам не знам ни салам селфи да направам, пола ме нема на сликата и така.

Со другарки ќе одам на кафе. Едната е млада мајка, едната ,,стара,, мома, а јас ни мајка ни мома :D :D

Petar80, Dust, Rebecca_R and 15 others like this.
  2. Bridget

Bridget Форумски идол

Па како што кажуваш исто е, само модата се сменила. Порано ако биле витлери и испеглано костумче, сега се фризури во салон, штикли, нокти, ватевер. Освен клавирите, за нив не знам што би била замена :D Вистина сите клавири имаа дома?

3. Lejla8

Lejla8 Популарен член

Да вистина е,поимошните,имаа.Да секако дека модата се сменала,но имаше правила,не напишани,како за однесување,така и за облекување,Се знаеше која облека е за денско излегување,а која за вечерно,за свадба.Така беше до пред неколку години,сега тоа не важи,често употребуван израз дотерани како за на свадба,се излезени за ручек време на кафе.Не сум метузалем,па овие работи што ѓи знам,едноставно се пренесуваа од мајка на ќерка,од баба на внука.Каде сето тоа се изгуби,незнам.Не сум против младите да си воведуваат новини,своја мода,разбирам сето тоа,но некои работи преминуваат во невкус,ако за дневна кафе шема се скоцкаш како за на свадба,и со еден тон шминка,за вечерта што.?Според мене треба да се направи разлика во дневна гардероба и вечерна,без разлика дали е костумче или фармерка те.спортска варијанта.

Dust, azelea, mareane and 9 others like this.
  4. Bridget

Bridget Форумски идол

Една песна од Каролина за муабетов, како девојка/жена -претставник на правата Битола

mareane, Espadrila, simonka93 and 5 others like this.
  5. Peco

Peco Форумски идол

Тури едно подводно селфи. :D

fina erika, Petar80, mareane and 8 others like this.
  6. Emy867

Emy867 Форумски идол

Цел ден лежев и око не можев да склопам. Саат време пред работа, очи не можам да отворам|(.
    Марфиште проклето:devil:.

7. Lilit

Lilit Форумски идол

8. WORRIED.BT

WORRIED.BT Форумски идол

Хелoу...еве ме..
    си јa срaбoтив денешнaтa дневницa+дете зa крвнa сликa oднесoв и сегa пред мaлку се прибрaв...ручек и вечерa вo еднo-штедaм:)

Сте ми јa oзбoрувaле "Битoлaтa"...мoрaм дaсе смешaм...сo пoвеќетo се слoжувaм..се изгуби oсет и смислa зa се и преминувa вo претеризaм...
    Живеaм вo центaрoт..пред куќa ми минaт реки луѓе секoјдневнo...вo викенди нaкaј 11 чaсoт не знaеш дaл нa кaфе oдaт или нa бaл...тoн шминкa и штикли,фустaн кo зa нa свaдбa и плик тaшни...вo пaрк пo дете сo штикли трчa...некoи рaбoти не ги бивa aмa тoa е...
    Декa битoлчaнки држaт дo себе и секoгaш се типтoп средени е непoбитен фaкт aмa и декa се претерувa истoтaкa...

Oпседнaти стaнaвме сo сoздaвaње некaквa сoвршенa сликa зa нaс пoттикнaти oд сoцијaлните мрежи кoјa зa жaл oди вo пoгрешнa насока...

fina erika, Petar80, Dust and 17 others like this.
  9. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Во целост се согласувам со постовите на Лилит, освен со возраста на станување мајка. Овде нема правило, се е до човекот, а луѓето веќе живеат само за фб и инста. Добро знам што зборуваш, по неколку стори и фотки каде што децата им служат за сликање и покажување како го средила. Едно е дете кое не оди, друго е од 3 годишно да бараш да биде кукла и да не се валка.

Исто помодарство е храната. Да е био, да е органска. Некни имаше пост како мајка е фрапирана што детето јадело виршла и и се допаднало. Друга што ќе јадело во градинка, она го хранела здраво, а таму давале зелка со мелено месо. Страшно. Ги чуваат децата во стаклени ѕвона, по родендени им носат храна. И не оти стварно и е гајле дали е здраво, туку е во мода да се хранеш строго со семиња и бадемово млеко.
    Извртени вредности и сосема поинакви очекувања. А најмногу страдаат децата оти мајките лечат комплекси и се замислуваат ѕвезди.

Кај нас има посебна паралека, каде учат само имотни деца. Мајките сељанки, со просечно образование или сега вработени професорки и учителки, администрација, влезени во филм дека се класа. Други пак, децава ги дружат само со братучедите, дека нели иста сина крв имаат.
    На едни детово плаче да игра на лулашки, ама оно е посебно, па таткото го одвлечка дома.
    Им уништуваат и детство и живот.

An-na, marama, Dust and 25 others like this.
  10. Dadusicka

Dadusicka Форумски идол

Се прибрав конечно.. :nod:
    поминаа родителските..поскромно од очекуваното, нема список за купување - големи се веќе..
    Туку што згоден класен има овој големиот(facepalm), од сега само јас ќе одам.:D
    Ај добро вечер

Petar80, Annath, Rebecca_R and 16 others like this.
  11. ph.orhideja

ph.orhideja Форумски идол

Млада мајка се пријавува на рецепција.
    Истовремено и дете на млади родители.
    Мајка ми имаше 43 кога стана баба,а татко ми 46 години.И на маж ми неговите станаа баба и дедо на млади години.

Сега и моите и неговите имаат и помали внучиња и викаат дека немаат толку сила да трчаат колку што трчале за моите.Разликата е +/- десетина години.

Кога син ми беше мал и тукушто прооден,мајка ми го држи за рака и една бабичка и вика:,,Чекај невесто кога ќе почне да трча,кичмата ќе ти знае".
    Не ја виде невестава со стомак до заби позади нив:emo:.
    Најмлада мајка сум кај син ми на родителска.И кај ќерка ми,пак најмлада.

Се си има свои маани и предности.Постојано си кажувам дека јас за мојот избор не сум се покајала.
    Сега дали можам да родам уште едно?
    Не знам.За раѓање најлесно,но не знам дали би ја имала истата сила и енергија да го исчувам и да му се посветам како што сум им посветена на децата.
    Родителството бара многу,цел живот си родител.
    Другарка ми имаат трето на постари,на мои години.Ми вика дека како диазепамче и е малото.Не му се тресе како на првите две,пр.кога јаде падната смока од земја,што паднало,што плаче...сега летово јадеше заедно со нас пиперка со лут и оцет.Друга е перцепцијата на нештата кога имаш искуство.

Една од добрите работи кога си млад родител е што носите искинати фармерки и ти и ќерка ти и носите ист број патики.Си имаш другарка за шопинг,кино или концерт.
    Маж ми,има другар со кој да гледа ракомет и фудбал.Има и кој да му помага кога носи куфери кога ќе се товариме за некаде.

Постов два саата го пишувам,додека правев вечера.
    IMG_3993.JPG

12. Cka

Cka Форумски идол

Штетно е зелка со месо да се јаде?

Океј значи брзо ќе умрам оти многу јадам сарма, смотана, растурена, подврок...

Јас сум мајка која роди на 30. Баба ми на 36 стана баба.

Сите ќе умреме.

marama, Petar80, Skorpija25 and 14 others like this.
  13. simonka93

simonka93 Форумски идол

Јас искрено се чудам како мајките успеваат да шетаат средени... Ко ќе ги сретнам по улица срам ме фаќа...
    Малиов има година и 2 месеци и пак најчесто сум во тренерки, косата фатена, ноктите исечени и без лак...И оп пред тебе некоја со 3-4 месечно бебе наконтена, средена, испеглана во косата... Стварно не знам како успеваат, или имаат помош од сите или па јас премногу време посветувам на детето и се запоставувам себеси...
    И не гледам да јаде органско, и го оставам да се валка, битно го гледам здрав, насмеан и среќен...
    #лошамајка

14. Bridget

Bridget Форумски идол

Таа што си била средена порано ќе биде и како мајка. На некои ете тоа им е -thing. Други се во фазон здрава храна, трети -дружење со одбрани, четврти -курсеви, книги, јазици и слично, петти -all natural, опуштена мајка сум, само детето среќно да ми е, шести ќе те банираат оти си им рекол дека затруени од воздух се а они за другите велат дека си ги трујат бебињата со една чашка алкохол :D Сите сНе во некаков свој филм и нашиот е секогаш подобар од другиот. Поточно нашето е реално, туѓите се филмови. И така, сите сме најмајки, освен опуштените кои не се во тој натпревар, тие сакаат титула така да земат, надвор од конкуренција :D

15. Espadrila

Espadrila Форумски идол

Муабетот беше на ФБ и беше као знаеме какво е тоа мелено месо демек не е домашно проверено ами не ти знам какво.
    Порано па имаше коментар во стилот
    -Лелеееее кујзнае како готват во градинка.Сигурно не користат маслиново масло !!!!!
    И слични ми ти глупости.
    Нешто е факт.Родителите отидоа Упм. Познавам пар шо за на родендени свадби и крштевки се дотеруваат во тон со детето....
    Многу сте во право за многу работи.Точно е дека од се има исклучоци ама сепак ова денес е ту мач.Комлексарија на нивоу...
    Едит...Али кој како си сака и милува.Јас така не можам.

marama, Petar80, Dust and 20 others like this.
  16. duffi

duffi Форумски идол

Се осеќам заостанато шо не сум дел од тие домаќински групи на фб.
    Нема да знам детето како да си гледам. :rofl:

За жал сите овие социјални мрежи даваат искривена слика за општеството. Натпревар меѓу мајките за се што е поврзано со своето дете .

Се преуморив од ништо денес. Од еден џогер.
    Е правев и бурек . Се свртев малку во кујна.
    Тоа душата ми бараше. Па ајде кога е мрсно, бар домашно нека е . Да знам со што е .
    Уште вагата стои во место, ама огледалото друго кажува. :D Очекувам наеднаш да рипне.

Добра ноќ друшки! Одам јас на комшиско кафе т.е какао. :coffee::D

marama, Skorpija25, Dust and 19 others like this.
  17. Bridget

Bridget Форумски идол

Имам една пријателка, не е млада мајка туку сега почна да се освестува малку околу храна, што количински, што на квалитет па на секое видување темата ни е за билки, нерафинирани шеќери, масла екстра екстра екстра врџн, семиња, био производи и слично. И јас се правам ко од Марс падната, демек не знам што е кокосов шеќер или ѓумбир или што се протеини за да може она со возбуда да зборува за својата нова страст во животот. И би било ок доколку не ме гледа малку одвисоко кога ќе спомнам дека сум направила ручек користејќи вегета и обична сол |( :D Страв ми е да кажам дека со маслиново не готвам туку со обично масло оти може и на тел да не ми крева веќе. Нека ги луѓето, нека ги движи нешто :D

18. JuLleE

JuLleE Форумски идол

:D:D:D
    Правеш се на Тошо а:D
    А јајцата од каде и се, кокошки дома да не чува:D?

fallenangel, Annath, Lejla8 and 7 others like this.
  19. Bridget

Bridget Форумски идол

Ако види дека се' ми е познато и дека голем дел и сама практикувам ама не го сметам за нешто за кое треба говори да држам, ќе ја разочарам, нема да се чувствува толку посебно, уникатно :D

20. kuc

kuc Форумски идол

Колку реално напишано (y)...

Bridget and Lejla8 like this.
Thread Status:
Not open for further replies.