Ние околу и преку 40...

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од lunicka, 5 ноември 2014.

?

Во која старосна група спаѓате?

1. 30-35

570 глас(а)
    57,2%
  2. 36-40

247 глас(а)
    24,8%
  3. Над 41

171 глас(а)
    17,2%
  4. Над 50

8 глас(а)
    0,8%
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. Dust

Dust Game Over

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.803
    Допаѓања:
    173.181
    @PUPICA среќен роденден на синко:party:
    Убав ден убави луѓе:*
    Ви немам пишано 5-6 дена, не дека ви фалев .. не ни приметивте дека ме нема:lol:
    Периодов малку бурен и чуден .. од душа си симнав товар, па и не беше еден, ама ај... се чувствувам послободна. А во суштина сум човек што не споделува маки со други, ама сега морав .. Имам среќа..имам прекрасен пријател околу себе, само тоа можам да речам:)

Последниве 3 недели се истегнав 600 евра за лекови за мајка ми, па се прашувам што ли му згрешивме на здравството, а цел живот го плаќале. Па уште кога му реков на Темелковски да набавам од Германија, ми вика, нема да ја боцкам во тој случај, мора од Виола да ги купиш(facepalm) ебати мафијата :envy:

Деца немам, ако имам ќе бидам мајка ипол.. мхм ..така сите немајки викаме|(
    Во секој случај, ако не повеќе, ќе гледам да го заштитам од тоа што можам .. пр.ако не можам од штетниот воздух, барем да не го трујам со прскано овошје итн .. Авокадо, чиа и такви глупости и јас сама мразам, не па на дете да дадам. И јас сметам дека исхраната треба да биде со производи кои ги има околу нас, а не таму во некои тропски предели..
    Ама лесно е вака да се удирам во гради, ако некогаш имам дете, кога ќе се земат во предвид сите фактори (локација, финансии, дома/градинк и сл), тек тогаш ќе можам да зборам .. вака се е што би кога би..

@fina erika ..од кај дозна:o
    :D
    Да, точен е податокот за зетко, слободно оди.
    Колку ќе остане, не знам. Заглави во лавиринтот на нострификација на дипломата, па се одолговлече многу... Ама не се откажува така лесно.:party:

Ве гушкам:hug:

П.С ... најмногу мака ми е што не ги посетив Карибите кога можев .. Ирма однесе се :(

На CameliaMiller, marama, fallenangel и 17 други им се допаѓа ова.
  2. Bozica1980

Bozica1980 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 август 2010
    Пораки:
    7.282
    Допаѓања:
    260.909
    Баш дека си знае нема што да ја правиме муабет. А докторот не верувам дека и рекол да престане да го дои бебето сем од некоја медицинска причина.

На CameliaMiller, bittersweet, duffi и 7 други им се допаѓа ова.
  3. mareane

mareane Форумски идол

Се зачлени на:
    18 август 2010
    Пораки:
    9.181
    Допаѓања:
    276.788
    @PUPICA Среќен роденден на малиот палавко!

Да не треба на работа да се оди цел ден ќе лежам,ме мрзи дури и да се истуширам е до толку сум деновиве мрзелива,безволна,апатична...

На mal.ecka, bittersweet, duffi и 8 други им се допаѓа ова.
  4. fina erika

fina erika Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2017
    Пораки:
    1.308
    Допаѓања:
    11.522
    AAAAAAAA не кажуваш а јас си ќуту.
    Испадна тој најчовечен од таму и еден постар друг доктор.Фала ти :inlove:

На dunika, Dadusicka, Petar80 и 3 други им се допаѓа ова.
  5. Lejla8

Lejla8 Популарен член

Се зачлени на:
    11 декември 2016
    Пораки:
    27
    Допаѓања:
    27.995
    Пупица среќен да биди,здрав и жив,гордост на мама и тато:*

На kuc, Dadusicka, Petar80 и 2 други им се допаѓа ова.
  6. Sesil

Sesil Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    7.091
    Допаѓања:
    136.719
    Уште нешто у везе помодарство - од такт ме вадат табелите за исхрана на децата по месеци. Пример дете родено на 15ти, до 14 не смее ни да помириса одредена намирница ама од 15ти таа намирница се комбинира се што дотогаш детето има јадено. Па ако не е сезона на одредено овошје/зеленчук во месецот кога треба да се почне со тоа, па се замрзнува, се складира. :x:x

Друга ствар ми се брендиранте патики. Ситуација зошто ги замразив - мајка чие дете треба да прими инхалација со лек кој дневно чини околу 100ден бара да и се замени со нешто поефтино оти немала пари ама затоа има да му купи скапи патики кои ќе ги надрасне за некој месец. |(|( Шо знам со пазарџиски патики пораснав па вака здрава сум, немам никакви искривувања. Океј е ако може да си ги дозволи родителот ама да мењаш лек ради патики ми е no sense.

Трета ствар - носење во градинка по секоја цена.Да се социјализира, образова, осамостали итн. Порано деца се носеа само ако нема кој да ти ги чува. Сега ради помодарство, оти сите ги носат.

нека не те чуди за доста доктори и тоа некои што важат за подобри у село моје ги советуваат доилките да престанат со доење ако забременат во текот на доење, штетно било за поголемото. Mислам дека @bittersweet имаше пишувано за ова дека не е точно ама ете секој од различна книга учел :D

@PUPICA нека му е среќен роденденот на малиот

На marama, kuc, Rebecca_R и 13 други им се допаѓа ова.
  7. Skorpija25

Skorpija25 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 мај 2017
    Пораки:
    1.467
    Допаѓања:
    23.560
    Иста случка имав пред извесно време. Комшивка славела роденден за ќерка ѝ, јас појма немав, кога гледам јатрвата и една комшивка се враќаат од негде. Ги прашувам кај бевте и ми кажаа дека доаѓаат од роденден. Не знаеш колку глупо се осетив во моментот.
    А девојчето што славеше роденден ме сака повеќе од сите деца кои биле дента на роденденот.
    Еве здравје Боже ќе имам дете, ама неа никогаш нема да ја поканам ни пак сакам да ме кани.

@PUPICA среќен роденден на синко. :party:

На mal.ecka, marama, kuc и 13 други им се допаѓа ова.
  8. menelele

menelele Популарен член

Се зачлени на:
    11 октомври 2013
    Пораки:
    710
    Допаѓања:
    8.526
    @Sesil значи навистина некои коментари не ти држат вода, ама ич. Се додека не искусиш не можеш да зборуваш.
    За јадење на деца особено.
    И кој носи бе дете во градинка од помодарство, што тука има модерно не те сфаќам.
    Ах не лутете се сите колку сакате ама станете мајки па тогаш зборувајте.
    За некои работи да, ама за неки не ве можам навистина:envy:

На mal.ecka, elimkd, Peco и 7 други им се допаѓа ова.
  9. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    И да има кој да го чува, местото на детето е со деца, а не со баба и дедо. Сум за градинка и никакво чување од баба и дедо, дури и да се нафаќаат на тоа.

На mal.ecka, CameliaMiller, НаталиЛили и 16 други им се допаѓа ова.
  10. Sesil

Sesil Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    7.091
    Допаѓања:
    136.719
    Еден куп родители што ги знам. Дома има кој да им ги чува, или не работат не им се исплатело да работат за минималец ама дете носат во градинка. Јас градинките ги гледам како потреба ако стварно нема кај да го оставиш. Ако е ради социјализација не го носам. Има куп места кај што може да се социјализира. Па не сме изолирани од луѓе, некои пријатели и роднини сигурно имаат дете приближно негова возраст.

За храна не викам дека манџа со тешка запршка треба да се дава ама се претерува стварно со табели и глупости.

На marama, Lejla8, Dadusicka и 2 други им се допаѓа ова.
  11. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.814
    Допаѓања:
    202.831
    Па не дека е баш така буквално, ама ај, нека ти биде. Си има правила кога и што се внесува, сигурно ребра нема да му дадам од 40 дена, како што беше тоа случај во моја околина неодамна. Нормално дека ќе складирам и смрзнувам ако нешто имам сега, а нема да имам тогаш кога треба. Се вика зимница :D и за нас така правам, не само за бебе.

А градинката не би рекла дека е помодарство, туку потреба. Не се сега бабите и дедовците млади ко на времето ние кога бевме деца, и бабите тогаш повеќето беа домаќинки, сега некои работат, ама повеќето не можат, физички, а богами и психички. Едноставно, не можат да чуваат деца. Нивните си ги исчувале, со внуците треба само да се радуваат, а не да им бидат обврска.

@PUPICA голем да расте, жив, здрав, најсреќен да биде!

На Peco, Rabbit, kuc и 18 други им се допаѓа ова.
  12. sanjaeva

sanjaeva Форумски идол

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    3.391
    Допаѓања:
    87.674
    Кaндидaт некoј дa ме дружи дa фaтиме у недoјдијa?

Читaм и прескoкнувaм зoштo брзaм демек дa гo фaтaм муaбетoт. И пишaлa Дaст, Ерикa oд кaде дoзнa..штo?штooo? Пa рикверц нaнaзaд.
    Нaтенaне требa дa се читa не нa летaње.

@PUPICA среќен рoденден нa мaлиoт. Жив и здрaв дa е :party:

На mal.ecka, Peco, kuc и 15 други им се допаѓа ова.
  13. Dust

Dust Game Over

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.803
    Допаѓања:
    173.181
    Јас мислам дека не си ја разбрала добро Сесил ..
    Прочитај подобро, тој делот со бројките..

На Lejla8 и Sesil им се допаѓа ова.
  14. Skorpija25

Skorpija25 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 мај 2017
    Пораки:
    1.467
    Допаѓања:
    23.560
    Јас дете би носела во градинка и да има кој да ми го чува. Не затоа што сите така прават и дека така мора туку ради социјализација и навики кои детето ќе ги стекне одејќи во градинка, а дома сигурно нема.

На mal.ecka, kuc, Annath и 9 други им се допаѓа ова.
  15. menelele

menelele Популарен член

Се зачлени на:
    11 октомври 2013
    Пораки:
    710
    Допаѓања:
    8.526
    @Dust ма читам, читам јас добро и разбирам, ама пак не и држи вода муабетот. Некој воведувањето храна си ги сфаќа буквално, од 7 месеци може и баш на тој ден почнуваат. И .... Што има лошо тука. Дај му на детето порано, нека добие алергија па да те видам после. И на кисело млеко ќе дуваш. Не дека на точниот ден дека нема да има алергија, ама совест ќе те убие.

На mal.ecka, kuc, BosaVega и 5 други им се допаѓа ова.
  16. Dust

Dust Game Over

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.803
    Допаѓања:
    173.181
    Сакам да кажам, дека ако го воведеш производот на 6 месеци и 28 дена наместо на 7 месеци, ама баш нема ништо да смени ..
    Која совест ќе те убие човече кога по 2 дена секако алергијата е тука.. тоа не е до тебе 2 дена порано што си му дала, тоа е до психата... детето е дете и ако е алергично, секако ќе биде.. и 3 дена порано и 3 дена подоцна

Пред некој ден во некоја група на ФБ гледам поставен список на храна мислам за јасли беше, па мајката прашува што да прави, дали наеднаш да воведе се што не вовела дотогаш бидејќи нели, според табелите не требало да се воведе или да чекала...
    Па едне куп мислења, некои глупи коментари како зачин ..
    Си викам, ами жено што ќе чекаш, секако во градинка ќе му дадат да јаде.. не ги тинтраат децата толку, еве имам другарка во градинка што работи и знам како е..

Значи, само сакав да кажам дека некои родители едноставно претеруваат за ситници. Не зборам за крупни работи :)

На marama, Peco, kuc и 13 други им се допаѓа ова.
  17. Bozica1980

Bozica1980 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 август 2010
    Пораки:
    7.282
    Допаѓања:
    260.909
    Јас носев дете во градинка а дома сум. Стојам на ставот дека е правилна одлука.
    Табели и читав и купував ама ѕверот не јадеше ништо, освен банана, бисквита и корка леб. Каша во животот во уста нема ставено. Сите деца се различни. И мрчев до скоро за смоки, ептен ретко јаде. И за сокови разноразни. Не е помодарство потреба е. Може ќе кажете се занесувам ама ни виршли купувам ни паштета јадам па не ни давам. И со маслиново готвам ама еве никој никад не ме прашал па не сум ни кажала. И на крај на денот ќерка ми е пак со поголема тежина од што ми се допаѓа мене. За благото ја утнав работата очигледно.

На mal.ecka, CameliaMiller, marama и 18 други им се допаѓа ова.
  18. menelele

menelele Популарен член

Се зачлени на:
    11 октомври 2013
    Пораки:
    710
    Допаѓања:
    8.526
    @Dust и јас се согласувам, ама не можеш да судиш, едноставно некој така мисли дека е најдобро. Не дека јас правам така.

На Annath, Petar80, Lejla8 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. ph.orhideja

ph.orhideja Форумски идол

Се зачлени на:
    14 јануари 2011
    Пораки:
    1.341
    Допаѓања:
    48.074
    Здраво женски.
    @PUPICA среќен нека му е роденденот на малиот Пупи.

Главава не знам веќе кој ден по ред ме боли,имуна сум на кафетинот.

Јадеме да не сме гладни.Колку и да им создадеш здрави навики на децата околу храната,ќе дојде ден кога ќе почнат да излегуваат и да јадат од Седмица.Таму се собираат сите и јадат,не може моето гладно да биде и да ги гледа останатите.Не е тоа секој ден,но се случува.Исто и за голем одмор кога се во школо,јадат бурек и пијат кока кола.
    Затоа од друга страна,дома имаат свежо подговен ручек секој ден,салати и јадат свежо сезонско овошје.Јадат и нутела со палачинки,како на пример вчера за вечера.Најмногу сакаат скара,плескавици и ребра.
    Модерни новитети како чиа,киноа и сл.ниту сум купила,ниту планирам да купам,тешко прифаќам новитети.Тоа што расте кај нас,тоа се јаде и од истото се спрема зимница,домашните салца веќе се готови.

Се продаваат и денес шпикозни,јас за внук ми изнакупив еден куп летово.

Одеа во градинка и двајцата,имав и жена за чување кога беа помали.Градинката им остана во најубаво сеќавање,иако плачеа на почетокот и се разболуваа.Ама така растат деца.

Последна измена: 7 септември 2017
    На CameliaMiller, marama, PUPICA и 19 други им се допаѓа ова.
  20. fina erika

fina erika Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2017
    Пораки:
    1.308
    Допаѓања:
    11.522
    Сега скркав една осмина бурек од вегера со шунка и зденка.Леле кога се погледнав абе јас стомак сум пуштила бајаги.Значи он ми е слаба точка.
    Би носела дете во градинка а би било уште поубаво кога би имало и кој да ми го причува да пркне малку,да кажува мочкање,какање.Абе другаркиве мој во јасли ги носеа децата и обавезно ги носеа дома со ГАЗОВИТЕ КАКО МАЈМУНИ,абе и пелените ги бележаа за да утврдат уствари дали им ги смениле или не(facepalm):drunk:

На kuc, sanjaeva, Annath и 6 други им се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.