Ние околу и преку 40...

Discussion in 'Кафе-муабети' started by lunicka, Nov 5, 2014.

?

Во која старосна група спаѓате?

1. 30-35

570 vote(s)
    57.2%
  2. 36-40

247 vote(s)
    24.8%
  3. Над 41

171 vote(s)
    17.2%
  4. Над 50

8 vote(s)
    0.8%
Thread Status:
Not open for further replies.
  1. Dadusicka

Dadusicka Форумски идол

Ама ако е на другиот крај од градот, нели треба некој да ги однесе...:^) ние бевме 3 мајки со 8 деца..

DVAANGELA, Petar80, Dust and 8 others like this.
  2. Cka

Cka Форумски идол

Однеси ги и остај ги. И нас не оставаа и зимаа. За тоа време мајките ќе си завршат некоја работа ќе платат сметки ќе одат по продавници...

DVAANGELA, Glasna, Petar80 and 7 others like this.
  3. menelele

menelele Популарен член

Хелоуууууу!
    Клапа 2 денес!
    Бевме на Водно, убаво, празно, пријатно под сенка. Ручек, компири и кременадли во рерна, најбрзо нешто, + за бебе ручек, + за дете.
    За родендениве- лелееееее слават прв роденден на детето и два дена пред роденден стигнува порака на вибер- здраво, таму и таму славиме роденден,во толку саат и дечки ако може пари да ни донесете, облека имаме, играчки имаме. Вибер група, со повеќе членови.
    Ние и така планиравме пари, ама за другите....
    1. Што ако некој веќе купил поклон, со деца сите планираме порано да купиме, зошто не знаеме со обврски и време како ќе бидеме.
    2. Колку пари да ставиш - двајца возрасни и две деца?
    3. Може некој со играчка или облека до 1000 ќе помине.
    4. Според мене најважно - ти што и колку донесе кај децата кога одиш на роденден, па сега од сите да бараш пари?
    Мисламмммм сите промрчеа, буквално, дури и се налутија, дека е крајно безобразно да бараш, буквално пари. Некои луѓе имаат принцип за детски роденден, да не носат пари.
    Абре што да кажам.......
    А морам да се пофалам на роденден кај што сме ептен блиски, за детето купивме поклон ( јас повеќе сум пари да дадам, ама овојпат сакавме поклон). Ни се јавија и ни рекоа, дека најубав поклон од нас добиле. А баш мислев дека не ме бива за поклони бирање.

4. Sesil

Sesil Moderator Staff Member

Секаде кај што има покането знајни и незнајни ќе има мрчење, негодувања, оговарања, коментирања, било свадба или детски роденден.
    Затоа сум за прослави во најтесни кругови, ако ми за докажување и терање луксуз кавијар и пршут ќе се служат блиските ама не блиски особи не сакам. Бројот на гостите е наjмалце релевантен за убаво помината прослава.
    Инаку и јас сакам поклон да носам ама на свадба до сега не сум однела поклон, секаде пари давам. За детски родендени поклон, со задоволство шетам низ продавници за играчки и бирам

Last edited: Sep 16, 2017
    DVAANGELA, Petar80, kuc and 18 others like this.
  5. vitamina

vitamina Форумски идол

Се вратив од долг пат.
    Испазарено. Ајвар штом донесов едно тегле мирна ми е душава!!
    Две не гледам пред мене а куќава кочина. Од кај да почнам ?! :(
    Ме чека крпето ;(

6. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Родендени и свадби се прават ради реда веќе. Се кани цела градинка . Комшии , роднини било кој поканет. Јас на такви свадби не одам. Фала многу ама не.
    И после ќе се замериме за поклон.
    На детски роденден од моиве се канат најблиските другарчиња. Мајките си ги оставаат децата и си славиме ние. Јас и мм забавуваме.деца. За поклон се прашува , што сака славеникот, дали има некоја посебна желба. Или во продавниците за играчки си има сталажа за славеникот, кој поклони ги сака и ние си одбираме и купуваме. Така е најпаметно.

DVAANGELA, Petar80, dunika and 14 others like this.
  7. Peco

Peco Форумски идол

Ами шо да прајме, судбина. :)

Пред малку се вратив од работа, ќе лежам, ќе дремам, уморен сум за шетање денеска.

8. EuHenIa

EuHenIa Форумски идол

Ај добар ден на сите, за мене денов работен, маж на роденден, дете кај баба, секој си тера убаини само ја ринтам. Ех....
    За детски роденден кога како, обично носам подароци, најчесто облека и тоа прашувам што треба. Во последно време кога немам време да купам носам пари од 1000 до 1500 ден зависи колку ми се блиски. Еве случај, кај колешка од работа на роденден на малиот се погодило 99 посто од поклоните да се пари, детето вечерта се утепало од плачење дека никој не му купил подарок. Па родителите го излажале дека ги заборавиле поклоните во игротеката па утредента му купиле играчки ги спакувале и му ги дале да се израдува. Сепак роденденот за децата го правиме не за нас.

Skorpija25, DVAANGELA, kuc and 17 others like this.
  9. marama

marama Форумски идол

Не туку се жалете, јас и во недела работам.

Ние со блиските сме дека сакаме да ни дојдат, не е ни битно што ќе донесат и дали нешто ќе донесат. За на сестра ми свадбата искрено јас се налутив за прв братучед, дојдоа 4ца со 1200 денари во плик. Не е дека немаат пари, баш сега реновираат по дома, се облекоа фино за на свадба, знам колку им се можностите. Дури ми е непочитување.
    Инаку носам најчесто пари, па нека си прават со нив што сакаат.

На детски родендени искрено поголем трошок се родителите него децата.

Skorpija25, DVAANGELA, kuc and 18 others like this.
  10. mareane

mareane Форумски идол

Јас незнам зошто да се нагласува поклон во плик кога сега 99% од поканетите носат пари за подарок на свадба.И мене некако полесно ми ,не се думам што како,им се бендисало не им се бендисало.
    На прв,евентуално втор роденден носам пари,на наредните до кај 10 годишни деца носам подарок оти знам дека се радуваат(знам и мојата за еден роденден се утепа од плачење оти имала малку подароци...).
    За тинејџери и повозрасни,(матуранти полуматуранти )пак носам пари оти нив па сигурно нема да им погодам...
    На детски родендено кај поблиските (братучеди, блиски друарки)одам и јас ,а на другите дете само.Всушност сега почнав и сама јас кај децата на братучедите да одам оти моите пораснаа па не им се иде...

Skorpija25, DVAANGELA, kuc and 18 others like this.
  11. ph.orhideja

ph.orhideja Форумски идол

Се додека фармацевтот го перципирате како продавач на лекови,а не како давател на здравствена услуга,а од друга страна сами се лекувате и поставувате дијагнози,нема да не биде.

Ја повикувам @bittersweet која живее во средена и нормална држава,а воедно работи и во болница,за подетално да ви ја објасни улогата на клиничките фармацевти во здравствената заштита и нивната улога во лекувањето на пациентите,следење на терапијата и одговор на истата од страна на болните.Светот оди напред,персонализирана терапија за секој пациент.
    Може и @Bridget да каже ако има нешто,под услов да живее во нормална и развиена земја:).

Нас не учеа дека фарамацевтот е последна контрола на лекарот и последен во синџирот на давањето на здравствената услуга,со крајна цел,лекување на пациентот.

Еве ви еден пример,кој уште на факултет го изучувавме и кој докажува колкава е улогата на фармацевтот.
    Доктор препишува терапија и наместо мг пишува г(грам),ненамерна грешка.Фармацевтот го издава лекот како што е пропишан и пациентот завршува како што не треба.Што мислите кој ја презема одговорноста за човечкиот живот на крај?
    Фармацевтот,затоа што не го исконтролирал лекарот и слепо ги следел неговите упатства.

Порано кога лековите се изработувале како магистрални препарати,сите сирупи,масти,тинктури,капки се изработувале во аптека.Аптеката не била само продавница за лекови,туку место каде што ќе добиеш совет и упатство за лекот.
    И знаете кој работи во лабаратории на формулација на лек?Фармацевти и лекари.Кој работи на претклинички и клинички испитувања пред пуштање на лек во промет?Исто.

@JuLleE ,не верувам дека фармацевтот во аптека сакал да те исплаши со своја дијагноза,туку само да ти посочи да провериш нешто на што го асоцирал твојот проблем.Јас тоа го почитувам повеќе отколку само да земе и да ти го продаде лекот.

И за крај:За сите несакани дејства во врска со лекот,консултирајте се со вашиот лекар или фармацевт
    .

Во одбрана на својата професија ќе си ги поздравам драгите колешки @Val-Dim и @duffi .

Last edited: Sep 16, 2017
    DVAANGELA, SexiLy, mira.mira and 26 others like this.
  12. WORRIED.BT

WORRIED.BT Форумски идол

@EuHenIa и јaс денoв сo крпa в рaце гo минaв...
    Пoтседнувaм мaлку дa здивнaм и прoдoлжувaм и еве летнa цел ден a купaтилo ме чекa дa гo светнaм и зaвесите 4 дупли нa брoј дa ги испеглaм...

Ех ...

Мoрaв дa редaктирaм вo знaк нa пoддршкa нa @ph.orhideja ...се сoглaсувaм и верувaм вo мислењетo и стручнoстa нa фaрмaцевтите...
    Имa еднa aптекa вo кoјa честo купувaм лекoви и oдaм зa сoвет и нaсoкa...честo ми пoхoдувaле дијaгнoзa и терaпијa и без дa oдaм нa лекaр или се сoвпaѓaлo сo мислењетo нa др oт...
    Честo нa шегa знaм дa и речaм нa aптекaркaтa -дa мoжaм зa мaтичнa ќе те пишaм:)

DVAANGELA, Petar80, kuc and 15 others like this.
  13. ♡BuBaLe♡

♡BuBaLe♡ Форумски идол

;( вчера најмалиот хитно го земав од градинка ради повраќање, денес и средниот е ист, стомачен вирус е :envy:. Јас со главоболка, малаксаност, тт :envy::envy:
    Преморена сум, како би спиела без прекин три дена...камо да можев.
    Неубо ми е :(

DVAANGELA, Petar80, kuc and 8 others like this.
  14. WORRIED.BT

WORRIED.BT Форумски идол

Земaј медицински јaглен зa сите...и нештo зa рехидрирaње..
    Нa лекaр бевте?

DVAANGELA, Petar80, Dust and 5 others like this.
  15. EuHenIa

EuHenIa Форумски идол

јас на работа сум до 20 часот да бев дома што ќе ме видеше крпата хехехе.....ќе ме видеше само улицата ама ај.....
    Утре цел ден на крштевка и роденден кај братучетка, детево барем ќе се изигра со деца.

DVAANGELA, Dust, Sesil and 6 others like this.
  16. Bridget

Bridget Форумски идол

Јaс вербa вo фaрмaцевти имaм, честo сум земaлa лекoви без рецепт пa штo и дa прaшaм убaвo ми oбјaснувaaт (зaмисли нaпaмет се' знaaт без дa читaaт упaтствo :D) Е сегa и тие имaaт oгрaничувaње дo кaде мoжaт дa oдaт сo кoментaри, зa дијaгнoзи се знaе кoј е oдгoвoрен, aкo е пријaтел мoже дa ми кaже билo штo, вo спрoтивнo требa дa се држaт дo лекoвите. Амa пaк и ништo стрaшнo не кaжaл, @JuLleE е хипoхoндрик и сегa сите и се криви :D
    Дете нa рoдендени oстaвaм и си oдaм. Кoгa бев пoследнo вo Мк, седнaти 20 мaјки и уште тoлку децa oд грaдинкa кaј блискa личнoст, Бoг дa чувa |( :D Мaлку рoднини и пријaтели пa aјде и мaјките oд грaдинкa дa се гoстaт.

17. Bozica1980

Bozica1980 Форумски идол

Ех само во изминатава година на колку родендени бев...највеќе од градинка. Носам нешто за носење и играчка пошто ќерка ми сите ги прашува што сакаат за подарок па после јас барам соодветно :| а ниедно дете нема да каже сакам 1000ка или сакам хеланки. @Cka мислам мали се за оставање сами сеуште, што знам сите со родителите идат.

Фармацевт е екстра професија, јас сум прва другарка со госпоѓите во мојата аптека. За една бев убедена дека е @Val-Dim иако реално знам дека не е ;) И мене ми е чудна раната на Јуле, да не заздравува со месеци...па не паѓаш на неа нон стоп ваљда :wasntme: а да е од шеќер би требало да си дијабетичар за да имаш ваков сериозен проблем. Све доктори без тапија сме ;)
    Рефке, ќе си одиме? :mm:

Еве Бриџит вика остава детето, поголем е од ѕверов мој? Да ја оставам и јас тогаш ;)

18. referentka

referentka Moderator Staff Member

@ph.orhideja има "фармацевти" и Фармацевти.
    Во локалната аптека фарнацевтката цел ден е во дворче со цигара во рака и со другарка си ќаска.
    Не ретко се случува да влезам во аптеката и да мириса на цигари.Не пуши внатре, не верувам да си го дозволи тоа,ама мантилот и мириса изгледа.

Компарација:
    Уште се сеќавам на Јове аптекарот,сега починат.Во бело.Чист.Рацете мазни и чисти.Одмерен.Тивок и ненападен.Синоним за професијата.Пример.

Иначе, тешка професија.
    Пред се одговорна.
    Многу школо и одговорност за мала плата.
    На вратата од Зегин често читам СЕ БАРА ФАРМАЦЕВТ.Се збори дека ги третира како продавачки и работат за 12000.
    Со што заслужи оваа професија да е вака третирана?!

DVAANGELA, Val-Dim, kuc and 17 others like this.
  19. mareane

mareane Форумски идол

Jaс како особа која има фобија од одење по доктори,во најчест случај се консултирам со вработените во аптека иако ги знам дека некои работат и со средно.
    Ама имаат доволно искуство и им верувам а во последно да е жив чичко Гугл.Знам не сум во право ама на д-р одам кога е нож до коска...

20. referentka

referentka Moderator Staff Member

По родендени од градинка одиме заедно со Рефо.
    И сите родители доаѓаат заедно.
    По едно кафе и толку.Нема нарачување.
    Така некако од почеток почнале родителите и ние така се приклучивме.
    Трошок е...ама јас не ги терам да пуштаат покани во градинка..
    Свесни се дека тие деца сами неможат таму да останат 2 часа.
    Е сеа,јас да останам сама а сите да се во пар непријатно е.

За Рефче во "тека" ќе чекам роденден кога децата сами ќе може да седат.

Skorpija25, DVAANGELA, LadyC and 16 others like this.
Thread Status:
Not open for further replies.