Ние околу и преку 40...

Discussion in 'Кафе-муабети' started by lunicka, Nov 5, 2014.

?

Во која старосна група спаѓате?

1. 30-35

570 vote(s)
    57.2%
  2. 36-40

247 vote(s)
    24.8%
  3. Над 41

171 vote(s)
    17.2%
  4. Над 50

8 vote(s)
    0.8%
Thread Status:
Not open for further replies.
  1. mareane

mareane Форумски идол

Фала ,девојки на советите ,ќе одам после циклус кај матичната па ќе видиме.

Lejla8, Annath, DVAANGELA and 5 others like this.
  2. Val-Dim

Val-Dim Форумски идол

Здраво друштво kakao-polza-i-vred.jpg

Пред малку ја започнав сезоната на какао... Ми се пиеше нешто, ама не сакав кафе, па направив какао за мене и мм...Мммм топло, благичко со цимет, вистинско уживање за непцата :tmi:
    Долга работна недела, што се не сработив... Во средата чистев по дома, во четвртокот славевме роденден на мм, вчера цело поладне го преспав од умор... Денес бев на работа, а и утре нема одмор, се знае два ручека, перење, пеглање :sweat:... но Ф1 нема да пропуштам :!: :D

За одењето на родендени да си кажам... Последнава „мода“ славење родендени на децата само по игротеки воопшто не ми се допаѓа!!! Според мое мислење во игротека треба да се соберат другарчињата, но за другите гости ако веќе се слави, треба да се спреми нешто дома... Бабите, дедовците и останатите возрасни гости не се за во игротека, тие сакаат да си седнат на маса, да си поприкажат, да си каснат и пивнат! Знам дека во денешно време на скапотија и недостаток на време за правење кифли, салати и торти е поедноставно сите гости да се поканат во игротека, но тоа не ми е баш ОК... И јас немав време кога ми беа мали децата, а сепак родендените ги славев дома... И спремав се сама, на етапи, со денови пред родендените. Не ми беше лесно, но знаев дека спремам за миоте најмили, па тоа го правев со љубов... И сеуште го правам тоа на истиот начин, иако се веќе големи... Со друштвото се во кафуле, а со возрасните дома :tmi:

8-| :^) Не знам да плетам, не везам... Нон-стоп читам книги :tmi:
    Уфффф, се видов во групата на недомаќинки :?: :rofl:

Ова со свекрвиците од „старо време“ е вистина... Не можат да сватат како снашките голем дел од времето го поминуваат со книга во рака!!! @Lejla8 ние ке бидеме модерни свекрвици, со снашките ке си разменуваме книги :)

@mareane Воопшто не е необично што ги имаш климактерични симптоми на 40 годишна возраст. Климаксот трае, трае и трае многу години :nod: Не е баш пријатен, сите различно го преживуваме, но сепак е природен процес и колку помалку мислиш на симптомите толку полесно ке ги пребродиш... Мене тоа ми помогна :tmi:

Јуле под итно престани да ја преврзуваш раната, фрли ги газите и фластерите, остави ја да се „лофтира“... Прскај се само со Бивацин спреј, брзо ке ја залечи раната.
    Ова го кажувам од искуство...Пред многу години, најмалку 35 :^), моето повредено колено од многуте преврски почна дури и да гнои, но за среќа при една преврска во амбуланта ја виде еден млад доктор, ми даде совет да престанам со преврски и да прскам спреј... и раната се зацели за неколку дена!!!

@ph.orhideja поздрав :f: Се што си напишала за професијата фармацевт е точно :)

ПС Отидов да читам... Недомаќинка брееее :D
    Добра ноќ :hug:

Last edited: Sep 17, 2017
    Skorpija25, Lejla8, Annath and 21 others like this.
  3. bittersweet

bittersweet Форумски идол

Ола лејдис енд џентлемен и трета смена.:lol:
    :hai::hai::hai:

Неделна смена.....чек, завршена.:wasntme:

Маж ме пречека со кафе во двор, деца станати од 6 тој веќе папсан е, го зезам дека старее не може да држи чекор со децата.]:):wasntme:

Вчера бевме да разгледуваме за нова кола, се запна мм да влезиме во Тесла, џиповите основен модел, почетна цена $ 250.000 :oскапо бре упм, ќе бараме нешто поНефино што би рекол Константин, новиот Таурег догодина што ќе излегол ќе бил седмосед, тој ми се допаѓа па ќе почекаме малку за нова кола.:)

@ph.orhideja кај мене во аптеките има фармацевти и продавачи, фармацевтот е за издавање лекови на рецепта, правење сирупи, консултации за лекови, другите се за наплата, козметики итн.
    Мојот аптекар го спаси Матео од инхалатор, секоја година ово време (пролет) малиот болен, матичната вика астма, јас викам нема шанса за астма, таа препишува инхалатор, одам да го подигнам аптекарот вика провери го за алергија, дека мм има алергија на полен можно е и малиот да има. Одам кај матичната немал алергија, астма имал, не ми даваше алерго тест да му направам дека мал, 2 години имаше, приватно си платив и испадна дека има блага алеегија на полен ( hay fever) како татко му, само се затнува во носот и иритација има на носот, сменив натична, му се заблагодарив на аптекарот, за Константин веќе си знаев, Лети нема пројавено до сега симптоми.
    Тука е доста добро платена професија, не колку докторите ама тука некаде се со на пр матичен лекар, специјалистите веќе се поплатени, хирурзи уште повеќе.:)

Доаѓаат свекор и свекрва на ручек, отидов да легнам малку, мм ќе си спрема, јас на готово ќе си станам.]:):devil:

Espadrila, Val-Dim, M&M and 24 others like this.
  4. kuc

kuc Форумски идол

Појадоков и кафево за убав ден гладни не бидува да бидеме ...Добро утро !!!
    Имам триста работи за денеска ама ќе ги средам ....
    Бубале :hug:помина вирусот ....како сте ???
    Убав ден !!!
    image.jpg
    image.jpg

Skorpija25, M&M, Lejla8 and 16 others like this.
  5. EuHenIa

EuHenIa Форумски идол

@kuc појадоков ммммммм. Сакам ваков :).
    Добро утро на сите, ние рано сабајлево, тато уште нана. Се мислам да ја шетнам некаде рано рано ама ме мрзи да се облечам :D. Денес цел ден во кафана.
    Колку сум сакала деца родени во лето, имаме убав голем двор, ни игротека, ни бутур ќе видевме тогаш, ама ѕверкава е родена на 29 ноември, а малово ќе биде крај на јануари :(, дворот неискористен за родендени.

Skorpija25, Val-Dim, kuc and 13 others like this.
  6. ines.h

ines.h Популарен член

Dobro utro !
    Polna kuka luge site spijat jas se naspav ,ranobudec.
    Koga sme kaj spenjevo pokraj site problemi koi gi imam so majka mu imam i uste eden koj ne e za zanemaruvanje.
    Go ostava maliov da spie do 10 nautro i posle si imam maka i za popladnevnata dremka, i za noknoto spienje .
    Toa e taka zatoa sto taa spie do kasno odakko ja znam odkako sum dojdena tuka.
    Toa poveke e za nea da si se odmori odkako za maliot, maliot i taka ke prespie preku den.I kazav deka e toa pogresno deka sme umorni navecer i potrebano e da legnuva porano ,mi kaza deka ke sum go naviknela jas koga ke sum vtora smena.Ne da ne ja mozam , ami liceto ne mozam da i go gledam nitu pak i go gledam ja izbegavam koku mozam i ne mozam.Gradinka e mojot spas , samo da gi nadminime malite zdravstveni problemi , inaku ne molam jas osobi bezkarakterni i osobi koi na sila bez dusa ti pomagaat.Da pisuvam se sto pravi ke pocnete namerno da me izbegavate , toku ke um neinteresna za citanje i negativna :D.
    Imam nekoj plan za kupovki ,no se mislam dali sama da si otidam , i taka jony ne e mnogu po mrcvarenjeto a i dosaden e koga e so mene ,iskreno ,ne mozam nisto raat da si vidam i probam,samo me prasuva -uste koku.:whew:

7. stetoskop

stetoskop Форумски идол

D.utro...
    Ve citnav nabrzinka...nemam sto da kazam osven deka umot pocna da mi bega u zabraneta zona...
    Sabajlevo se vkluciv na fb posle recisi 20 dena....neznam dali da placam ili da se smeam-57 ponudi za prijatelstvo za samo 15 dena...mizerija u raskos...se na block staviv.
    Za ranata Jule...najdobro na hematologija da odis...

Ajde...ubav den na site.

Skorpija25, kuc, mira.mira and 11 others like this.
  8. VladeMila

VladeMila Популарен член

Дoбaр ден веќе,a седнaтa oд 7:30 дa пишaм,викендoв кaј мaјкa,прaвиме зимницa...

Се изнaспaв зa сите пaри,и јa и децa,дoмa некaкo не ни иде спиењетo,пo стo пaти се будaт децaвa...
    Тукa сум ве читaм кoгa имaм време и пишaм кoгa имaм време...
    Нoвo ништo oсвен декa мaлaтa ми тргнa вo грaдинкa,мoментaлнo се учиме пo некoлку чaсa....плaче сaмo нa oстaвaње,инaче тие некoлку чaсa вoспитувaчкaтa викa кaкo дa е рoденa вo грaдинкa..

Сегa нoвa турa,денес се прaви мaлиџaнo,вчерa лутеницa и aпетиткa,a др.ден јa прaвиме медицинскaтa сaлaтa(јa нaјмнoгу јaдaм oд тaa)..

Пoздрaв друшки,@mal.ecka фaлa нa пoздрaвoт:hug:

Skorpija25, Val-Dim, kuc and 17 others like this.
  9. mareane

mareane Форумски идол

Одамне сте го испиле кафето на Куц,па еве второ од мене!

. giphy.gif
    Има и со млеко кој сака
    coffee-animated-gif-18.gif

Skorpija25, Val-Dim, kuc and 18 others like this.
  10. WORRIED.BT

WORRIED.BT Форумски идол

Дoбрo утрo!

Убaвo е дa се рaзбудиш вo среденa и чистa куќa...не декa друг пaт е кoчинa aмa вaкa пoинaку е...мирисa нa oмекнувaч...

Ручек вo пoдПелистериетo...
    Нa мaјкa 65ти рoденден...едвaј јa кaндисaвме сo брaт ми...
    нејќе дa не трoши-тaa еднa a ние 6минa...
    Дa ми јa пoживее гoспoд без неa не знaм кaкo би...

Имa шуткa пaнaѓур кaј нaс...гo терaм мм дa тркнеме ..се нaoѓa пo нештo ефтинкo...

Убaв неделен ден!

Skorpija25, Val-Dim, kuc and 20 others like this.
  11. ♡BuBaLe♡

♡BuBaLe♡ Форумски идол

Добив сили да го фатам мобилниов. Вирусов ме здроби.:wasntme:
    Чудо некое како дечкиве поминаа зо повраќање,преспивање и ко нови се. Јас ноќеска уште цревата да ги :puke: :envy: и тоа придружено со треска, мускулна болка,вртоглавици.. Уште не сум мрндата од кревет и не ни можам. Гладна сум ми се плаче а и за повраќање ме тера. Чекам медицински јаглен да ми донесе татко ми. Само да не завршам на инфузии:worried:
    :hug: чувајте се

Skorpija25, kuc, M&M and 17 others like this.
  12. Dust

Dust Game Over

Ајде освежете се8-|

Има и резерва..

Добар ден..:*
    Коковчето и компирите се скоро готови да ги ставам да се печат.. две машини завршија од сабајле, прашина нема..
    Требаше да одам во викендичката јаболка да собирам ама ќе оди само татко ми. Ако ја намоли и мајка ми некако..:?:

Вториов дел може да го скокнете ако ви е долг:D јас онака да си пишам што ми лежи на душа..

Сигурно не памтите, ама лани овој период тука мрчев за тие јаболка и грозје.. Лани затоа што татко ми имаше излив, морав сама да собирам преку 1тон грозје и уште толку јаболчиња.. ми беше стемнето пред очи секој ден.. Па сама го мелев грозјето, па секој ден одев да го мешам, дека си врие тоа.. Па точев шира, ставав вино во бочвите, па претурав од едно буре во друго, па миев буриња од по 250л, па коприви собирав за нив..:drunk: И ден денес, после 1 год, Алек ме зеза, ми вика - си визуелизирав како сама собираш едно по едно јаболко, си викав сама работи девојкава.. :smirk::D Епа работи сама, кога нема со кого..
    Во животот ќе научи човек се.. имав среќа да имам родители кои и покрај тоа што цел живот го поминале во град, го научиле и "селскиот" живот, па ме научија и мене многу работи.. Копање, орање, варење ракија, подготовка на вино, чување илјадници кокошки и еден куп зајци, дури и сме ѕидале и бетонирале со татко ми .. лепевме и плочки, доста успешно:!: секоја година сами си варосуваме по дома..
    Денес, година дена подоцна, татко ми е жив, прилично здрав .. си викам, јас сум среќен човек, научив многу работи во животов, а допрва 27 ќе полнам..
    А добивам мали удари и провокации од страна, дека никогаш нема да научам да молзам, да чувам овци, крави, да правам сирење и кашкавал..или дека немало да издржам неколку месеци надвор од цивилизација:D
    Ех, не сте свесни инатот мој што може да направи|(
    Жалам само што некои луѓе не ме запознале порано:lol: Градскиот живот и можноста да имам се што ми треба, притоа да го платам истото и да не се мачам за него, последниве години малку ми ја убија кондицијата, ама тоа е..

Сакав само да кажам, дека иако дел од вас се 35+, уште сте многу млади.. секоја можност да научите нешто, не ја пропуштајте.. не знаете утре, дали и кога ќе ви затреба. Не знаеме животот утре што ни носи, а не па за 5-15год..
    Радувајте се на тоа што го имате, поставете си високи цели за да го добиетр тоа што отсекогаш сте го сакале.. Затоа што не е доволно само да сакаш нешто, како во некоја тема на форумов што се пишуваше .. Треба и да работиме за тоа нешто да го добиеме..
    Позитивните мисли секогаш да ве водат, но никогаш не бидете од оние што не мрдаат ни со прст. Станете и земете го тоа што го сакате!:party:

Сега раат можам да пеглам, пишав и повеќе од доволно дури и за цел месец:D

Убав ден:*

П.С... ви завидувам некогаш кога ќе ве прочитам дека си шеткате за викенд... не она лошо завидување, ама па сакам и јас...:|

Skorpija25, M&M, Val-Dim and 25 others like this.
  13. Bridget

Bridget Форумски идол

Да не ја цитирам Даст и да и се мешам во штипки, јас мислам дека од толку многу вештини што човек може да ги научи, треба да се определи на оние кои мисли дека ќе му користат во моментот или во плановите свои идни. Не да се спремаме за нешто што може да не задеси. Во зорт ќе научиш се', ама ако не ти е во план да живееш на село и одгледуваш животни и растенија, не гледам потреба да се концентрираш на молзење крави и правење домашно сирење. Ако си се нашол во ситуација да спонтано научиш или приморан -ок, инаку глеј си свои интереси, свое хоби, другите што сакаат нека зборат. Мрзлива, неспособна за одредени работи...да, сум. Не може се' да ме интересира и не може за се' да сум способна. Па и да можам, некогаш ќе признаам дека не сакам. Они знаат ли да програмираат пример или да направат годишен биланс, или да пеат убаво истовремено вртејќи се на шипка? Не? Се секираат нешто посебно за тоа? Не? Па зошто би јас што не знам како се сади компир?

14. mareane

mareane Форумски идол

Јас пак гледајќи ги младиве околу мене а богами и нас повозрасниве и читајќи ја прашинка сакам да прашам?
    @Dust ,навистина постоиш,реална си?
    Алал да ти е девојко,навистина,би сакала децава да се барем пола од ти:bow:

Инаку јас сум на пола од чистење и веќе душа немам...:sweat:

Skorpija25, kuc, VladeMila and 17 others like this.
  15. DVAANGELA

DVAANGELA Форумски идол

Здраво друштво, и јас да шкртнам нешто на темава....
    Недела ден за домашни обврски, ден за пеглање, учење со малишан ... а јас не се осеќам баш најдобро како омалаксана ....., мускули ме болат, немам сила .... дали е од вежбањето,оваа недела се префорсирав ...или пак ме фаќа некој грип ... тешко мене, пред мене е напорна недела.....
    Во недела сум на свадба и тоа јас лично кума...ке венчавам...
    Што кума ќе бидам и јас незнам ме фаќа страв , паника.... а веќе сум готова со се што се мои обврски ...
    Само да дојде недела, а и роденден имам на малишан во петок, глава незнам каде мие....

Skorpija25, Val-Dim, kuc and 19 others like this.
  16. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Испеглав коси,,налакирав нокти,уште да смислам што да носам на роденден од малкуте гардероба која моментално ја имам:envy:и спремна сум за на роденден:party:
    Вечер ме чека дружба со драги луѓе,значи добро искористен слободен ден.Кај 2 месечно го имам барем да не скиснам дома.

Skorpija25, Val-Dim, kuc and 16 others like this.
  17. Dust

Dust Game Over

@Bridget
    Па јас не реков дека се мораш да научиш ;) живеј си како што ти е убаво..
    Јас реков дека секоја вештина што во моментов можеш да ја научиш, треба да ја научиш.
    Пример, одиш на 10дневна тура - рурален туризам, таму има крави овци што ти не.. Ако ти понудат да ти покажат како да молзиш, зошто да не поднаучиш...?!
    Зошто место да си ги труеш децата со купени кашкавали и сирења, не научиш да направиш сама? Барем млеко има во изобилие..
    Јас не отидов на курс по ѕидање, орање, копање, правење вино и ракија или чување кокошки.. јас го научив тоа низ животот. Ако ви се укаже прилика, не е лошо да се знае..
    Ама и јас ќе го речев истото, да живеев во развиена земја како тебе, каде што децата учат и по 3 јазици ... ова ти се испофали еднаш ..
    Во Македонија, ако изгубиш работа на 50год, нема германска социјална помош, нема платени сметки..нема ништо. И се што знаеш плус во животов, ќе те одржи во живот тебе и семејството..

Но да...сепак..да останев да живеам во Њујорк, ништо од горенаведеното немаше да го сметам за потребно.. затоа што нели... невозможно е:hai:

Па додека се преселам пак во некоја цивилизација, јас ќе учам секојдневни вештини, а ти.... учи што ти треба де:D

Патем, пеењето, програмирањето, годишниот биланс не се животни вештини. Тие се учат на курс и факултет, не низ животот.. ;)

Ano, Val-Dim, kuc and 15 others like this.
  18. Bridget

Bridget Форумски идол

За овој дел повеќе ми е пишаното не за тоа што си го научила дома, што некој малку провоцира па ти да се докажеш дека можеш...не паѓај на провокации :D Не сум јас толку осигурана на старост а ниту си ти толку загрозена да не можеме и двете да научиме ако ни е зорт, туку признај под влијание си сега на кантри стајл ради дечкото па затоа го правиме муабетов :D

19. sanjaeva

sanjaeva Форумски идол

@ph.orhideja и сите не дoмaќинки, љубители нa книгите :bow:
    Ви јa препoрaчувaм книгата - Те немa никaде oд Ј.Б.Алимпиќ. ќе кaжaм сaмo декa е прикaзнa oд првaтa дo пoследнaтa стрaнa. Зa време нa читaњетo ми се згaдувaше нa моменти пa јa oстaвaв нa стрaнa, нo дoдекa книгaтa ме гледaше oд мaсaтa, јaс гo гледaв дејствието пред oчи, пa зaтoa штo немaв мoжнoст дa гo прекинaм филмот, прoдoлжувaв сo читaње.
    И дa, се нaежив.
    ...
    Сегa другo. Свaќе кaкo јaс дa не знaм штo рaбoтиш :o
    Ми требa сoвет. Oд вчерa синусиве ми се скрoз зaтнaти. Утре ќе oдaм нa лекaр, нo чекaм и вaши препoрaки штo дa прaвaм.

Skorpija25, Val-Dim, kuc and 15 others like this.
  20. Lilit

Lilit Форумски идол

Сакам Рефка да е уште 2 недели на море.
    Сакам кога и ги читам постовите од таму.
    Лајк ако се согласуваш и ти, шер ако сакаш да преземеме нешто да се изреализира навистина.
    А ако не сподели ја иконава за среќа.
    Шала на страна многу љубам да читам одморски постови.

Espadrila, kuc, VladeMila and 14 others like this.
Thread Status:
Not open for further replies.