Ние околу и преку 40...

Discussion in 'Кафе-муабети' started by lunicka, Nov 5, 2014.

?

Во која старосна група спаѓате?

1. 30-35

570 vote(s)
    57.2%
  2. 36-40

247 vote(s)
    24.8%
  3. Над 41

171 vote(s)
    17.2%
  4. Над 50

8 vote(s)
    0.8%
Thread Status:
Not open for further replies.
  1. stetoskop

stetoskop Форумски идол

D.vecer.
    Go zapaliv kaminot i ,,zevam'' vo ognot...bez vino,normalno.Sinko izleze,malata na spienje kaj tetka i,ke bide dolga nok i ovaa.
    @referentka ,nasata kucka ja cuvame vo dnevna.Sekoj den se ,,vozi'' kirbi poradi vlaknata,uzas,ama toa e...Nadvor jade i nuzda vrsi nadvor.Ne se kacuva po sedmosedot,ne grize mebel ...ne vleguva vo drugi sobi.Nemame potreba od zvonce na vrata,koga ke vleze nekoj vo dvor vednas pocnuva da lae.
    Za zelka samo se ,,ostram '' da stavam vo burence.Nova godina bez sarma ne biva.
    E sega kolku sol na kolku kg zelka???

2. Val-Dim

Val-Dim Форумски идол

Здраво девојки cup-of-coffee-with-heart_46949620.jpg
    Се прибрав дома пред малку... Бела ноќ видов, студ осетив, кафе ми е на репертоар моментално :tmi:

Некој напиша дека сака викендите да му се слободни, без работа по дома...
    Јас така функционирам 20-тина години наназад!!! Чистам во деновите кога сум втора смена, а ако цела недела сум одсабајле на работа чистам навечер... Пеглање понеделник-вторник по 22 часот, строго на евтина струја... Перење во недела, поголемиот дел и 1-2 перални во работни денови... Се на евтина струја :!:
    Дури и пазарам преку недела!!! Викендите ми се за поспивање до покасно :D, шетање по град, пење кафе со другарки, шетанции, дружба со мили особи :tmi:
    Ииии, да... Испонување кулинарски желби на сите по дома :nod:

Рано не е... Јас оддамна ги стокмив сите туршии... Ми остана само уште киселата зелка, ама за неа е рано :tmi:Зелка ставам во две буриња... Првото, со околу 15 зелки ги ставам околу 1-ви ноември, ми треба кисела зелка за славата во почетокот на декември, а второто буре го полнам кон крајот на ноември, па зелката е стасана пред Нова година...

Тешко прашање, се е релативно... Отприлика на 70 кг зелка се става 2-2,5 кг крупна морска сол :tmi:

3. stetoskop

stetoskop Форумски идол

@Val-Dim ,i ova da prasam..jbg..sram -ne sram...se dlabat zelkite gore kaj kocan i tuka se stava sol ili ima drug nacin?
    Zabegav izgleda...(facepalm)

4. referentka

referentka Moderator Staff Member

Гледам убави банани пиперки има по пазариве,а тие ми се најбитни од туршијата.
    Убави се полнети со урда или кајмак (смајли што се лигави)

@stetoskop дупка кај што е "кочанот"..т.е. го длабиш и ставаш сол..да отстои 24 часа така без саламура.

♡BuBaLe♡, eli25, Lejla8 and 7 others like this.
  5. Bozica1980

Bozica1980 Форумски идол

Така е ;)

♡BuBaLe♡, Annath, Lejla8 and 6 others like this.
  6. stetoskop

stetoskop Форумски идол

mersi....teoretski sum podgotvena...
    prakticno-kraj ke kaze

7. WORRIED.BT

WORRIED.BT Форумски идол

Здрaвo друшки!

Неубaв нaстaн ми гo oдбележa денoв...грoбиштa уште oд рaнo утрo...
    Еднa слaткoчa чувaв нaредните некoлку чaсa...и сo тoa дoјдoв дo сoзнaние кoлку е син ми пoсесивен и љубoмoрен a не сме знaеле...

Пoплaднетo гo пoминaв вo дружбa сo метли и бришки кo и секoјa сaбoтa...

Си стaвив нoвa пoстелнинa вo спaлнaтa и пресреќнa сум...зa жaл сo мм сме нa рaтнa нoгa пa немa дa јa сеФтoсaме кo шo е ред...

Зa туршијa не сум кoмпетентнa дa збoрaм oти уште мaјкa ги прaви тие рaбoти...

8. Val-Dim

Val-Dim Форумски идол

Начин на киселење зелка... Прво и основно, се одбираат цврсти / тврди зелки! Се отстрануваат горните листови, се „длаба“ т.е се прави дупка во делот кај кочанот во кој се става солта. Откако убаво ке се наредат сите зелки , се оставаат затворени во бурето до наредниот ден кога се посипуваат со ладна вода (убаво да бидат покриени сите зелки).
    По желба, може, ама не мора, се додава коренче рен или малку цвекло :tmi:
    Потоа следува „превејување“ на зелката, секој втор-трет ден, се додека не стаса!!!
    Практично... Киселењето зелка е машка работа, не се замарај, ако имаш маж во близина 8)

Skorpija25, mareane, Peco and 12 others like this.
  9. referentka

referentka Moderator Staff Member

Што би рекол Бубо Каров -си го точам расолот!

Peco, ♡BuBaLe♡, EuHenIa and 9 others like this.
  10. Val-Dim

Val-Dim Форумски идол

Бубо ми беше интересен пред 10-тина години, сега веќе не... Мнооогу отрцани фори кажува... А и рекламите што ги има снимено му се катастрфа :tmi:

11. Viktorijaaa5

Viktorijaaa5 Форумски идол

Кисела зелка најубава ми е со друг зеленчук заедно а посебно не, ми има друг вкус.Заедно со краставички,пиперки,карфиол,морков ми е поубава :)
    Мајка ме снабди со туршија за годинава како за 2 зими ставила(facepalm) Му велам на мм зимава очекувам да се разјадеш туршија и ракија да почнеш да пиеш :rofl: ама ако не тој јас со друшки ќе се мезам не е ич проблем,битно е да се дружиме :rofl:

Шетнавме фамилијарно па кафе и шетња сами со мм,ич не ми е важно дали е ладно или не само да е до мене :angel: какви романтики ме фаќаат овој период сама неможам да верувам :D

12. WORRIED.BT

WORRIED.BT Форумски идол

@JuLleE јa немa или тaкa ми се чини...
    И @MilaP еден век немa пишaнo..

mareane, kuc, ♡BuBaLe♡ and 7 others like this.
  13. Viktorijaaa5

Viktorijaaa5 Форумски идол

mareane, kuc, ♡BuBaLe♡ and 6 others like this.
  14. Lejla8

Lejla8 Популарен член

Добра вечер.После долго време решив да излезам и шетнам,а каде на панаѓур во Аминдео кај соседите.Една галама,една гужва,за некој како мене што не шета,убаво.Го подновивме синко малку,дуксерка ,тренерки долни,пижами блуза и две со кратки.Имаше не да немаше од се понешто,ама толку чергата.Јас се подновив со црни чизмици до над глуждови,од тие како превтртена кожа-15е,кефој сум.Доволно е што шетнав,море цел ден останавме,и да не студеше многу не ми се ни враќаше.Сум заборавила како е да шетнуваме сами со мм,синко не не дружи повеќе,ама убаво било како во млади години :),му реков на мм дека мирна ќе бидам,и како денес нема да претерувам со барања,само нека ме шета:rofl:.

15. Lilit

Lilit Форумски идол

Кој како, татко ми - претакам расол. Зборов бе - претакам...

16. Val-Dim

Val-Dim Форумски идол

Бреее... спанки (facepalm)
    Ве нема цела вечер... Трета смена слабоооо...

Илииии... d1570442d947e99221e9f9421ddd3ed3--cola-latex.jpg
    Кока-кола тема немало оддамна... А најмногу „гужва“ на +/- 40 имаше кога темата беше „Кока-кола“ :D

Добра ноќ :hug:

Skorpija25, mareane, Peco and 13 others like this.
  17. nina123

nina123 Истакнат член

Здраво женски:). Да ве поздравам само, немам ново што да напишам. Зимница не јадиме и не правиме.
    Ладно ми е од дамна ама денес смрзнав, цел ден по гости шетав и тоа е. Се нервирам, со ладното и апетитот се зголемува :(, а слабичка си бев долго време сега некако мн крупно се осеќам. Од утре намалувам на храна.
    На работа турбо, дома турбо, партнер никако да се погоди, дури изгубив надеж. Ми велат кое тенџере без капаче. Мојот одговор:можи сум гезве:D.
    И тоа, сонувам за лето|-)

18. ELIDavor

ELIDavor Истакнат член

@nina123
    На работа турбо, дома турбо, партнер никако да се погоди, дури изгубив надеж. Ми велат кое тенџере без капаче.
    A да не си експресно лонче ;).
    А тоа што не ти се погаѓаат партнерите забрзај повеќе можи ќе се сопниш на некој.
    Ќе се најди и за тебе некој не му ја мисли

kuc, ♡BuBaLe♡ and Lejla8 like this.
  19. Sesil

Sesil Moderator Staff Member

Се натегавме со мм дали да излегуваме на крај завршивме кај тетка ми на пиперки лупење. Ама така фина дружба не ни осетив дека лупам. Ја теравме и да го пржиме ајварот и онака сме сите ноќни птици :D

Туршија немам ставено сеуште. Кисела зелка нема никогаш ни да ставам. Добро не ви мириса лошто коа се ,,паВа,, зелката?

Skorpija25, mareane, Lejla8 and 8 others like this.
  20. menelele

menelele Популарен член

Хелоуууууу!
    Кај сте бре, реков таман ќе залади, ќе се прибереме дома, па повеќе ќе пишуваме, ама....
    Вчера отидовме кај братучетками на кафе, останавме на ручек, па од таму кај другарками. Цел ден пи гости.
    Кафе пијам, деца надгледувам, детево ќе го оставиме на гости, а ние до молот ќе одиме. Иако ве прочитав дека нема попусти, на мм му треба се. Јас уште не купувам, сега скапи ми е, ќе чекам попусти, пред да тргнам на работа. Ципурата ми остана за денес, ако знаете како се спрема просветлете ме:D
    Јас само пастрмка си пржам во тава, овие модерниве не ги знам.:D:D
    Уживам со децава, а ова бебево лелееееееееееее:inlove:

Skorpija25, mareane, Lejla8 and 8 others like this.
Thread Status:
Not open for further replies.