Ние околу и преку 40...

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од lunicka, 5 ноември 2014.

?

Во која старосна група спаѓате?

1. 30-35

570 глас(а)
    57,2%
  2. 36-40

247 глас(а)
    24,8%
  3. Над 41

171 глас(а)
    17,2%
  4. Над 50

8 глас(а)
    0,8%
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. Sesil

Sesil Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    7.181
    Допаѓања:
    137.498
    Помина и вечерата надовор од дома. Ај преболев некако. Убаво беше .... :)

Ве читам речиси сите парите за сметки со тешко срце ги давате. Јас освен за телефон коа плаќам што ме боли душата за другите сметки ама не ми е ич криво. Се тоа е пара дадена за поудобен живот, за да ми е топло дома, за да ми вртат машините место јас да перам/мијам на рака, за да се бањам кога ќе ми текне а не коа е ефтина струја итн.
    За ресторан едино не би ми било криво ако е последна дестинација, а не прва и единствена. Пример шетаме некаде цел ден и после седнеме на ручек, тогаш не ми е криво. Ама вако коа одам колку да излезам од дома ич не ми е по ќејф.

Глувци не ми спомнувајте, језиви суштества. Два - три пати ме имаат извадено од такт. И тоа биле ситуации коа онака лежерно сме пиеле кафе кај мене, другарка и во двор, уживаш у кафето и муабетот претрчува глушец и следна секунда сум била качена врз стол/кревет :tmi: Затоа превентивно имам лепак за глувци на неколку потешко достапни места :tmi:

На Dare 31, mareane, Dust и 18 други им се допаѓа ова.
  2. Rebecca_R

Rebecca_R Форумски идол

Се зачлени на:
    3 октомври 2016
    Пораки:
    3.083
    Допаѓања:
    55.716
    Немам непосредно искуство со глушец, тоа што претрчал низ двор - не се важи. Не дека ги сакам или мразам, едноставно гадни се и нечисти, исто како мувите и сите останати инсекти, па ги избегнувам. :puke:
    Јас и мојот проблем со хигиена - кога само ќе помислам кај се поминал тој глушец и што се допрел и закачил, добивам некое нелагодно чувство и потреба да се бањам. :doh:

Инаку за сметки и мене не ми е проблем да давам пари (учестувам во плаќањето на сметки, нема врска што сум кај мама и тато) од причината која ја наведе Сесил - животот да ми е поубав и поедноставен. Трошам струја ама за конкретна цел - греење, хигиена, телевизор итн.
    Од друга страна, еве не контам зошто да плаќам данок за имот на мое име (на татко ми и мајка ми, ама не е тоа тема на муабет), куќата е наша, земјиштето наше, сето тоа е купено со наши пари. За нечистиот воздух што го дишаме ли плаќаме? Исто и за данок на добивка, алоо за мои пари кои сум ги спечалила со мој труд ја данок плаќам. :@

Спиете?

На Dare 31, Dust, mareane и 12 други им се допаѓа ова.
  3. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.231
    Допаѓања:
    125.065
    @Rebecca_R има будни.:bandit:
    За данокот нешто мајка ми вчера ме прашува дали сме чувале фискални демек ќе го враќале. Дали чула не дочула не знам, ако знае некој поупатен нека пише.

Инаку, за сметки секогаш прво тоа плаќам да сум раат после. Не пазам евтина струја кога е, машини пуштам и преку ден, клима по цел ден, парно на струја... ама па и драстична разлика нема и кога сум пазела.
    Инаку незнам дали се воведе евтината струја? Барем тој период готвам ќе искористам :D

На Skorpija25, Dust, mareane и 11 други им се допаѓа ова.
  4. Rebecca_R

Rebecca_R Форумски идол

Се зачлени на:
    3 октомври 2016
    Пораки:
    3.083
    Допаѓања:
    55.716
    И јас така начув ама мислам дека е предлог само а дали ке се усвои, останува да почекаме и да видиме.

И ние дома имаме таква пракса, прво сметки, јер немаат милост, заштитени се како бели мечки со закон, па наместо да се малтретираш по институции и да плаќаш казни ради исечена струја, поарни намири долг кон државата.

Ние пазиме, ама без форсирање. Пример во недела се пуштаат неколку машини, ама и во тек на неделата мора, ние сме 4ца, само пижами и постелнини се една машина. Ама па кога ке размислиш дека сите имаме облека и повеќе од доволно, зошто мора да се пушти машина во 18 кога може и после 22?

Кај нас е воведена, човекот кој мери струја дојде и направи некои подесувања, тоа траеше 1 минутка и рече од сега имате евтина струја. Е финтата е што ние не ја користиме, моите се на работа тоа време, имаме шпорет на плин, бојлерот е на соларна енергија, па не ни менува многу.

На Dust, green.eyes, JuLleE и 6 други им се допаѓа ова.
  5. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.231
    Допаѓања:
    125.065
    Ние 2ца па переме неколку машини неделно. Е ајде де, не е зорт да се вклучи во скапа ама женска глава. Сега и малово има плус машина :D
    Инаку со одложено пуштање на модерниве машини може секој ден во евтина да переш. Не како порано, мајка ми заспиваше дури ги чекаше, па пружење во ниедно време. Е многу мразев кога ги пружав, а сега уживам :D Машина за сушење не користам, вака ми е мерак наредени :D Дури е топло;)
    Инаку гаќи во прв ред ставате?:D Свекрва ми кога пружав кај нив-јас во последен таа после мене во 1 ги ставаше:rofl:И не само тоа, се ми преместуваше, Бог да чува (facepalm)

На Skorpija25, ♡BuBaLe♡, Dust и 11 други им се допаѓа ова.
  6. malerozna

malerozna Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2011
    Пораки:
    3.383
    Допаѓања:
    78.149
    Даноци мразам. А плаќам ептен многу. 1500 фунти годишно плаќаме за некаков си данок, кансел такс. Само пари да се собирало. На поголеми куќи е 2500 годишно.
    Така да дома данокот од некои си 2000 денари ми е смешен. Или радио дифузна такса 130 што беше.
    Собираат арач од граѓаните. Данок што си жив.
    Сметки за струја тука плаќаме паушал. Нема тука скапо или ефтино. Барем јас не знам дали има де.

Дома (во мкд) годинава почнуваме со клима да се грееме. Како што сметав не треба многу скапо да е. Мама ми рече кавга ќе сум јадела ако е голема сметката. Се понудив јас да ги плаќам, па одма кавга изедов.

За честење по кафани сум прва. Не давам друг да се фати за џебот. Е на музика пари не лепам. Ретко да ми ја погодат песната за да се расположам. Иако бакшиш е добра работа. Разубавува ден на тој што го добива.

На ♡BuBaLe♡, Dust, Rebecca_R и 12 други им се допаѓа ова.
  7. Rebecca_R

Rebecca_R Форумски идол

Се зачлени на:
    3 октомври 2016
    Пораки:
    3.083
    Допаѓања:
    55.716
    |( Секако во последен, кај мене дома има точно утврден редослед на редење на алиштата, се почнува со чаршави и крпи, па облека (пижами, блузи) и на крај долен веш. Дури има правила и за големина и боја. Јас не ги редам на жици, на сушара само, не се гледаат. :wasntme:
    :rofl: Да видат комшиите што снаа има во куќа, чисти гаќи се носат в фамилија.

Веќе не се 2000, туку многу повеќе а причина за тоа - нема. Истата куќа, истата местоположба, воздухот загаден, промени во општината - минимални а данокот зголемен многу пати. Ќе беше океј и платите така да ги зголемат, ама не се избаждарени, за жал.

На ♡BuBaLe♡, Dust, malerozna и 7 други им се допаѓа ова.
  8. stetoskop

stetoskop Форумски идол

Се зачлени на:
    11 мај 2011
    Пораки:
    5.580
    Допаѓања:
    175.113
    D.utro
    Od doma ne mi se izleguva utrovo...
    Na temata....
    Do pred nekoj mesec pojma nemav nitu struja kolkava smetka doadja,nitu za mob.kolku,voda,djubre...nisto,ama bas nisto...
    Koga gi sobrav smetkite prviot mesec i trgnav po salteri da plakam,za glava se fativ kolku pari dadov...denovive doznav i za porez ...i deka osiguruvanjeto na nedviznostite e isteceno i mora novo da se vadi...
    Vtoriot mesec go prativ sinko da gi plaka smetkite...koga se vrati samo kaza-breeejjj ,sto pari ostaviv po salteri....
    Po restorani odime,ednas nedelno so decata na rucek.Preku nedela retko da sedneme trojcata na rucek zaedno.So prijatelki....retko ovoj period.
    Gluvci ....skraja bilo,ne sum imala bliska sredba so niv...
    Vcera nakaj rabota po pat prvpat slusnav edna pesna...mi se dopadna.
    Sabajlevo pak ja pustiv...se rasplakav...se iznenadiv samata sebe od svoite emocii be...a ja mislev kamen sum stanala...
    Aj da se oblecam....
    Ubav den na site.

На Dare 31, evangelina.ina, Skorpija25 и 25 други им се допаѓа ова.
  9. sanjaeva

sanjaeva Форумски идол

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    3.391
    Допаѓања:
    87.675
    Добро утро :sun:
    Пореметено ми е спиењево. Тешко станувам насабајле.:drunk:
    Данок плаќам 7350 ден. и ми е многу криво. Довод на вода плативме сами, бандери купувавме сами, саатите такуѓере, па дури и местото за трафостаница го плативме. Одвод немаме! А плаќаме небаре Беверли Хилс е. :envy:
    За школо плаќам 6150 ден. месечно. За тренинг 6000 ден. и теретана 800 ден. И не ми е тешко затоа што е наш избор. Ми смета што не и следува слободна карта зошто не било државно училиште, а јас како и сите ги плаќам сите даноци од кои се полни градската каса.
    Струја 3000, вода 1000, макс тв 1300, моб.1300, рата за телефон 1600 (никогаш повеќе ваква зафрканција), гориво околу 3000 месечно.
    Кога ќе ги платам сметкиве се чувствувам препородено.
    Во кафана сакам да седнам и не жалам. Мада една кисела вода што ја платив летоска 80 ден уште ми горчи.
    :cash::cash::cash::cash:
    Денес во Стружанка онаа спроти Жито Лукс во Капиштец ќе има јорганчиња ( @Val-Dim )
    :mp:

Фармеркиве ми се широки :rofl:
    (hollest)

Летс д деј бегин :~:

На Dare 31, Val-Dim, evangelina.ina и 24 други им се допаѓа ова.
  10. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.250
    Допаѓања:
    148.761
    Добро утро.
    Ве читам за давачки и ми се темни...(facepalm)
    Мм си го земав со кредит од огромна сума, плус дуќан плаќам у застој за да не ми го издадат, плус домашни сметки, плус за малиов кредит за пород.:(
    Има, има, дал Господ. :D
    Уште да не седиме како идиоти по дома двајцата што мн ме револтира, а работа мм секој ден бара и џабе, парите од брод се трошат со брзина на светлината...
    Џабе идењето на секое, кога ќе дојде преку 20000 се даваат само за трошоци без јадење и за детето потребите.
    Нека е само малиот здрав и жив. Ќе се преброди се.
    Кафе пијам, уживам на тераса у тишина.

На evangelina.ina, Dust, Rebecca_R и 19 други им се допаѓа ова.
  11. Bozica1980

Bozica1980 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 август 2010
    Пораки:
    7.427
    Допаѓања:
    262.497
    И јас во стружанка ќе одам денес. Сите домаќинки па и јас :)
    Место да си легнам варам јачмен, сум заборавила синоќа да си спремам храна |(.
    Сметки гледам прво да платам на почеток на месец, не се екстремни ама пак се значителна сума. Скапа евтина струја гледам да почитувам. Дома сум па можам да се прилагодам.
    Пари сакам да давам за шетање, за облека, за храна, кафани и кафиња не ми пречи воопшто. Поарно за тоа него за лекови и болници :/

На Dare 31, Skorpija25, Viktorijaaa5 и 23 други им се допаѓа ова.
  12. WORRIED.BT

WORRIED.BT Форумски идол

Се зачлени на:
    23 декември 2012
    Пораки:
    5.696
    Допаѓања:
    153.554
    Мoрнинг!

Кoчaн утрoвo...среќa имa сoнце пa oдмa другa енергијa имa денoв....

Не ми се стaнувaше oд пoстелa a и oд дoмa не ми се излегува...

Ми требa пaлтo зa oвoј периoд oд гoдинaтa...дебелa ми е јaкнaтa зa сегa...
    И чизми сaкaм и чaнти ми фaлaт...и нa децaтa им требаат јaкни...ним ќе им купaм викендoв a јaс?!
    Јaс ќе пoчекaм кo и oбичнo:)

На Dare 31, evangelina.ina, mal.ecka и 20 други им се допаѓа ова.
  13. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.977
    Мoрнинг.
    Пaри зa ништo не ми се дaвaaт, aмa нaјмaлку зa регистрaцијa, сервис, делoви и пoпрaвки зa aвтoмoбилoт. Кoсa ми се кревa, дури и се лутaм нa мм кoгa ќе видaм гoлемa сметкa мислиш oн е крив. А и кaкo си нaплaќaaт oд сaaт, мерaк дa те фaти прoфесијa дa смениш -aвтoмехaничaр.
    И зa депилaции, мaсaжи, нoкти, фризури редoвнo и сличнo пaри не ми се дaвaaт. И зa игрaчки штo пo пoлa сaaт зaбoрaвени ќе се. Всушнoст зa се штo имa крaтoк рoк нa трaење или бaрa редoвнo oдржувaње.
    Сo мерaк дaвaм сaмo зa мебел и сo мерaк чувaм зa мaлoтo зa oбрaзoвaние пoквaлитетнo. Зa се' другo мрчaм.

На Peco, ♡BuBaLe♡, Dust и 12 други им се допаѓа ова.
  14. sanjaeva

sanjaeva Форумски идол

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    3.391
    Допаѓања:
    87.675
    Едит на претходното мислење: кога ќе платам се што морам, а и ги додадам трошоците за храна, останува за некое парталче и останува да се молам да нема екстра трошоци.
    Еден роденден те изместува од место, а не па нешто повеќе.
    На внука ми и беше роденден пред 10тина дена. 8 години. Поклон уште не сум и купила. Некој предлог? Сакам нешто гардероба, а во школо носат униформа па не знам што би и купила.

На Dare 31, WORRIED.BT, Peco и 16 други им се допаѓа ова.
  15. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.958
    Допаѓања:
    203.310
    Добро утро! :D
    Арни? Сонце ќе има денес гледам :D

За трошење праите муабет... е па што да ви кажам, мразам да давам пари без потреба, кога одам во шопинг гледам за децава, за мене ептен ако ми фати око нешто, или ако ептен ми треба, онака за да се најде не купувам, затоа и немам многу гардероба. За квалитетна храна и квалитетно чоколадо давам пари без проблем :wasntme: И за кафани и ресторани, ама мм е од тие мрчалата што не им се оди многу по такви места, па ретко излегуваме, башка со мали деца не се оди, а навечер не седат со други (криви сме, така си ги научивме). За болници и слично, не дај Боже никому да треба да дава пари. Сметките се тие што се, не мрчам, иако за некои работи имам чувство дека се преплатени, а не ги бива... како на пример ВИП пакетов (телефон, тв, интернет). Регистрација, гуми и слично - исто не ми се даваат пари, може дека немам моја кола, да имам, веројатно поинаку би размислувала. Последниве два месеци некако многу трошев, а не знам на што, така летнаа парите, да се чуди човек.

@sanjaeva прашај ја што сака... или мајка и прашај ја. И јас треба да купувам за сабота, на два родендени сме, и двете дечиња ми се внучиња, подеднакво мили и драги, едното 9 години, другото 3 годинки. Нека се живи и здрави, ќе смислиме нешто за подарок. На крај краева, сами ќе си одберат што им треба, јас само ќе платам. Така практикуваме последниве години со мм за родендените на блиски.

Кафе? :wasntme:

На Dare 31, Val-Dim, WORRIED.BT и 22 други им се допаѓа ова.
  16. Bozica1980

Bozica1980 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 август 2010
    Пораки:
    7.427
    Допаѓања:
    262.497
    ^чизмички, постелнина, чемперче/елече, хулахопки и фустанче. 8-|

И мене ми е во декември :makeup:

На Dare 31, Skorpija25, WORRIED.BT и 19 други им се допаѓа ова.
  17. sanjaeva

sanjaeva Форумски идол

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    3.391
    Допаѓања:
    87.675
    Тоа И-то може да биде ИЛИ или да зимам кредит :rofl:

На Dare 31, Skorpija25, ♡BuBaLe♡ и 12 други им се допаѓа ова.
  18. Bozica1980

Bozica1980 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 август 2010
    Пораки:
    7.427
    Допаѓања:
    262.497
    Хулахопки И фустанче, за тоа е И-то :) не сите по ред набројани ;)

На Dare 31, Skorpija25, WORRIED.BT и 11 други им се допаѓа ова.
  19. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.489
    Допаѓања:
    260.632
    Не ми е проблем давањето на пари за било што, туку имањето на истите. Кога ги имаш, полесно и даваш.
    Јас многу сакам да одам и по ресторани и кафичи. Со син ми секоја недела барем еднаш имаме ручек во ресторан. На кафе одеме почесто.

Туку денес ќе купувам капут. Да го перам ли пред да го носам или?

На Dare 31, evangelina.ina, marama и 19 други им се допаѓа ова.
  20. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.250
    Допаѓања:
    148.761
    Јас не перам капут кога ќе купам. :tmi:

На Skorpija25, evangelina.ina, WORRIED.BT и 12 други им се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.