Форумџика на годината

Ние околу и преку 40...

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од lunicka, 5 ноември 2014.

?

Во која старосна група спаѓате?

1. 30-35

570 глас(а)
    57,2%
  2. 36-40

247 глас(а)
    24,8%
  3. Над 41

171 глас(а)
    17,2%
  4. Над 50

8 глас(а)
    0,8%
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. fina erika

fina erika Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2017
    Пораки:
    1.308
    Допаѓања:
    11.522
    Здраво мило ми е дека со бебчо е се супер кога само паѓаш па морам да те кревам ама тоа ти е :rofl:супермен во акција.
    А за пакетче тури некое чоколадо а шминки и разни тракаташки ЈUMBO да е живо и здраво па ќе најдеш нешто за ќере некој сет па нека ги шлака таму куклите :makeup:.

На Dust, malerozna, Jas! и 8 други им се допаѓа ова.
  2. fina erika

fina erika Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2017
    Пораки:
    1.308
    Допаѓања:
    11.522
  3. stetoskop

stetoskop Форумски идол

Се зачлени на:
    11 мај 2011
    Пораки:
    5.632
    Допаѓања:
    176.122
    Ventor -kolku ubavo zvucese nekoi 5-6 godini...pa potoa Nomigren...za pojadok,rucek,vecera...pa i za uzinka,pa noke onaka uz pat....pa koga veke nisto ne gi smiruvase migrenoznite bolovi-stikla i vo Filip ll.Fala bogu ,gospod zdravje da mu dava na Milev,ja resi covekot mojata migrena.
    ...
    Sister,tvoja sestre e bas ovakva so uste edna koleska ...dodeka kolegata e mrtov seriozen pozadi ...vrzan i samo vika,poleka,krivina ....:rofl: :rofl::rofl:

На Val-Dim, Dust, malerozna и 16 други им се допаѓа ова.
  4. Lejla8

Lejla8 Популарен член

Се зачлени на:
    11 декември 2016
    Пораки:
    27
    Допаѓања:
    27.995
    Добар ден и од мене.Имаше периоди кога морав лексилиун,дијазепам или сл. нешто да се напијам,се надевам дека барем малку во тој период ме заштитиле,зашто на граница бев да одлепам.Или веќе сум одлепена ама сама не се сеќавам,па ве замолувам еве ако приметите опоменетеме :),нема да ви се налутам.За болки не пијам многу,барем досега,,крепев болка,,само нож до коска кога е.Наместо таблета за смирување посегнувам кон цигари,уште полошо :tmi:,во најтешкиот миг во животот за мене,ноќта и денот сум испушила 5 кутии цигари,незнам никотинско труење како не сум добила,можда и сум,но душата и така ми беше отруена.Периодов пред распуст,па тестови секој ден,кога еден,почесто по два,па околу преслушување помагам,демек се образовам,колку да не закржлавам де:rofl:.

На bittersweet, Val-Dim, dunika и 20 други им се допаѓа ова.
  5. evangelina.ina

evangelina.ina Популарен член

Се зачлени на:
    29 ноември 2010
    Пораки:
    520
    Допаѓања:
    19.687
    Дијазепам од 2 мг пијам на работа кога работата ќе тргни упм..Чувствувам дека и главниот си канализира стресс преку мене (јас сум најслаба карика таму) па едно две ќе видиш тој вика јас климам со главата, црвенеам крф во фацата, ќе промрморам нешто неразбирливо како оправдување или објаснување(без разлика дали сум моментално крива или не)..Потоа него му поминува(има добра душа во глобала ама пес уста)а мене ми се таложи на душата па се трујам..И така се во круг..
    Немам анкс но совршено ги разбирам луѓето што патат и се трудат преку апчина да си го средат животот и да преживеат..
    Без дијазепам досега најмалку 5 пати ќе си дадев отказ на работа и со пиштење ќе трчав и ќе бегав..Ќе го оставев малиот без леб и ќе бидев улава мајка..
    Лексилиум 1.5 само во исклучителни ситуации кога неможам да заспијам воопшто..
    Кафетин и парацетамол пијам и не трпам болки..Кога би постоело апче за среќа...

На malerozna, Jas!, Peco и 14 други им се допаѓа ова.
  6. ♡BuBaLe♡

♡BuBaLe♡ Форумски идол

Се зачлени на:
    2 мај 2015
    Пораки:
    5.214
    Допаѓања:
    106.434
    Здраво друштво
    Дијазепам или шознам кој лек за смирување ми дафоа прв пат во живот ноќта кога почина мајка ми :( Низ годиниве се челичев и храбро останував простум и смирена а имав огромни неприлики. Затоа од трпи,ќути,трај, само по доктори заглавив а од таму секогаш со дијагноза - на нервна база ти е. Кога бев бремена со третото под надзор и препорака на гинеколог пиев дијазепам од 2. Не сум за ваков начин на "решавање на проблемите" - баш со тоа земи апче смири се, всушност ги заташкуваме проблемите привремено.
    Инаку, јас на работа, со хартија во нос, ми течеше крв. Ми се спие ми се плачи.

На bittersweet, Val-Dim, Dust и 21 други им се допаѓа ова.
  7. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.799
    Допаѓања:
    323.804
    Такви претпоставени кои си ја ладат нервозата преку вработените, најмногу мразам:puke:
    Неговата глава ќе ја излади а за сметка на тое мојата ќе ја вжешти:drunk:
    Во приватните фирми најчесто е така, се однесуваат деспотски, како да секој кој јаде леб од таа негова фирма да е должен да го трпи неговиот карактер:headbang:

Тоа може само дома (ако и дома му дозволат:!:)...или дома ќути како залиен па ај на работа несмее никој да му врати па ќе се изживува врз недолжни луѓе|(
    Гад !(wtf)

Добар ден
    Ништо ново, па ни дека е петок не е ново:D

На Asistentkа, duffi, bittersweet и 23 други им се допаѓа ова.
  8. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    21.005
    Допаѓања:
    276.437
    Буби, огромен број од болестите се психосоматски, не е страшно да си помогнеме кога е тоа потребно (кога доктор ќе одлучи дека е потребно). Не може човек да биде здрав ако душата му страда. Стресот предизвикува хемиски дисбаланс во мозокот. Живееме во многу брз и стресен свет, за жал.

Не е тоа "решавање" на проблеми, туку помош за да можеме да ги пребродиме проблемите без посериозни последици по нашето здравје.

Со пикање под тепих на нашите душевни проблеми, си правиме само уште полошо.

Близок мој така заврши подолго хоспитализиран... не мора да е така.

Има инфекции со кои нашиот организам сам може да се избори, има и такви за кои мораме антибиотик да пиеме.
    Исто и со нашиот мозок - има проблеми кои можеме сами да ги пребродиме, но ако ни треба помош, нема тука ништо страшно ниту трагично.

На nena2010, Asistentkа, bittersweet и 18 други им се допаѓа ова.
  9. stetoskop

stetoskop Форумски идол

Се зачлени на:
    11 мај 2011
    Пораки:
    5.632
    Допаѓања:
    176.122
    ^treba da se znae kade da se,,podvlece linija"....do tuka ke placam,do tuka ke se raduvam,do tuka keif na g.zot ke si go pravam i sl...

На Asistentkа, malerozna, Jas! и 16 други им се допаѓа ова.
  10. Espadrila

Espadrila Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2013
    Пораки:
    1.176
    Допаѓања:
    21.220
    Има ли шанси да избегам некако од предновогодинешните бирократски работни елаборати, извештаи и чуда?
    Онака да си кажам само де.
    @stetoskop е во тоа работата, умешноста да знаеш да ја повлечеш линијата. Некогаш ја повлекуваш и без да знаеш, без стратегија и без план. А некогаш, особено кога најмногу ти треба, можда ќе ја повлечеш ама и лесно ќе поминеш од другата страна.
    Засега сум пилс оф. Ама не се знае ни кога, ни зошто би можеле да настапат. А многу често на шо сум се чудела и викала КОЈ - ЈАС? Никогаш!!1, е тоа ме снаоѓало...така да- си ќутам. Секој со своите потреби- ама вистински
    Убав ден и убав викенд ви посакувам
    Поздрав

ЕДИТ Од избор за форумџика на годината еден куп наши женски од темава. Само напред женски !!!

Последна измена: 22 декември 2017
    На Asistentkа, bittersweet, Val-Dim и 21 други им се допаѓа ова.
  11. Bozica1980

Bozica1980 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 август 2010
    Пораки:
    7.519
    Допаѓања:
    263.619
    Го измерив денес Скопје. Купив подароци за родендените викендов па останува уште еднаш за нова година да излезам. Дечиња се радуваат на подароци.
    Купив и за мене, може ќе биде облечено може не. Вредеше да се проба.
    Јадев лешници од нога, сега комотно би можела да продолжам со јадење. Гладна ко волк. Да соберам детето а има уште еден час. Ќе подремам пред врата :)

На bittersweet, CameliaMiller, Val-Dim и 15 други им се допаѓа ова.
  12. Espadrila

Espadrila Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2013
    Пораки:
    1.176
    Допаѓања:
    21.220
    машка работа и ти па :D:D се шегувам.
    Немам паметно објаснување за ситуацијава.:hug::hug: за малишаните твои

На CameliaMiller, malerozna, Jas! и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.771
    Допаѓања:
    263.795
    @Lilit го пишала она што сакав да го напишам за да одговорам на @CameliaMiller и @Rebecca_R . Кога во прашање е болест, лекови мора да се зимаат, ама најчесто овие таблети се злоуботребуваат и се користат како бонбони.
    Животот не е лесен, сешто не чека и мора сами да се избореме. Јас барем сум на овој став.
    Коса ми се расипа, притисокот хаос, висок па низок. Ама полека се враќам во нормала.
    Мислевте таблета ќе спречи? Не. Само ќе збирав во себе. И потоа пак ќе пукнеше.

На bittersweet, Annath, dunika и 14 други им се допаѓа ова.
  14. Petar80

Petar80 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јуни 2015
    Пораки:
    1.579
    Допаѓања:
    45.085
    Друштво како сте. Ми фалите искрено а ми фали и државичката. Уф носталгија.
    Ве поздравувам сите.
    Околу темава лекови, практикувам во ептен крајни случаеви ако се мора. Ако не терам на почеток се на природно, со бабини иљачи нели чаеви маеви. Недај боже во потешки случаеви доктор, дијагноза препишана терапија не на сам свој доктор терапија.

На Tajnaotrovna, ♡BuBaLe♡, Val-Dim и 23 други им се допаѓа ова.
  15. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    13.160
    Допаѓања:
    166.536
    Како може извод од мкр после 30 години да ми го издадат полн со грешки...и како таков е неважечки... На мајка ми податоците се неточни. Местото на раѓање и саатот ми го утнале, ај саатот мање више...
    Јуле јас општо си пишав, не мислев воопшто на тебе.
    Те разбрав и тебе. Знам на што мислеше.
    За мене нема разлика помеѓу писхичка и физичка болест... Ист е третманот, иста е маката и болката.
    Ама затоа и пишав - многу луѓе злоупотребуваат и кај нас нема некој што се бави со проблематиката - зависност од лекови.
    Јас имам во околина личност која веќе декади е под лекарства и при тоа се препишани и се под надзор на психијатар. Фамилијата вика не е веќе за таблети, она вика не сум за таблети ама зависна сум... а тоа се лекови кои се таложат во телото и го оштетуваат.
    А тек замисли што се случува со оние кои си лапаат на своја рака...

Од оваа дистанца се сеќавам кога бевме мали, ни викаа донесете кутивчиња од лекови на ликовно, ќе правиме нешто со нив. Кога ќе донесеа деца ехееее од дијазепами и лексилиуми, па ги гледаш учителките се шушкаат, а не ни било јасно зошто, па дома кога ќе кажев моите ќе се изнасмееа...мислам јасно им беше, не на маката да се смеат, туку на учителките. И така...тоа пред 100 години било, а тек сега како е...

На ♡BuBaLe♡, Annath, malerozna и 10 други им се допаѓа ова.
  16. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    21.005
    Допаѓања:
    276.437
    Не секогаш таблетата е лек. Затоа зборувам дека таблета - да, ама од доктор. Истиот тој не мора да препише таблета, можеби ќе се одлучи само за психотерапија без медикаменти (зависи од самиот пациент и природата на тегобите).

Тоа злоупотребување и користење како бонбони е поради несовесно работење на матични лекари и фармецевти, не знам која е логиката матичен да одлучи дали треба да пијам анксиолитици или не, и сл. Се подразбира дека психијатар одлучува, ама нашиов народ, арно шизофреничар да е, ајде да криеме, на лекар да не одиме, што ќе рече народот... или најјак муабет ми е - сѐ ти е во главата.

Да, во главата ми е, ми фали серотонин. |(

На ♡BuBaLe♡, Annath, malerozna и 7 други им се допаѓа ова.
  17. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.799
    Допаѓања:
    323.804
    Јас сум од тие што пијат таблети без да одат на лекар:

Аналгин
    Кафетин
    Парацетамол
    Медицински јаглен
    Драмина
    Вентор (ако имам силна забоболка)
    Палин
    За дијареа (заборавив како се викаат)

ич никого не питам, кога имам потреба си ги пијам.
    И знам од што ме боли глава, немора да посетам доктор за да ми каже.

Имам вибрамицин капсули, за зорт-за аман, ако дојде лошото за време на викенд.

На ♡BuBaLe♡, CameliaMiller, Annath и 13 други им се допаѓа ова.
  18. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    13.160
    Допаѓања:
    166.536
    Камелија, не тврдам и сум скептик по природа, другарка ми тврди дека мајка и ја излекувале од депресија и анкс со чигонг техника. Ќе го испитам ова и ќе дадам мислење.
    Стимулација на серотонин може да се случи и природно.
    Да си испиташ и витамин д колку имаш.
    Исто така ако одиме по логиката дека хормон е во прашање, мене ми тврдеа дека секогаш ќе мора лекови да пијам за тироидата. Кај и да е 1 месец ќе правам без синтетички хормон, последните резултати ми се 1,2 тсх што ни во највисоката терапија ги немав. А според докторите физички невозможно беше без лек да бидам... ама ете...

Муабетот ми е, да верувам дека е ужасно, живеам во хронична терапија и имав акутни тешки состојби, но некаде помеѓу тешкотијата, скептицизмот и тврдењата најдете го своето лично нзс и покрај терапијата барајте ги алтернативите.
    Мислам дека од сите лекарства кои ги натрупав во себе најмногу ми помогна визуелизацијата и муабетот сама со себе - јас сум добро и ќе бидам добро, ќе имам деца и ќе ги дочекам здрава и права и од тие деца ќе дочекам внуци.

Него...

Од таблети пијам вентор на своја рака и тоа без пардон. И номигрен. Кога ќе ме фатат мигрените...оди не пиј. Како да се наоѓам во пеколот.
    Пијам и јас јаглен кога ќе ми снеарни.
    Тие аналгин, вентор, парацетамол, јаглени чуда не ми спаѓаат во сериозни лекови...
    А како открив дека тоа парацетамолот има екстра дејство и на расположение уште научниците да искочат со званични докази. Овој период беше, врв на колоквиумска недела, јас температура горам. Напиј се парацетамол - кај температурата ќе спадне него и расположение ќе ми се качи со се мотивација. Помина настинката, викам чекај на здраво да пробам, се напив - енергија пукам, расположение ко за колоквиумска недела ехеее, мотивација на нивоу. И си викам ааа вака ли се станувало зависник и од тогаш парацетамол пијам ептен ако сум снеарнета, се плашам да не се навлечам.
    https://www.nhs.uk/news/mental-health/dont-take-paracetamol-for-painful-emotions/

Последна измена: 22 декември 2017
    На ♡BuBaLe♡, CameliaMiller, Annath и 10 други им се допаѓа ова.
  19. Emy867

Emy867 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.911
    Допаѓања:
    100.245
    Јуле, животот не е лесен, ама и од човек до човек има разлика. Еве во твојата ситуација на пример, ти како знаеш и умееш си се издигнала над проблемите и алал за тоа. Ама може некоја, после се, нема да успее од соба да излезе и од кревет да стане... И зошто? Само за да не пиела антидепресиви. Подобро тоа, отколку заробена во своите мисли, отсутна, неспособна за живот.

Не сум против, се што е со добро поставена дијагноза и одобрено од лекар, за мене е ок. Сите сме различни, сите различно гледаме на светот и проблемите. Еднаш мислам имам кажано, пак ќе кажам, моја комшивка е цел живот со лексилиум, па еве ја 70г. е здрава, права, поздрава од многу од нас овде.
    Нејзе зелените кутивчиња од кога јас знам за себе и стојат на комода, на дофат.

Јас секогаш велам, подобро апче отколку срце да му испука на некој од стрес, па да го снајде нешто посериозно.

На bittersweet, CameliaMiller, Annath и 15 други им се допаѓа ова.
  20. Bozica1980

Bozica1980 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 август 2010
    Пораки:
    7.519
    Допаѓања:
    263.619
    Погледнете ја темата за анксиозност само на форумов и ќе видиме колку е распространета. А колку само читаат и не пишуваат. Колку не ни биле на психијатар...опасна епидемија има во државата а сите молчат.
    Сум видела што може да направат панични стравови, ама баш никому не би сакала да го доживее тоа па макар и на туѓа кожа. Одете на лекар, бидете упорни, пијте терапија и ќе биде подобро.

На ♡BuBaLe♡, bittersweet, CameliaMiller и 16 други им се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.