Ние околу и преку 40...

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од lunicka, 5 ноември 2014.

?

Во која старосна група спаѓате?

1. 30-35

570 глас(а)
    57,2%
  2. 36-40

247 глас(а)
    24,8%
  3. Над 41

171 глас(а)
    17,2%
  4. Над 50

8 глас(а)
    0,8%
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    13.016
    Допаѓања:
    164.768
    Абе срце секако ќе испука од стрес...
    Дијабет, висок крвен притисок, нервозни црева... секогаш почнуваат од психиосоматски.
    Несработени емоции секако маваат на нешто, особено потиснати со лекови...
    Секогаш кога факторот доаѓа од надвор се решава со давање отпор на причината и обработување на чувствата од внатре. Некогаш е подобро на нога и свесен, отколку потиснато длабоко. Некогаш ќе прелее...

Ете има како Камелија од ништо предизвикано. Оп таблетката, молим лепо.
    Ама има и такви кои се од нетретирани трауми кои преминале во сериозни работи. Тука само апот не помага... бара психотерапија и работа на себе.
    Имаме епидемија од вакви болести.
    Долготрајната сиромаштија си го прави своето. А е најтрагично што ваквите состојби те прават неподобен и да си помогнеш да искочиш од истата... И тоа е тој затворен круг...

На ♡BuBaLe♡, CameliaMiller, Annath и 9 други им се допаѓа ова.
  2. Sesil

Sesil Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    7.183
    Допаѓања:
    137.529
    Се си пијам на своја рака. Знам која болка од што ми минува. Апчето ли делува, психичкиот момент ли е, не знам ама не трпам болка. Редовно дополнувам залихи, што оди на рецепта си препишувам кај матичните :tmi: Спазмекс ми се откритие во последно време и најбрзо ми делуваат од било што друго за болка :tmi:

На ♡BuBaLe♡, CameliaMiller, Dust и 7 други им се допаѓа ова.
  3. Emy867

Emy867 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.878
    Допаѓања:
    99.753
    Ама Лилит, значи секој различно ги сработува емоциите. За некој кога нешто посериозно се случува е крај на светот , другиот си вика, мех, ќе биде подобро. Првиот не е емоционално силен за повеќе и тоа е тоа. Убедувај, разубедувај, тоа што е во главата, тоа е.

За мене е исто терапија за дијабет, крвен притисок и сл, како и терапија за анксиозност. Не гледам причина зошто едното да е ок, другото не. И тоа и тоа помагаат нечиј здравствен проблем да се надмине, санира, стави под контрола. Па ете, во темата анксиозност, има луѓе кои после терапија од неколку години, сега функционираат и без. Ама, мора од некаде да се почне, нели. Да се потпомогне, да се стимулира нечиј ментален склоп да почне поцврсто да одговара на проблемите кои го напаѓаат.

На mal.ecka, ♡BuBaLe♡, bittersweet и 10 други им се допаѓа ова.
  4. zhap4e

zhap4e Форумски идол

Се зачлени на:
    27 март 2011
    Пораки:
    7.113
    Допаѓања:
    107.128
    Парацетамол е најсилното нешто што имам пиено. Куп стресови, куп проблеми, куп трауми.. thank god, до сега, сум се справувала со физичка активност, прошетка у природа, курсеви и обуки, нови луѓе, какао+кремче, црно чоколадо.

Порано не бев вака зимурлива.Сега, да можам со јорган ќе шетам и па ќе ми е ладно.:worried:

На ♡BuBaLe♡, CameliaMiller, Val-Dim и 13 други им се допаѓа ова.
  5. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    13.016
    Допаѓања:
    164.768
    Па читај ме подобро што пишав претходно.
    Се согласувам дека е исто.
    Но некогаш бара работа на себе, инаку џабе и таблетите.
    Не потпомага секогаш, верувај ми. Некогаш кога е ствар на карактер со терапијата со апчиња уште толку на здрава нога излегува вистинскиот карактер на површина што нема врска со состојбата. Застанува здраво, но нема да се отвори и потиска, потиска до степен на фаќање канцер, срце и така на така.
    Работев со секакви луѓе, се видов и знам. Без психотерапија таблетата го маскира проблемот. Ќе се помачи тој од другата страна, ама додека не го здрма ко шо треба џабе се лековите.

На ♡BuBaLe♡, Annath, malerozna и 5 други им се допаѓа ова.
  6. Emy867

Emy867 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.878
    Допаѓања:
    99.753
    Добро, ќе се помачи. Ама нас глава кога не фати и кога викаме, е сега не пијам апче, ќе пробам со нешто да се освежам, па ќе помине. Па легнуваш со главоболка и утрето стануваш, а таа бетер, па мора да лапнеш аналгин. И тоа е така. Отпор, отпор, ама оно дрма, уши зујат, нозе се кочат, раце се тресат, ладна пот... И?
    Значи, како главоболката што не ти дава да функционираш, ова е бетер. Депресивност може ќе те мавне на спиење, ама ова од кревет те подига, нема спиење, нема мир.

На ♡BuBaLe♡, CameliaMiller, malerozna и 4 други им се допаѓа ова.
  7. mareane

mareane Форумски идол

Се зачлени на:
    18 август 2010
    Пораки:
    9.423
    Допаѓања:
    279.654
    И јас сум од тие грешните што пијат лекови на своја рака:аналгин,парацетамол,палин,диколофенак или сл. за болка(вентор не сум пиела ,а како ги испофаливте ке мора да земам ако дааавт без рецепт;))Си чувам и ретко знам да се напијам и дијазепам.За главоболка која за среќа ретко ја имам најефикасна комбинација мие аналгин и дијазепам.

На mal.ecka, ♡BuBaLe♡, referentka и 8 други им се допаѓа ова.
  8. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    13.016
    Допаѓања:
    164.768
    Не се разбираме.
    Нема врска.

На ♡BuBaLe♡, malerozna, Lejla8 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. lunicka

lunicka Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2010
    Пораки:
    3.874
    Допаѓања:
    101.847
    Мислaм декa е нaјдoбрo дa се избегне стресoт.И не се лaжете декa нештo сте гo пoминaле нa нoгa.Кoгa тoгaш се си дoaѓa сo нaплaтa.
    Мoже слoбoднo дa ме викaте гoспoѓa Нимер.Зa сите бoлки ми се брoј еден.Лoрaн сегa пијaм пoнекoгaш a пoрaнo ми беa пoстoјaнa терaпијa...
    И деметрин и пaрaдoнтaкс и лексилиум ми беa дел oд секoјдневиетo зa жaл.И дa ,пo препoрaкa oд дoктoр нa утврденa дијaгнoзa.

На mal.ecka, duffi, ♡BuBaLe♡ и 14 други им се допаѓа ова.
  10. Emy867

Emy867 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.878
    Допаѓања:
    99.753
    Aj баталете апови, кажете ми за царинење на нарачки, до колку не се царинеа, а од колку се царинат додатно? Божиќен поклон треба да се купи:!:.

На ♡BuBaLe♡, CameliaMiller, Annath и 4 други им се допаѓа ова.
  11. Sesil

Sesil Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    7.183
    Допаѓања:
    137.529
    До 22евра ништо, од 22-45 само данок, над 45 и данок и царина

На ♡BuBaLe♡, CameliaMiller, Annath и 7 други им се допаѓа ова.
  12. Lejla8

Lejla8 Популарен член

Се зачлени на:
    11 декември 2016
    Пораки:
    27
    Допаѓања:
    27.995
    Еве ме,уморна како пес:tmi:,секојдневни обврски,но физички тешки.Сега еден туш и кафе ќе се пие,море и :smoke:на тераса,па ако сака и камења нека паѓаат,а не само студ:nod:.:coffee::coffee::coffee::coffee::coffee::coffee::coffee::coffee:ајдете кој е за друштво за кафенце,повелете.

На ♡BuBaLe♡, referentka, CameliaMiller и 13 други им се допаѓа ова.
  13. stetoskop

stetoskop Форумски идол

Се зачлени на:
    11 мај 2011
    Пораки:
    5.586
    Допаѓања:
    175.220
    @lunicka ,stegni go mt i doadjaj vecer vo Etno selo,ke lecime depresija ...:d:;)

На mal.ecka, ♡BuBaLe♡, CameliaMiller и 13 други им се допаѓа ова.
  14. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.532
    Допаѓања:
    260.969
    @Emy867 за воспоставена дијагноза не спорам за апчиња, ама на своја рака мора да пробаме да се избореме. Точно, секој не е ист. Ама и со апче и без, стресот си наплаќа. После официјализирање на разводот проверив пролактин. Ми беше покачен. Ми дадоа апчиња на природна база за смирување. Ама ме успиваа. Истото ќе ми случи од хелекс и дијазапам. А тој луксуз како сама со дете неможам да си го дозволам. И си продолжив со магнезиумот. Си зборувам сама на себе дека ми е добро од него и дека мора да ми биде добро оти морам да продолжам.
    И морам. Ете косата ја скратив, влакното лом ми стана. Желудникот реагира на стрес и пијам Неопаза.
    Значи стресот си наплаќа, ама мора да се соочиме, а апчето само го одлага соочувањето на проблемот.
    Апчиња на своја рака секој пие како вентор иако читав дека не бил добар, парацитамол и слични.
    @Lilit на мене истото дејствие ми го има ибопрофенот т.е Неофенот на Белупо. Чудо од апче. Јас парацитамол не поднесувам.
    Вакви апчиња секој користи, што за главоболка, што за настинка.
    Зборуваме за злоупотребата на розевите пилули без потреба како терапија за дијагностицирана болест.
    Верувам дека е тешко да живееш со анекс и депресија. Болест е. Ама не сите се анексиозни и депресивни. Тоа ми е муабетот.

На mal.ecka, ♡BuBaLe♡, bittersweet и 6 други им се допаѓа ова.
  15. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    13.016
    Допаѓања:
    164.768
    Има злоупотреба и на пејн килерс Џулс. И тоа многу.

На ♡BuBaLe♡, CameliaMiller, Annath и 4 други им се допаѓа ова.
  16. VladeMila

VladeMila Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2015
    Пораки:
    430
    Допаѓања:
    8.515
    Женски дoбрa ви вечер

Дa ве пoздрaвaм и искренo не ми се пишувa oд штo ме мрзи,a и немaм штo нoвo дa кaжaм...

Арнa сум,дoбрa сум дa речaм,глaсaв зa фoрумџикa,свaќaтa јa глaсaв @referentka

Туку имaм еднo прaшaње:дaли некoј кoристел прoизвoди нa КaлиВитa и кaкo сте зaдoвoлни oд истите?

Пoздрaв и се пишувaме нaреднo пo пoвеќе:)

На mal.ecka, ♡BuBaLe♡, referentka и 10 други им се допаѓа ова.
  17. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.237
    Допаѓања:
    125.131
    @VladeMila јас едно време земав некои стрес комплекс баш од каливита зошто во аптека ми ги претставија ко квалитет. Мислам оти се ок. Знам и на парче даваа.

На ♡BuBaLe♡, CameliaMiller, Dust и 5 други им се допаѓа ова.
  18. kuc

kuc Форумски идол

Се зачлени на:
    3 август 2010
    Пораки:
    2.301
    Допаѓања:
    85.460
    Ништо од шетањето мое гости ми се најавија ...а во пет си дојдов турбо денеска и ништо од планот..
    Дете испратив на роденден,кафе ќе пијам да ме освежи ..
    Каливта и јас имам користено добри се ..
    Што е тишина вака ???

На Jas!, ♡BuBaLe♡, eli25 и 10 други им се допаѓа ова.
  19. Dust

Dust Game Over

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.925
    Допаѓања:
    173.676
    @VladeMila
    Користев повеќе производи на Каливита и тоа само затоа што така ми ги "тупнаа" без пари, ама искрено задоволна сум.
    Имам ми се чини пишано некаде, пред неколку години ми препишаа Хелекс.. луѓе, мислам не можев да се разбудам:drunk: ги фрлив.. Сама си помогнав на себе..
    Сега осеќам дека ми треба нешто, ама се убедувам дека пак сама ќе си помогнам:D

Од утре официјално почнува празнувањето за мене..
    Посакувам да можев и таму да поднакитам, барем едни сијалички да трепкаат додека каминот си пуцка ама..:(.... луѓето во околината не се љубители на предновогодишната еуфорија...тоа е... некоја следна година ...

Кичмава ме умре, боли ли боли.. се мислам куферот како ќе си го влечам по аеродроми..

Ај доста се жалам:hug:

На Jas!, mal.ecka, lunicka и 13 други им се допаѓа ова.
  20. dunika

dunika Форумски идол

Се зачлени на:
    31 март 2012
    Пораки:
    3.855
    Допаѓања:
    95.356
    Македонија е дефинитивно дијазепам-држава,ама не би рекла дека е само од сиромаштија..
    Наравот,менталитетот ни е р’ѓав,општата свест и култура на нула,безвезални меѓусебни фамилијарни односи,”мешање” во туѓи животи,врски,бракови..
    Имам куп познаници кои се добро ситуирани и образовани,ама ете се наоѓа по некоја будала да им го руши раатот.
    Кај нас психички болните луѓе се крајно маргинализирани и исмејувани,затоа не верувам дека ке се подигне свеста за посета на психијатар.
    Лично во крш период имам посегнато само по бедоксин,ама тоа е само витамин колку што знам.
    До сега имам супер јака психа,но никогаш не се знае,не за џабе викаат-кожа памти.
    Ајде на гости,ќе правам супа од тиква и ванилици:rock:

На Jas!, mal.ecka, duffi и 19 други им се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.