Ние околу и преку 40...

Discussion in 'Кафе-муабети' started by lunicka, Nov 5, 2014.

?

Во која старосна група спаѓате?

1. 30-35

570 vote(s)
    57.2%
  2. 36-40

247 vote(s)
    24.8%
  3. Над 41

171 vote(s)
    17.2%
  4. Над 50

8 vote(s)
    0.8%
Thread Status:
Not open for further replies.
  1. referentka

referentka Moderator Staff Member

Јас мислам дека кога психата еднаш ќе настрада, нема лечење т.е. се одржува во нормала со лекарства.
    Нема тука спортување, дружење, разни групни терапии...
    Лекарства и поспокоен живот може да направат да не излегува од колосек.

Во животов имам поминато толку лош период што само привидно мислам дека ете сум излегла од психозите кои ги преживував.
    И излегов.
    Ама останаа последици.
    Често плачам од малку (не ми треба голема неправда или голема среќа за да капне солза)...и за тажни и за среќни мигови.
    Не сум сентиментално колку што нервите ми отенчеле па неможам да контролирам силна тага и среќа.

Да редактирам...
    Правам менИ за Бадник:).
    Сакам да купам прстени за салфети...ама незнам од каде.
    Де кажете од каде, ама да не се многу скапи:)

Last edited: Jan 2, 2018
    VladeMila, M&M, Skorpija25 and 24 others like this.
  2. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

За некои работи постои лек (обично е тоа "нормалната" депресија при загуба на член на семејството, постпарталната депресија, благи форми на фобии...), но некои се контролираат со лекови - трајно.

Во секој случај, нема поента некој да се измачува себе. Нема зошто.
    Ако е некој дијабетичар, не се преиспитува 1000000 пати да користи инсулин или не. Кругот на луѓе не му бара објаснување и оправдување за терапијата и болеста.
    Ништо поразлично не е и со овие "невидливи" болести.

Skorpija25, kuc, Annath and 10 others like this.
  3. referentka

referentka Moderator Staff Member

Каме...седината има големо влијание врз ваквите луѓе...посебно кога ќе чујам ,,ништо не му е, ќе му помине,,
    или ,,времето лечи се,,

VladeMila, Skorpija25, kuc and 8 others like this.
  4. stetoskop

stetoskop Форумски идол

Edna rodnina na mm poveke od 20 god.e na ad...ok si e zenata.Inaku zolvite nejni majtap i teraat pozadi grb, nisto ne i bilo,od keif gi piela.
    Ja iskreno se cudam za sebe,sto se proterav niz glava ...a mrdam uste.
    Moz kaj mene pokasno ke se manifestira ...ili pak epten sum ,,tvrd orev"...

VladeMila, M&M, Skorpija25 and 16 others like this.
  5. CameliaMiller

Да, да, баш тоа сакав да го кажам.
    Значи не беше дете, девојче... туку жена, 35+ години.
    Кој знае во каков затупавен свет живее, што и самата се убедува дека не и' треба терапија...

А депресијата е стварно нешто за што има "чаре".
    Луѓе со шизофренија успеваат да живеат нормален живот, зошто овие со депресија да се чувствуваат толку засрамени, ете не разбирам...

@stetoskop сесре, не е секогаш причината што сме преживеале... по себе си знам. Најтешките работи најтрезвено ги поминувам. За ситници можам паничен напад да имам...

Скоро мајка ми ја носев на УЦ. Откако се' заврши, јас дома се тресев како прат.
    Таа ми вика, ама смири се, ете добра сум, ништо не ми е. На УЦ колку беше присебна и знаеше што да направиш, зошто сега вакво тресење...

Е, ни мене не ми е јасно зошто.

Skorpija25, kuc, Annath and 13 others like this.
  6. eli25

eli25 Форумски идол

Јас од цвеќара нарачувам :)
    Разна прилика разни прстени (т.е во разни бои :)
    И евтини ми доаѓаат околу 15 -20 ден парче .

kuc, Annath, duffi and 5 others like this.
  7. Bozica1980

Bozica1980 Форумски идол

Да пишам нешто да не молчам цела година :)
    А немам што да кажам...

Стетоскоп, обично претрпениот стрес знае подоцна да си земе данок. Се надевам нема да биде и кај тебе случај. Јас исклучително сочуствувам со луѓе со фобии, мислам нема пострашно нешто. Заробени во сопствена кожа.

VladeMila, Skorpija25, eli25 and 17 others like this.
  8. EuHenIa

EuHenIa Форумски идол

Силата човекова е неверојатна, тоа само можам да го кажам. А околината е таа која помага или одмага, фразите од погоре сеуште кај нас се користат, а колку повеќе се одложува некое лекување, полошо. Колку ќе ми беше подобро во некои моменти да ми кажеше некој и да ме поддржеше да се консултирам со стручно лице, но не, јас сама си ја лечев болката. Траеше подолго од што требаше, ама помина, а не морав да се мачам толку, тоа е....нашата златна Македонија и нашиот златен менталитет.

Skorpija25, eli25, kuc and 18 others like this.
  9. green.eyes

green.eyes Форумски идол

Изгледа само јас сум некој изрод кој кога ќе ја сподели болката/проблемот, полошо се чувствува :(

Секогаш кога сум зборувала за нешто што ме мачи со некого, потешко ми било. Прво, зашто пак ја преживувам целата ситуација, па пак се растревожувам.....а кога не кажувам, сама си премерувам што и колку грешам, испитувам алтернативи и можни сценарија и барам решение. И го наоѓам :|

Денес ме утепаа мајка ми и сестра ми од звонење да им кажам што е проблемот, вчера кога ме видоа на скајп во секундата им стана јасно дека нешто се случило. Ама не можам, самата помисла на тоа дека уште двапати треба истото да го повторувам и да објаснувам што и како......претешка ми е :(

Чудна сум, знам. Баба ми викаше, сите наопаку, ти обратно :D

Едит: @stetoskop , имам таква мајка, исто како тебе. :hug: Во најтешките ситуации толку трезвено и прибрано се однесувала и се справувала со болката, тоа е чудо. А за ситници и мали проблемчиња, од колосек може да излезе :)

Last edited: Jan 2, 2018
    VladeMila, M&M, eli25 and 18 others like this.
  10. stetoskop

stetoskop Форумски идол

Pisete mi togas 5 za sega.
    Potrezveno ne sum mozela da dejstvuvam ni na son za celo vreme.
    Motivot isto taka ima golema uloga da ostanes pribran i so zdrav um.
    Koga do sega ne puknav-nema ni da puknam veke...

Skorpija25, eli25, kuc and 14 others like this.
  11. CameliaMiller

Ниту јас не можам за моите проблеми со моите дома да зборувам. Некако сама се имам јас помирено со тоа што се случува со мене, но не сакам нив да ги повредам. Затоа што за некои аспекти е “виновна“ мајка ми, иако знам дека не е тоа намерно, дека не било со цел да ме повреди. Но, затоа не се согласувам дека “кога ќе имаш дете - ќе знаеш“. Не, не знаеш. Додека е бебе и се грижиш за физиолошки потреби, веројатно знаеш.
    Но воспитување на дете... не е лесна работа. Не е нешто “природно“ што доаѓа.
    Јас и мајка ми сме два различни светови. Кога бев дете, тоа не го знаев, сакав да бидам како неа, сакав да ја слушам, да одам по нејзини насоки. Тоа не ми донесе ниту среќа, ниту некакво исполнување. Не дека погрешни совети таа ми давала, само погрешни за мене, за мојата личност, за мојот карактер.

Како што викаше една моја многу ценета професорка - ако нешто им фали на родителите, им фали тренинг.

И сигурна сум дека вие што имате повеќе од едно дете, некако “поинаку“ постапувате со второто, во смисла, “сте научиле од сопствените грешки“.
    Сестра ми на пример е многу поголем “бунтовник“ од што јас било кога сум била, но е многу поборбена и поискрена со сама себе, затоа верувам и дека полесно ќе пројде во животот. И моите многу полесно прифаќаат дека е различна и од нив, и од мене. Дека залудно ја споредуваат со мене. Дека е посебна личност, ако е дете.

Моите имаа повисоки очекувања за мене, од очекувањата што јас ги имав за себе. :)

kuc, JuLleE, Annath and 11 others like this.
  12. doubleg

doubleg Популарен член

Медицината е отидена многу напред, не може тоа да се занемари. Но, многумина на своја рака и премногу лесно посегнуваат по апчиња.

Друго, не сме сите исти. Една работа некого ќе го скрши, некој ќе ја помине многу полесно, сам ќе се излечи. Но, ако е неизводливо да се премости проблемот само со убава мисла и “бабини деветини“, решение некое мора да се бара.

@stetoskop Само насетувам што ти се случило, но мислам дека нема да одлепиш никогаш. Од мислењава твои, колку што успеав да сконтам, голем човек си, борец. Знам дека не ти е до комплименти, но секоја чест.

VladeMila, Skorpija25, kuc and 11 others like this.
  13. Lejla8

Lejla8 Популарен член

Се што се поминува низ живот остава некоја последица,во најтешките мигови сум трезвена многу,издржувам,и се ќе направам само да помогнам,е маката е после тоа,тогаш пагам.Стресовите кои сум ѓи поминала,оставаат последици врз мене покасно,а немаме луѓе кои ќе ти помогнат,макар со збор,освен овде каде сум нашла добар збор:hug::hug::hug:.

Skorpija25, kuc, malerozna and 15 others like this.
  14. green.eyes

green.eyes Форумски идол

@CameliaMiller истото било и кај мене :) И уште е така.
    Дијаметрално различни сме со сестра ми карактерно. Она е многу поотворена од мене, конкретно за ваков проблем одма ќе се пожали кај мајка ми и ќе побара совет. И ќе се исплаче, ќе ги исфрли емоциите, и ќе го реши проблемот. Е јас не, јас сама ќе се убијам од мисли, ама на друг не дај Боже да кажам :headbang: Не можам, таква сум. И сега одма компарацијата беше направена „како сестра ти одма си кажува што е проблемот, ти ич не си научила од неа„. И истиов муабет беше и е буквално за сѐ, моите до ден денес не можат да сфатат дека јас и сестра ми сме два различни света, без разлика што ја сакам неизмерно многу и сме многу поврзани.

eli25, kuc, Annath and 8 others like this.
  15. CameliaMiller

:)
    Мајка ми зазема “одбранбен став“ секогаш кога ќе ѝ кажам што се случува, а секогаш е тоа на нејзино инсистирање. Може и на форумов да се види дека не сум баш нешто многу “отворена“ да зборувам за конкретни проблеми. Така сфаќам дека ја повредувам, иако не ми е тоа намерата.
    А бидејќи не сакам да ја повредам затоа што не сум ѝ лута, знам дека секогаш сѐ што направила било со најдобра намера, наједноставно ми е да не ѝ кажувам.

Со психијатарката можам да зборувам и зборувам, но до таа граница околу моите симптоми, тригерите, реакциите, справување итн. Не сум баш добар кандидат за вистинска психотерапија :)

eli25, kuc, Annath and 6 others like this.
  16. simonka93

simonka93 Форумски идол

Кога почнав да ја гледам серијата На терапија, лично за себе си сфатив дека имам потреба од личност со која ќе можам отворено да разговарам, која од мене ќе ги извади и најскриените мисли и чувства...
    И јас не можам да кажам нешто што ме мачи, при мајка стално наидував на осуди и споредби, а сега маж ми премногу размислува, па ќе ми даде причина уште толку да се замислам или изнервирам...
    И сметам дека кај нас, сѐ додека попрво се верува во бајачки, психијатрите ќе бидат табу

Skorpija25, eli25, kuc and 17 others like this.
  17. stetoskop

stetoskop Форумски идол

Mozda smesno ke vi e ama ja u sekoja napnata situacija prvo sto si vikam sama na sebe e Stoj,poleka...mozam li da smenam nesto?Mozam.Aj da pocnam od pocetok da menuvam...
    Ama za vakvo treba mnogu pribranost i covek do tebekoj ke te mentorira odreden period.
    Blagodarnost do mm.Negovo delo sum.

VladeMila, Skorpija25, eli25 and 15 others like this.
  18. Lejla8

Lejla8 Популарен член

Не би можела се да кажувам на мајка ми,ќе ја умрам пред време жената,мада и сама гледа работи кои се поврзани со мене,а не се баш добри.Сега за сега помошта ја наоѓам во неконтролирано рмбање и со по некоја таблета,мада рмбањето повеќе штета ми прави од корист.Ма зрела сум за на психотерапија.

Skorpija25, kuc, Annath and 10 others like this.
  19. vitamina

vitamina Форумски идол

Да чкртнам некој збор. Ако годинава по денот се познава бебе цела година ќе плаче ама па уствари не е више бебе детенце е.. тие пусти заби паметот више ми го земаа, ко друго дете да е.
    Нит сум чистела нит перела нит ништо мислев спокојно денот да го минам ама не и не плачки солзи мрсули не сум јас за второ дете не. Немам живци.
    Ќе одам уште малку на работа. Маж сега ќе доаѓа од работа го прежалив и него до 1 нишал дете па у 4 станал за на работа јас топ до 10 сабајле претходно цела недела сврзувавме сон едвај 4 часа. Земав легнав и идклучив тв на тишина глава ме боли. Којзнае ќе успееме ли со маж ми да се прилагодиме или нема.
    Тек ќе видиме периодот.
    Ми се спие..
    Ми се леже да фатам некаде света 1 ден и да не станам од кревет и никој да не ме замара и да не брбља
    Ми се плива и ми се оди на спа
    И да одиме доле да сакаме тоа да го направиме нема да можеме оти само неколку дена ќе сме раат да се нема.
    Денешниот живот од моја гледна точка е толку стресен и брз толку неквалитетен и од друга страна осамен и оддалечен, толку брз и збунувачко не емотивен.
    Сите брзаат за некаде, брзаат на работа се нема време ниту за квалитетно време со фамилијс ниту за друштво нити за ништо. Луѓево се толку се исцрпени од работа толку без воља.. насекаде се бара квалитет и брзо сработена работа а никој не плаќа соодветно за квалитетноста. И така се укочуваме телото не боли што се вика за корка леб и се се стискаме.. за по дома ајде се има ама ајде да те видам отиди некаде и да отидеш или ќе се стискаш или ќе брзаш и ќе се потошиш до нула па ќе зјаеш.
    Ако постои среќа и "поклопени коцки" онда мене дефенитивно цел живот ме поминува мошне вешто.
    2016 ми беше толку лоша година....а се започна така убаво.
    Учев само од грешките и молчев. Молчев немо пред икс ситуации и размислував што понатаму..
    А кога животот те става на раскрсница па тогаш е најтешко оти не знаеш која страна да ја фатиш и да знаеш однапред која е подобрата..
    А ти наместо да избереш правилно кога среќата ти чука на врата пак се давиш во сопствеби г*вна.

Живот.

M&M, eli25, Lejla8 and 12 others like this.
  20. mareane

mareane Форумски идол

Уф,бре тешки теми и муабети како за денов сте разврзале.
    Ама тоа е живот, реланост не е се само розево...
    За тоа што ме тишти на моите ,најблиските не кажувам,ама на другарки пријателки да ќе си кажам олеснам.
    И јас немам некој близок однос со мајка ми,таа или ќе ме осуди или веднаш како нејзе и било потешко таа повеќе маки си имала и сл...затоа ќути си и терај си...Па тоа е причина изгледа што и јас сум таква со децава ,а не сакам.Колку ида се обидувам да воспоставам близок однос не ,некако тешко ми оди...

VladeMila, Lejla8, kuc and 17 others like this.
Thread Status:
Not open for further replies.