Ние околу и преку 40...

Discussion in 'Кафе-муабети' started by lunicka, Nov 5, 2014.

?

Во која старосна група спаѓате?

1. 30-35

570 vote(s)
    57.2%
  2. 36-40

247 vote(s)
    24.8%
  3. Над 41

171 vote(s)
    17.2%
  4. Над 50

8 vote(s)
    0.8%
Thread Status:
Not open for further replies.
  1. green.eyes

green.eyes Форумски идол

@CameliaMiller и да знаеш дека е стварно убава. Очи да ти пукнат од зеленило на пролет и лето :) За чист воздух да не зборам, да не гаѓам слаба точка. Аурориве само далеку од град може да се видат убаво, ние уште не сме биле :( Ај барем тие не бегаат, ќе ги фатиме кога-тогаш :D

Две од животните желби ми се Норвешка и Исланд. Е тоа е веќе доживување :l:

Lejla8, Ane-Goki1, Peco and 13 others like this.
  2. Bozica1980

Bozica1980 Форумски идол

Многу сум си смешна кога се прават муабети за живеење во странство секогаш ве набројувам ко примери или за нешто специфично што сте кажале од државите. Ко за шетањето боси во Аус, туку кај е Битерка???? @bittersweet јави се :)

3. fina erika

fina erika Популарен член

4. simonka93

simonka93 Форумски идол

И мене ќе ме земеш? :wasntme:

Денес денов осеќам ќе ми биде ошмара... Муабети, одлуки, смирувања, карања... Не знам што сакам и како да постапам за никој да не биде повреден...
    Со сестра ми и се каравме и се тепавме, таа иако помала секогаш беше посилна, па и ние и животинско царство редевме...

И тоа за денес, ве поздравувам

Lejla8, Ane-Goki1, stetoskop and 13 others like this.
  5. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

И Финска, не ја заборавај :) На инста следам еден фински фотограф, секоја слика ми е... :o

https://www.instagram.com/p/BdImlYKlzOV/

https://www.instagram.com/p/BcP9YjOlOY1/

https://www.instagram.com/p/BZrK3dOFlGt/

Разгледајте му ги и другите слики.

Значи Скандинавија е убавина :l:

@simonka93 пакувај куферите, да проверам јас карти како има, и фаќаме авиончето :inlove:

6. green.eyes

green.eyes Форумски идол

Да знаеш дека е стварно убавина. Ако си љубител на природа :)

Lejla8, Annath and CameliaMiller like this.
  7. CameliaMiller

На зимска природа, посебно.
    Не сум љубител на трева, на пример, на пешачење и сл.
    Ама на санкање, па уште со моторна санка, па не сум доживеала а сакам да доживеам кучиња да ме влечат... Општо снег обожавам, и дожд, не ми смета ич ич.
    На сонце скоро и не излегувам, освен кога сум на море :) И топло сакам 10 дена годишно, колку што сум на море :)

Ме нервира зимава што е претопла, се надевав на снег барем како лани :( најсреќна сум кога сум затрупана во снег :D

Lejla8, Skorpija25, Ane-Goki1 and 5 others like this.
  8. Annath

Annath Форумски идол

Бараат забари таму? :wasntme:
    Јес да не сакам ладно, ама за чист воздух прва сум :D

Lejla8, Ane-Goki1, kuc and 8 others like this.
  9. Emy867

Emy867 Форумски идол

И Ирска е убава за природа:) . Скандинавијата во секој поглед е убава, па и во финансиски:D.

Ми вика мојот да не заборавиш да јадеш, викам потсети ме да не заборавам очите да си ги држам отворени:D.

Lejla8, Ane-Goki1, kuc and 11 others like this.
  10. CameliaMiller

Ај земи ме мене мед.техничар да бидам? Немам чколија, ама научив сѐ од немукает :D до душа не знам што работат стоматолошките сестри, ама ќе научам ... :)

За заинтересираните:
    :wasntme:

Moving to Sweden: a how-to guide

Last edited: Jan 4, 2018
    Lejla8, Sesil, fina erika and 3 others like this.
  11. green.eyes

green.eyes Форумски идол

Е ти само за овде си :l: Дожд не смета првите неколку дена или недели, ама кога нон стоп врне почнува да смета :|
    Ама и овде зимава разочара. Заврна снег во Ноември, се стопи за 3 дена :| Од тогаш кај нема снег, па уште топло е (3-4 степени е цело време скоро) и само дожд врне :( Ај се трпи неколку недели, ама веќе 2 месеци е вакво :envy: Јас уште се надевам дека снегот и зимата малку закасниле овде :angel:

Бараат, како не, јас вчера барав (poolparty) Колку многу кошта овде само преглед, за поправките да не правиме муабет :!: Пакувајте се двете, ајде :D :l:

12. doubleg

doubleg Популарен член

Исто, заразен јутјубер малиот!

13. CameliaMiller

Шала на страна, тоа “дозволата за престој“ тешко ли се добива?
    На пример, во секоја земја е различно, од секаде кај што сум била, САД беа најнапорни, ама апла најнапорни, а највише криминал и онака си имаат... од домородците.

Италијаните порано беа построги, гледам последно време не закачаат нешто многу.

Lejla8, Sesil, Annath and 1 other person like this.
  14. Annath

Annath Форумски идол

Јас ќе те научам се' што требит, од зорт си научив, и за двајца работам. Не е мачно ич.

@green.eyes еве, палам патиките! Т.е чизмите :D

Шала на страна, мм аплицираше пред некое време за работа во Шведска, слично како тоа што го работи овде, ама не му вратија. Преку него би било полесно да дојдеме, ама јазикот ни е слаба точка. Плус јас морам да доучам сигурно, па и да полагам плус испити и за лиценца веројатно. Како и секаде :(
    А не' излажа деканката на првиот ден на факултет дека секаде во светот го признаваат нашиов. Ахам да, мало сутра.

15. CameliaMiller

Од искуство, од најблиска родба, стоматолог, ни “европскиот“ факултет не го признаваат никаде. Секаде треба нострификација. Таа својот го нострифицираше до сега во две земји (нашава и една каде што живееше до сега), а сега е во процес на нострификација во трета земја, во која сега почна да живее. Кај нас ја тераа и да стажира, а инаку 1 ден нема работено во Македонија :)

Lejla8, mareane, duffi and 2 others like this.
  16. green.eyes

green.eyes Форумски идол

@CameliaMiller дозвола за работа издаваат само ако веќе имаш потпишан договор со работодавец. Има доста дефицитарни струки тука, примаат многу луѓе од страна. Ама од друга страна, секогаш на конкурсите имаат предност локалните, треба ептен да се издвојува некој странец за да го примат него наместо Швеѓанец.

Ова не важи за ИТ индустрија. Нив секаде најмногу ги бараат и најлесно добиваат работа, да не зборам колку повисоки плати имаат секогаш и секаде, во сите земји :envy: :D Кој за што си учел, нели :)

Едит: @Annath , мислам дека факултетот како факултет ќе ти го признаат, јазикот ќе ти треба само. Ќе одвоиш година-две за учење малку поинтензивно и ќе го научиш :)

Lejla8, Ane-Goki1, JuLleE and 11 others like this.
  17. CameliaMiller

Море кажи дали да фаќам виша школа за сестра да завршувам, или средно ветеринарно, им треба ли таков кадар?
    :D

18. Annath

Annath Форумски идол

Да де, па затоа велам, ќе треба да се доучува и да се полага за нострификација. После полагање за лиценца. Јас решив дека ако се нафатам на тоа ќе одам до крај, не ми гинат добри 3-4 години (за Канада сакав, за европскиве земји е полесно, за Австралија само полагаш, првин да се пријавиш, ама дебело се плаќа лиценцата за да ја подигнеш).
    На Блиски Исток само искуство бараат плус полагање за нивна лиценца. Пред пет години можеше да почнеш таму со работа, па да си полагаш кога сакаш за лиценцата, ама и тие сега малце построги станале.

Lejla8, JuLleE, Sesil and 3 others like this.
  19. CameliaMiller

Не знам, она ете имаше таква желба, да живее низ повеќе европски земји, сега како што сфатив планира да се одоми во последнава :)

Инаку од болницава доста доктори/сестри заминаа во странство, посебно во Германија.
    Сега ние имаме дефицит на медицински персонал.. и тоа огромен :) ама и така и ни треба, услови за работа.. мизерија.

Lejla8, JuLleE, dunika and 5 others like this.
  20. Annath

Annath Форумски идол

@green.eyes имам колешка што лани заминаа таму со сопругот, таа стоматолог, тој лекар, двајцата во Бугарија студираа, па им го признаа факултетот. За нашиве е друга приказна, за жал.
    Јазикот ќе се научи, вака или така. Свесна сум дека предност имаат локалци за одредено работно место, впрочем, секаде е така. Затоа за мм е потешко, ептен треба да нема таков со неговото искуство и знаење за да го примат.

@CameliaMiller тоа е најголемиот проблем, мизерија е здравството. Ако имаш среќа да работиш приватно може супер да ти биде, ама државно е страшно. Не се чудам што земаат мито докториве, реално платите им се прениски за одговорноста што ја носат. Што од друга страна не оправдува земање пари.

Ќе бара и Македонија персонал...што не знаеше да го цени дури го имаше....

Lejla8, Ane-Goki1, JuLleE and 12 others like this.
Thread Status:
Not open for further replies.