Ние околу и преку 40...

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од lunicka, 5 ноември 2014.

?

Во која старосна група спаѓате?

1. 30-35

570 глас(а)
    57,2%
  2. 36-40

247 глас(а)
    24,8%
  3. Над 41

171 глас(а)
    17,2%
  4. Над 50

8 глас(а)
    0,8%
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. Emy867

Emy867 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.876
    Допаѓања:
    99.715
    Заминување со работна дозвола не е неизводливо можеби, ама е мнооогу тешко за нас. Аплицирав, аплицирав... и, се изморив. Бејбиситерка не сакаа да ме земат со мкд пасош кога дипломирав, за друго, на сон.
    Најболната моја тема:(.

На Lejla8, JuLleE, CameliaMiller и 6 други им се допаѓа ова.
  2. green.eyes

green.eyes Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2011
    Пораки:
    2.886
    Допаѓања:
    31.524
    @CameliaMiller , ако веќе сакаш да се преквалификуваш, запиши факултет/постдипломски, аплицирај за стипендија :) Временски мислам исто ќе ти се фати од тоа да учиш кај нас па да доаѓаш тука да нострифицираш дипломи :) Повеќето универзитети и студии имаат и обавезна пракса (зависи од студиите нормално) и многу полесно се доаѓа до работно место. Ако ништо друго, барем ќе пишеш во CV дека си работела на пракса па ќе можеш полесно да добиеш работа во фирма, односно што викаат они „веќе си влезена во локалниот пазар на труд“.

@Annath , штом е од ЕУ, небитно која земја, сѐ е далеку поедноставно и полесно. Ние потешкиот пат го одиме, зашто сме со МК пасоши, ама ок е сега за сега.

@Emy867 , јас со мојата диплома апла ништо не можам овде да работам.....Ни за рамката на ѕид не ми вреди овде. Затоа се преквалификувам сега.

На Lejla8, Ane-Goki1, JuLleE и 5 други им се допаѓа ова.
  3. Emy867

Emy867 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.876
    Допаѓања:
    99.715
    @green.eyes јас имам фах од природните науки, и на нас како на @Annath ни трубеа дека ни е признат, ама не знам... Не сум се распрашувала и не сакам да се распрашувам засега, оти уште таа нервоза ми фали.Ако стигнам некогаш до бг пасосш, тогаш.

На Lejla8, JuLleE, CameliaMiller и 3 други им се допаѓа ова.
  4. doubleg

doubleg Популарен член

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    285
    Допаѓања:
    4.406
    Не брзајте да заминете, има нашево земјиче предности, не е се во парите (ајвaр, ракија, добра салата), работи што стануваат многу битни кога ги нема :)

На Lejla8 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Emy867

Emy867 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.876
    Допаѓања:
    99.715
    Аха:|.

На Lejla8, m.i.g, CameliaMiller и 4 други им се допаѓа ова.
  6. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.959
    Допаѓања:
    203.317
    Не дека ми се најбитни парите, ама не би бегала поради тоа. Други се причините.

На Lejla8, JuLleE, CameliaMiller и 5 други им се допаѓа ова.
  7. mareane

mareane Форумски идол

Се зачлени на:
    18 август 2010
    Пораки:
    9.409
    Допаѓања:
    279.524
    Навистина кај е @bittersweet ,одамна ја нема, а и @vitamina да се пријави:)
    (ова дур правите муабет за странЦво да ги побарам странкињиве наши)

На Lejla8, Skorpija25, Ane-Goki1 и 11 други им се допаѓа ова.
  8. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.166
    Допаѓања:
    221.864
    И јас велев пред 10 години дека нашето здраство е мизерија ама после 10 години со овдешното искуство ќе кажам дека има и полошо од нашето.
    :|
    Знам дека нема да ми верувате ама вчера објавија дека се откажани многубројни операции заради недостиг на кадар. И сеа луѓево ќе приумираат. Замислете у Англија:^)

Овде можам слободно да загинам и никој нема да мрдне со мал прст а замислете дека ако моиве немаат пари да ме транспортираат, овде ќе си останам така дал закопана или не :D небитно..

10 пати се молев на персоналот од клиника да не примат да ни закажат термин оти детево имаше температура и осип, плачеше цела недела и уште е исто никој не сакаше да не сослуша оти не било итно не се гушело?!:^)
    А требаше да се не дај боже загуши за да не примат?

Одиш таму кадар од литванија што не знае англиски доктор бил и зборот "ништо не му е"
    :|

Имам пријател што навистина му беше лошо не можеше да работи од болки во стомак и диареи знаете што му рекле? Дека не сака да оди на работа па барал боледување а човекот приумираше :|

Вчера у итна дојде дете што се липташе побраќаше и се онесвестуваше погодете го оставија да чека детето цели 5 часа и да приумира.

Да набројувам повеќе?

Не е кај нас толку лошо колку што е во некои земји. Не е пак ќе кажам и стојам зад тоа оти сум видела полошо.

На Lejla8, Skorpija25, Ane-Goki1 и 16 други им се допаѓа ова.
  9. Bozica1980

Bozica1980 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 август 2010
    Пораки:
    7.427
    Допаѓања:
    262.502
    ^претпоставувам зависи од степенот и начинот на осигурување. Нема теорија клиники во Англија да се полоши од македонските.

На Lejla8, JuLleE, CameliaMiller и 6 други им се допаѓа ова.
  10. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.959
    Допаѓања:
    203.317
    И кај нас оди натака @vitamina... сега засега се држиме, ама што кога сите способни ќе одат во пензија? Сите млади заминуваат, ни за лек нема да остане способен кадар.

На Lejla8, Skorpija25, CameliaMiller и 6 други им се допаѓа ова.
  11. green.eyes

green.eyes Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2011
    Пораки:
    2.886
    Допаѓања:
    31.524
    @vitamina , секаде по западов е така.....малиот кога имаше 1 година и 3 месеци имаше температура 40,5, може и повисока, не го држев до крај топломерот зашто не можев да гледам раце ми се тресеа. Отидовме во болница, нѐ искараа зашто сме дошле, нормално било температура кај дете до 41 :^) Го прегледаа убаво, со дијагноза „вирус е ќе помине, соблечете го по боди и изнесете го на прозор да се олади“, а надвор -25 беше во моментот......
    Ама, од друга страна, никогаш не се случило да нема лекови за болни дечиња, или за возрасни, нема нешто што се плаќа за деца од здравствени услуги и лекови, нема давање антибиотик за безвезе, нема обавезно вакцинирање, нема дете кое нема средства за операција кое чека на добра волја и донации од граѓаните.....

Едит: Ова за Шведска кажувам, може на други места поинаку е.

На Lejla8, Skorpija25, Emy867 и 15 други им се допаѓа ова.
  12. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.166
    Допаѓања:
    221.864
    Тоа нели е дескриминација?
    На итната вчера имаше и богат и сиромав што се вели и третманот за сите е ист. Тој е ќе си чекаш 10 часа.
    Таму каде што вчера бевме и што слушнавме вчера за недостиг на персонал за операции за кои илјадници луѓе чекаат е најголемата клиника во градот и регионот.

И јас не верував ама се уверив верувајте ми..
    Не е се така сјајно ко што ние мислиме..

Точно дека има позитивности ама не е мед и млеко и според мене е полошо од македонското здраство. Барем за мене и мое иакуство.
    Јас за мене си кажувам.

На Lejla8, Skorpija25, CameliaMiller и 5 други им се допаѓа ова.
  13. green.eyes

green.eyes Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2011
    Пораки:
    2.886
    Допаѓања:
    31.524
    Ама и кај нас е исто Витамина. Оди на клиника никој не те погледнува, оди во приватна клиника ќе добиеш малку почовечен третман.

На Lejla8, JuLleE, do-re-mi и 6 други им се допаѓа ова.
  14. Sesil

Sesil Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    7.182
    Допаѓања:
    137.513
    Мислам дека тема странство ми е најчесто зборена во последно време. Нема човек што не се обидува со сите сили, на сите начини да излезе од државата. И не се само пари во прашање, секаде ако работиш ќе имаш за живеење според стандардот на државата ама многу работи не ваљаат овде. Здравството е најболна точка.За работа која треба да влезеш и излезеш за 2мин ти треба да се заангажираш дебели врски да фаќаш па на крај и по некоја пцовка да окркаш оти нечиј ред си земал. Лани имав упат издаден на 15ти фебруар за проверка на тумур маркери, некаде средина на јуни успеав да најдам лабараторија кај што има реагенси со јаки врски во друг град. Полицаец ќе те казни ако плукнеш ама ако те ограбат никому ништо. Па уште и ќе ти речат ехеее какви кражби има вие за 100тина евра штета пријавувате. И ред други работи да не набројувам :envy:

На Lejla8, Ane-Goki1, Val-Dim и 12 други им се допаѓа ова.
  15. malerozna

malerozna Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2011
    Пораки:
    3.383
    Допаѓања:
    78.149
    Те боли глава-пиј вода
    Си качил температура-пиј вода.
    Си фатил ангина-пиј вода.
    Алергиска реакција по тело-пиј вода.
    После операција раната има жолтеникава боја-ништо не ти е, пиј вода.
    И после зошто на своја рака пиеме апчиња.
    Тука ко звониш на брза помош, ако не знаеш што да кажеш, можат да дојдат и после 3 часа. Не е итен случај. Јас барем со брза помош имам големо искуство. Ќе пратат кола само ако некој колабирал и неправилно дише, или помодрени усни. За повреда на глава чекавме 3 саати да дојдат.
    За алергија ми закажува после 11 дена. За операција на колено после 6 месеци. Дури стигнеш на ред, раната ќе ти зарасне :D

Од блиски знам дека не е баш сјајно државното здравство, затоа што медицинските сестри им се собирани од цел свет. Исто и докторите. Гласаа за брегзит затоа што ги излажаа дека 350те милиони шо ги давале на унијата, ке ги давале сега на државното здравство. Плус нас ќе не прателе дома, и немало да има долги листи на чекање, па ни за бус :D
    Пола од објектите им се без неколку работници секојдневно, нон стоп се бара човек плус, кој сака оувертајм може да работи колку сака. Пољаците полека се враќаат дома, ќе чекаат пензија, новите што идат ретко се квалификувани, затоа што ретко кога некој квалификуван ќе остави се дома, и со еден куфер ќе замине странција.
    Инаку, нашите дипломи не се признаени. А ни бугарските. Може некоја и да е, ама ти бара искуство од тука, не од дома.

На Lejla8, Skorpija25, Ane-Goki1 и 16 други им се допаѓа ова.
  16. green.eyes

green.eyes Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2011
    Пораки:
    2.886
    Допаѓања:
    31.524
    Епа тоа е @Sesil , нема двојни стандарди за такви работи на Запад. Овде министерката ја начекале со едвај 0,5 промили алкохол, одма следниот ден оставка си даде. Кај нас Диме шваљер ршум направи, никому ништо, уште на крај фраер излезе.

На Lejla8, m.i.g, Ane-Goki1 и 10 други им се допаѓа ова.
  17. doubleg

doubleg Популарен член

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    285
    Допаѓања:
    4.406
    Странство не сум бил, многу сакав да заминам прано, но ете ради низа работи останав. И сега ми е многу убаво. Кажете ми каде на друго место можете 10 души да отидете во кафана, да се препиете и прејадете, со жива музика и веселби како што треба и да кошта сето тоа 100евра?
    ОК, знам дека моево повеќе личи на баснана со лисицата и грозјето, но ете....

На Lejla8, stetoskop и Dadusicka им се допаѓа ова.
  18. dunika

dunika Форумски идол

Се зачлени на:
    31 март 2012
    Пораки:
    3.851
    Допаѓања:
    95.305
    @EuHenIa жива и здрава да е бебка:hug:.Сега сте комплетни и уживајте,се надевам со дада ке бидат неразделни:angel:
    Патем,браво за изборот на име,преубаво:l:

Поздрав и до останата екипа,немам што паметно да пишам,плаќав сметки денес и во депресија сум|(

На Lejla8, Skorpija25, Ane-Goki1 и 17 други им се допаѓа ова.
  19. green.eyes

green.eyes Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2011
    Пораки:
    2.886
    Допаѓања:
    31.524
    @doubleg никаде, нормално :)
    Ама каде ќе ти останат повеќе пари на сметка на 2 дена пред платата, без да се стискаш и премислуваш да си дозволиш нешто да си купиш или прошеташ некаде во текот на месецот, во странство или во Мк? :)

На Lejla8, Ane-Goki1, Peco и 8 други им се допаѓа ова.
  20. fina erika

fina erika Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2017
    Пораки:
    1.308
    Допаѓања:
    11.522
    Дискусијава ви е наместо.
    Катастофата во здравството ја осетив на своја кожа (Tако речи ќе платев со живот)На брза помош се јавувам ич не ми чуе за старциве мои за свекор за свекрва и се научив да лажам и им викам пациентот има 45 години кога ќе дојдат се држат за глава па здравствово ни у п....м.Кога учат за Доктори знаат дали ќе работат во приватно или државно здравство.Платата им е супер што сакаат повеќе за клати к.....ци и спиење на дежурства и пораѓања со акушерка чат-пат доктор.На колешкава моја од Прилеп е Мајка и е АКУШЕРКА ВИКА НИЕ ДОКТОР ВИКАМЕ У ИЗУЗЕТНИ СЛУЧАЕВИ демек ако се искомплицира де.Сега кога бев во канада се изнаслушав зборење на разни јазици,се изненадив од државата каде што функционира све песпрекорно,е ЗАТОА не ми се живее во нашава државичка сум пробала неколку пати да останам таму тешка работа.

Последна измена: 4 јануари 2018
    На Lejla8, Skorpija25, stetoskop и 11 други им се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.