Ние околу и преку 40...

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од lunicka, 5 ноември 2014.

?

Во која старосна група спаѓате?

1. 30-35

570 глас(а)
    57,2%
  2. 36-40

247 глас(а)
    24,8%
  3. Над 41

171 глас(а)
    17,2%
  4. Над 50

8 глас(а)
    0,8%
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. malerozna

malerozna Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2011
    Пораки:
    3.383
    Допаѓања:
    78.149
    Не е се во парите, но кога при сериозна здравствена состојба на член на фамилија, го носиш во болница, и немаш никакви врски, т.е. немаш 500 евра кеш за да го сместат во соба, тогаш сфаќаш дека може не се, но многу има и во парите. Тогаш тие пијанки во кафана што според вас таму не можете да си ги дозволите, не ти се важни ни трошка. И бубрег би дал во моментот, а не само кафански живот, само блискиот да се спаси.

Тука животот им почнува со пензионирањето. Кај нас веќе на 40 сме физички или нервно оболени, затоа што цело време си под стрес, дали до крај на месец ќе имаш пари за сите дупки да се пополнат. Не дај боже да ти цркне перална, или некој поголем квар дома. Веќе автоматски си 3 месеци кнап со парите.

На Lejla8, Skorpija25, Ane-Goki1 и 15 други им се допаѓа ова.
  2. sanjaeva

sanjaeva Форумски идол

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    3.391
    Допаѓања:
    87.675
    И јас можам да бидам доктор во Англија :rofl:

На Lejla8, Skorpija25, stetoskop и 16 други им се допаѓа ова.
  3. malerozna

malerozna Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2011
    Пораки:
    3.383
    Допаѓања:
    78.149
    Само да не е вода од чешма. Или некоја ефтина марка на вода. Строго Евиан :D
    Тогаш најценета ќе бидеш.

На Lejla8, Ane-Goki1, sanjaeva и 10 други им се допаѓа ова.
  4. zhap4e

zhap4e Форумски идол

Се зачлени на:
    27 март 2011
    Пораки:
    7.113
    Допаѓања:
    107.128
    Чуле ли тие за лековитите изворски води што течат низ македонијава?! Да ги флашираме и извезуваме ако не. И ќе затруднат, и хемороиди ќе излечат, и дечковци ќе си најдат и се' :D
    Посвојте ме бе, странцијо ;(

На Lejla8, Skorpija25, dunika и 19 други им се допаѓа ова.
  5. green.eyes

green.eyes Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2011
    Пораки:
    2.886
    Допаѓања:
    31.524
    Абе ние со извоз на ѓубре може да се обогатиме, овие овде се најголеми увозници на ѓубре.

@zhap4e а бакнувањето икони и манастирите и бајачките тек што пари би донеле (poolparty)

На Lejla8, Ane-Goki1, mareane и 8 други им се допаѓа ова.
  6. ♡BuBaLe♡

♡BuBaLe♡ Форумски идол

Се зачлени на:
    2 мај 2015
    Пораки:
    5.209
    Допаѓања:
    106.356
    :hai:
    Денес ми се слоши,пребледев и припаднав, едвај до кревет до дома ме довлечкаа, лежам сега се занимавам со вас да останам будна.
    За темиве да си кажам. Мажачка од 16-17... јас екс ту би мм го 'фатив' на мои 16 и од тогаш ко мажена сум живеела, цела младост со него, па ете и јас си се рачунам тиква зелена за таа работа сум била. Нит дискотеки видов, нит самостоен живот,нит студирање во друг град, нит дечковци да сменам..неизживеана останав.

За Шведска ме зиљосвите со слики :inlove: Еехх, можев да се омажам таму. За македонски швеѓанец, ме заљубил од тв кога работев и ми праќаше стројници кај моите :x али љубаФ бре, си го имав дечкото и не би го дала за ништо на светот него...:x

ТоВа е.
    Снег имаше
    Тресење осетив
    Уште ми е неарно :(. И вода пиФ и кока кола. Стрес и нервози ќе ме сништат. Звезди гледам пред очи...

@EuHenIa честитки мамичке :*. Голема да расте Неда :inlove:

На Lejla8, Skorpija25, dunika и 20 други им се допаѓа ова.
  7. kuc

kuc Форумски идол

Се зачлени на:
    3 август 2010
    Пораки:
    2.296
    Допаѓања:
    85.404
    Точно е тоа од еден куп гинеколози не остана ни еден.Тука акушерките пораѓаат само за итни случаеви викаат доктор.Идат доктори од Битола.Жална е ситуацијата и по другите одделенија .Е тоа е кога навреме не праќаат лекари на специјализација и кога не ги плаќаат ич, па ќе заминуват странство.
    Дека ќе останиме без доктори јасно е како ден.Дека ако немаш пари не можеш ни да се лекуваш и тоа е јасно.Е ова е нашата мила и чудесна Македонија.

На Lejla8, Skorpija25, fina erika и 8 други им се допаѓа ова.
  8. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.166
    Допаѓања:
    221.864
    Знам дека здраството во македонија не е сјајно туку е далеку од сјајно тоа сите го знаеме ама ако треба да бирам помеѓу да имам врски и пари во џеб за у систина и добро познати луѓе што ќе ме оправат ќе го одберам тоа наместо овде каде што сум да стравувам и да не можам да си дозволам нит врски нит бутур. И да бидам рангирана на најниско ниво.
    Ама тоа е мое размислување јас сваќам дека многу од вас нема да се согласат ама на крајот од денот нели секој со своите маки и проблеми во себе па од таму и муабетите.
    Јас знам дека е крајно не фер што здраството вака на фунционира и не треба да е така ама ете кога не можеме да го пробиеме тој синџит на познати и не познати луѓе врски итн зошто да го отфрлам тоа кога се работи за најбитната ствар во мојот живот.
    И да, накрајот од денот се нешто некаде фали и никаде не е идеално и нема да биде :)
    Светот фунционира со пари и моќ и тоа е фактот што на сите ни смета а неможеме да го промениме за жал ама на крајот од денот секој си бара чарето за себе и оди преку брда и планини за себе и своето да го заштити.
    Да си жива и здрава за постот.
    Е затоа ја мразам англија ама мразам е мал збор огорчена сум. И не, нема да сум тука. Се спремам за огормен пресврт во мојот живот и животот на мојата фамилија.

Драги жени секој си знае за себе и секој проблем е своја тежина за секого. Секој знае што е најдобро за него. Секој живее и чекори различен размер на живот нема правило.
    На некого еу е ок на некого не е и обратно.
    Човек од мака се ќе направи.

Така...

На Lejla8, Skorpija25, dunika и 11 други им се допаѓа ова.
  9. green.eyes

green.eyes Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2011
    Пораки:
    2.886
    Допаѓања:
    31.524
    @vitamina , сосема ти го разбирам муабетот, никаде не е совршено, овде крвна слика на дете пред вакцина е научна фантастика :( Уствари, не само тогаш, било кога. Боцкање во ептеееен исклучителни случаи, да не се трауматизирале децата |( А траумите на не дај Боже ненавремено откриени бактерии исл. и на детето и родителите никој не ги спомнува :(
    Од друга страна, премногу луѓе кај нас не можат да си дозволат преглед и интервенција на приватно. Што со нив? :(

На Lejla8, Skorpija25, Ane-Goki1 и 11 други им се допаѓа ова.
  10. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.420
    Допаѓања:
    127.011
    @EuHenIa neka e zdrava i ziva malata..mnogu ubavo ime svi i dale

На Lejla8, dunika, EuHenIa и 2 други им се допаѓа ова.
  11. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.166
    Допаѓања:
    221.864
    Точно. Животот е премногу суров. Затоа давам и ќе давам додека можам на дечињата.
    Јас многу сум наапана ама лошо сум видела затоа интоа прелошо па затоа така зборам.
    Имено, на пријателкава бебево се роди во 6 ти месец предизивикано од бактерија стрептокока бактеријата овде мидвајв не ја видела оти нормално ништо не те прегеледуваат оти се пренатрупани само стомак ти мерат и притисок. Бебето и умре од не грижа од страна на докторите кој е крив? Никој не сноси последици освен мајката и таткото што вели боли до срж и секогаш ќе боли да го раѓаш мртво кога знаеш дека можело да биде ок. Ама не ја носеле на ехо не и зимале брисови и уринокултури од недостик персонал и од брзање да ги пројдат и што се случи?
    Значи сакам да кажам дека не дека македонија е нешто подобро далеку ама секаде е исто па дека сакаш биди.
    Ние обичните смртници плаќаме..

На molikaMk, Lejla8, Skorpija25 и 6 други им се допаѓа ова.
  12. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.420
    Допаѓања:
    127.011
    jas se poradjav Prilep redovno ima dezurni doktori.

На Lejla8 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.836
    Допаѓања:
    275.016
    Ај што фатија по странство, него многу приватни клиники се отворија. Па кој е луд да работи за 500 евра со 100 души на ден, со секаква багра, ако може за 1500 евра и нагоре да работи со 10 души денес?
    Па откако се отвори Жан Митрев новата, не само доктори и сестри, и чистачките и болничарите ги прибра. Па сега баш вистински државните болници кубурат со персонал.
    Од тие причини и кај нас се укина втора смена, цел спрат затворија хируршки и два споија во еден, се затворија сали, се редуцираше програмот за операции... немаме ниту свои хигиеничари, надворешна фирма е.

Ама пак ќе кажам, така и треба, нит плата, нит услови за работа, нит материјал за работа немаат. Нема да заборавам дека испирол немаше 3 месеци (facepalm) дно. На клиника им се расипа еден апарат, а такви три има во државава, им требаа 3 месеци да домкнат сервисери од бог знае каде.

И така...

Не знам ни дали надеж има за опоравување :)

На Lejla8, *Amethyst*, ph.orhideja и 8 други им се допаѓа ова.
  14. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.166
    Допаѓања:
    221.864
    Лесно е да зборува човек кога може за се нешто да отиде до болница, за земе слободно и бриз и крвна слика да направи и од страна да вели дека во еу било подобро ама оди дојди да те видам да ти качи дете темп да те стрефи нешто и да не те никој погледне камо да ти земе крв па да праиме муабет.
    Не дај боже бактерија да имаш па да приумреш без да ти земат бриз..
    Тоа само ќе кажам.

На Lejla8, *Amethyst*, mareane и 3 други им се допаѓа ова.
  15. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.836
    Допаѓања:
    275.016
    Ама пошто ние сме ЕУ ориентирани, најново од пред месец-два на Микробиологија со термини функционираат. Значи гинекологот ми зема брис, ама термини нема во наредни 3 месеци. И што фајде?

Која е логиката било која лаб. Да работи со термини? 3 минути максимум трае предавање на материјал... ај пушти термини со времетраење од 3 минути, ако не.

Ај океј, релативно е лесно да направиш обична крвна слика, само нерви и трпение во државна лаб. Во приватна брзо е. Ама тумор маркери или вирусни маркери или нешто "поспецифично"... со среќа февруари или март. Од октомври натаму лотарија е, пошто... не предвиделе толку реагенси да им требаат.

Испирол е најосновно нешто во сала, како е возможно со месеци да нема.. еве не знам.

А МЗ моментално, работи без министер. И тоа не баш кратко. Изгледа никој нејќе да се справува со оваа пропаст.

На Lejla8, mareane, vitamina и 3 други им се допаѓа ова.
  16. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.959
    Допаѓања:
    203.317
    Кој и да биде министер, не ќе знае од каде да почне. Ќе треба 24/7 да работи, да заборави на фамилија за да го оправи здравството. А секако многу треба за оправање.

На Lejla8, Skorpija25, *Amethyst* и 6 други им се допаѓа ова.
  17. Sesil

Sesil Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    7.182
    Допаѓања:
    137.513
    Ела ма врати се, виј шо е убаво кај нас :makeup:
    Лесно е за крвна слика, 250 ден на приватно, кога сакаш, ама ај нека ти треба неш поспецифично, 200е не те вадат од лабараторија а реагенси нема во државните.

На Lejla8, Ane-Goki1, Annath и 7 други им се допаѓа ова.
  18. Peco

Peco Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2015
    Пораки:
    5.664
    Допаѓања:
    178.549
    Одамна сакам да си одам од оваа наша државичка. Но немам можност за тоа. Единствена надеж ми е да ме грабнат вонземјани, само не знам дали ќе има пиво кај нив. :D

На Lejla8, Skorpija25, Ane-Goki1 и 15 други им се допаѓа ова.
  19. kuc

kuc Форумски идол

Се зачлени на:
    3 август 2010
    Пораки:
    2.296
    Допаѓања:
    85.404
    Ако сега тоа му е средено со докторите од Битола инаку немаше доктор за лек ,а колку многу доктори имаше на геникологија..

На Lejla8, Annath, Dadusicka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. kuc

kuc Форумски идол

Се зачлени на:
    3 август 2010
    Пораки:
    2.296
    Допаѓања:
    85.404
    :rofl::rofl::rofl::rofl::rofl::rofl::rofl:

На Lejla8, Peco и Dadusicka им се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.