Ние околу и преку 40...

Discussion in 'Кафе-муабети' started by lunicka, Nov 5, 2014.

?

Во која старосна група спаѓате?

1. 30-35

570 vote(s)
    57.2%
  2. 36-40

247 vote(s)
    24.8%
  3. Над 41

171 vote(s)
    17.2%
  4. Над 50

8 vote(s)
    0.8%
Thread Status:
Not open for further replies.
  1. vitamina

vitamina Форумски идол

За воља на вистината ќе се вратам :)
    Тоа друга тема е.

Ме свативте погрешно не велам дека таму е не знам што и на какво ниво знам дека не е ама воопшто ама полошо ми е тука здраството тоа сакам да кажам. Таму имам куп луѓе и врски и знам дека ќе заврчам работа овде нема тоа барем ме теши а кога се работи за мое дете ќе се трудам колку што можам :)
    Ви реков знам и дека таму е катастрофално ама овде повеќе натежнува барем за мене.

Lejla8, dunika, Skorpija25 and 8 others like this.
  2. Dadusicka

Dadusicka Форумски идол

@mareane го контролирам за се, а и сам ми кажува барем сега за сега. Другари сме. :nod:
    модерно е и ова со јутубов знам.... му ги пратам видеата8-| мислев некоја забрана да му ставам, ама он појше од мене се разбира:!:
    Во пивото ли е вистината :?:

Lejla8, Skorpija25, Val-Dim and 12 others like this.
  3. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Redovno dezuren ima...jas koga se poradjav imase 3doktori,i da i od BT ima,ama znaci redovno se pokrijani so doktori.

Lejla8, CameliaMiller, Annath and 2 others like this.
  4. kuc

kuc Форумски идол

Тоа е добро штом го имаат средено не бидува пациенти да умираат ради доктори што нема или поради немање персонал..

5. Ariel

Ariel Форумски идол

Познато е дека здравството во Англија е катастрофа, не аум изненадена од муабетот на @vitamina
    Јас би останала тука. Едино ако излезе прилика за негде на екватор би се преселила :D

Lejla8, Skorpija25, Espadrila and 8 others like this.
  6. doubleg

doubleg Популарен член

Има работи што кај нас се за нигде и веројатно никогаш нема да се средат. Не не бива за организација, самоконтрола (мора некој да ни стои над глава да стработиме нешто), со мајндсетот сме негде закопани во 80-тите години на 20ти век (друг да ни најде работа, ние само да се промафтаме малку таму, ко'божемски малку да поработиме и за тоа да ни плати некој солидно, а у меѓувреме 100 пушпузи да направиме, едно чудо трач муабети, кон муштериите да сме на'апани od одма, за да не прашуваат многу-многу, да не замараат. Ова нормално важи за 80% од тиe што работат државна работа (или сонуваат за таква). Со такво размислување приватна фирма од 20 души би пропаднала за 2-3 месеци, а ние сакаме институции со илјадници вработени да функционираат како што треба.

Од друга страна пак мислам дека сеуште сме доста сочувствителен народ, не погаѓа маката на другиот, би помогнале ако можеме. Па, затоа и како така врските функционираат. Некој наплаќа веројатно дебело за такви услуги, но сигурен сум дека има луѓе што “преку врски“ би завршиле работа за познат од сочуствителност, не за пари.

Абе дека не ни ја бива државата, не ни ја бива, ама сепак мислам дека помалку стресно се живее кај нас. Порелаксирано е, посебно во помалите места. Така да, има некој баланс. Државата да си ја средиме многу ќе треба, ама па и како луѓе мислам дека не сме германци и не сакаме “до толку“ да следиме правила и прописи.

Lejla8, dunika, Skorpija25 and 6 others like this.
  7. vitamina

vitamina Форумски идол

Мој човек :D

Јас тоа тепам слама цело време дека ако мериме овде е полошо ова од искустбо зборувам дека од лошо сум дошла на полошо тоа ми е цело време верглањето.

Lejla8, Ariel, CameliaMiller and 2 others like this.
  8. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Da,jas iskreno sum pozitivno iznenadena od personalot.

Lejla8 and kuc like this.
  9. kuc

kuc Форумски идол

Точно така ..туку кафе да пиеме бадијала муабет правиме не можеме ништо да смениме многу работи се за промена..
    image.jpg

Last edited: Jan 4, 2018
    Lejla8, Skorpija25, Ane-Goki1 and 9 others like this.
  10. Sesil

Sesil Moderator Staff Member

Ќе завршиш на твоето место основна работа. И јас во село мое влегувам со докторот заедно во болница, ни мој термин ми треба ни бутур ама тој доктор може да ме прегледа, евентуално повреда да ми санира, а може ехо ми треба, може рендген ми треба, може поспецифична анализа преку крв треба, докторот така од око не може ништо да ми каже.

Ти веруваме де дека е катастрофа, ама ти кажуваме и која катастрофа е кај нас.

Точно е дека вака функционира се кај нас, а не би требало. Фактички кај нас излегува дека треба да имаш дебела врска за да живееш. Инаку како ќе се снајдеш или како дал господ. Срамота е да велиме ,,супер иам врски ќе завршам работа,, а всушност ако се функционира нормално нема ни потреба да фаќаш врски.

Lejla8, Ane-Goki1, Val-Dim and 11 others like this.
  11. mareane

mareane Форумски идол

Мене само ме интересира во кој кафана може 10 души да јадат, пијат за 100 Е.
    Јас тројца луќе дома чекам во маркет потрошив 30 Е.

Lejla8, Ane-Goki1, Ariel and 9 others like this.
  12. Sesil

Sesil Moderator Staff Member

Зависи од местото ама може дефинитивно. Еве кај нас на пример парче месо со компир и гарнирче е не повеќе од 180 ден, најскапото, стек пилешки е 150. Значи за 10 души се 1500, за тие 10 души и три порции салати да порачаш, шопска на пример ти е 1 - 120ден, значи 3 се 360. Еве и 2 похоовани даски нека има за мезе, најскапта е 500ден значи со околу 3000 ти имаш полна маса јадење и 3000 за пијалок, Е сеа Џек ако пијат тоа е веќе друго.

Lejla8, Skorpija25, Ane-Goki1 and 7 others like this.
  13. stetoskop

stetoskop Форумски идол

@mareane ,
    Vo ,,Meckuevska kuka",Sv. Nikole, samo tamu ne go citas menito kako indiec od desno na levo.

Ve iscitav ....i ostanav so prst vo usta...
    Zdravstvoto ni e nuuuulaaaa.
    I drzavno i privatno.

Na eden ,,sposoben dr. " mu kazav pred 3 meseci diplomata u g.z da si ja napika...dzabe mu se najsovremena oprema u ,,kao najdobra privatna bolnica u Mk".Dijagnoza neznae da uspostavi....Pa posle te molze,molze....Peralna za pari stanaa ,neka idat u k...c

Auuu mi se kaci pritisokot bee...

Lejla8, Skorpija25, Val-Dim and 14 others like this.
  14. doubleg

doubleg Популарен член

Не знам што ти е чудно, 600 денари по човек, има и за салата, 100ден, 3-4 ракии 250 денари, парче месо со гарнир 150-200 денари и едно две пива, 200 денари. Да не редам кафани сега, секоја “нормална“ кафана кај нас отприлика ги има тие цени.

Lejla8, eli25, Sesil and 1 other person like this.
  15. stetoskop

stetoskop Форумски идол

Naredi gi...moz so zenive bi otisle (facepalm)

Lejla8, Skorpija25, Dadusicka and 3 others like this.
  16. doubleg

doubleg Популарен член

Ти и ја ќе идеме, па ти после кажи ги тука ;)

Lejla8, Dadusicka, kuc and 1 other person like this.
  17. stetoskop

stetoskop Форумски идол

Dogovoreno (y)

18. JuLleE

JuLleE Форумски идол

За дипломите, зависи каде сте. Колешка моја со Правен нострафицира диплома во Словенија. Не се полага дополнително.
    Германија порано не признаваше наш медицински факултет. Сега зимат наши доктори.
    Англија има поинаков систем. Нормално нема да признаваат наш факс.

За здравство. Мајка ми лежи во болница. Имала мононуклеоза. Заради тем и дехидриранист е хоспитализирана. Во Европа не проверуваат ради реда кс. Ама реагираат на т.
    Овде е како добро утро. Затоа сме и нација која пие најмногу апчиња.
    Не ни ги бива докторите, ретко кој може да процени дали треба кс. Затоа оти не се сигурни ај кс.
    Здравството секаде е проблем, ама да споредувате со Англија или Германија и нашево е смешно. Да, смешно.
    Како сакате сфатете ме, ама релноста говори друго. Видете ја смртноста на новороденчиња. Луѓево почнаа да се лекуваат од лоши болести, овде се лечат со донации и умираат на пораѓај и од слепо црево.
    Сите вие кои плукате по тамошното здравство, вратете се и лекувајте се кај нас. Ќе ви посакам среќа, сеедно дали ќе идете во Систина. А Систина ви е пералница за пари, добро организиран бизнис на Орце со бившата власт.

Lejla8, Doozy, mareane and 12 others like this.
  19. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

^ Јуле, ама да бидеме и искрени, смртноста на новороденчињата зависи од многу фактори, не би рекла дека е само до спремноста на неонатална.

Ако изгуглаш, ќе видиш дека и не е толку невообичаена бројката. Не знам кај нас колкав е процентот, можеби пишува некаде.

20. vitamina

vitamina Форумски идол

Луѓе секој си
    Претпоставувам дел од постот ти беше наменет за мене и како што кажав пак ќе се повторам дека немате право да судите на никого за неговите сопствени проблеми кога не сте му во кожа. Од каде знаеш која сум јас позади никот каков ми е животот и со какви проблеми се соочувам јуле?
    Не знаеш и не сакам да ме судиш.
    Секој за себе си знае дека му е подобро.
    Ако за тебе нешто не е во ред за мене е и обратно.
    Јас преска си кажав дека си зборувам за себе лично а не споредив и не зборев генерално за темава туку лично за мене и мојот живот и моите тежини.
    Поздрав.

Lejla8, Skorpija25, mal.ecka and 7 others like this.
Thread Status:
Not open for further replies.