Ние околу и преку 40...

Discussion in 'Кафе-муабети' started by lunicka, Nov 5, 2014.

?

Во која старосна група спаѓате?

1. 30-35

570 vote(s)
    57.2%
  2. 36-40

247 vote(s)
    24.8%
  3. Над 41

171 vote(s)
    17.2%
  4. Над 50

8 vote(s)
    0.8%
Thread Status:
Not open for further replies.
  1. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се.
    Ама кај мене во населба не ни има заинѕересираност, со години наназад. :)

Lejla8, eli25, Annath and 1 other person like this.
  2. vitamina

vitamina Форумски идол

Добро утро народе.
    Сите знаеме како е во Македонија. Да е добро не е, не фунционираме правилно тоа е фактот, мала сиромашна држава сме и тоа е исто факт. Да се оправи нешто и да оди кон подобро којзнае може само ќе се надеваме низ годините сите тоа сме го сватиле ама мене целиот муабет ми беше ДЕКА СМЕ СИ ДОМА а кога човек си е дома и кога има подадени раце за помош и подршка си е друго.
    Каде сакаш оди ако немаш врска немаш пара се паѓа у вода. Не мислете дека и во странство не е така ама сепак нели парата е поголема. Е сега муабетот ми е за оние во Македонија што имаат добри приходи и бизниси нормално дека им е најубаво на свет. И тука и во македонија ако си имаш нема да се стискаш и тоа е тој факт.
    Овде ќе ја затворам таа тема и нема повеќе да зборувам бидејки имам навистина тежок период низ кој поминувам а ако доаѓам на темава доаѓам да ве прочитам сите вас и да се насмеам да раскренам мисли едноставно.
    Би сакала и да се искажам од се срце за да сватите зошто вака зборувам ама нема да си го приуштам тој луксуз.
    Блазе ви за сонцето што ве грее таму тука од октомври нема с од сонце па секој ден сме со запалено светло и ден и ноќ.

Jas!, Lejla8, mira.mira and 19 others like this.
  3. malerozna

malerozna Форумски идол

Добро утро.
    Ве читам за огновите, за бадниковата трпеза, ко различна религија да сме.
    Кај нас на верниот исток, оган се пали на прочка. Сега не.
    На трпезата се служи строго посна храна. Риба не се јаде. Грав, зелник, лебче со паричка, и многу ЛУК, кој патем го обожавам. Наредниот ден јадеш што сакаш и колку можеш.

Jas!, Lejla8, eli25 and 14 others like this.
  4. CameliaMiller

Витаминче мое, само глава горе, низ што сѐ не поминавте, што и да е, пак ќе изгурате, знаеш :) :hug:

Jas!, Lejla8, eli25 and 13 others like this.
  5. vitamina

vitamina Форумски идол

Сите вие овде знаете како чекавте со мене и како се радувавте со мене кога ми излезе пасошот па се частевме па ме испраќавте па журки.. тоа никогаш нема да ви го заборавам колку бевте само со мене и на вајбер и на темава ама во животот не знае човек што ќе го стрефи кога најмалку очекува и кога се му било така розево.
    Се случи пресврт, голем колапс. И впрочем тоа е животот. А во принцип јас сум човек кој среќата не му е баш наклонета на добрата страна па чудо ќе беше да беше се така убаво.
    И сама се чуствувам како сум крајно нервозна и депресивна веќе година време, сама сум свесна баш затоа и го избегавам форумот бидејки не знам ама навистина не знам што да кажам а да не си ја соголам душава.

Затоа се навраќам на темава на другарките кој што ме бодреа тука до крај пред 2 години, старите членови како пупи рефка ана мареане вори знаат што зборувам.

Колку само сакам да се искажам ... ама збор не ми се испушта од уста.

Luna91, Jas!, Lejla8 and 25 others like this.
  6. fina erika

fina erika Популарен член

[​IMG] Добар ден кафе има за сите повелете.
    Сакам да сум на распуст како син ми.
    Го гледам сабајле како спие си викам да му се тупосам назад во кревет.
    Како девојче многу го сакав зимскиот распуст не само што обавезно ме носеа два три дена на планина,туку обожавав да се излежавам дома во пижами и гледајќи некој интересен филм.
    Мајка ми обавезно че земеше една недела одмор да поседи дома со мене и брат ми ни месеше милиброд и штрудла со јаболки,прегорено млеко со шеќер и малку путер ММММММММММММ го обожавав тој мирис и мајчината прегратка кога ќе ни се ушушкаше во постела.Се потсетив на детските денови.
    Друшки се спремате ли за бадник
    Што ќе принесете на трпеза.

Luna91, Jas!, Lejla8 and 18 others like this.
  7. WORRIED.BT

WORRIED.BT Форумски идол

Дoбрo утрo друшки!

Кaј и дa е дoбaр ден е стaне дур зaвршaм сo утринските oбврски и ритуaли...
    Ужaснo кaфе си свaрив...oти не знaм...пoлни лaжици кaфе стaвив a тoa сркaј к*ре тoплa вoдa:)

Чекaм мaж дa се прибере и дa фaтиме бaр 2 чaсa нaкaј снегoт и плaнинaтa...

Јaс немaм впечaтoк декa oвде кaј нaс тoлку знaчење се придaвa нa бaдникoвaтa вечер кo вo другите грaдoви a вo Скoпје oсoбенo..aмa мoже тoa е сaмo мoј впечaтoк...

Немaм стaв зa oгнoвите пoсебнo...знaм декa зaгaденo е прекумерa a и вечер ќе се пaли...пaгaнски или не трaдицијa е oд кoгa пaмтaм...тoa е единствен ден кoгa сите кoмшии се сoбирaaт и приликa зa мaсoвнa дружбa...кaј нaс пред куќa е центaрoт нa збиднувaњaтa...пa веселo ќе биде дo сaбaјле...

Luna91, Jas!, Lejla8 and 21 others like this.
  8. green.eyes

green.eyes Форумски идол

Добар ден :)

Ме мачи некоја несоница последниов месец, никако не можам да заспијам навечер :( Едниот од една страна хрчи, другиот од друга страна збори и се смее во сон :talk: Само јас дежурам и ги чувам двајцата, спиење никако :| И после преморена, епа.....
    Како настинка да го фаќа малиот, од вчера има некоја демек температура 37,4. Не пропуштил досега некое одење да не се разболи пред да одиме, досега не се случило здрав да биде пред тргнување:?:

@WORRIED.BT , Бадник во Скопје помасовно се слави во последниве 20 години. Коледари секогаш имало, ама Бадник сосе сите обичаи не. Барем кај мене во фамилија и во маало, и меѓу пријатели на моите. Може и средината влијаела, може на други места во Скопје се славела, кај нас не.
    Ние ништо не правиме за Бадник. Не сме верници и двајцата, не осеќам потреба да правам нешто следствено верата. Знам дека е погрешно, утепајте ме слободно :bandit: Ми фали само вкусот на лепчето мајка ми што го прави. Ќе го пробам за некој ден (poolparty)

Jas!, Lejla8, ph.orhideja and 20 others like this.
  9. kuc

kuc Форумски идол

Секој град различни традиции има ,па така и ние луѓето .
    Бадник од секогаш сме го прославувале кај моите паричка бараме баш тогаш мама меси лепче и во него паричка,додека кај свекрва ми бараат на Василица.
    Огнови и кај нас се палат имаше апел од МПЦ за да прекинат дали ќе се испоштова ќе видеме...
    Што е правилно кој точно знае ,секој нека си прави како што замислил..овие празници ми се посебни бидејќи сме сите заедно...
    Грав,сарма,риба,суво овошје,посни палачинки со лук ,мармалад се дел од менито за бадниковата вечера
    Ај да спремам ручек...

Luna91, Jas!, Lejla8 and 14 others like this.
  10. CameliaMiller

Зелено окце, ни јас ни дм ништо не правиме, неверници дека. Ама нејќеме да им кршиме ќеиф на "старите", затоа бидуваат и посни ручеци и лепче кршење.. еве колешкиве денес купиле лепче, зар да им кажам - аааа, јок, не за мене :)

На работа научив се' да славам :)

Инаку, сами со дм, не верувам да славиме. Пак кај "старите" ќе се оди, осеќам :)

Luna91, Jas!, Lejla8 and 9 others like this.
  11. green.eyes

green.eyes Форумски идол

Не, и јас никогаш не одбивав :D И мене ми беше многу ќеиф кога ќе се соберевме сите, па уште тоа лепчето какво го прави мајка ми, мммм, оди па одбиј ако можеш :sweat: :D Ама ние сами овде ништо не правиме и не празнуваме. Неубаво ми е мене лично како некој што не верува да прави нешто по религиозни обичаи. Така повеќе грешно би се осеќала отколку вака.

Се извинувам ако некого повредувам со моето мислење, ова е моето лично убедување за тоа како јас треба да го славам, а не другите, никако не сакам погрешно да ме разберете :|

Jas!, Lejla8, Ane-Goki1 and 10 others like this.
  12. Annath

Annath Форумски идол

Убавината на овие празници е во тоа што сите се собираме и си прославуваме. Не за џабе е речено, „пред Божиќ, зад Божиќ, кај и да си, дома да си“. Најубавите празници ми се овие, Божиќ и Велигден, денови за семејството. Реално, не сме правеле ние кај моите којзнае колку адети, тоа откако се омажив го правам. Со ќеф го правам, си признавам иако не сум голем верник. Само во Господ верувам, а адетите што ми се допаѓаат ги применувам. Другото не и не форсирам.

Иначе честитки на сите што слават денес, Св. Наум Охридски (зимскиот).

Luna91, Jas!, Lejla8 and 13 others like this.
  13. Sesil

Sesil Moderator Staff Member

Се собравме ние неверниците :tmi:
    Имам многу пати пишувано околу ова,на исто рамниште ми се сите празници како Нова Година и 1ви мај, ги славам оти ги слават луѓето околу мене, сум ги славела од секогаш и ми останало како традиција, ама ништо ,,длабоко,,
    На коледарски огнови сум била неколку пати во животот, како мала еден паметам, оти наше маало не беше така сложно да организира секоја година, еднаш се запали еден, за чудо доста комшилок излезе. Ги избегнувам претежно ради ладното, не сакам после со денови да боледувам.
    Бадник убаво ми е лепчето, топло, меко, па паричката се бара кај е, на моја маса сирење има увек, јас никогаш не постам, грав и топло лепче без сирење не ми оди :tmi:
    Али еве попот вика и паричка не се ставало
    Мерак ми е и коледарчиња да ми дојдат, за жал последните години нема речиси ич, освен внуците друг не ми иде, ама доволно е.
    Наредните 2-3 дена ми се резервирани за ручеци со фамилијата. Порано едната ден одевме кај едната, другиот кај другата баба, сега одиме кај мајка и свеки. После ручек обавезно иде некој поблизок родина. Едни од ретките денови што се неработни скоро за сите и можност да се собере цела фамилија.

Jas!, Ane-Goki1, Lejla8 and 11 others like this.
  14. Annath

Annath Форумски идол

Па не се става паричка @Sesil тоа на Василица се прави :D во некрстени денови ]:) како што ги викаат деновите од Божиќ до Водици (по адет не се бањале тогаш тие денови). Јас не можам да замислам такво нешто, десет дена небањата да одам :doh:

Jas!, Ane-Goki1, Lejla8 and 9 others like this.
  15. Bozica1980

Bozica1980 Форумски идол

Паричка на Василица, се знае (poolparty)
    Ама кога сите ставаат на Бадник почна и мајка ми па еве и јас. Мислев да одам да нарачам леб ама ќе месам. Фризби у најава :bandit:

Luna91, Jas!, Ane-Goki1 and 13 others like this.
  16. Sesil

Sesil Moderator Staff Member

У село моје се става паричка за Бадник. За Василица никој не става.

Viktorijaaa5, Jas!, Ane-Goki1 and 6 others like this.
  17. Lilit

Lilit Форумски идол

Јуле, блиски ми се у Шведска. Со средени документи и преплатена работа. Малиот им се разболе од пнеумонија. Го донесоа тука да го лечат. Муабетот ми е сите со своите искуства.
    Имаме и во Данска, осигурани се, но заби прават тука зошто таму им е прескапо.
    Нејсе, можеме вака да нижеме до бескрај, секој со своите искуства и примери кои едни со други се поубиваат.
    Твоите се каде што се се остатоци од стариот систем кој е и кај нас, истиот во добра мера беше окрепен од Европа за да застане на здрави нозе. Имам таму роднини, жената работеше во воената болница и точно знам како е организиран, не еднаш било дискутирано.
    Пак ќе ти речам, не е прекрасно и како што треба, но пред да дојдеме до средување на истиот може да погледнеме и во тоа малку добро што останало во него. ДАЛЕКУ е од беспрекорно, но потенцијалот во него е очигледен. Дека ќе стане подобар, со последните случувања немам надеж...

Да баталам муабетов, многу лош ден...

Паричка и за двата дена...
    Огновите...пагански или не... не гледам лошо на нив од проста причина што народ си се собира да се види, комшии кои никогаш нема да ги видиш сите на едно место. Заради дружбата би отстапила од правилата... му треба на народот тоа...разонадување. Кога веќе немаат пари или време за кафана или театар, да се подружат околу огнот.

Last edited: Jan 5, 2018
    Jas!, Lejla8, eli25 and 10 others like this.
  18. CameliaMiller

Ние од секогаш паричка на Бадник имаме, Василица воопшто не постои како "празник" во нашиов дом.

Само за Бадник и Божиќ сме сите дома, па тие денови ги користиме "за се". За Велигден никогаш не сме заедно, сите сме некаде тргнати. Куќна слава немаме, па остануваат Бадник и Божиќ како единствени празници по дома :)

Коледарчиња нема @Sesil, ама и да има не би знаела ... ѕвончето на mute да можам ќе го ставам бар до 9 сабајле. Порано уште во 5 доаѓаа, па јас сосе ќебе и перница се селев кај моите во спална, најдалеку е од влезна врата :D

Абе зошто да навредиш некој... личен избор си има секој дома. На моите веќе 30 години им се чудат зошто немаат куќна слава :)
    Никој кај мене по дома не е верник, само ете, тоа ни е баш редок момент кога сите сме дома и некако "празнично" се чувствуваме. Ручекот ни е посен, ама после него иде кафе со млеко :)

Не ни треба да славиш нешто ако не сакаш. Мене ми се овие "фамилијарни" празници и уствари тоа си славиме, на купче што сме сите.

Last edited by a moderator: Jan 5, 2018
    Jas!, Lejla8, kuc and 9 others like this.
  19. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Samo da go gusnam @vitamina vitaminceto..i jas te citav periodot koga se borese za viza...bev presrekna koga zamina...bidi silna...:hug:

Jas!, Lejla8, kuc and 8 others like this.
  20. green.eyes

green.eyes Форумски идол

Камелија, не можеш да знаеш кога со некое мислење ќе навредиш некој.....зашто одма ако не си на истиот став со некого, автоматски се потсмеваш на другото или навредуваш или некого не поднесуваш......не зборувам конкретно за темава, ама во други и тоа како ја има оваа појава. Знам дека овде си е лежерно и опуштено сѐ, ама морав да си кажам, чисто за моја сигурност :D

Мене како неверник празниците ми се убава традиција, ме асоцираат на среќа и спокојство, хармонија и слога. Со или без лепче со паричка, сеедно :)

Jas!, Ane-Goki1, Lejla8 and 9 others like this.
Thread Status:
Not open for further replies.