Ние околу и преку 40...

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од lunicka, 5 ноември 2014.

?

Во која старосна група спаѓате?

1. 30-35

570 глас(а)
    57,2%
  2. 36-40

247 глас(а)
    24,8%
  3. Над 41

171 глас(а)
    17,2%
  4. Над 50

8 глас(а)
    0,8%
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. Sesil

Sesil Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    7.182
    Допаѓања:
    137.509
    од секогаш кај нас има колбаси на огновите, и ништо друго да нема колбаси има
    ах ако глеаме што е правилно ни огнови не треба да има ама ете...

пред 2 години се собравме на огин кај другар на мм, прасе купивме во фурна печено демек убаво да го испечат таму :tmi: да сме појачале покрај колбасите (facepalm)

Туку се јави мм, сите прашувале зошто е сам. Вика немав друг избор кажав колачиња правиш. Па нели права домаќинка колачи прави вечерва за утре за коледарите да има :makeup::lol: Се надевам дека нема веќе никој да праша пошто ништо чудно да се врати за да ме прибере и мене.

На Annath, ph.orhideja, JuLleE и 11 други им се допаѓа ова.
  2. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.166
    Допаѓања:
    221.864
    Јас направив божички колачи, лепче со паричка грав и зелник со праз. Утре ќе доправам риба и баклава :)
    Вечерва покрај празникот и сите муабети и слики по фб ми се стопли душата некако..

На mal.ecka, Annath, JuLleE и 16 други им се допаѓа ова.
  3. stetoskop

stetoskop Форумски идол

Се зачлени на:
    11 мај 2011
    Пораки:
    5.580
    Допаѓања:
    175.114
    I @Peco go nema....
    Valjda i on e na ogan...(facepalm)...pokraj ogan de...
    Garant pusta muzika

На mal.ecka, Annath, ph.orhideja и 16 други им се допаѓа ова.
  4. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.836
    Допаѓања:
    275.016
    Кај нас е посен ручекот, гравче тавче, риба, пита со зелка, макалца разни, маслинки... но не постиме пред и после ручекот. Знам дека некои трпезата ја оставаат и цела ноќ, ние не. После јадење се собира се'.

За Коледе мислам дека моите ставаат железни парички, овошје, бонбони.. мене како дете и млечни чоколади ми давале, бар кај мене во маало никогаш тоа не се пазело, посно или не.

Мене целата традиција ми е убава, ако видоизменета. Верувам дека секое семејство треба да си создава свои традиции. На пример, и плишковци си добиваат свое делче од лепчето секогаш.

Не сме по адети ич, ама ете, лепче и посна трпеза и јајца за Велигден сакаме :)

На Luna91, mal.ecka, zhap4e и 15 други им се допаѓа ова.
  5. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.836
    Допаѓања:
    275.016
    Леле муабетов на @Cka ме потсети на сликичкава :rofl:
    Во право си, не знам што сега се пее, ама за мене Коледе леде паднало греде си е коледарска песна и моите деца ќе си ги учам на истата.

mu-padnalo-grede.jpg

На Ano, Cka, Annath и 16 други им се допаѓа ова.
  6. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    7.113
    Допаѓања:
    154.999
    Јас утре на работа, му спремив на мм мини пакетчиња, кај нас многу коледарчиња има. Ги носиме и со комшииве децата ама само неколку стана кај познати колку да им помине меракот. Овошје, костени, ореви не ставам, секоја година наоѓаме околу зграда расфрлено, ги фрлаат зошто кој знае амагреота стварно, така да само благо. Кај нас до лани ептен се организираа комшииве за оган оваа година нешто спласнаа. Не сум ни ја верник ама сакам така некои обичаи и традиции само во ублажена форма :) . Кај нас секогаш се кршело лебче за бадник не за василица, така си тераме и сега со мм. Не знам кога ќе стигнам да спремам ама нешто ќе се направи. Обожавам комбинации посни сарми со гравче а пак мм не може да замисли посни сарми, го убедив утре да направам малку за мој ќејф.
    Ми се спие, ме гребе грло, малово поткашлува, за 1 недела треба да одиме на одмор ако се поболиме ќе се убијам.
    И да @bittersweet ептен ја нема, ми се чини или уште кога беше она во Мелбурн ја баравме од тогаш се нема јавено??

На bittersweet, Luna91, mal.ecka и 16 други им се допаѓа ова.
  7. Lejla8

Lejla8 Популарен член

Се зачлени на:
    11 декември 2016
    Пораки:
    27
    Допаѓања:
    27.995
    Низ цел град кај нас огнови се палат,од како знам за себе,па и постариве ѓенерации уназад се палело,не дека е нешто од пред 20 год,како што спомнаа на една тв,паганство ли,традиција,опстојува.Некако ми се чини дека и црквата имаше други објаснувања,убаво кажа Ска,ама тогаш беа друѓи времиња.

На mal.ecka, Annath, green.eyes и 10 други им се допаѓа ова.
  8. stetoskop

stetoskop Форумски идол

Се зачлени на:
    11 мај 2011
    Пораки:
    5.580
    Допаѓања:
    175.114
    koledarska.... ne sum ja ova (facepalm)

На Skorpija25, Lejla8, Capricorn Taurus и 12 други им се допаѓа ова.
  9. Peco

Peco Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2015
    Пораки:
    5.663
    Допаѓања:
    178.534
    Еве сум, не бев на оган. Слушам од надвор музика и петарди, а мене ми се спие.
    И тоа, ништо важно...

На Lejla8, mal.ecka, Annath и 12 други им се допаѓа ова.
  10. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.231
    Допаѓања:
    125.069
    Спремив "пакетчиња". Бонбони, ореви, костени, парички , мандарини , колачиња и сепак фукнав и крем бананчиња :$
    Лани немаше многу, полани па ич. Затоа лани неспремни не фатија не очекував:D

Малото спие веќе 2 саати , јас си ги скратив на сметка на чистење. Сакав и тиква да печам и праз барем да испржам ама се ќе ми остане утре:(
    Лепче, гравче, риба, зелник, макало, тиква... :worried::drunk:
    Ај гуд најт :hug:

На Luna91, Skorpija25, Lejla8 и 17 други им се допаѓа ова.
  11. WORRIED.BT

WORRIED.BT Форумски идол

Се зачлени на:
    23 декември 2012
    Пораки:
    5.703
    Допаѓања:
    153.600
    Кaј нaс кoледaри утре ич немa ..и тoa тaкa некoлку гoдини нaнaзaд...вo мaaлoвo немa децa ,нa прсти се брoјaт тие штo се,мoже зaтoa...

Претхoднo имaше сo икoни кaкo вечервa штo врвaт aмa и тие се ретчaт кo штo мине времетo..сaмo 3 групи пoминaa вечервa oд кoи едни беa мoите...
    Јaс синкo утре ќе гo нoсaм нa кoледе..дa ги рaзмрдaм кoмшиите oд сaбaјле:)

На Luna91, Skorpija25, Lejla8 и 16 други им се допаѓа ова.
  12. Sesil

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    7.182
    Допаѓања:
    137.509
    A се што спремате за трпезата успева да се изеде? :?:

На Lejla8, Annath, eli25 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. sanjaeva

sanjaeva Форумски идол

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    3.391
    Допаѓања:
    87.675
    Па да, во следните 10 дена :D
    Една година имавме гостин еден братучед на Бадник од Белград . Мајка ми му рече дека треба од се да проба. Дечково озбилно си ја сфати директивата. Ноќта мислев дека ќе пукне :rofl:
    Кај нас дома на Бадник се седи на под. Вечерата почнува кога најмладиот член со послужавник во рака на кој има чаша вино и лебчето со паричка, излага на куќниот праг и три пати изговара: Дедо Боже повели на вечера.

Бадник и Божиќ ми се најубави празници.

На Luna91, Skorpija25, Lejla8 и 21 други им се допаѓа ова.
  14. dunika

dunika Форумски идол

Се зачлени на:
    31 март 2012
    Пораки:
    3.851
    Допаѓања:
    95.305
    :shake: Не,не верувам дека празнична трпеза останува празна,плус како нација сме мегаломани...после претоплувај,или фрлај:)

Хелоу друштво:hai:
    Испратив вчера гости од Мк,сега пак ко утки со м.м,плус за празнициве ептен ни фалат и нашите.Среќа има македонска црква,и доволно македонци да се наполни за големиве празници.
    Немам гравче а сакав да го закиснам преку ноќ.Битно свежо нане купив:D

Ме радуваат вашите успеси и радости,@stetoskop дај Боже само за убаво да частиш:f:

Каде е стварно Битерка,лошо е вака кога свикнуваш на човек,макар и виртуелно,а кога го нема,не можеш да знаеш што и како се случило.Се надевам само дека се е во ред и со неа и семејството:hug:

Гуте нахт:*:

На Luna91, Skorpija25, Lejla8 и 18 други им се допаѓа ова.
  15. Sesil

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    7.182
    Допаѓања:
    137.509
    Нешто слично прават и кај нас некои фамилии, само што баник држат над глава. Имаше една дешавка јас коа бев помала. Кај пријатели на моите излегува девојчето да го кани Господ на вечера, дека најмало, е ама од кај комшиите излезен бил комшијата да му даде и на кучето да касне нешто и коа слушнал дека девојчето Господ го канело рекол ,,еве идам,,. Ова испуштање баник и назад со трчање се вратило, преплашено до немај каде, не очекувало никој да му одговори.

На Luna91, Lejla8, Peco и 15 други им се допаѓа ова.
  16. sanjaeva

sanjaeva Форумски идол

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    3.391
    Допаѓања:
    87.675
    Во моите мисли @bittersweet се шлапка во океанот.
    Мора да е отсутна од убавини :)..и со убавиот :sun:8-|:)

На bittersweet, Lejla8, Peco и 19 други им се допаѓа ова.
  17. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.991
    Допаѓања:
    59.668
    Незнам зашто но се изнасмеав:D

На Luna91, Lejla8, mareane и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. Sesil

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    7.182
    Допаѓања:
    137.509
    не туку се смеј, кажувај која ќе спрема вечера утре, ти или свеки, која е поголема домаќинка :P

На Skorpija25, Lejla8, mal.ecka и 6 други им се допаѓа ова.
  19. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.991
    Допаѓања:
    59.668
    Ме погоди жими се:D
    Со грдни маки се борев за утре да сум на работа за да си дојдам на готовс но не и не слободна да сум била:(
    Ќе спрема домаќинката со помош од снаата:^)

На Skorpija25, Lejla8, mal.ecka и 10 други им се допаѓа ова.
  20. Emy867

Emy867 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.876
    Допаѓања:
    99.714
    Земјотрес комбинација Моник:rofl:.

Јас прва година далеку од моите за Бадник и Божиќ. Штом татЕ се потресе заради тоа, тогаш не е добро:D. Обично тој секогаш е воздржан:wasntme:.
    Ништо нема да спремам, оти нема што да спремам:^). Човеков не јаде грав, не јаде сарма, тиква не јаде|(. Треба леб и риба да го нагостам:D. Му покажав слика од бадникова трпеза, виде овошје, вика јадам портокали и јаболки(facepalm).

Небитно храната, мене во душата ми е празник:sun:. И го научив на нашки да ми честита Божиќ:!:. Утре цел ден ќе повторуваме, за во недела ептен да е извежбано:rofl:.

На Skorpija25, Lejla8, Peco и 19 други им се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.