Ние околу и преку 40...

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од lunicka, 5 ноември 2014.

?

Во која старосна група спаѓате?

1. 30-35

570 глас(а)
    57,2%
  2. 36-40

247 глас(а)
    24,8%
  3. Над 41

171 глас(а)
    17,2%
  4. Над 50

8 глас(а)
    0,8%
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. kuc

kuc Форумски идол

Се зачлени на:
    3 август 2010
    Пораки:
    2.293
    Допаѓања:
    85.353
    Филигран накит убаво ти текна сега ми поклони една драга особа ...
    image.jpg

На Dust, ivi1987, Annath и 10 други им се допаѓа ова.
  2. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.984
    Допаѓања:
    164.448
    Во моментов мислам дека ретко кој вака не се осеќа.
    Да можам на Килиманџаро ќе се качам.

На Dust, Annath, Skorpija25 и 11 други им се допаѓа ова.
  3. WORRIED.BT

WORRIED.BT Форумски идол

Се зачлени на:
    23 декември 2012
    Пораки:
    5.684
    Допаѓања:
    153.415
    И јaс сум вo истиoт муд...
    Затоа и не пишaм ништo...

На Dust, ivi1987, Annath и 7 други им се допаѓа ова.
  4. mira.mira

mira.mira Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2016
    Пораки:
    1.127
    Допаѓања:
    7.475
    Chestopati slusam zrtvi poradi decata.
    Stedam zaradi DECA, vo brak zaradi DECA, vo tugjina zaradi podobar zivot Na DECA, pravam xy raboti poradi DECA...
    Ne
    Jas si go ziveam svojot zivot bez da bidam vo uloga Na zrtva. Ziveam Na nachin kako se chuvstvuvam ubavo I srekno zasto samo srekna majka odgleduva srekni DECA. Ne sakam da sum zrtva za nikogo pa ni za DECA.

На Dust, ivi1987, eli25 и 14 други им се допаѓа ова.
  5. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    7.106
    Допаѓања:
    154.936
    Се обидувам од неделата навака да читам ама многу е :)
    Заглавив на муабетите за која возраст е најдобра за брак и деца. Да сум со овој памет сега би родила накај 25, ама тогаш на крај на памет не ми беше. Не се согласувам баш со @referentka дека на 40 имаш повеќе трпение, мислам баш напротив, барем кај мене е така. Може и не е само трпение него многу му ја мислиме ние постарите родители и ко повеќе да се потресуваме. Деновиве сум под стрес со здравјето на малово и милион мисли низ глава, што требаше да направам не направам, што треба да правам да не правам понатака да не се повтори пак...... се збрлавев и пак не сум сигурна во ништо.
    Се омажив на 30 првиот го родив на 33 второво на 38.5 , сега сум 40+ со 2 мали деца :) . На лик пупу да не се урочам не личам ама годините се тие, уморот си е тој, нервите такоѓе :) . Ама на кого кога му дошол моментот, како и да е погрешен избор за маж не направив, децата ме подмладуваат и побудалуваат, весело е :)
    @vitamina не сум баш во тек, менуваш држава или се враќате тука? Знам дека Англија ич не ти беше при срце, ако имате добри можности тука или на друго место барем можеби ќе си посреќна. Дека иднината на децава тука и *таму* не е иста тоа да, најискрено не знам дали би можеле да пресечеме еден ден да оставиме се и да се преселиме. А ми доаѓа на моменти најмногу поради нив.
    Во англија бев 1 г и сватив дека сама надвор не можам, барем тогаш така се осеќав, а не ми беше толку лошо, криво ми е што не останав бар уште малку не ја доживеав доволно.
    Како и да е не се каам што се вратив.

На green.eyes, bittersweet, Dust и 21 други им се допаѓа ова.
  6. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.792
    Допаѓања:
    323.768
    На 40+ не бркам кариера веќе.До сега што траг оставил работникот-тоа е..
    На 40+ не ми е памет во дискотеки и кафучи
    На 40+ сигурно имаат луѓето стекнато дом и возило
    ..
    Така да,Единатвена задача ми е да го одгледам детето.Правилно.
    А бидејќи до "крај" ми останува малку време за со дете,гледаш што е можно повеќе време да поминеш со него зашто сфаќаш дека времето повраток НЕМА.

Мое мислење е.

Од аспект на кичма- тешко...

На bittersweet, Dust, Annath и 16 други им се допаѓа ова.
  7. kravce

kravce Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    3.808
    Допаѓања:
    52.974
    Немав време од работа прееска да ти вратам @vitamina не сакав да звучи како осуда, извини. Искрено многу работи се случуваат околу мене, па се ми е така... неубаво овде. Секако дека веројатно имаш свои околности, и верувам си ги измерила сите страни пред да ја донесеш одлуката, како и секој што би направил. Само би ти препорачала да немаш високи очекувања. Не за парите, туку за условите на живеење. И како што кажа самата, пасошите ги имате, па во секој момент може да ја смените одлуката. Среќно нека ви е.

@dunika среќен, здравје и убавини! :d:
    @Peco среќна годишнина, ти посакувам многу убави вести да споделуваш овде :)

На bittersweet, Dust, Annath и 11 други им се допаѓа ова.
  8. mareane

mareane Форумски идол

Се зачлени на:
    18 август 2010
    Пораки:
    9.402
    Допаѓања:
    279.433
    И јас неколку дена сум во истиот тој муд...Сега на кафе кај другарка бев и ваљда по тонот на зборување мажоти и ме праша што сум нервозна...(facepalm)

@referentka извини вака,ама ќе те карам: доста бре со тоа „малку“ време за со дете,што ти оди умот на такви работи,ехе и внуци имаш да гледаш и уште посмирена и пореласкирана ќе бидеш:hug:
    па ко ќе си отвориме една тема:+ - 80...:):wasntme: и се за внуци и правнуци ќе си раскажуваме

На bittersweet, Dust, ivi1987 и 24 други им се допаѓа ова.
  9. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.836
    Допаѓања:
    275.014
    @kravce има денови исто како тебе се осеќам, посебно што имам и пријатели и роднини на секој населен континент, и сфаќам дека јас тука најзатуцано од сите живеам. Ама мене, се' ми било џабе далеку од дома. Сум пробала. Не иде и не иде.

Нормално дека повеќе пари надвор, поубаво се проаѓа. Ама душава не магла, смог ми фаќаше за дома. На ништо не можев да се израдувам.

Да можам да си го земам цело семејство, ич нема да се мислам и ќе одам. Ама не можам да ги оставам моите, баба ми, плишковци. Се' е џабе кога ноќе не можеш да заспиеш зошто душата ти се пара.

Но тоа сум јас. Такви се и други.
    За мене мојот живот е тука, иако со доста поскромни примања од надвор.

Да живеев во мизерија, да крепев за храна, може другачије ќе мислев.
    Не сум богата, ама далеку сум и од сиромашна, и си ги имам сите мои на куп.

За мене е тоа најважно. Се' останато ќе преџвакам.

На ivi1987, Annath, eli25 и 14 други им се допаѓа ова.
  10. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.166
    Допаѓања:
    221.863
    :hug:
    :d:

На Lejla8 и kravce им се допаѓа ова.
  11. Ginger^

Ginger^ Форумски идол

Се зачлени на:
    16 март 2015
    Пораки:
    4.320
    Допаѓања:
    55.369
    Да имам шанса,јас би отишла во странство.
    Сега за сега, шансите се никакви, па пробувам да си го сменам мајндсетот за да ми биде поубаво и полесно тука.Во оваа земја сите се трудиме да се просветлиме, инаку немаме чаре.:wasntme:
    Да имам опција тука или таму, охооо има ли поубаво од тоа?

На Dust, Annath, eli25 и 7 други им се допаѓа ова.
  12. referentka

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.792
    Допаѓања:
    323.768
    Јас не би во странство.
    Не се палам на работа во фабрика, погон..
    Се палам само на фотеља:D
    Се шалам.
    ...ама и вистина има во исказов:).
    Кој како сака нека рече ама дома си е дома.Имаше и дискусија еднаш за она "граѓани од втор ред",и јас сум во тие што имаат чуено дека СЕКАДЕ во странство таков третман имаат кон недомицилите.
    Незнам,не сум била,од чуено ова..

Ама..додека во Мкд неќат да чујат за амалска работа,во Швајцарија (на пр ) и по куќи ќе чистат под изговор дека добивале соодветен хуман третман.
    Да не Ве служат газдите со локум и кафе уз чистење?!
    Неможам жена да најдам за дома за генералка зашто 6 дена во неделата работела по куќи а седмиот ден ЗА НИЕДНИ ПАРИ не одела никаде...а дневница 1200+храна+пат..по 6 дена 7200...по 4 недели..па рачунајте..
    Не!..одушевени сте само од технолошки и културолошки разлики.Иначе после некоја година секое странство е исто сра*е.
    Е сега..ако не печалиш и планираш никогаш да не се вратиш,не ставаш под перница,па си живееш лагодно,тогаш причата е друга.

Ама по покондирено од сељак кога ќе се врати од странство-нема.Ги нема неколку години и кога ќе се вратат мислат дека овде никој ништо незнае па коа ќе се качат у карО :D..

Морав ова за гастербајтеросите..
    За никој од овде не е пишано,знам дека голем дел сте "горе" некаде.
    Ова е за лични примери и дешавки.

На Dust, ivi1987, Annath и 16 други им се допаѓа ова.
  13. sanjaeva

sanjaeva Форумски идол

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    3.391
    Допаѓања:
    87.675
    @vitamina јас намерно ја прекинав дискусијата со тебе на ова прашање. Што и да советува човек ќе згреши.
    Би ти рекла само - слушај го разумот.
    Батали емоции.

На Dust, ivi1987, Annath и 14 други им се допаѓа ова.
  14. Ane-Goki1

Ane-Goki1 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2013
    Пораки:
    2.307
    Допаѓања:
    29.034
    Поддршка за @vitamina :hug: ти посакувам да ја најдеш среќата тука и душата да ти биде исполнета конечно.
    Сметам дека секој најубаво си знае за себе каде му е поубаво.
    Не можеме сите да се прилагодиме на условите во странство.
    На некој му недостига семејството,на друг не му се допаѓа климата таму,секој со своето...
    Секој си знае зошто донел некаква одлука во животот.
    Уште немам свое семејство и не знам што ми носи животот,ама доколку тие што ги сакам не се до мене,и милиони да имам џабе кога душата би ми била празна.
    Во странство би отишла за да прошетам да поседам некое време,ама за да живеам таму не знам дали би можела,али никогаш не вели никогаш.
    :hug::hug::hug: за сите што се во лошо расположение,и виртуелната прегратка помага многу.
    Тука сите сме како едно семејство,заедно се радуваме,тагуваме и плачеме заедно,што надвор во реалниот свет многу ретко го има. :hug:

На bittersweet, Dust, Annath и 12 други им се допаѓа ова.
  15. Emy867

Emy867 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.874
    Допаѓања:
    99.679
    Па можеби дека се палиш на фотелја и седиш во неа, па не ти се оди. Треба да се доквалификуваш, јазик да учиш... а вака тука подруго си е. Мозок не замараме, а фотелја имаме. А има луѓе кои навистина ја заслужуваат фотелјата или позицијата, ама немаат кабли и сајли за да дојдат до неа, па така и во сопствената земја се чувствуваат како граѓани од втор ред.

Културолошкиот фактор е и те како битен за убав живот. Нормално дека секој еден кој сака подостоен живот ќе го цени тој фактор... а не живеењето во селендра каде кино немало 100 год и нема ни да има.

На green.eyes, azelea, bittersweet и 21 други им се допаѓа ова.
  16. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.517
    Допаѓања:
    91.411
    Од моја блиска околина Имам роднина која после неколку безнадежни години поминати тука барајки работа како психолог замина за Шведска,најде работа како психолог таму,го повлече дечкото односно сега сопругот,роди две деца,секоја година доаѓаат тука на одмор,и никогаш не би се вратила.
    Исто така и за Канада,дете кое замина уште како матурант сам учеше 4 год.таму ,неговите тука, денес ит инжињер,после 10+ живеење вели дека никогаш не се осетил како граѓанин од втор ред таму.
    Незнам дали е до работата што ја имаат,но сите до еден се задоволни и не би се вратиле,социјализирани со тамошни и задоволни.

На Dust, Annath, eli25 и 8 други им се допаѓа ова.
  17. sanjaeva

sanjaeva Форумски идол

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    3.391
    Допаѓања:
    87.675
    На оваа тема - странство или не, сите се во право со својот став, па колку и да е различен и спротивен од оној на другиот.

На Dust, ivi1987, Annath и 17 други им се допаѓа ова.
  18. referentka

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.792
    Допаѓања:
    323.768
    Ако си се квалификувал за работа во сопствената земја девојче,можеш само да се надоградуваш:)...а доквалификувањето е во странство..како на пр..за медицинска сестра со завршен економски факултет во својата земја.:)
    . А и незнам зошто толку ја долносуваш својата земја:|.
    Фотељи во изобилство нема ни тука,во странство ИЧ.

Кој смета дека надвор е поубаво-нека повели,отворена е границата:)извоз на ефтина работна сила од секогаш имало.

Последна измена: 10 јануари 2018
    На Viktorijaaa5, Capricorn Taurus, CameliaMiller и 6 други им се допаѓа ова.
  19. Ariel

Ariel Форумски идол

Се зачлени на:
    7 декември 2009
    Пораки:
    8.460
    Допаѓања:
    143.894
    @vitamina честито за одлуката и ти посакувам да уживаш во животот тука. Знам многу луѓе кои се вратиле и отвориле тука нешто свое. Повеќето од нив се успешни, поради искуството и работната етика стекнати во странство.

Мене ми е убаво тука. Ги имам прифатено сите маани на општеството. Сакам да сум блиску до луѓето кои ги сакам.
    Брат ми е одамна во странство и супер му е. И тоа менуваше и земји и контитненти, сегде му е поубаво од тука. Разбирливо - сосема различни карактери сме.

На ivi1987, Annath, eli25 и 17 други им се допаѓа ова.
  20. Ginger^

Ginger^ Форумски идол

Се зачлени на:
    16 март 2015
    Пораки:
    4.320
    Допаѓања:
    55.369
    И тука може да те третираат како граѓанин од втори ред, а тука си роден и ти и твоите прапрапра.... И некој со помалку кликер да те млати како сака, оти е нечиј миленик или швалерка на некој.... Свашта има, знаеме.
    Во странство пак сигурно нема цел живот да работиш во фабрика, бар знаеме дека се напредува ако ти се избориш и трудиш.

И се е до карактерите, имам и јас пријатели во Германија -крај со крај не можат да врзат и не им е убаво.
    Во Шпанија на други, цвеќиња му цутат, на трети во Шведска исто преубаво. Сите се млади, кои со\без деца.

На saren_petel, green.eyes, azelea и 9 други им се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.