Ние околу и преку 40...

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од lunicka, 5 ноември 2014.

?

Во која старосна група спаѓате?

1. 30-35

570 глас(а)
    57,2%
  2. 36-40

247 глас(а)
    24,8%
  3. Над 41

171 глас(а)
    17,2%
  4. Над 50

8 глас(а)
    0,8%
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. Lejla8

Lejla8 Популарен член

Се зачлени на:
    11 декември 2016
    Пораки:
    27
    Допаѓања:
    27.995
    „@dunika среќен роденден,годинава да ти се исполни желбата за бебче :hug:,многу здравје и љубов.Пецо да се множат годините во заедничко дружење:).Не сум таа која треба да коментира дали е подобро овде или надвор.Пред се зашто најмилото ми е таму,и се бори да успее во таа средина,решен е да остани таму ако успее.@Vitamina мила подршка од мене за тоа како и да одлучите,секој од нас има свој став и гледиште на нештата.Од дното на мојава душа ви посакувам многу убави моменти низ животот,и секако отворени врати за што и да се одлучите:hug::hug::hug:.Еве нас тешко ни оди годиниве,па се надеваме дека ќе имаме шанса да заминиме,но тоа по дифолт не значи дека би важело за сите.Едно само ти посакувам,секој еден нареден напишан збор,да ти биде исполнет со позитива,:hug::hug::hug:

На bittersweet, Dust, Annath и 11 други им се допаѓа ова.
  2. Ana Marija 1

Ana Marija 1 Популарен член

Се зачлени на:
    28 април 2015
    Пораки:
    647
    Допаѓања:
    11.379
    Факт е дека можностите во странство се поголеми, ама јас не би можела да живеам на друго место. Ме боли вака кога читам за разочарани луѓе од својата земја. Јас мислам дека не е се' така црно, како што и на друго место не е се' розево.
    @dunika среќен роденден, следниот да го славиш со бебуш:)
    @Peco честито годишнина!
    @vitamina само напред! Некогаш финансиите не се пресудни за нашата среќа. Ако животот таму те гуши, тоа и не е живот. Детето можеби ќе биде финансиски задоволено, ама ќе расте покрај мајка која не е среќна. Тоа кога тогаш ќе го почувствува.

На Dust, Annath, eli25 и 9 други им се допаѓа ова.
  3. Emy867

Emy867 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.874
    Допаѓања:
    99.679
    И во странство се доквалификуваш за професијата, дополагаш испити, па некој сертификат, диплома за јазик и сл. кои ќе те направат компетентен кандидат за соодветната позиција. Нели, оти од МаЌедонија доВагаме, па којзнае што ќе ти признаат, што не...Може и ништо.

А јас не знам какви надоградувања имаат кадрите овде... ако надоградување значи еднаш во годината да отидеш два дена на расотка на некој семинар, да, се надоградуваат. Или мастер да завршиш заради лична сатисфакција, а денар плус да не ти ја покачат платата. Иначе кадрите кои се примени и убаво заседнати на своите местенца, не гледам јас дека баш се надоградуваат.

Земјава зошто ја долносувам? Стварно? Не гледаш или така ти одговара?

ЕФТИНА РАБОТНА СИЛА сме сега и тука. ПОЕФТИНА здравје!

Последна измена: 10 јануари 2018
    На saren_petel, green.eyes, Glasna и 10 други им се допаѓа ова.
  4. Ginger^

Ginger^ Форумски идол

Се зачлени на:
    16 март 2015
    Пораки:
    4.320
    Допаѓања:
    55.369
    Никој не отиде во крајност, сите сме со позитива:sun:

На Annath, Dadusicka, Emy867 и 2 други им се допаѓа ова.
  5. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.792
    Допаѓања:
    323.768
    @Peco збор не напиша.
    Да не славиш јубилеј?

На Dust, Annath, Peco и 8 други им се допаѓа ова.
  6. Lejla8

Lejla8 Популарен член

Се зачлени на:
    11 декември 2016
    Пораки:
    27
    Допаѓања:
    27.995
    Баш вечерва разговараме на оваа тема.Детево мое цело образование те.средно,факултет и сега мастерите му се на англиски,значи го владее јазикот повеќе од мајчин.Е сега ваму каде што е,бркајќи документи му побараа повторно да полага англиски јазик,вечерва ни прати дека го положил со максимални поени,е тоа е,доаѓа од МК,па мора на секое едно поле да докажува.И вели да ќе се докажува колку и да треба,зашто овде се разочара,не го вреднуваа,книшка бараа,без неа не беше подобен,мислам дека никогаш немаше да помисли да го продолжи живото надвор ако овде барем една врата му отвореа.

На green.eyes, bittersweet, Dust и 18 други им се допаѓа ова.
  7. Emy867

Emy867 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.874
    Допаѓања:
    99.679
    Секој еден кој што го почувствувал тоа или се распрашувал подлабоко за тоа што треба, а што не треба, ова го знае Лејла. Сите други можат само да си зборат на памет, умислени дека многу знаат.
    Со среќа на син ти, правилна одлука што заминал на време и образование да стекне таму.

На Dust, Annath, m.i.g и 3 други им се допаѓа ова.
  8. stetoskop

stetoskop Форумски идол

Се зачлени на:
    11 мај 2011
    Пораки:
    5.578
    Допаѓања:
    175.088
    Potpolno de slozuvam so napisanoto :bow:,od zbor do zbor .

Mnogu dobar primer ti e posoceniot,so zenite za cistenje...koj saka da raboti,ke raboti.

Mene me cudi samo kako ludjeto tamu ,,prifakaat" da cistat ,sobarici da se i sl.a ovde takvata rabota ja potcenuvaat.
    Poplateni bile tamu tie rab.mesta!
    Da ,poplateni,ama koga tamu bi pecalele a ovde da ja trosat platata...inaku isti Milenko ko ovde ispadja...
    Ama ete...

На eli25, Skorpija25, mareane и 8 други им се допаѓа ова.
  9. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.517
    Допаѓања:
    91.411
    Да,така е ,реалност е дека живееме во држава каде има градови каде нема кина ни основни услови за културен и социјален живот.
    Реалност е дека во државен и јавен сектор се најчесто несоодветни партиски кадри,кои единствени можат да планираат одмор 8 месеци однапред и немаат амбиција за нешто повеке од работа во 2х2 канцеларија цел живот .никогаш не би заминале надвор,(пр.мајка ми во државна институција до пензија)бидејки во странство се работи,и се бараат надоградби нон стоп,да овде е полесно,јазик не мора,комјутерски вештини малку и толку,е надвор ке успее само упорен и вреден.Но тоа се последици на екс ју системот кои треба да се надминат.

На azelea, Annath, eli25 и 7 други им се допаѓа ова.
  10. stetoskop

stetoskop Форумски идол

Се зачлени на:
    11 мај 2011
    Пораки:
    5.578
    Допаѓања:
    175.088
    Peco secka meze sega,ne go rckaj da ne napravi belja so nozot(facepalm)
    Dodeka on secka ,direktUrka ke go menja

На Annath, Skorpija25, Peco и 7 други им се допаѓа ова.
  11. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.792
    Допаѓања:
    323.768
    Да не замина и тој во странство:D..има прочитано дека таму е месен-обесен:D..
    Ај ќе го причекаме да сервира па ќе седнеме:smoke:

На saren_petel, Dust, mal.ecka и 12 други им се допаѓа ова.
  12. stetoskop

stetoskop Форумски идол

Се зачлени на:
    11 мај 2011
    Пораки:
    5.578
    Допаѓања:
    175.088
    Ne veruvam,uste kiflickite da gi servira,sega mi javi

На Dust, Annath, eli25 и 7 други им се допаѓа ова.
  13. jasmina00

jasmina00 Популарен член

Се зачлени на:
    22 февруари 2012
    Пораки:
    961
    Допаѓања:
    1.378
    Абе не дека ќе ми рече :), ќе ја осетам....туку се ми е тоа веќе купено :(

На Dust, Annath, kuc и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. Dadusicka

Dadusicka Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јануари 2014
    Пораки:
    1.510
    Допаѓања:
    54.344
    @Peco честито јубилеј...

На Dust, Annath, duffi и 11 други им се допаѓа ова.
  15. Bozica1980

Bozica1980 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 август 2010
    Пораки:
    7.423
    Допаѓања:
    262.472
    Ваучери, дм, космо, сара фешн. Масажа...

На Dust, Annath и Lejla8 им се допаѓа ова.
  16. ph.orhideja

ph.orhideja Форумски идол

Се зачлени на:
    14 јануари 2011
    Пораки:
    1.341
    Допаѓања:
    48.074
    Разликата од животот овде и некаде во странство(под странство подразбирам високо развиени европски земји и овие на другите континенти,Австралија и Америка)е квалитетот на живот.Од друга страна квалитетот на животот во најголема мера сам си го обезбедуваш,зависи од образованието,работното место,но и од општествените прилики.
    Она што овде не ми се допаѓа е прво несвесноста на народот за животната средина.Најактуелно,воздухот што го дишеме.Образованието кое им го пружаме на децата.Здравствената заштита.
    Да имам можност веднаш би заминала.

Секој со својата среќа и памет.
    Во лични избори не сакам да се мешам.

Имам роднини кои живеат и работат во странство.Еден од нив е во научно истражувачка установа,скоро сите се добро ситуирани на добри работни места.Не се од оние кои доаѓаат еднаш годишно со нови коли и кои кажуваат колку е убаво надвор а колку дома не чини.
    Нашата држава не го препознава квалитетот на младите мозоци кои си отидоа.И допрва ќе си одат.

На green.eyes, bittersweet, Dust и 16 други им се допаѓа ова.
  17. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.459
    Допаѓања:
    260.411
    @fina erika од што биле тиковите? Сериозно е?

@Annath одбивам да поверувам дека е од благо, а е изгледа оти и лице ми се исфрли со акни.

Инаку да ве поздравам од неписмени доктори кои не знаат на ехо да видат. Јас видов еј, детево ми го измачија. Морав во Скопје да го носам за нешто кое може да се среди било каде.
    А за проф.др овде да не ви зборувам. Сега треба пак да гуглам или на приватен да го носам.
    Утре на приватен ортопед оти државниот каиши му даде, а детево здраво. Сега за очен се мислам кај да го носам оти пак морам на приватен ако сакам саглам третман.
    Дома си е дома, ама и од ова да ти прекипе.
    Ама и на Рефка муабетот е точен. Во странство се знае што работат. Или чистат или во фабрика. А овде мора фотеља.
    Па за воздухот да не ве слушнам да се жалете. Никаква гужва во автобусите, сите со коли. Битно маски ставиле. А надвор денес не беше загадено. Проверив и на мерните станици.
    Така да народот ни е дно. Си патиме од самите.

На green.eyes, mal.ecka, Annath и 11 други им се допаѓа ова.
  18. stetoskop

stetoskop Форумски идол

Се зачлени на:
    11 мај 2011
    Пораки:
    5.578
    Допаѓања:
    175.088
    Belki ke se prelaze da poita so dekoracijata.
    @Dadusicka daj kafe da ne zaspieme cekajki....
    Za uz kafeto ;)

На Annath, Skorpija25, duffi и 8 други им се допаѓа ова.
  19. jasmina00

jasmina00 Популарен член

Се зачлени на:
    22 февруари 2012
    Пораки:
    961
    Допаѓања:
    1.378
    Одлучив за подарок - филигран.
    Ама сакам да се надоврзам за странството - читам и повеќето коментари ги читнав за оние со високо образование кои се добро ситуирани, зошто никој не ги спомнува роднините кои се сега заминати по Америки Австралии германии...кои работат т.е возат камиони и дома не се прибрани со недели, само и само за да земат поголема плата да можат кредити да исплатат.
    Зошто никој не ги спомнува градежните работници кои туркаат колици со бетон, а тоа овде ни по разно не би го работеле?
    Зошто никој не ги спомнува тојлет клинерките по хотелите, да не зборувам за овде ни под разно..

Драги мои... сите сме исти...дали таму дали овде, кој како ќе е снајде и каков ксмет ќе има во животот

На Annath, eli25, Skorpija25 и 3 други им се допаѓа ова.
  20. Ane-Goki1

Ane-Goki1 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2013
    Пораки:
    2.307
    Допаѓања:
    29.034
    03-LOVE-coffee-coffee-25055460-1280-800.jpg
    Леле @stetoskop песнава :inlove:
    Еве од мене нека биде кафето денес

На Annath, eli25, Skorpija25 и 6 други им се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.