Ние околу и преку 40...

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од lunicka, 5 ноември 2014.

?

Во која старосна група спаѓате?

1. 30-35

570 глас(а)
    57,2%
  2. 36-40

247 глас(а)
    24,8%
  3. Над 41

171 глас(а)
    17,2%
  4. Над 50

8 глас(а)
    0,8%
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. malerozna

malerozna Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2011
    Пораки:
    3.383
    Допаѓања:
    78.149
    Според мене, најдобра опција е, поднеси за бг пасош, иди на брод, жртвувај некоја година таму, ама искуството што ќе го добиеш таму неможе ни од една книга да се научи, ни еден човек да ти го објасни.
    Кој преживее на брод, после секоја држава ќе му е како дома.

Кога нашето образование ќе го признаат во странство, може ќе биде полесно за одење. До тогаш, година две ќе ти поминат дури научиш како функционираат работите.
    Ако имаш некој што ќе те пречека на аеродром, ако имаш ум во глава, е далеку полесно.
    Јас дојдов сама, со еден куфер и со преголема желба да се прилагодам на животот тука.

На Sesil, mira.mira, kuc и 10 други им се допаѓа ова.
  2. Emy867

Emy867 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.874
    Допаѓања:
    99.678
    Абе желбата за прилагодба е и повеќе од голема, ама документи нема...

На kuc, Annath, Lejla8 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. Ariel

Ariel Форумски идол

Се зачлени на:
    7 декември 2009
    Пораки:
    8.459
    Допаѓања:
    143.885
    Убав ден денес. После неколку трудоинтензивни денови, денес излегов на пауза ... и пиев варено варено вино :D.
    Многу ми е убаво сега :D

На Skorpija25, ivi1987, kuc и 12 други им се допаѓа ова.
  4. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.166
    Допаѓања:
    221.863
    Знам дека поднесе за бг пасош и чекаш? Или грешам? Така те имам прочитано.
    Ако си поминала интервју за година дена макс ќе имаш пасош у рака .. не е многу, до сега си живеела вака можеш уште малку да се стрпиш.
    Голема среќа ти посакувам, ти верувам во желбата да излезеш од македонија и знам дека штом имаш преголема желба за напредок и подобар живот далеку ќе успееш.
    Трпение.

На dunika, Ane-Goki1, eli25 и 6 други им се допаѓа ова.
  5. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.836
    Допаѓања:
    275.014
    Јас немам бг пасош. Со мак. Сум работела.
    Не сакам да имам и немам намера да вадам.
    Е сега... никогаш не вели никогаш. Ако се нема за леб, и туркменистански пасош ќе извадам.

На eli25, stetoskop, Annath и 2 други им се допаѓа ова.
  6. malerozna

malerozna Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2011
    Пораки:
    3.383
    Допаѓања:
    78.149
    Документи со брак само, на виза.
    Или подобрата опција, бг пасош.
    Јас се изначекав за мојот, малку ми е криво што никогаш не собрав храброст да заминам на брод дури чекав, ама од пишено не се бега. Коцките се редат кога треба, претходно и глава во ѕид да маваш, ако не оди, не оди.

На Sesil, dunika, Dust и 4 други им се допаѓа ова.
  7. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.836
    Допаѓања:
    275.014
    Јас знам што сум одлучила и зошто. Затоа не може да ме повредат мислења од типот "не ја знам реалноста" во Македонија.

Мене не ми е криво ни најмалку што сум тука.
    Ама за секое одење надвор, си бара документи, да.

За тие што одлучија да останат надвор, 90% останаа со склучување на брак. Ај нашиве вадат бг пасоши, Србите не вадат. Се мажат и женат најмногу :)

Втора, потешка и поскапа опција е со мк пасош. И струка која е дефицитарна на тоа и тоа место.

На eli25, stetoskop, Annath и 2 други им се допаѓа ова.
  8. Lejla8

Lejla8 Популарен член

Се зачлени на:
    11 декември 2016
    Пораки:
    27
    Допаѓања:
    27.995
    Еми изгледа ќе треба да ја чекаме поскапата опција,барем нас така ни рекоа,пошто без бг пасош,па тоа е тоа што чекаме,да се продаде тоа што треба,нема друго чаре,за секоја друга варијанта сме стари,мислев на онаа мажачка,женачка,кој ќе ме земи на овие години :shake:,или маж да шитнам,на старост не ми се исплати:shake:,не за друго туку да не му се заубај,па ви останав овде:rofl:

На Skorpija25, M&M, kuc и 9 други им се допаѓа ова.
  9. malerozna

malerozna Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2011
    Пораки:
    3.383
    Допаѓања:
    78.149
    Србите што ги познавам овде во Лондон, мака мачат со документи. Повеќето се на црно, дошле со виза и останале. Тие што се ожениле на време, зеле документи, ама се шлепаат на социјална помош и плус работат на црно. Сега веќе законите се толку строги, што треба многу години да си во брак за да земеш. Плус проверуваат да не е лажен бракот. Подобро дома да си останале, отколку тука на црно. Ама секој си го знае.

Јас ко што не можев да се видам себе си во брак со бившиот, така не се гледав ни да останам да живеам во мкд. Влечење куфери по аеродроми, преселби ми идеа во глава.
    Сега нешто никаде не се гледам, ептен темница.
    Да станам да пуштам светло а, се стемни изгледа :D

На Skorpija25, ivi1987, mira.mira и 13 други им се допаѓа ова.
  10. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.166
    Допаѓања:
    221.863
    Не. Не се виде и кај мене и тоа цел ден не си грешка :D
    Ако можеш кутни се под кебе и за мене јас не можам :(

На M&M, CameliaMiller, Ane-Goki1 и 6 други им се допаѓа ова.
  11. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.792
    Допаѓања:
    323.768
    Напорен ден.
    Мал релакс со детево,веќе извесно време си седиме на под и си играме со мали Пони.Она диктира сценарио.Те плачат, те гладни се..те се усрале..тоа што гледа и слуша тоа и го глуми.
    Јас ја поттикнувам да каже кој така 'кара' деца:D...па ќе рече 'шителките" (учителките):D
    Секој ден како терапија ми е после напор со луѓе.

Се кандисувам на депилација да одам...се замолувам:|сама себе..одложувам,ама наредна недела е дед лајн,иначе ако примам машки хормони ќе треба да отворам нов профил- РЕФЕРЕНТ:D, па ќе Ви правам секси муабети тука:D
    Море ДИСКРЕТЕН РЕФЕРЕНТ ќе се крстам зашто во мода е тоа..
    Или Дискретен Референт 2см ( колку што е должината на најдолгото влакно на ногата.
    Да не ме избегавате ако реинкарнирам.

Ај чао,ме вика мали Пони,се степале децата:)

На simonka93, Skorpija25, ivi1987 и 21 други им се допаѓа ова.
  12. Peco

Peco Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2015
    Пораки:
    5.654
    Допаѓања:
    178.416
    @sesilija најреално ја опиша состојбата во Македонија, барем тоа јас што го гледам секојдневно.

На ivi1987, mira.mira, kuc и 9 други им се допаѓа ова.
  13. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.983
    Допаѓања:
    164.444
    Со тоа што ќе вложиш у себе 7.700 евра. Пример. Нема и јаре и паре. Мојот начин беше тоа. Што имаш, што ќе се снајдеш, ама ќе стиснеш ремен и тоа е. Некој ќе рече еј а ако ги немаш. Јас да не ги имав?! Не признавам изговори зошто знам што значи да се насочиш во желбата.
    Ќе седнеш да се доквалификуваш во професијата која сакаш да работиш според стандардите на избраната земја.
    Со тоа што ќе си најдеш работа уште пред да заминеш. Да, се наоѓа и те како се наоѓа. Нема тука ама неее знаеш они со еу пасош бараат. Не бараат сите ако сам си покренеш. Кај нас тој мит го издигнаа тие што профитираат од овој бизнис.
    Ќе ризикуваш и ќе одиш таму на тие дозволени 3 месеци и ќе си регулираш престој откако ќе си ја најдеш работата. И такви знам кои со занаети најдоа така работа и останаа.
    Епа кај нас сакал да оди да биде граѓевинац ама немал мајсторски испит за да оди по процедура, а со бг исто работи на црно, ама без мајсторски и плус може да остане колку сака. Нашите сакале правила и закони да си работат нормално хаха виц. Најголемо гето сме во дијаспора.
    Можда е потешкиот начин ама постои. Ама ако е толку тешко тука, дур чекаш бг пасош истата голгота ја трпиш па уште и се понижуваш блгар да бидеш.
    Си сакаме лесно да ни е бе.
    Сите кои ги знам се заминати без бг пасош. Сите! Другаров па во Америка што е ем злато вреди, ем не му е решен статусот со престојот ама има идеја за себе. А рака на срце вреди ко кадар од сите нас заедно, глава полна знаење што можда и ќе го смени човештвото еден ден.
    По мајка е бугар инаку и може да извади пасош кој ќе му олесни се. Така да...
    Луѓе се се изговори. Тој што сака...ќе направи се. Не плукајте по оние кои биле врзани за семејството и ради него не сакаат да си одат, барем искрени се. Зошто во позадината на оние кои викаат дека тешко е да се замине е само еден голем изговор зошто и тие се врзани за своите или тлее некој страв.

На Skorpija25, ivi1987, mira.mira и 3 други им се допаѓа ова.
  14. Lejla8

Lejla8 Популарен член

Се зачлени на:
    11 декември 2016
    Пораки:
    27
    Допаѓања:
    27.995
    Кај нас се финансии во прашање,дај боже да се среди тоа полесно ќе ни биди заминувањето,пред се поради нашите години,не сме во цутот на младоста па да не чекаат со отворени раце,деми дури и поени при барање на виза носат тие години баш..Лилит на крај краева не си ми ти крива што љубовта ми е еднострана,јас ја сакав земјава ете таа не ме сака,па до раскин дојде работава,извини ако те навредив со напишаното :hug:,има моменти кога човек се бори за на секаков начин да излези од тунелот,па тогаш сме и преосетливи.

На Skorpija25, kuc, Peco и 11 други им се допаѓа ова.
  15. Bozica1980

Bozica1980 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 август 2010
    Пораки:
    7.422
    Допаѓања:
    262.466
    Мала дигресија, ако измијам спанаќ вечерва ќе го биде до утре сабајле за готвење?

На ivi1987, M&M, Peco и 3 други им се допаѓа ова.
  16. zhap4e

zhap4e Форумски идол

Се зачлени на:
    27 март 2011
    Пораки:
    7.113
    Допаѓања:
    107.128
    оти да не?!

На ivi1987, CameliaMiller, Lejla8 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. WORRIED.BT

WORRIED.BT Форумски идол

Се зачлени на:
    23 декември 2012
    Пораки:
    5.678
    Допаѓања:
    153.366
    Измиј гo aмa немoј дa гo сецкaш..и пoкриј гo пo мoжнoст сo нештo дa му јa зaчувa влaгaтa дa не свене...или вo лaднa прoстoријa oстaви гo дo утре

На ivi1987, kuc, CameliaMiller и 4 други им се допаѓа ова.
  18. Emy867

Emy867 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.874
    Допаѓања:
    99.678
    Јас па не знам што те
    прашав...
    Еве, не 7.700е , 8000 ќе вложам ;).
    И како тебе тоа те тангира што ние се пишуваме блгари? Ако тебе ти е понижување, мене или на Трајанка не и е. Не е твое право да дискутираш и омаловажуваш нечиј избор.
    Фала на инфо(highfive).

На Sesil, Rebecca_R, Dust и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. malerozna

malerozna Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2011
    Пораки:
    3.383
    Допаѓања:
    78.149
    Без грижи Лејла, ќе се среди работата, штом имате желба за одење, друго не е важно. Само јазик да се поднаучи малку пред одење.
    Школски ги одведоа неговите во Америка, друга позната исто, луѓе на по 50+ години. Германија одат во последно време, медицински сестри особено.
    Мајстори бараат секаде, бравари, со гипс картон, водоводџии, било кој занает е баран.
    Најтешко е за факултетлиите што сакаат одма да нострифицираат диплома и работа во канцеларија.

Јас едвај чекам една е мајка да може да дојде.
    На другарка мајка и на толку молби и плачење не попушти и не сака да дојде.
    Си се навикнала на животот во Бугарија и не сакала да се сели на 55 години

Последна измена: 11 јануари 2018
    На Sesil, mal.ecka, CameliaMiller и 4 други им се допаѓа ова.
  20. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.222
    Допаѓања:
    124.966
    Се враќам од кам сега. Душата ми се стегна. Познаничка со едно детенце, со карцином и извадена матка (околу 40 год) ја избркале сдс од работа. Ммро ја вработиле . Ама решение не и дале. Колку се проклети и тие и тие. Дури се враќав ми се грчеше срцето.... Ги колнев сите. Колку се проклети. Камо ми вика утре да ме избркаа. Имам преглед утре, ќе немам осигурување:(

И за леб да трпам нема да бидам дел ни од едните ни од другите. Никогаш не би прифатила таква работа.

Сега ја мислам женава. Имало и други, една самохрана со 2 деца:(

Ај што нема правда, ама и викам штом оваа врата ти се затворила друга ќе се отвори. Поубава... што да кажам. Ништо не е лесно.

На Skorpija25, ivi1987, M&M и 18 други им се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.