Ние околу и преку 40...

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од lunicka, 5 ноември 2014.

?

Во која старосна група спаѓате?

1. 30-35

570 глас(а)
    57,2%
  2. 36-40

247 глас(а)
    24,8%
  3. Над 41

171 глас(а)
    17,2%
  4. Над 50

8 глас(а)
    0,8%
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.983
    Допаѓања:
    164.444
    Ти самата си се пронашла како омаловажена, мојата намера не била таква. Не ми извртувај зборови и поента.
    Не е ни твие право да ми кажеш што можам да дискутирам, ок? На крајот други беа кои ја покренаа темава и фатија да вреѓаат.
    Вложи. Тука е разликата.
    Мојот пат секако ми е решен кога и да посакам да заминам. Вам со среќа и при тоа не сум иронична, сериозно со среќа.

Ван памети ми е дека си навредена што сум пишала блгари. А што не си се истакнала како таква?! Кај ми е грешката не разбирам. Ако ти не се осеќаш понижена ок си е, јас би се осеќала и тоа е мое легитимно право.

Последна измена: 11 јануари 2018
    На Skorpija25, ivi1987, CameliaMiller и 3 други им се допаѓа ова.
  2. didi1982

didi1982 Популарен член

Се зачлени на:
    27 декември 2009
    Пораки:
    271
    Допаѓања:
    4.115
    Да се приклучам на темава, со искуство од онаа друга страна. Јас заминав со цел дообразба и иницијален план, додуша и истакнат патротиозам дека еден ден ќе се вратам и ќе дадам доприност за развој на она парче земја која ме одраснала, дала базично образование и припремила за белиот свет.

Разговорите ги имам водено со многу пријатели со слична судбина, вокација и идеологија... Велат, од патриотозам не се живее. И во право се. Со секое ново доаѓање тоа го чувствувам. Со секое ново доаѓање, нов пар чевли, за уште потешко заминување...

Пример: Банка е институција, но освен стерилен монолог со сама себе за соодветната услуга, премногу е да се очекува:“Добар ден, повелете”; “Ви благодарам, пријатно”… Премногу е да се очекува почитување на туѓото време, па се оди преку ред при најобично купување автобуска карта. И не, не е ова, дека сум се покондирила, туку на дадената ситуација сега реагирам соодветно, за разлика од порано, кога се јадев во себе, а немав храброст да изустам било што, оти нели срамота е... Греота е ... работникот да биде казнет и сл. Па, ако не е способен, и нека биде, многу млади чекаат за соодветна шанса за работна позиција.И ред други примери.

Разговорите ги водам и со моите родители, секојдневно... Поради синот на тој и тој, криминалец, ваквите како вас, не можат да дојдат на позиција да го искористат својот интелект и вложат во својата земја. Мојот одговор на тоа е дека умот(искуството) е скапа работа и за ништо на светот не би се менувала со никого... Освен во моментот кога... на секое ново збогување на аеродром, сите голтаме солзи, стегаме заби, форсираме лош хумор, а всушност... секој сам плаче само неколку минути подоцна... Не знам на кој е потешко, оние кои патуваат или оние кои остануваат со надеж за што поскора средба.

Често ме прашуваат, што најмногу ми недостига од дома... Велам, спонтаноста, освен родителите и пријателите... Овојпат, празнично, искусив и дека ... ја нема веќе. Секој со својот живот, своите тежини и преокупација... Може не очекував или пак премногу,но нема човек со кој едно кафе да испие... Оти сите некаде брзаат. Се промениле ... и тие, а и јас. Животот ваков или онаков, сите не променил.

Заклучок од сето ова, не знам дали би се вратила, секако никогаш не вели никогаш. За сите сонца не би, за моите родители да, иако и тие се свесни дека колку и да макотрпен животот овде, двете деца во бел свет се посреќни, пореализирани и поуспешни и не би ја побарале таа жртва од нас.

На *Лорена*, happygirl, kuc и 16 други им се допаѓа ова.
  3. Dust

Dust Game Over

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.904
    Допаѓања:
    173.539
    Едно да ви е јасно... џабе ви се 7700 евра.. море вложете и 17.700 ама ако не ве бива, џабе ви се вложени паритр во обуки..
    Не е се само во дипломата..

А во европа има милиони што инвестирале и по 50.000 + евра во образование и дообука..
    Не сакам ни да пишам колку сум вложила во себе, особено додека бев надвор од МК..плус на тоа што моите вложиле..
    Едноставно сувишно е да се збори за пари, кога било која западноевропска држава може да земе работник од Романија на пример, каде што има и повисоко рангирани универзитети..наместо од МК...

И ред други работи да не почнам да ги редам ;)

На M&M, eli25, Rebecca_R и 5 други им се допаѓа ова.
  4. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.983
    Допаѓања:
    164.444
    Оф Лејла... мислиш мене ме сака?
    Да не ја пишувам на долго ама ко фамилија и премногу сме дале за неа. Татко ми особено, детството јас си знам какво ми било.
    Не ме навреди, глупо ми е што ти си се осетила навредена. Одговорив на останатите навредливи работи од типот само ти си ги сакаш родителите, како да не чинело тука итн...ок другари, ако е така фатете се за работа и одете. Ако останувате дај да бидеме сите промената.

Секој си ја знае својата приказна и своите причини кај е и како е. Пишав и претходно, кај ти е срцето и убавото, таму оди седи пусти прави. Него кога агресивно напаѓаат мора да има контратежа на муабетот, ама тогаш боли, епа боли. Не има секакви.
    Прво беше невкусно воопшто да се почне темава врз основа на нечија вистинска приказна.
    А тебе јазикот ако ти е пречка, ако имаш идеја те убедувам дека ти е најмалиот проблем. Не нешто неменливо, не е нешто што не зависи од тебе. Ако имате намери, одете, зошто до година секако нема да сте помлади од сега и се помалку ќе имате и желба и пари.
    Оние кои се помлади извинете ама имате опции, доста само кукате.

На Skorpija25, ivi1987, M&M и 3 други им се допаѓа ова.
  5. Emy867

Emy867 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.874
    Допаѓања:
    99.678
    Тебе те прашаа да одговориш човечки ако сакаш, ако не па и не мораш, а не да рипаш и да изиграваш Бог и батина со тон како да објаснуваш на стока, а не на луѓе. Писмени сме колку за толку, о, ти Семоќна, со вложени 7.700евра во себе.
    Па удри на кај да најдеме пари, ремени да стегаме, па другар ти, па мајка му... Ти ќе ми кажуваш на мене како ремен да стегнам, а сум го стегала милион пати. Можела една @malerozna да каже како таа прошла, со човечки тон, ти кога се засили - еха, видете ме која сум.

За омаловажување, и те како ти беше таква намерата. Никој не ти вади муабет од контекст, ако не, врати се и препрочитај си го коментарот.

И целосно ќе се сложам со @Dust . Луѓето неброени пари постојано вложуваат во себе, што би било ти да си како нив? Не форумов, светот ќе те дознае.

На Sesil, Rebecca_R и Lejla8 им се допаѓа ова.
  6. Dadusicka

Dadusicka Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јануари 2014
    Пораки:
    1.510
    Допаѓања:
    54.344
    Изодев 15-6 км сигурно:!:... од лисиче до центар, пешки, сама.... се излуфтирав, убаво ми дојде...
    Башка нервозата и со шопинг си ја лечев :tmi:...
    Вчера ја мислев другарка, која не сум ја видела со години..каде е, како е .со кого....ја сретнав случајно:nod: и се израдував ептен:nod:

Сега сум како нова..одма поубав ми е животот:)

На Skorpija25, Annath, ivi1987 и 17 други им се допаѓа ова.
  7. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.836
    Допаѓања:
    275.014
    Ти маж, тој жена.... па ќе почнете да се барате :D

На Annath, eli25, Rebecca_R и 2 други им се допаѓа ова.
  8. mareane

mareane Форумски идол

Се зачлени на:
    18 август 2010
    Пораки:
    9.401
    Допаѓања:
    279.414
    @ivi1987 добре дојде,ама баш не најде во ваков чуден мод,кај нервозни па и со темава ја отупивме 5 дена...

Три саати акав со ќерка по крем блуза и нормално не најдовме.Се и е големо,широко,не и одговара нијансата,или моделот или големината или незнам што...Како можеше по лик да е моја копија а карактерно тотална спротивност ...:@

Инаку ништо ново конечно стигна:devil:,па белким ќе ми попушти напнатоства инаку маф ми е работата.
    @eli25 во мојата бранша деновиве еден куп луѓе се отпуштени со по 7-8 години стаж и заменети со нови.
    Некој ќе рече па и другите така правеа,да ама нели овие сега ќе беа за сите,ќебеа поинакви...Работава све је исто само њега нема...:|

На Skorpija25, Annath, ivi1987 и 16 други им се допаѓа ова.
  9. stetoskop

stetoskop Форумски идол

Се зачлени на:
    11 мај 2011
    Пораки:
    5.578
    Допаѓања:
    175.088
    Mene 3 dena mi bipka viber.
    Napravivme grupa na rabota ,okolu 30 profila...cel den,cel nok...bip bip,bip bip...

Majka mi mi kupila 5kg grav.(facepalm),i 3 kg oriz,da imalo(facepalm)

Sto da mu pravam,odnosno mu treba nekoj poseben nacin na skladiranje ili...?

На Skorpija25, Annath, ivi1987 и 12 други им се допаѓа ова.
  10. Dadusicka

Dadusicka Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јануари 2014
    Пораки:
    1.510
    Допаѓања:
    54.344
    Стај го у длабоко:?:(facepalm)

На Annath, Lejla8 и stetoskop им се допаѓа ова.
  11. mareane

mareane Форумски идол

Се зачлени на:
    18 август 2010
    Пораки:
    9.401
    Допаѓања:
    279.414
    Никаков посебен начин нека стои некаде на суво да е да нема влага......

На Annath, ivi1987, kuc и 2 други им се допаѓа ова.
  12. Ane-Goki1

Ane-Goki1 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2013
    Пораки:
    2.307
    Допаѓања:
    29.034
    На Skorpija25, Annath, vitamina и 2 други им се допаѓа ова.
  13. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.792
    Допаѓања:
    323.768
    Само во длабоко ,зашто ќе се 'испилат'

На Annath, Lejla8, Dadusicka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. stetoskop

stetoskop Форумски идол

Се зачлени на:
    11 мај 2011
    Пораки:
    5.578
    Допаѓања:
    175.088
    Nemam dlaboko.
    Tri fioki u sklop na friz.i oni se polni.
    Abe koga ja vidov so kesite,dziger mi se obrna.
    Vazno ,,mnooogu bil ubav gravot"

Ke isfrlam nesto za da go smestav u dlaboko ondak.
    Fala na sovetot

На Annath, ivi1987, M&M и 4 други им се допаѓа ова.
  15. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.517
    Допаѓања:
    91.411
    I mene mi kupuvaat mnoogu ubav grav:D go cuvam vo platnena vreka na suvo i ladno , i bil ok ,ne mi se "rascvetal"

На Annath, kuc, zhap4e и 2 други им се допаѓа ова.
  16. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.792
    Допаѓања:
    323.768
    Леле Стеки...и тебе ли.
    А ти се јавуваат ли да прашаат дали сФари и дали навистина брзо се вари:D.
    Абе стариве се Закон:D

На Annath, ivi1987, M&M и 7 други им се допаѓа ова.
  17. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.836
    Допаѓања:
    275.014
    За вмровци избркани ИЧ не ми е жал. И кога ќе дојде ден со сдс книшки да бркаат, пак ИЧ нема жал да ми биде.

Државата ваква, таква, онаква... абре ние ја правиме, ако е лоша, ние не чиниме. Сама по себе држава не постои, народот ја прави.

Бг пасош немам затоа што и за мене е лично понижување да имам.
    Кој има и сака да има, негово си е, не се мешам.

И во фамилија имам доста наводни "бугари", само што еден од сите стварно е успешен надвор. Останато е... немам зборови.

Јас на пример @Lejla8 не ја видов прозвана во првичниот пост на @Lilit , повеќе се однесуваше на младите. И морам да се согласам со неа, не можам да разберам седење во една точка и самосожалување, посебно не кај млади луѓе.

Јас не знам како е да се самосожалуваш, ринтам, копам, гребам за да си остварам подобро. Безнадежност не дозволувам да ме обземе. Ако не успеам денес, ќе успеам утре.

И џабе се објаснувам. Во друга тема пред година и нешто наудрена ме направија, ама тоа е.

Секој со своите сфаќања.

На simonka93, Annath, ivi1987 и 5 други им се допаѓа ова.
  18. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.983
    Допаѓања:
    164.444
    Во мојот случај не беше така.
    Можда по исклучок ама за себе тоа го тврдам, за другите не можам.
    Не зборам за нешто стекнато тука.
    Зависи што целиш. За многу работи требаат, особено па ако е нешто поврзано со медицина.
    Омаловажување?! Не. Вие вчера се накомивте со свашта. Тоа што муабетов те пипка по нерв е твој проблем.
    Ти немаш расчистено сама со себе нешто што те погодуваат некои работи. Гледам каде е, ама не навлегувам.
    Има луѓе што сакаат тука да седат и да кукаат за странство и да кажуваат како се таму е супер и како некој е будала што ќе се врати. Тоа беше целиот муабет.
    Има такви кои ги преземаат работите во свои раце со каков и да е пасош во прашање и ако сакат ќе отидат, трпат ако треба ама знаат што ќе добијат.
    Кој реално сака, ќе отиде.
    Моира од форумов не пишува одамна. Пример е за тоа. Лесно е да седиме, да критикуваме, да сонуваме и да викаме ете јас немам како. Секој има како.

Ме праша, човечки ти одговорив. Ама не ме праша ти човечки зошто сега сфатив дека си замината со бг пасош, а прашањето ти било за провокација. Животни приказни се она кое ти го кажав и жал ми ако не те воодушевуваат, мене ми се инспирација и не се осеќам потценето што можда не вредам толку колку некои, а муабетот беше за оние кои се обесхрабрени да го јавнат магарето и да си ја бараат среќата и без бг пасош ако немаат можност да се докажат како бугари.
    Она што го испушти ко поента, не беше фалба, ами жалба. Најди ми го мислењето назад. Или ќе те инспирира или ќе се осеќаш ко што се осеќаш и до тебе е.
    Имаш бг пасош ако сакаш безболна алтернатива, имаш инвестирање у себе, имаш шизик на ризик, можеш и со студии да се снајдеш (имам и таков пример, пар од по 40 години заминаа за Австралија, она запиша факуктет пак за да добијат визи). Кој сака може.
    Си имаш проблем, а тоа не сум јас.
    Патем, твојот речник е далеку понавредлив, ама го препишувам на нешто друг, па мање више ми е.
    Ти не извади пари да ми платиш се тоа за вака да ми се обраќаш, а ни па моите. Има млади што ќе потрошат плата во Манго има такви кои штедат и вложуваат во себе.
    Биди поздравена.

Последна измена: 11 јануари 2018
    На Skorpija25, ivi1987, CameliaMiller и 4 други им се допаѓа ова.
  19. Dadusicka

Dadusicka Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јануари 2014
    Пораки:
    1.510
    Допаѓања:
    54.344
    Дај слика, да го видиме8-|, ако е добар да ти насрачаме:nod:

На Annath, CameliaMiller, doubleg и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. stetoskop

stetoskop Форумски идол

Се зачлени на:
    11 мај 2011
    Пораки:
    5.578
    Допаѓања:
    175.088
    Da be...i tebe?(facepalm)
    Ja mislev samo mene me prasuvaat,sumnjaat vo moite gotvarski sposobnosti demaek.(facepalm)

На Skorpija25, Annath, ivi1987 и 7 други им се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.