Ние околу и преку 40...

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од lunicka, 5 ноември 2014.

?

Во која старосна група спаѓате?

1. 30-35

570 глас(а)
    57,2%
  2. 36-40

247 глас(а)
    24,8%
  3. Над 41

171 глас(а)
    17,2%
  4. Над 50

8 глас(а)
    0,8%
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. stetoskop

stetoskop Форумски идол

Се зачлени на:
    11 мај 2011
    Пораки:
    5.577
    Допаѓања:
    175.066
    Gazi togas...;)

На mareane, CameliaMiller, ivi1987 и 4 други им се допаѓа ова.
  2. mira.mira

mira.mira Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2016
    Пораки:
    1.121
    Допаѓања:
    7.454
    Mora da zboruvas so nego. Da ti dadeblagoslov da si ja prifatis rabotata zasto kakobsto razbrav toj/taa nema moznost za da prodolzi. Mozebi I tebe taa rabota poveke ti treba. Prifati ja no prethodno zbori otvoreno so bliskiot.

На mareane и Lejla8 им се допаѓа ова.
  3. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.161
    Допаѓања:
    221.816
    После ова дефинитивно да.
    Јас мислев друга ситуација е. Дека маваат твои блиски роднини итн..
    Прифати.
    Зошто да прифатиш?
    Со години се бориш да ја реализираш твојата професија.
    Имаш дете.
    Би имала многу подобар живот.

Него не го маваат ради тебе.. итн.. ајде да не појаснувам ама те сватив.
    Ти ништо не со крива и никого ме газиш да така совеста да ти е чиста со крената глава да одиш кон големи победи и исполнување на твојот сон и живот.
    Целосна подршка.

Најверојатно тој не го заслужува местото односно не се труди и не им се допаѓа на останатите во врска со своитр должности. Сигурно сакаат да фо менуваат за нешто подобро и по квалитетно.
    Како што кажа така е.

На Ane-Goki1, mareane, simonka93 и 7 други им се допаѓа ова.
  4. dunika

dunika Форумски идол

Се зачлени на:
    31 март 2012
    Пораки:
    3.848
    Допаѓања:
    95.249
    9F820501-31A4-40D9-92AD-1495AA953630.jpeg @Lejla8 жива и здрава да си,уште дупло да си дочекаш со внучиња околу себе,среќна и сакана:f:

@JuLleE по она што прочитав,одма да си ја прифатиш работата,без ич грижа на совест.Ке те “крене” и ке ти даде поубава димензија на животот-ќе видиш.И јас сум против газење на сопствени морални граници,ама некогаш мора да си себична.Ти посакувам само успех:hug:

На Annath, Ane-Goki1, bittersweet и 10 други им се допаѓа ова.
  5. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.792
    Допаѓања:
    323.764
    @Lejla8 генерацијо,среќен нека е.
    @JuLleE не жалај никого оти и тебе не те жала никој во моментот дали имаш или немаш.
    Еднаш за секогаш СЕКОЈ треба да се одучи од 'плачење на туѓи гробишта' зашто и на твоите никој не плаче(морбидна е мудроста ама морав да ја спомнам).
    Кој рекол дека по леш газиш?
    За дете и за свој опстанок кога се работи,целта ги оправдува средствата кои се употребени.
    Луксуз не тераш.
    Да имаш работа па да пребираш па да 'лета' некој поради тебе е малку без обзирно.
    Ама кога покрај себе имаш детуле-прошка нема.
    Терај напред.
    Бакшиш не бараш.

Тоа е мое мислење.
    Можеби и сурово звучи ама е точно.

Како сте девојки и Пецо?

На Annath, Ane-Goki1, eli25 и 14 други им се допаѓа ова.
  6. Rebecca_R

Rebecca_R Форумски идол

Се зачлени на:
    3 октомври 2016
    Пораки:
    3.083
    Допаѓања:
    55.715
    Здраво друштво, како сте? Јас фино, банана, кафе, обврски, знаете каков ми е редот. :coffee:

@Lejla8 најсреќен нека ти е роденденот! Сите желби - реалност! :party: :^: :d:

@Sesil ова особено важи кога има попусти во помалите дуќанчиња. :devil: Кога купувам нешто од некое продавниче (пример Bodi Line) обавезно земам фискална, јер некогаш има дупче, фелер е, извалкано и сл. па ако го увидам тоа дома, да можам да го вратам. Од кај да знам дали ке се направат будали и ке кажат "Ааа не може", вака со фискална имам основа за карање. :devil: Они велат дека нема проблем и ке сменат, ама од кај да бидам сигурна? Си ги ценам парите и не сакам некој будала да ме направи.

@JuLleE треба се да ставиш на кантар. Прво и најбитно, имаш дете кое зависи целосно од тебе. Второ, работа по струка не се наоѓа секој ден, а ти имаш вложено време и пари во образование и надградба. Трето, ако ти е ептен блиска личноста можете да се договорите. Пример сестра/ брат, правите муабет кој има поголеми шанси за понатаму, кој има поголем избор, кој е во поголема криза итн.
    Значи се работи за бивш партнер кој секако ке добие отказ, а ако не ти, трета личност ке добие работа. Ако и таткото на детето не работи, тогаш пари за живот од каде?

На Annath, Ane-Goki1, eli25 и 10 други им се допаѓа ова.
  7. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.114
    Допаѓања:
    77.332
    @Lejla8 среќен роденден, најсреќна да си, само убавини ти посакувам :f:
    @JuLleE по ова што го прочитав, јас на твое место би прифатила. Не му ја зимаш на човекот работата, му истекува договорот, ти ја нудат на тебе, чиста ситуација.Плус,викаш по струка е, плус имаш детенце а и ти имаш потреби. Гледај да ти е добро на тебе и на детето, тоа е најбитно.

Како сте друштво? Јас се вратив од работа, јадев и отидов на забар, непцата топ, Ровамицинот чуда прави. На враќање пред зграда се потресов,ни го згазиле мачето што ни беше постојано пред влез :(
    Се измрзнав, денес посебно ладно, сега удрив едно бањаре и се мислам полека да спремам деца за спиење. Утре е голем ден, виш ми лак :)

На Skorpija25, Annath, Ane-Goki1 и 11 други им се допаѓа ова.
  8. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.941
    Допаѓања:
    164.054
    Јуле разгледај си убаво.
    Зошто рекоа дека на местата на тие со истечен договор не смеат да стават нов, особено со исти кавлификации. Да не испадне и двајцата без ништо на крај. Ако го фати инает и се жали, ќе добие. Кај нас среќа ретко се жалат, ама за вакви работи, нема случај на суд што не добил, ова ти го кажувам со информација од прва рака зошто баш претходната недела имав потреба од оваа информација и ми ја потврдија.
    Познавајќи ти ја ситуацијата, би рекла да прифатиш, но исто така гледај да ги одиграш паметно да не го затегнеш односот со бившиот, сепак дете имате заедно. Ако он е ок со тоа, терајте, ако не, барај му поголема алиментација и пари. Сериозна сум. Ова се седнува и се преговара баш во бизнис смисла и пазарење. Колку што знам и он е со здравствен проблем, така да убаво, ама убаво размисли ја ситуацијата. Мисли на малиот, па на себе, па на него. Јас вака би одиграла, стратегиски добро да биде за сите.

Искрено, се согласувам со сите ваши мислења, но едно не ми се допаѓа.
    Многу отсуствува емпатија во истите.
    Никогаш не можете да знаете на која страна на картата ќе се најдете.
    Не би можела никогаш да речам некој да згази некого, да премине преку нешто, да не помислам како ќе го засегне мојата постапка.
    Да, суров е светов, можда и јас грешам, па ќе си ја научам лекцијата, но сепак треба да имаме чувство еден за друг.
    Татко ми цел живот работеше државна работа, но не беше партиски флертуваш и полтрон, секогаш бил бунтовник и на страната на правдата. А некогаш и да си флертувач постои шансата да се најде дупката каде што можеш буквално преку ноќ да се најдеш на страната кај што најмалку си сакал и си се надевал. Е тогаш ќе ти биде важно да бидеш виден и сфатен и ќе те изненадува туѓото неразбирање, а ти си бил таков без разбирање кога си бил во позиција.
    Многу негови колеги и со решенија поминаа прилично лошо во времето на преломи. Он си замина како што е редот, ама они... не баш кога се сменија работите. Газеа и не се замараа, сега ние имаме колку-толку, а они молат сега за разбирање.
    Ама животот е еден прекрасен и чудно чудесен круг кој кога-тогаш ќе ти дојде на наплата за секоја солза која си ја предизвикал кај друг и за секое вртење на глава кога требало да подадеш рака.
    Прво човечки е и тргнете од себе, во вашите тешки периоди, еве нека не се професионални, нека се лични, не ли ви значело секоја поддршка и сочувство? Замислете да сте ги немале...

На кантар, сите имаме вложено во себе. Кога се работи за државна работа, кантарот не е баждарен и нема кантар.
    Ко што вика Рефка, секој да си ја научи лекцијата која исто така ја застапувам - сите се нешто во жал и жртва, ме вади од контакт ваквиот менталитет, но исто треба и да ја научиме лекцијата - дека не сме уникати кои се незаменливи и посебни. Секој вложил време и пари во себе, не значи дека по дифолт е побитен од некој друг. Секогаш сум за разум и взаемно прифаќање и поддршка. Не би се чувствувала убаво да му земам некому леб.

А и генерално, ставот за партиските вработувања ми го знаете, не еднаш имам пишувано. Со чест на исклучоци каде исклучоците ми биле луѓе со златни срца, сем професионалци, на другата страна гледаш дека е сепак само човек кој те гледа и тебе како човек, а не само една груба машина која е спремна и да те убие ако треба.
    Особено кога застапуваш државна работа секогаш треба да си со умот дека сепак зимаш плата од обичните граѓани. Сочувството, а не сожалувањето е многу битна особина која како народ сериозно многу ја немаме. Оние муабети зошто во странство е подобро? Ете зошто. Работев со Западна Европа, тој крут запад кој ни го зборат, е се освен крут. Подиректни се, понепосредни, поискрени, посочувствителни, попрофесионални со тоа и секогаш наоѓаат решение, а не те носат на гилотина полна осуди.

Не дека сега Јуле е *наша* од форумов, па по секоја цена мора да навиваме за тоа.
    Мора малку реално да се гледа на нештата.
    Јуле прифати ако ти гарантираат дека нема да те шутнат по 3 месеци и дали е издржано ветеново.

Сега можда ќе се згнете да се испокараме, ама не можев да прескокнам да не го напишам своето мислење. Можда грешам и уште сум со некои идеалистички гледања на светот и животот, но пишувам како што чувствувам и живеам.

На do-re-mi, Skorpija25, ♡BuBaLe♡ и 16 други им се допаѓа ова.
  9. Ariel

Ariel Форумски идол

Се зачлени на:
    7 декември 2009
    Пораки:
    8.434
    Допаѓања:
    143.498
    Леле бе ракометов... живци ми скинаа.

На Skorpija25, Annath, ivi1987 и 6 други им се допаѓа ова.
  10. ane.bella

ane.bella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 јуни 2011
    Пораки:
    3.228
    Допаѓања:
    25.843
    И на крај ја по ка*авме работата ;(
    За ракометов зборувам.

На Annath и Lejla8 им се допаѓа ова.
  11. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.941
    Допаѓања:
    164.054
    Ако дечко вечерва не го однесам на психијатрија... нема кога.
    Зошто не гледам спорт...ете зошто.
    Овој Павел Хорак... кхм фин дечко...хехенце.

На Annath, ivi1987, Espadrila и 3 други им се допаѓа ова.
  12. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.161
    Допаѓања:
    221.816
    А што бидна?
    Кој со кого игра денес и кој е резултатот?
    Гледам сите навиваат ама не знам денес кој со кого игра?

На Lejla8 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. anaja1

anaja1 Популарен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2013
    Пораки:
    2.753
    Допаѓања:
    7.572
    И мене(facepalm)

На Lejla8 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. anaja1

anaja1 Популарен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2013
    Пораки:
    2.753
    Допаѓања:
    7.572
    Со Чешка:(

На Lejla8 и vitamina им се допаѓа ова.
  15. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.389
    Допаѓања:
    259.963
    Многу реално Лилит. Ситуација крш. Сега се сетив зошто јас. Оти речиси сме со исти квалификации, разликата е што јас имам правосуден. Ама мене нема секако да ме тужи. Но не верувам дека се сетиле на ова.
    Не можам да пројдам преку ова, макар и за бивши да се работи. Имам потреба од работата, ама му значи и нему.
    Ќе разговарам отворено со работодавецот, ако се откажам јас, а да остане тој, нема да прифатам.
    Ако не го продолжуваат договорот и секако ќе стават друг, тогаш ќе барам решение кое значи и поголема плата и ќе размислам. Во спротивно, никако не прифаќам.
    Тој ми вели да прифатам, стварно глупа ситуација, ама вели барај на неопределено, но јас не можам.
    Ете таква сум, не можам над нечија мака да градам јас успеси.
    Моите ме подржуваат во одлуката. Сепак не ме одгледале и воспитале така па и очекувана им е реакцијата и одлуката.

На mal.ecka, Annath, ivi1987 и 10 други им се допаѓа ова.
  16. WORRIED.BT

WORRIED.BT Форумски идол

Се зачлени на:
    23 декември 2012
    Пораки:
    5.641
    Допаѓања:
    152.752
    И пaк се пoкaкaвме...

Се рaзoчaрaв...
    И тaкa ми беше шит денoв...ми гo "улепшaa"уште пoвеќе...

На Annath, Espadrila, mareane и 3 други им се допаѓа ова.
  17. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.941
    Допаѓања:
    164.054
    Ако вие се договорите така за доброто на детето, прифати и заеднички дејствувајте. Ама убаво ти вика за неопределеното, преговарај таму.
    Истото горе ти го пишав.
    Да не испадне после 3 месеци чао. Работава колку да ви пројде редот и некој друг да пикнат.
    Ама тоа да не ти биде гајле за никого...немој никогаш, те молам.
    Расчисти со него фино лепо и иако не сте заедно вие засекогаш ќе имате конекција, така да одлуката мора да биде добра за детето.

На Skorpija25, Annath, ivi1987 и 8 други им се допаѓа ова.
  18. ane.bella

ane.bella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 јуни 2011
    Пораки:
    3.228
    Допаѓања:
    25.843
    Скоро цел натпревар бевме во водство со +4, +5 И на крај изгубивме -1. Со Чешка.

На Skorpija25, Lejla8 и vitamina им се допаѓа ова.
  19. anaja1

anaja1 Популарен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2013
    Пораки:
    2.753
    Допаѓања:
    7.572
    Страшно беше ова:x

На Espadrila и Lejla8 им се допаѓа ова.
  20. Peco

Peco Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2015
    Пораки:
    5.630
    Допаѓања:
    178.068
    Еве јас добар сум, ама се изнервирав со ракометариве. :|

На Annath, ivi1987, referentka и 7 други им се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.