Ние околу и преку 40...

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од lunicka, 5 ноември 2014.

?

Во која старосна група спаѓате?

1. 30-35

570 глас(а)
    57,2%
  2. 36-40

247 глас(а)
    24,8%
  3. Над 41

171 глас(а)
    17,2%
  4. Над 50

8 глас(а)
    0,8%
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.836
    Допаѓања:
    275.007
    Чичко ми за време на својот живот доби и црн печат за скоро секаде... и сега некој да му ги суди децата...
    И двајцата се отселени низ Европа... успешни, образовани...
    Двајцата се се' што татко им не беше.

На Ane-Goki1, sanjaeva, Rebecca_R и 12 други им се допаѓа ова.
  2. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.420
    Допаѓања:
    127.010
    Staviv sol ima...ah nemozam da go najdam upatstvoto za rabota.

На Rebecca_R, Annath и Lejla8 им се допаѓа ова.
  3. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.954
    Допаѓања:
    164.223
    И моиве не се цвечки.
    Реално.
    Може звучи ко фалба, ама е жалба.
    Толку што се добри, добар дел од капиталот си го дадоа по луѓе и фамилија, ај да помогнат.
    Оди земи им ги парите сега. Секој месец одам рекети мавам, зошто они се меки на душа, не знаат како да си ги земат парите. Не се истрајни во тоа, порано не беа такви. Сега креваат раце, еден ако им рече не, они одма прешкртуваат, ете не ги дава. Не ги дава? Кога сум му отишла, јас борчам за лекови, он мене не? Ќе видиме тоа, цела фамилија нивна против мене, ги врати како попче по 5 дена. Говна говниви.
    И дечко ми може да ми рече, какви родители имаш, на цедило те оставија. Ама ни помагаат како знаат и умеат на други начини и поддршка ни даваат. Ама такви се... добри. Разбираат туѓи маки, се нашле на луѓе кога им требало... ама ете...сочувствителни се премногу. Сум и јас, ама од нив голема поука понесов и многу пазам кај кого ќе се вложам во однос на тоа...

Луѓе вие знаете дека по пошта да испратите книга, ако е со посвета поскапа е поштарината?
    Од ова поголема глупост НЕ СУМ ЧУЛА!

На PUPICA, Skorpija25, sanjaeva и 11 други им се допаѓа ова.
  4. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.801
    Допаѓања:
    145.384
    Размеши со лажица, допуни и вода ако е потребно.
    Ако не нешто е затнато.
    Ама ова е индикатор за солта 100%.
    Јас ја имам оваа скоро 2год.

На Peco, Rebecca_R, Annath и 4 други им се допаѓа ова.
  5. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.836
    Допаѓања:
    275.007
    Па мастилото од пенкалото тежи, да не не? :rofl:
    Какви глупости :D

На WORRIED.BT, Rebecca_R, Annath и 4 други им се допаѓа ова.
  6. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.954
    Допаѓања:
    164.223
    Еве оди прашај... жива вистина ова.
    Еве не ми е јасно што е фората?
    Кое е објаснувањето зад ова живо ме занима.

На Rebecca_R, Annath, kuc и 3 други им се допаѓа ова.
  7. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.420
    Допаѓања:
    127.010
    staviv sol,promesav pak sveti.

На Rebecca_R и Lejla8 им се допаѓа ова.
  8. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.942
    Допаѓања:
    203.234
    А работи ли ако ја пуштиш? Некогаш и во текот на работата ќе се изгаси, кога ќе се раствори солта доволно.

На Lejla8, Rebecca_R и mal.ecka им се допаѓа ова.
  9. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.420
    Допаѓања:
    127.010
    Raboti..sol ima ne polno ama ima.Nikogas ne bilo polno do kraj ama vakov problem nemav.ke ja probam pak

Последна измена: 6 февруари 2018
    На Lejla8, Annath и Rebecca_R им се допаѓа ова.
  10. Sesil

Sesil Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    7.173
    Допаѓања:
    137.413
    Потпис Каме. Така е. Мм е од таква фамилија т.е татко му е таков, со прст да не се мрдне. Мислам го мрзе што живее. Ништо во животот нема стекнато, една игла да е или од свеки е или од неговите родители. Нему му е доволно само пиво да има и ништо. Синовите негови се сосем обратни од него. Родителите, братот и сестрата негови исто. Само тој е црна овца. Ако гледавме по него, никој од нивната фамилија не требаше да се ожени.
    Ама свесни беа и мм и девер ми, дека ако тргнат по патот на татко им пиши пропало.
    Вака од страна гледано и не е нешто преку што никој не би поминал. Не е некоа тешка пијандура, арамија, криминалец. Џаболебар е и без никакви амбиции, ама тоа е, ете...
    Го знаев тоа, го знаеја и моите. Не коментираа ништо, можеби си збираа во себе, само викаа слога и желба за постигнување, ништо друго не е битно.

@mal.ecka мојата коа ќе ставиш сол, на првото миење сеуште свети, тек од коа ќе пуштиш наредно миење се гаси.

Туку кажете кај да купам филџани за чај со капачиња?

На Ane-Goki1, Skorpija25, referentka и 16 други им се допаѓа ова.
  11. Dadusicka

Dadusicka Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јануари 2014
    Пораки:
    1.510
    Допаѓања:
    54.344
    Слатко од смокви и сладолед се најадов..сега кафе ми се пие :nod:.....
    ..уште се смеам кога го гледам а..ликот:lol:....
    Види во џамбо на меѓукатот, кај скалите

На Skorpija25, ivi1987, simonka93 и 9 други им се допаѓа ова.
  12. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.863
    Допаѓања:
    142.588
    На бившиот татко му не ме сакаше оти сме биле сиромаси, земјоделци, моите биле со средно.

Они биле видна фамилија. На крај доби снаа чистачка.

Мене комплекс за цел живот. Болка на моите исто оти по народ јадеше трици. А не можат ништо да направат.

Дедо ми викаше од наапана пиперка и оставена жена подалеку, имало оти се остаени. И јас викав, ами ако ја тепал маж и, шо е она крива. Вика доволно била глупа да земе таков маж. Викам може ја изневерил. Вика салам жена маж не изневеруе. Предрасуди од пред 100 години кои и дебес ги има во поблага форма.

Јас викам која сака нека е снаа, зет. Нив да ум е убаво. А 2 саати у неделата на глава да ми седи ќе издржам.

На Ane-Goki1, Skorpija25, referentka и 13 други им се допаѓа ова.
  13. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.491
    Допаѓања:
    91.245
    Не би сакала керка ми да е во врска со некој од ваква фамилија и би ја советувала ,секако,бидејки се согласувам дека се мажиш со цела фамилија, се останато се филмови и турски серии.

Зошто,детето од мало учи многу од родителите ,а тоа што е научено подоцна ке го применува,од однос спрема парите,работата или жените,ке примени нешто од наученото,сите си имаме по нешто пренесено,а во средни години често се пронаоѓаме дека личиме во однесување на еден од родителите.Бев на предавање каде што ни беше јасно посочено дека насилството е најчесто наследно.Односно од татковци насилници најчесто синовите стануваат исти такви,дека насилството раѓа насилство.

А таков пример имам и од непосредна околина ,една блиска роднина не ги слушаше родителите кои и советуваа да не се мажи за дечко од една дисфункционална фамилија ,татко му беше познат алкохоличар и насилник ,ги убеди дека он не е таков, се земаа,роди 2 деца,а после 10 години,дечкото ги покажа татковите особини,ја изгуби работата,стана пијаница и ја убиваше од котек,во мирните периоди роди уште едно дете,продолжи да го живее својот пеколен живот ,се разболе од рак и умре.Многу мака ми е за женава.

Така да мислам да е многу важно да се зборува и советува пред и за време на врската.

На malerozna, Asistentkа, referentka и 4 други им се допаѓа ова.
  14. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.420
    Допаѓања:
    127.010
    Turiv sol seuste svetese celo mienje, pak gi ostavi pobeleni i uste sveti...
    ve napnav,znam ama nerva imam.Sega ni so race ne se mijaat.

На Lejla8 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. nina123

nina123 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 август 2011
    Пораки:
    20
    Допаѓања:
    1.138
    Крушата секогаш под круша не паѓа. Понекогаш ќе дувни ветер и ќе падни подалеку.
    Како и да е секој човек е различен, ако моите биле директори и јас не значи дека ќе бидам и обратно нормално. Во Македонија и општо на Балканот колку и да не сме свесни живееме со некакви предрасуди. Ме иритира тоа,мноогу.
    Моите родители не се учени еве, јас 2 факултети. Карактерно се разликуваме многу. Сиромашни сме биле..сега не сме богати ама е подобро. И се ценам себеси со сите негативни животни приказни од моите родители.Каков човек сум станала. Многу рано научив кои работи не треба да се прават. Секој е личност сама за себе. Не може да се ставаат во една торба сите од едно семејство или па децата да бидат исти како родителите. Ако родителите ми се разведени не значи дека и јас ќе бидам или да треба да си барам партнер со нарушени семејни односи само и затоа што и моите биле. Не, не, не.
    Пред многу години една колешка на факултет ми вели јас мислев дека си распуштена бидејќи родителите разведени. И ме здоболи. Селектираат, и тоа пред мене за други, значи и зад мене за мене. И што тие се подобри од мене? Не. Само ете така се погодило, среќа. Имам многу да пишувам.
    А може и да е ист како родителите може и полош. Но, животот е лотарија никој не знае каков ќе стане човек нечовек ќе биде во иднина.

На PUPICA, Skorpija25, Ane-Goki1 и 22 други им се допаѓа ова.
  16. Rebecca_R

Rebecca_R Форумски идол

Се зачлени на:
    3 октомври 2016
    Пораки:
    3.083
    Допаѓања:
    55.716
    Здраво друштво, како сте? Ја фино, смути, кафе, обврски. :coffee:

ПМС ме дрма, нит се водам, нит се терам. :devil: Не знам дали уопште да спомнувам дека јадам, ждерам. :doh:

Аи сите скарани, кај што мислењата долги, па и тешка тема сте фатиле.

@referentka од каде ли да почнам со темава. По некоја случајност, партнеров мој сосе најблиска фамилија е таман, таман сме и ние, сме имале среќа. Не сме совршени, ама златна средина. Да сум бирала, не би избрала вака. Периоди и период поминавме, ја бива вака.

Мора да се согласам дека кај партнерот, таму и фамилијата. Од поддршка, до совети, до нервози и сплетки. Е битно е како партнерот ке се соочи со ситуацијата и каде ке пресече.

Примери и примери, не може да знаеш како ќе излезе на крај. Можеби синот од "растурена" фамилија ке биде најдобриот партнер полн со разбирање и другар кој секогаш е тука кога ти треба кураж, кој да знае? Ама, пак, еднакви се шансите и човекот да е исфрустриран од стресот кој го собира со години, па кад-тад нервозата да ја истури на погрешно место.

Ја кога би била родител, што знам, рано е да зборам. Ама речиси сум сигурна дека ке зборам. Нема никого да оптеретувам, ама би пробала да влијаам на време. Реално, не би ми било драго да знам дека керка ми/ син ми у старт треба да се соочат со проблеми кои би ги креирала фамилијата на партнерот. Ова особено се однесува на муабетот на @JuLleE . Растурени свадби, родендени, собирања за празници.
    ... Позајмувачи и невраќачи на пари - ова најмногу ми падна во очи. Најлоша категорија се луѓево. Многу е тешко да се направи баланс, а факт е дека парите се неопходни. Ти требаат пари за леб, ти требаат пари за памперси, ти требаат пари за одржување на домот.

Моите никогаш не ни ги бирале пријателите, ама отварале четири очи кога сме кажувале кај кого одиме, со кого се дружиме. Лошите луѓе имаат лошо влијание, негативна енергија, лоша карма, како сакате кажете.
    Како што е битно друштвото, исто така битен е и партнерот. Дури и побитен, јер дом со таа личност ке градиш, деца ке растеш. Не е толку едноставно, не можеш просто да речеш "Што ми е гајле, го/ ја сакам". Имам кажано дека сум контрол фрик, па не би можела за битни животни прашања да играм руски рулет и да се водам по она "we will figure it out".

@CameliaMiller :rofl: :rofl: :rofl: е тогаш ке биде забавно.

@green.eyes гајле немај, со зелен картон, куферите кај нас ке ги ставиме. Зборев ја дека не може паркинг лесно да се најде, ама кога одиме на пат, немаме проблем со багаж. ;)

На Ane-Goki1, malerozna, Asistentkа и 12 други им се допаѓа ова.
  17. WORRIED.BT

WORRIED.BT Форумски идол

Се зачлени на:
    23 декември 2012
    Пораки:
    5.656
    Допаѓања:
    152.979
    Еднa oд причините пoрaди кoи си јa нејќaм рaбoтaтa е прекувременoтo неплaтенo oстaнувaње СЕКOЈ ден...и не е вo фoрмa нa дoбрa вoлјa туку вo фoрмa нa нaредбa и свршен чин...
    А бе ќе експлoдирaм oд с'клет..

Кaкo рoдител се сметaм зa дoлжнa дa му пoсoчaм нa дететo aкo нештo не ме бендисувa вo избoрoт ..без рaзликa дaли се рaбoти зa избoр нa oблекa или партнер...
    Не мoрa секoгaш дa се сoглaси и дa гo прифaти мoетo мислење aмa јaс ќе си кaжaм..:)

Не генерaлизирaм...лoшиoт рoдител или непoдoбнaтa фaмилијa не гo oпишувaaт пoтoмoкoт...
    Свекрвa ми рoди вoнбрaчнo дете -мм -пред 40 и кусур гoдини...мoже сaмo дa зaмислите низ кoј пекoл минувaлa...oслoвувaњетo сo ку*вa е минoрнo сo другите oсудувaњa и препреки низ кoи минувaлa....спечaли куќa кoјa сo мм сеуште јa дoгрaдувaме...
    вoспитa и изгрaди прекрaсен чoвек-дoмaќин кoј мнoгуминa сегa длaбoкo гo почитуваат и ценaт a кoј беше пoтценувaн и вреѓaн низ живoтoт кaкo пoмaлку вреден рaди oкoлнoстите oпишaни пoгoре...прекрaсен рoдител кoј душa дaвa зa децaтa и сум дигурнa декa никoгaш немa дa ги oстaви нa цедилo иaкo се случи еден ден дa не бидеме ние двaјцa пoвеќезaеднo...

Мм и мoите спoред кaрaктеризирaњетo нa мaјкa му гo ценеa aмa се испoстaви декa грешеле...aкo јa слушaв мaјкa ми oддaмнa не ќе бевме зaеднo...

Не е секoгaш црнo и белo...тешкo е дa oдредиш штo е пoгрешнo a штo прaвилнo и кaкo дa пoстaпиш...

На PUPICA, Ane-Goki1, Skorpija25 и 27 други им се допаѓа ова.
  18. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.863
    Допаѓања:
    142.588
    Заборавив да кажам... ако има наследни психички растројства, ќе се вмешам.

На PUPICA, Skorpija25, Espadrila и 11 други им се допаѓа ова.
  19. mareane

mareane Форумски идол

Се зачлени на:
    18 август 2010
    Пораки:
    9.381
    Допаѓања:
    279.146
    Mногу тешка и специфична темава.Цел ден и од работа ве читам и искрено ми навреа испомешани чувства и некои потиснати и непризнаени работи.
    Имено потекнував од добро ситуирано семејство со високо образовани родители, карактер,посебно татко ми прекрасен не ова пристрасно туку реално спрема перцепирањето на луѓе и одстрана,
    Почнав врска многу млада со мм кој потекнуваше од селско семејство,по образование и финасии далеку поскромно од моето.Моите никогаш не ми пререкоа оти мм беше навистина човек на место...а финасиите никогаш не им биле нешто важно знаеја дека двајцата сме способни многу да постигнеме..
    Ама,сега семејството на мм т.е. моето е многу подобро и ситуирано и деца пообразовани и попочитувани ...Тоа кај моите само надолу:финасиски никако,станот се распаѓа,брат на работ да постае деликвент...
    Затоа нема правила...

И во право сум кога сега сум далеку позагрижена и понапната за децава откако поднараснаа отколку кога беа помали...

И уште нешто.овај мој ПМс не само што ме тера на јадење,туку и на пиење:си направив бунарче и сама си пијам и онака си решив:до 40 бев млада,слаба и убава а по 40 само среќна и убава...

На Ane-Goki1, Skorpija25, Espadrila и 22 други им се допаѓа ова.
  20. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.836
    Допаѓања:
    275.007
    Тука секој би се вмешал.
    Иако е скоро невозможна мисија да знаеш дали и кои наследни (психички и други) болести ги има "детето".

Друга работа... може да е посвоено детето. Другарка ми секогаш била ужасно дискриминирана поради тоа.
    Посвоена е како бебе, со многу добри луѓе раснета.
    Ама знаат да ја казнуваат за неделата на биолошките родители кои ни сама ги познава, ни некој друг.
    Сигурно мајка и' (биолошката) била ку*ва па тој не ја земал, или била швалерка, или била наркоманка итн. - се само дел од муабетите кои јас ги имам слушнато, тек оние кои ги немам..
    И да е и да не е таква вистината за биолошките родители, каква вина носи другаркава?

На Ane-Goki1, Skorpija25, Annath и 21 други им се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.