Ние околу и преку 40...

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од lunicka, 5 ноември 2014.

?

Во која старосна група спаѓате?

1. 30-35

570 глас(а)
    57,2%
  2. 36-40

247 глас(а)
    24,8%
  3. Над 41

171 глас(а)
    17,2%
  4. Над 50

8 глас(а)
    0,8%
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. Ane-Goki1

Ane-Goki1 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2013
    Пораки:
    2.307
    Допаѓања:
    29.034
    Добар ден :sun:
    Ве исчитав се од вчера и најпрво да и честитам на @vitamina нека ви е со среќа и најубаво да си поминете :inlove:
    На свадби сакам да играм,ама од ората дали 2-3 знам,така да ќе си намќорам :D
    Здравје свадба кога ќе правам ќе гледам да има што помалце играње оро,не би да се брукам :D
    Иначе за дечково што се изнајмува,ова јавно бламирање 2200денари :?:
    Треба да бараме делење на парите,ај што он јавно ќе се бламира,па успат и нас би не усрамил :rofl:
    Денес 5 години од врска,а јас цел ден на работа :(
    Ајде да ве почастам како што е редот
    280409_Papel-de-Parede-Xicara-de-Cafe-280409_1920x1200.jpg 12724642_651547168316551_500932616_n.jpg download (1).jpg crveno-ili-belo-vino.jpg 4c49a73a623a312eaa2d750e29a87362.jpg
    Може е малце рано за виново и за мезево,ама после на работа ќе сум па нема да можам да ве почастам од таму
    Имајте убав ден :f:

Последна измена: 14 февруари 2018
    На M&M, Skorpija25, simonka93 и 22 други им се допаѓа ова.
  2. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.942
    Допаѓања:
    203.231
    Па така... што да им кажеме? Кога не им цветаат ружи тука, да им кажеме, не си одете, живуркајте, ќе биде подобро? Кога и ние немаме надеж за иднината... ми се плаче и мене....

На Ane-Goki1, simonka93, Rebecca_R и 16 други им се допаѓа ова.
  3. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.114
    Допаѓања:
    77.332
    Моја најдобра другарка требаше да се пресели во странство со мажот и детето ама ништо не испадна, останаа тука. Тогаш искрено од самата помисла дека ќе одат на подобро јас бев пресреќна. Да, израснавме заедно, не поминува ден да не се слушнеме, како сестра ми е, многу ќе ми фалеше ама ќе бев среќна ако си отидеше од дупкава.
    Кога луѓе имаат шанса за подобар живот надвор од државава не треба да ги жалиме и да ги плачеме, треба да се радуваме за нивната среќа.

На Ane-Goki1, simonka93, MacenceEna и 15 други им се допаѓа ова.
  4. green.eyes

green.eyes Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2011
    Пораки:
    2.886
    Допаѓања:
    31.524
    @bittersweet , што направи докторот бе? :( Ќе се снајдете, ќе се навикнете на новиот ритам. Само бидете сите на број :l: И не го карај многу човекот, доволно му е тешко, сигурно :) :hug:

И овде има такви казни за непочитување правила во сообраќај. Без пардон се одземаат возачки. На другарка братучед, веќе 10 години живее овде, излегол со точак навечер летото. Се напил малку, на враќање вечерта го сопрела полиција, дувал, мислам 1,5 дека излегло. Виделе дека има возачка, му ја одземале возачката. За возење пијан на точак. Ама тоа е, тој си ти истиот возач без разлика дали во кола или на точак, неодговорното лице си ти и како такво си опасност во сообраќај. И дебело ќе си платиш за тоа.

@referentka ме наежи со крајот на постот :doh: :l:

За одење надвор немам што да кажам, сите гледаат да им биде подобро, посебно ако имаат и деца.....мене искрено тешко ми е и криво ми е што сестра ми и зет ми не се одлучуваат да заминат, што внук ми и внука ми растат во такви околности како што ни се моментално во Македонија :( Можат да заминат ако одлучат, ама тоа би било на другата страна од светот :( Најголема желба ми е ако можам некако моите да ги повлечам овде, ама знам дека е неизводливо :|

Ние друг ден ќе славиме Трифун, мора да бидам трезна утре сабајле, да немам главоболка од пијана ноќ :D Здравје, викендов ќе славиме :d:

На mira.mira, simonka93, Ane-Goki1 и 20 други им се допаѓа ова.
  5. Val-Dim

Val-Dim Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    1.828
    Допаѓања:
    62.057
    Наминав само да Ве поздравам, изгушкам и посакам среќен празник... Имајте убав и исполнет ден :hug:

koshnicasvinomecheibonboni11.jpg

На Skorpija25, simonka93, Ane-Goki1 и 19 други им се допаѓа ова.
  6. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.836
    Допаѓања:
    275.007
    Посилно е од мене Иви.
    Прво, со неа сум како сестра веќе 20 години, се' живо заедно сме поминале.
    Кога остана бремена прво мене ми се јави.
    Кога се породи уште одма ми пиша, ни бебето го немаше видено.

И некако дури се осеќав како да ми се ускратува "право" да бидам дел од нејзиниот живот, од животот на тоа бебе што не сум знаела дека можам толку да го сакам. Мајка ми се породи па не плачев од среќа, другаркава кога се породи не можам ни да опишам што ми се случуваше.
    И сега наеднаш - нема да бидам тука кога ќе му искочи запче, роденден далеку ќе слави, нема да можам кога сакам да запалам кола и да ги гушнам, да му купувам 1000 пара чорапчиња а другаркава да ми вика - амаааанн веќе.

Сите тие недојдени настани ме испотресоа. Тек неа...

Ама не е сигурно, план е. Може ќе биде, може нема. Таа и не сака да биде, сака дома да си е.
    Ако стане реално, ќе биде мноооогу тешко.
    Јас како и тогаш ќе ја поддржам, таман работа и јас да и' отежнувам.

Секако сакам се' најубаво за неа, ама мене душата ме боли. Затоа дома ќе си плачам, за себе.

На happygirl, mira.mira, JuLleE и 19 други им се допаѓа ова.
  7. ♡BuBaLe♡

♡BuBaLe♡ Форумски идол

Се зачлени на:
    2 мај 2015
    Пораки:
    5.209
    Допаѓања:
    106.356
    Јас само да ве поздравам од Скопје.
    :hai:

На mira.mira, simonka93, Ane-Goki1 и 16 други им се допаѓа ова.
  8. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.836
    Допаѓања:
    275.007
    Дојди ми на посета, не мора портокали :D

На Rebecca_R, malerozna, Lejla8 и 7 други им се допаѓа ова.
  9. ♡BuBaLe♡

♡BuBaLe♡ Форумски идол

Се зачлени на:
    2 мај 2015
    Пораки:
    5.209
    Допаѓања:
    106.356
    Адреса давај и идам :D

На mira.mira, Rebecca_R, Peco и 8 други им се допаѓа ова.
  10. ane.bella

ane.bella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 јуни 2011
    Пораки:
    3.228
    Допаѓања:
    25.843
    А вие кој празник го славите :rofl::rofl:

На Skorpija25, kuc, Rebecca_R и 5 други им се допаѓа ова.
  11. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.792
    Допаѓања:
    323.764
    Во последно време окружувањето ме тера да размислувам.
    На сите (како народ) ни фали доза самокритичност.
    Ама, нели, кој сака да е виновен....сите сакаме да сме ,,невини,,

Се качиле на планина, се изгубиле - виновен е водичот.
    Имала ризична бременост, настанале компликации - докторот да се линчува
    Отишла на шалтер, имало гужва, и се слошило - службеничката на гиљотина.
    ...
    Зошто сме такви ?

Се знае.....кога ќе почне да врне надвор а не носиш чадор, не ги пљукај презентерите од временска прогноза, укори се ти зашто не си имаш чадор во ташна.
    Се знае....кога ќе отидеш на лекар и ќе те вратат по упат, не се карај со сестрата, без упат каде се оди.
    Се знае...кога ќе го отвориш млекото и го видиш расипано, џабе се караш со продавачката, не е таа внатре па да знае што ти продала...врати го, или молзи си крави дома па биди си сигурен во квалитетот

Ама нели, поарно е да се истуриме на некого.

Значи денес клучен збор ми е С А М О К Р И Т И Ч Н О С Т
    Вака некако изгледа клучниот потег кога ќе ни дојде нагон за ,,тоа,,

Оваа особина е една од ,,финесите,, кога човек ќе почне да созрева :)

Доста Рефкини филозофии, што праЈте?...арни сте ?

На mira.mira, ♡BuBaLe♡, simonka93 и 27 други им се допаѓа ова.
  12. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.951
    Допаѓања:
    164.182
    И јас сега ова го мислев.
    И баш изгледа иста инспирација сме имале.
    Сочувствувам со трагичниот настан, девојката и ја знаев преку-преку, ама ја знаев. Претажен настан.
    Ја разбирам болката на родителите и дека обвинувањето е еден од начините да ја олеснат, но и тие двајца беа искусни планинари.
    Секогаш сам можеш да донесеш одлука дали сакаш или не сакаш. Не се мали деца во прашање. Секогаш можеш да кажеш не ако нешто не сакаш. Самите ја виделе ситуацијата каква е и можеле да одлучат да не тргнат...проценка на ризикот секогаш можеш да ја направиш и сам. Ниту еден водач не те тера да одиш.
    Може некој да изеде вина до крај на животот, а да не ја заслужува. Тоа се веќе не само две трагедии, туку и уште најмалку една.

Не знам што да кажам... за многу работи каде треба одговорност поминува така, за некои и на невини калемат...
    Така требало да биде...за жал... и на сончев ден да било...ќе се случело ако требало да се случи...
    Лошо звучи сето ова...ама така е... тоа е... горчливо е, но тоа е...
    Ме згадија оние лошите коментари од задоените вмровски дебили....

На ♡BuBaLe♡, simonka93, kuc и 17 други им се допаѓа ова.
  13. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.114
    Допаѓања:
    77.332
    Те разбирам потполно. Иста сум и јас со другака ми, со сестра ми не сум толку блиска ако ми веруваш. Кога спомна дека ќе одат, прво нешто што и реков беше: Па како ќе издржам да не те гледам? И плачевме двете, и правевме планови на Скајп и Вибер да се гледаме и да си пуштаме слики за да бидеме во тек со се што ќе се случува, и на крај останаа тука.
    Сега сестра ми се во исчекување, можеби ќе имаат среќа да си заминат и пошто знам колку тука се мачи за 200 евра плата без слободни денови и празници и викенди, ќе ми биде тешко ако се далеку од мене, нема внуци да си гледам ама се молам да испадне за да имаат подобар живот, и ќе бидам среќна за нив. А во себе ќе си плачам и ќе ми се рони душата.

На Ane-Goki1, ♡BuBaLe♡, simonka93 и 15 други им се допаѓа ова.
  14. dunika

dunika Форумски идол

Се зачлени на:
    31 март 2012
    Пораки:
    3.849
    Допаѓања:
    95.277
    Една од финесите кога членуваш на форум е да ја читаш Рефка,исклучително мудра глава камуфлирана со плава коса:D:l:

Ништо паметно не правам инаку,нешто сум напната и ко под стрес и од утрово се прашувам од што.Анализирам,мозгам ама не ми текнува:shake:.Вероватно собираници од се.Маж ме убедува да си одам во Мк малку,демек тоа ми фалело:wasntme:

Инаку ме потресе и мене настанот со планинарите,деновиве ги прочитав сите записки и патешествија на девојката,слики погледнав...толку полна со живот,чиста душа која се гледа и на слика,редок збир на вредности во овој искривен свет.Штета огромна,и ко за беља само таквите си одат:/

На Dust, Skorpija25, ♡BuBaLe♡ и 20 други им се допаѓа ова.
  15. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.951
    Допаѓања:
    164.182
    Гледам зошто е со селидбиве сега тек откако имам и удел во нешто друго.
    Зошто...не се бориме и не си ги знаеме работничките права. Оние кои ги застапуваат работничките права се корумпирани, а тие се дел од калењето на законите, колективните договори итн.
    А на лично ниво - сите се во страв. Ќути има и бетер, па не знам кој друг ќе ме вработи, ќути бар сигурно ми капе плата колку толку, ќути не барај ќе те отпуштат ( не е точно ова), па на друго место нема каде, па дали ќе се привикнам и се така ќути ќути од страв.
    Надвор само сето тоа е све убаво веќе спакувано, па не мора да кренеш глас, ќе си ќутиш и ќе си работиш само за повеќе пари и си среќен. И пак не си корисен член за целото општество. А за да дојде до тој степен колку многу граѓаните учествувале во сето тоа.
    Тука е така зошто сме пасивни и ништо не движи, се некој друг чекаме да ја заврши работата и чекаме државниот апарат да го среди тоа, тие свесни колку сме такви и зависни не манипулираат и лажат.

И ретко кој работник си ја бара правдата преку суд. Не е свесен колкава моќ има во себе. Ај нека не е плата, ама за слободни денови и слични ускратени права... Е од тука ќе видиш колку сме инертни и лигави. Никој не смее да ти даде отказ ако си бараш слободни денови кои ти следат или ако работодавачот не го почитува договорот, а сте се договориле поинаку.

Ама не, ние чекаме на државата и другите да им текне без да мрднеме со мал прст.

За фалење неам. Имам нови очила. Со поголем диоптер. Ама рамките ете нови .

На mira.mira, Skorpija25, JuLleE и 17 други им се допаѓа ова.
  16. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.792
    Допаѓања:
    323.764
    Знаеш и сама кој е муабетот:

-Слободни сакаш?..ај гитла....има кој не сака слободни

На Skorpija25, JuLleE, ♡BuBaLe♡ и 10 други им се допаѓа ова.
  17. doubleg

doubleg Популарен член

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    285
    Допаѓања:
    4.406
    Се е до тоа како гледаш на работите. Нашава држава е за нигде, ама сепак мислам дека е индивидуално, како секој гледа на работите. Еве значајна особа од темава само што се врати во МК и од нејзините коментари, сеуште не посакала да се врати назад. Така да мислам, се е во главата. Ако се убедиш дека овде не ја бива, и нема да ја бива.

На kuc, Dadusicka, Rebecca_R и 5 други им се допаѓа ова.
  18. green.eyes

green.eyes Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2011
    Пораки:
    2.886
    Допаѓања:
    31.524
    @Lilit , повеќето работници не ни имаат средства за да бараат права на суд...нели дека многу се ажурни и независни судовите. Па ќе ти се влече процесот со години, а трошоците само ќе се калемат. На крај ќе треба душа да си продадат за да платат судски трошоци.
    Во странство е сѐ поубаво спакувано, ама и платено како што треба. Се знае законски колку смее да се работи прекувремено и не се преминува таа граница. Може првиот месец не, ама вториот месец одма ќе алармира синдикатот за преоптеретеност на конкретниот работник, па детално се испитува дали има премногу обврски или намерно си ги развлекува истите, дали има потреба за вработување на нов човек или не итн.

За планинарите што да кажам..... го знам Александар ;( Многу ме потресе веста. Точно е дека е првенствено нивна одговорноста (Калина и Александар) дека тргнале по такво време, ама кога си вљубеник во адреналински активности, гледаш дека сите одат, оние одговорните кои подобро од тебе и од сите други би требало да знаат и да реагираат со одложување не реагираат на никаков начин, другите си ќутат и никој не реагира.....си викаш, ок, значи може да се оди, ако можат другите можам и јас. Барем јас така гледам на ситуацијата :?:

На Ane-Goki1, simonka93, kuc и 13 други им се допаѓа ова.
  19. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.951
    Допаѓања:
    164.182
    Ако стои во договорот и грубо го наруши тоа, со се други права за слободни денови ит . Јас гитла ама ќе дојде трудова по пријава, па да видиме... и штом има таков однос со еден сто други вакви ќе му најде...
    И тужба, па дур трае тужбата не смее да отпушти. Ќе видат и други колеги и ќе се охрабрат.
    Заспани сме...
    Знам како стојат работите, но некои нешта сами ги дозволуваме...за жал...
    Е ко погоре муабетот од твојот пост. Кој е крив? Па газдата е крив. И што правиш ти по тоа прашање... ?! Па ништо ете газдата е крив, ние ќутиме. Ама друг мора да е крив, не се прашуваме ние што правиме по тоа прашање.
    Јас знам јас што правев. Бев будала! Зошо не си ги знаев правата. Ме онадеа како сакаа, ринтав ко будала, сама сум си крива...

Грин, за ова за дивно чудо на суд супер поминува за разлика од други работи. Ама ете. Такви сме си...

На Skorpija25, JuLleE, simonka93 и 13 други им се допаѓа ова.
  20. green.eyes

green.eyes Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2011
    Пораки:
    2.886
    Допаѓања:
    31.524
    Такви сме за секоја можна сфера во животот.....мислам дека изреката „ќути има и полошо„ нас нѐ има доведено до овој степен. Во многу случаи работничките права може да се добијат на суд, ама што од немаштија, што од немање грб (пошто ако не си партиски подобен црно ти се пишува), никој не се осмелува да тужи. Секоја чест на исклучоците. Имаме другар со мм, се тужи со фирмата каде што му беше првото вработување, и едвај ги доби на суд. Ама има многу средства на располагање, да немаше никогаш немаше да ги тужи. Пробаа од фирмата сѐ можно да направат, вадеа лажни извештаи и многу други работи, му го поптлатија и адвокатот.....ама им се закачи ко пијавица и ги доби. Сега не можат да го исплатат :|

На simonka93, MacenceEna, kuc и 13 други им се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.