Ние околу и преку 40...

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од lunicka, 5 ноември 2014.

?

Во која старосна група спаѓате?

1. 30-35

570 глас(а)
    57,2%
  2. 36-40

247 глас(а)
    24,8%
  3. Над 41

171 глас(а)
    17,2%
  4. Над 50

8 глас(а)
    0,8%
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.834
    Допаѓања:
    275.003
    Гитла?
    Другар мој имаше повреда на работа а газдава се правеше на Тошо.
    Другаров инает го фати, нема која инспекција не појде и со што се' не го казнија.

"Газдава" веќе не е газда, туку таксист, а другаров беше свесен дека не е осигуран и нема кој да му плати оштета, ама пак од инает го тужеше газдава и доби.
    Тој колку сака нека се крие, капка денарче на сметка да му капне извршител ќе му повлече.

А беше "буџован".

Јас не сум молчела ни во приватен сектор, си ги знам правата и си ги барам.
    А оние кои ќутат се криви, не газдите.
    Кој е будала да те почитува ако сам себе не знаеш да се почитуваш.

Нема да ќутам и не ќутам, и во други теми сме дискутирале, еве на памет ми паѓа темата за подарок за докторот после пораѓај.
    Па има тука стотици евра, демек "поклон"

Зошто давате мито?
    Оти бараат!
    Епа ќе му дадам бележани, не сум овца да ме стрижи некој зошто си ја работел работата.

Да, платите се мали, и за конфекција и за доктор, ама со ќутење само повеќе заглибуваме во кал и ништо не правиме.

Не мора како сите, така и јас.

Колку и да е клише - биди промената што сакаш да ја видиш во светот.

И сум. Не виткам кичма макар по судови и телевизии да одам. Ако сум сама е тешко. Ама ако сите овде кренат глас, си бараат права, не даваат мито - нема да сум веќе сама.

А тие робовладетелите ќе останат без моќ.

Моќта е во НАШИ раце. Јас не сакам да бидам пасивен посматрач додека некои закржлавени говеда ми го кројат животот.

Некој вика - ама за децата...

Да БАШ за децата треба да се потрудиме да создадеме подобар свет. Каков пример давам на децата ако подмитувам кој стигнам, ако на работа ме газат а ќутам, ги спремам ли и нив истиот живот да го живеат?

Среќа сум имала што мајка ми секогаш работела во приватен сектор, а никогаш не потклекнала. Од неа ми е "уката" да не ќутам.

Фмп.

На mira.mira, Ane-Goki1, JuLleE и 19 други им се допаѓа ова.
  2. Lejla8

Lejla8 Популарен член

Се зачлени на:
    11 декември 2016
    Пораки:
    27
    Допаѓања:
    27.995
    Имавме случај во фамилија,дечкото каде што работеше плати со месеци не примаа,и кога ќе примеа оскудно.Не дека не се собираа вработените,да се собираа,одговор им беше даван дека ако не им се работи слободно да си заминат,има кој чека за работа.Инспекции и тоа под знак прашалник,корумпирани беа повеќето,ништо не преземаа,судии во суд да не зборувам.Жена остана технолошки вишок со 35г работен стаж,тужеше со уште една колешка која патем имаше дебели врски,,се знае која ја вратија на работа,другава никому ништо.Многу работи не се како што треба,понекогаш е џабе инспекции и судови:tmi:.На првиот случај од горе 8г стаж пропаднати,не се плаќало.

На Skorpija25, Ane-Goki1, simonka93 и 17 други им се допаѓа ова.
  3. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.834
    Допаѓања:
    275.003
    П.С. најголем дел од адвокатите во ваков случај работат за процент од добиената оштета, не бараат пари однапред.
    И кај другаров беше таков случај.

На Ane-Goki1, kuc, Rebecca_R и 11 други им се допаѓа ова.
  4. fina erika

fina erika Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2017
    Пораки:
    1.308
    Допаѓања:
    11.522
    Пак за странство ќе кажам,сум била и во други држави и роднини имам во Странство и не мислат да се вратат назад.Секој со свој к,смет.
    Комшија работи како пиц мајстор а е магистар по информатички науки,и не од немај каде работи како пиц мајстор,туку да донесе дома леб,и да плати сметки итн.итн.Ама знаеш колку му е гајле за Името Македонија КОЛКУ ЛАНСКИОТ СНЕГ, нема партиска книшка човекот не дека не барал соодветна работа,епа тој не тупеше глава 4 години + 2 Да биде тоа што е денес.

На Skorpija25, kuc, Dadusicka и 14 други им се допаѓа ова.
  5. Lejla8

Lejla8 Популарен член

Се зачлени на:
    11 декември 2016
    Пораки:
    27
    Допаѓања:
    27.995
    Незнам што да речам,сето ова беше пред едно добри 10г со жената,исто и со дечкото,адвокат имаше жената но и тоа џабе,се се изгуби некаде низ судски лавиринти,другата која ја вратија на работа беше со исти услови прогласена тех.вишок,не дека беше незаменлива.Правдата знае да биде и слепа,не секогаш се излегува на чистина,за жал.

На mira.mira, Skorpija25, Ane-Goki1 и 12 други им се допаѓа ова.
  6. fina erika

fina erika Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2017
    Пораки:
    1.308
    Допаѓања:
    11.522
    Судствово е најкорумпираната институција во нашава држава.
    Како да тужам некој кога мајка му е корумпирана судика.

На Skorpija25, kuc, Dadusicka и 11 други им се допаѓа ова.
  7. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.834
    Допаѓања:
    275.003
    И била сама.
    Оти синдикатите ни служат за купување на рати (facepalm)

Јас во мојов синдикат немам кому да се обратам за што било. А баш тој синдикат треба да е најзаинтересиран за моите права.

Кога синдикатот на државна институција е пасивен... што повеќе.

На Ane-Goki1, kuc, Rebecca_R и 9 други им се допаѓа ова.
  8. green.eyes

green.eyes Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2011
    Пораки:
    2.886
    Допаѓања:
    31.524

Епа тоа е проблемот, пасивноста на синдикатите. Овде синдикатите се исклучително јаки, и затоа не поминуваат малтретирања од страна на работодавецот. Многу се и солидарни меќусебно, пример пред некое време медицинските сестри бараа поголеми плати, штрајкуваа, немаше некоја реакција од надлежните, па се приклучија со поддршка синдикат на електричари, мислам после и некои други, па одма се сменија работите.

На mira.mira, CameliaMiller, kuc и 10 други им се допаѓа ова.
  9. marama

marama Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2010
    Пораки:
    6.526
    Допаѓања:
    92.229
    Да не речете лоша дека сум - Имаме денес убави попусти, па прошетајте се да видите.

На fina erika, CameliaMiller, Dadusicka и 11 други им се допаѓа ова.
  10. Marija)

Marija) Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2018
    Пораки:
    88
    Допаѓања:
    907
  11. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.936
    Допаѓања:
    203.219
    Не знам колку е до главата.
    Искрено, освен @vitamina (извини за тагот, ама јас не можам да зборам без да те тагнам), јас знам само уште еден што се врати. Ама тој се врати затоа што е мрзлив и не очекуваше дека во странство ќе мора толку да ринта. Овде научен на работа од 7-14 часот на шалтер, а по струка нешто сосем трето. Неговата професија е една од најбараните надвор, ама си сака труд. А тој сака да добива плата без мака. Тоа надвор го нема.

За причините на членката нема да зборам, не ја познавам лично, не ја знам нејзината ситуација, па не сум компетентна да кажувам. И ја посакувам целата среќа, оти ја заслужува, и ако фамилијарно решиле дека за нив е најдобро да се вратат во Мк, тоа и ќе го направат, фала Богу, нема нас да не прашаат. Сигурно си имаат причини, и тоа е тоа.

Сакав само да кажам дека си одат луѓе кои тука имаат солиден живот. Тоа не те тера да се замислиш? Секако дека заминуваат и луѓе што одвај крпат крај со крај, ама се' поголем е бројот на добро ситуираните кои сепак решаваат да започнат нов живот некаде надвор, со свој труд. Колку си постар е потешко да се одвоиш, ама ако сакаш децата да имаат солидно образование и добра иднина, ништо не е тешко.

На vitamina, Ane-Goki1, *Ench@nted* и 17 други им се допаѓа ова.
  12. Peco

Peco Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2015
    Пораки:
    5.629
    Допаѓања:
    178.058
    Арен сум. :)
    Обичен ден, ни Трифун, ни бутур.
    Нема слободни денови.
    Нема плата.
    Нема правда.

На fina erika, mira.mira, Skorpija25 и 18 други им се допаѓа ова.
  13. Marija)

Marija) Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2018
    Пораки:
    88
    Допаѓања:
    907
    И јас не славам ништо :^)

На fina erika, malerozna, kuc и 3 други им се допаѓа ова.
  14. Ariel

Ariel Форумски идол

Се зачлени на:
    7 декември 2009
    Пораки:
    8.432
    Допаѓања:
    143.481
    За странство... што знам. И мене ми отидоа многу блиски. Ми беше тешко, ама се навикнав.
    Со фамилија, контактираме по потреба. Пријатели имаме и нови. Животот тече понатака.

На Bozica1980, dunika, Ane-Goki1 и 12 други им се допаѓа ова.
  15. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.114
    Допаѓања:
    77.332
    Кога бев девојка работев во бутик и се работеше со полна пареа, некогаш и по 24 саати без престан зошто после смена се правеше попис и се носеа пакети со нова роба што требаше одма да се среди. После година дена решивме да се побуниме дека е неиздржливо и дека платата е минимална, па газдите место да сменат нешто на подобро, тие што бевме од Скопје не избркаа а девојчиња што работеа од другите градови ги задржаа, им ја намалија платата и продолжија маста да им ја вадат. Со тоа темпо работеа уште кратко време па брендот го превземаа други менаџери и ја сменија и локацијата а и цел персонал. Џабе се буневме, си ја добивме клоцата, другите џабе останаа да трпат тортура, и тие останаа без работа. Кај нас во државава нема заштита на работниците, нема работнички права, посебно не во приватниот сектор. Во друг бутик кога работев непријавена, доаѓаа инспектори, шефицата ги внесуваше во магацинот, им полнеше кеси со роба и си одеа насмеани. Тоа многу кажува како функционираат работите и зошто се врши тортура врз вработените.

На fina erika, mira.mira, lunicka и 22 други им се допаѓа ова.
  16. Marija)

Marija) Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2018
    Пораки:
    88
    Допаѓања:
    907
    Ништо без врските :$

17. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.792
    Допаѓања:
    323.764
    Среќен Св.Трифун
    20180214_191407.jpg
    Запазете дека поНфритот ми е со рецки:D
    Скромно.
    Рефко и свеќа запали..а свеќникот ми беше припреман за џиткање.
    Оти со восок искапан и многу чистење бараше.

На Dust, fina erika, ivi1987 и 22 други им се допаѓа ова.
  18. doubleg

doubleg Популарен член

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    285
    Допаѓања:
    4.406
    Не, ми поминаа тие бубачки :)
    Веројатно е до годините, и јас како помлад чим некој колега ќе заминеше во странство се мачев со недели и месеци. Сега не, супер ми е, дури ни на загадениот воздух не се жалам. Ми се допаѓа начинот на живот овде и ги сакам луѓето, ми смета што инструкциите не функционираат баш, ама па и не сакам претерано да има ред во се. Па да не смееме да вариме домашна ракија или во кафана да ни служат масло за јадење во брендирани шишенца. :)

19. Dadusicka

Dadusicka Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јануари 2014
    Пораки:
    1.510
    Допаѓања:
    54.344
    Ај добро вечер..денов како и секој друг..што би рекол @Peco ни празник, ни бутур...тешки теми ко за празник..
    Среќно име на тие што си слават....

На fina erika, ivi1987, Skorpija25 и 13 други им се допаѓа ова.
  20. Peco

Peco Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2015
    Пораки:
    5.629
    Допаѓања:
    178.058
    Еве сум јас на свечена вечера со мене, по повод празников.
    :rofl::rofl::rofl::rofl::rofl:

На sanjaeva, Annath, ivi1987 и 15 други им се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.