Ние околу и преку 40...

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од lunicka, 5 ноември 2014.

?

Во која старосна група спаѓате?

1. 30-35

570 глас(а)
    57,2%
  2. 36-40

247 глас(а)
    24,8%
  3. Над 41

171 глас(а)
    17,2%
  4. Над 50

8 глас(а)
    0,8%
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. Rebecca_R

Rebecca_R Форумски идол

Се зачлени на:
    3 октомври 2016
    Пораки:
    3.083
    Допаѓања:
    55.715
    Можам да разберам за починат родител. Ама, имам/ сум имала баби и дедовци, има/л и тој. Чии се побитни? Кому ке направиме чест?

На ivi1987, Annath, green.eyes и 4 други им се допаѓа ова.
  2. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.930
    Допаѓања:
    163.977
    Моето е по баба.
    Ало!
    По починат дете никогаш. Ама никогаш... зошто и како да не разглобувам. Ќе навлезам у психологиите ќе ме откачите.

Види... реално...малце ставот, јас го раѓав, јас ќе го крстам ми е ок... ама тонот на поставување на ставот на младите родители не ми е ок.
    Зошто?
    Епа бате ако не ти треба кум, шо каниш? Кум за ова, кум за она, а из дужно поштовање проформа да го прашаш, не за адет, туку за почит и да си кажеш фер и сквер сакам така да се вика, е фер. И нормално, да знае бар пола минута пред другите.
    Јас знам за случај каде кумот дозна детето како ќе се вика од фејсбук.
    Беше многу невкусно. Ова ми е за раскинување за кумство... без преседан.
    И после тој кум во црква ќе ти држи дете, ќе чекаш да опрчи 4000 тарифа и да ти го облече по вкус после бањањето. Извиниете... ама не ми проаѓаат некои работи...
    Не е за традиција, туку за почит.
    Другар му на дечко ми многу го сакаме и почитуваме, не можам да замислам да го доживувам ко кеш машина.
    Ако сакаш така, онда повели плати си венчавка, не чекај екстра внимание од кум, не чекај да ти плати крштевка, купи си сам облека што треба да се преслече дете, зошто нели, што па кумот?
    Ова сите АДЕТИ со кеширањето и поштувањето од страна на кумот да се задржат, ама они го праеле го раѓање не можат да се искрени и отворени...абе ај...

Тоа е исто како ставот, еј ама денес знаеш не е важно кој ќе даде дом на младите, ете и женските нека контрибуираат (што сум асполутно за, но ова обично е став од кај свекорот и свекрвата), денес модерно време е. И кога ќе им речеш, епа штом е модерно, ако е кровот од кај жената, нека го земе он нејзиното презиме, може? Е така не може... Епа сеа... или сме модерни или не сме...

Последна измена: 15 февруари 2018
    На Ane-Goki1, mareane, bittersweet и 16 други им се допаѓа ова.
  3. stetoskop

stetoskop Форумски идол

Се зачлени на:
    11 мај 2011
    Пораки:
    5.577
    Допаѓања:
    175.066
    Za sinko koga se rodi ,mm mu se javi na kumot(daleku bese covekot ,preku 7 morinja i okeani) i mu kazal deka se rodil $$$$.Kumot ok ,prekrasno ime i sl.
    Za malata pred da se rodi,sinko ni 5 ni 6 na kumovite im vika-a moze li bebeto @@@@ da go krstite?(facepalm)

На Skorpija25, mal.ecka, Ane-Goki1 и 16 други им се допаѓа ова.
  4. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.834
    Допаѓања:
    275.002
    ^ мене општо брак ми е небитен, а па кумства и сл. Уште помалку.
    Кумов си го сакам ептен, од деца другари сме, ама па и некои адети шознам...
    За во матично да се потпише сведок не е некоја голема работа.

За презиме.. јас се имам изјаснето. Моето останува. Едно време се мислев и негово... ама чему?
    Јас моето, тој неговото и решен проблем.

Мене ми е убаво моево.

На mal.ecka, Ane-Goki1, Bozica1980 и 8 други им се допаѓа ова.
  5. Rebecca_R

Rebecca_R Форумски идол

Се зачлени на:
    3 октомври 2016
    Пораки:
    3.083
    Допаѓања:
    55.715
    Да дополнам. Ја никаде не пишав дека ке го крстам детето во црква. Всушност, ја би се мажела и во црква единствено ако дечко ми изрази желба, за негов атер. Ама, ако сум бремена, нема сила која ке ме натера да одам во црква.

Имам пишано некаде дека кумот во мои очи е сведок. Најдобар пријател на татко ми. Јас го почитувам, ама не чувствувам никаква поврзаност, најмалку духовна.

Кумот и старосватот/ старосватицата за мене се сведоци и се на исто ниво. Тоа величање на еден човек ми е глупо, од проста причина што и овој другиот е битна личност, ама освен тоа што дава пари за венчавање во црква, нема никаква улога.

На Bozica1980, Annath, green.eyes и 2 други им се допаѓа ова.
  6. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.930
    Допаѓања:
    163.977
    А кога ќе ве венча ќе очекувате да плати?
    Или кога ќе крсти дете, пошо ете модерно ни е сами да си ги крстиме децата, кумот исто ќе плати и ќе го облече детето од глава до пети?
    И од фб ќе дознае?
    Од кумот не сакам ама баш ништо... сакам да ми дојде на свадба без никакви обврски. Ослободен е од плаќање во црква, не сакам ни прасиња, ни торти, ни да се очекува од него да лепи пари. Утре дете кога ќе се крсти, исто нема обврска сем да го држи, името сакам сама да си го изберам и да го дознае он прв, па дури и пред моите. Зошто ете, дечкото е срце, како фамилија ни е. Исто и старосватицата, значи збор не сакам да чујам да мерам низ пари...од што ги сакам ќе се тие.
    Адет да плати у црква може, ама името не може. Ја мајката...

Од ваквите работи гледам дека нема вистински пријателства денес...

Сведок е друго...
    Надоле Битола и Прилеп знам дека има различно сведоци и старосвати или како и да им е тоа...

На mal.ecka, mareane, bittersweet и 10 други им се допаѓа ова.
  7. Sesil

Sesil Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    7.162
    Допаѓања:
    137.264
    Така де, ама никаков адет ни од моја ни од негова страна. Нит дете ќе ми држи и крштева ама нит ќе го прашам за име.
    Инаку да се сложувам околу тоа, коа веќе скокаш нешто скокни се. А не името не бива ама се друго шо е он да покрие мора - кум е. Нц...

На Ane-Goki1, mareane, Bozica1980 и 6 други им се допаѓа ова.
  8. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.930
    Допаѓања:
    163.977
    Па се согласуваме. Мислам дека за истото збориме.
    И јас сум за тоа... или е или не е...
    Кум од што мора некако да се нарече.
    Инаку ете, ајде сведок...луѓе кои ги сакаме ама баш вистински и што стварно ни ја сведочеле цела љубов.
    Мое име, мои трошкови. Мој брак, мои трошкови.
    Ич не ми се допаѓа тоа материјалното. Денес ретко кој се нафаќа за таа улога ради трошоците, па и занесувања...ааа извини...
    И ние имавме препирки за црква, ама старите... јако многу напнаа. Нема да се сокапам ако ме пее поп, бар жива сум да чујам шо ќе каже... после ко ќе ме пее пак, летнало пилето.

На bittersweet, Bozica1980, ivi1987 и 6 други им се допаѓа ова.
  9. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.834
    Допаѓања:
    275.002
    Полека.
    Кај да ме венча? Во црква?
    Прво немаме црква во план, а и да имаме, ние би си платиле. Деца нема теоретски шанси да крштевам, тоа едноставно нема да се случи. Ако имаат желба како возрасни, ок. Јас не.

Јас не очекувам од никој ништо да ми плати, па ни ете евентуалната свадба.
    Сакам кум, старосватица да дојдат неоптеретени со ништо, прво зошто мене лично ми е глупост, без навреда за оние што си веруваат, ама МПЦ врска со религија нема. Затоа чим јас не се замарам, не би замарала и трошела никого.

Баш затоа што ги сакам како "мои".

На mareane, simonka93, Bozica1980 и 9 други им се допаѓа ова.
  10. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.930
    Допаѓања:
    163.977
    Е така.
    Ова е друго.
    Онда пишаното се однесува за оние со цркви и сите могуќи протоколи. Кога кум треба да плати и испоштува е кум, а кога треба он да биде испоштуван е - ај шо има везе...

И јас не верувам.
    Остај после кога ќе ставите на тркалезна маса пред старците, веруј ми многу ќе биде интересно.
    Кога рековме... нема да има црква, ќе дојдеме директно во ресторан, во 18, во 18.30 ќе почне прием, до 19.30 да влезат сите, во 19.30 матично и веселба... беше прилично забавно од двете страни, особено од страна на свеки. Хехемхемхем... до душа и моите беа драматични, односно мајка ми...
    И така почна моментот дека ми оди да праам свадба со СВЕ.
    Црква ќе има у замена на нешто друго. Сите се потресени јас како ќе реагирам, се плашат дека ќе се скарам со попот, он не е заинтересиран, можеш и у будистички храм да го однесеш ако сакаш.
    А дете нема да крстам во црква и децидно е.

На Bozica1980, Annath, green.eyes и 4 други им се допаѓа ова.
  11. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.834
    Допаѓања:
    275.002
    А и тука е муабетот со "духовно" сродство.
    Јас не сум верник и не чувствувам "духовни" родители, браќа и сестри.

Така што сведоците се најблиски наши пријатели... ама толку.

На Bozica1980, Annath, green.eyes и 4 други им се допаѓа ова.
  12. malerozna

malerozna Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2011
    Пораки:
    3.382
    Допаѓања:
    78.132
    Јас би си крстила ќерка по мама, ама таа уште одамна ми има кажено дека нема да даде такво нешто да направам. По тато не би, не знам зошто.
    Обожавам ретки имиња, еве Камелија и Ребека на пример, ретко се среќаваат кај нас. А богами и во странство. Познавам преку 50 што се викаат Марија. Преку 15 имам на фб. Почесто име здравје.

За презиме, го менувам одма, само да се најде кој да сака да ми го даде неговото.
    Од кога сум тука, дали 5 луѓе ми погодиле и име и презиме. Нон стоп ме грешаваат, ама се навикнав веќе.

Да не беше толку комплицирано менувањето име и презиме, ќе ги сменев до сега.

На Skorpija25, Ane-Goki1, mareane и 10 други им се допаѓа ова.
  13. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.834
    Допаѓања:
    275.002
    Затоа реков уште од сега глава ме боли.
    Знам со што ќе се борам.
    Ама би прифатила црква во замена да не ме мачат да ме зимаат од дома итн. Такви работи. Таа една работа ќе им ја допуштам, ако баш морам.

На Bozica1980, Annath, green.eyes и 5 други им се допаѓа ова.
  14. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.834
    Допаѓања:
    275.002
    Уствари е многу лесно, да знаеш :)

На Annath, Lejla8 и Rebecca_R им се допаѓа ова.
  15. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.930
    Допаѓања:
    163.977
    Верувај ми најбезболна е црквата.
    Се преговара ко со терористи...
    Жените се најопасни, на нив внимавај.
    Мажите се мееех...како сакате. Ама жените... жените мислат на другите, на пријателите, фамилијата шо ќе кажат... Современи жени... да, да...
    Моите не се венчани у црква. Мајка ми од тоа си пати, татко ми не можел да замисли такво нешто ехе во тоа време дури. Го тераше да се венчаат сега скоро, и вика будала сум два пати со иста жена да се венчам.

На CameliaMiller, mareane, simonka93 и 9 други им се допаѓа ова.
  16. Sesil

Sesil Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    7.162
    Допаѓања:
    137.264
    Потпис... ова истото го зборев, и зборев. И немаше притисоци. Од ни една страна. Едино свеки сакаше да наметне некои работи кои треба да ги направеме во врска со кумот. Демек да се пречека дома со музика, со црвена дипла со сФе - јок. Сечев у корен. Ние двајцата сами се договоривме и им кажавме вака и вака ќе биде. Ама сине јас мислам.... и ги сецкаш тука - тоа што го мислиш ако си го применил на твојата ок, ако не здравје, никогаш не се знае може наредна прилика да имаш.
    Дома идење па ми беше no sense. Цел ден домашните со се блиска рода да се ангажираат у спремање, нема шанси. Релакс ден за сите.

На Ane-Goki1, CameliaMiller, mareane и 10 други им се допаѓа ова.
  17. malerozna

malerozna Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2011
    Пораки:
    3.382
    Допаѓања:
    78.132
    Треба месец дена да седам дома, прво македонски пасош, па бугарски, па ко ќе дојдам овде сите документи да ги менувам, банкови сметки... Верувај ми, комплицирано е многу.

Тоа требало пред да поднесам за бугарски. Сад је касно.

Јас не сум религиозна, и ни би се венчавала во црква, ни деца да крштевам.
    Ама ќе видиме на каков ќе нагазам :D

На CameliaMiller, Bozica1980, Annath и 6 други им се допаѓа ова.
  18. stetoskop

stetoskop Форумски идол

Се зачлени на:
    11 мај 2011
    Пораки:
    5.577
    Допаѓања:
    175.066
    Vencavanje u crkva pomodarstvo stana
    Se vetuva se i sesto pred Boga ,pa posle pu pu shalili smo se:^)

03.40h.Koja od vas ke me vozi na rabota sabajle?(facepalm)

На mal.ecka, Ane-Goki1, CameliaMiller и 9 други им се допаѓа ова.
  19. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.930
    Допаѓања:
    163.977
    Епа ова беше компензацијата.
    Важи еве црква, ама се наоѓаме сите у црква и од таму почнува се.
    Имаше така паѓање у несвест... ама више кога си им дал нешто, нема простор за негодување.
    Па им викаш, имате фора ваши да поканите до 80 од секоја страна, ние вкупно имаме наши драги другари, другарки - 40.
    И тука више ги фаќаш во заседа. И толку е причата.
    Има обиди да преговараат за поише, ама им затвораш више и нема кај...
    И сега се заканувам, ако уше некој пројави некоја желба, ЧРЕШНА!

На CameliaMiller, simonka93, Bozica1980 и 6 други им се допаѓа ова.
  20. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.930
    Допаѓања:
    163.977
    Ќе ти го пратам дм.
    Ќе проаѓа натака. Од тоа што сте со Луничка комшики сфатив дека сте во ист град.

Замислете му пишам ливче сега сабајле да го прочита - собери ја Стетоскоп за на работа... ама онака бланк само тоа...хахаха

На mal.ecka, CameliaMiller, Bozica1980 и 5 други им се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.