Ние околу и преку 40...

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од lunicka, 5 ноември 2014.

?

Во која старосна група спаѓате?

1. 30-35

570 глас(а)
    57,2%
  2. 36-40

247 глас(а)
    24,8%
  3. Над 41

171 глас(а)
    17,2%
  4. Над 50

8 глас(а)
    0,8%
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. simonka93

simonka93 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 март 2012
    Пораки:
    3.231
    Допаѓања:
    70.713
    Не е исто Рефи... Факт е дека учителките повеќе внимание ќе обрнат на дете чии што родители ќе дадат повеќе... Секој си знае колку може да даде, ок е и да не даде, ама одма е мета на оговарање, а на крај децата страдаат

На LadyC, Skorpija25, bittersweet и 15 други им се допаѓа ова.
  2. Bozica1980

Bozica1980 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 август 2010
    Пораки:
    7.363
    Допаѓања:
    261.813
    ^јас мислам децата поим немаат. Не разликува дете сваровски од честитка од колаж.
    Се сами си измислуваме па после сами си ја чукаме главата.
    Инспирирана сум од нашата школска месинџер група.

На Val-Dim, LadyC, bittersweet и 19 други им се допаѓа ова.
  3. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.829
    Допаѓања:
    274.986
    И јас глупа, не ми текна.
    Ама пошто и она и мајка ми се спанки, ќе треба татко ми да го земам :D само тој си станува како што треба. Не знам само, смее татко, или мора жена? :|

На LadyC, Skorpija25, Ane-Goki1 и 13 други им се допаѓа ова.
  4. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.928
    Допаѓања:
    203.183
    Точно дека сами си ги правиме овие проблеми.
    А децата како деца, не се замараат, фала Богу и не треба. Ама факт е дека воспитувачките повеќе ги галат и пазат децата од родителите кои им купиле нешто поскапо, небитно што е. А не треба да биде така, бидејќи не секој има да си дозволи. По мое, за денот на жената треба само цвеќе да се купи, барем по една ружа и е сосема доволно за обележување на симболиката на денот.

На LadyC, bittersweet, Skorpija25 и 22 други им се допаѓа ова.
  5. kuc

kuc Форумски идол

Се зачлени на:
    3 август 2010
    Пораки:
    2.281
    Допаѓања:
    85.205
    Оти да не смее кај има пишано правила ...јас ко се породив свекор ми идеше и ми помагаше..
    Мажите повеќе му се тресат ...

На bittersweet, Ane-Goki1, mal.ecka и 13 други им се допаѓа ова.
  6. Bozica1980

Bozica1980 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 август 2010
    Пораки:
    7.363
    Допаѓања:
    261.813
    На ваучери го сведовме празников. Ми иде да го прескокнам 8ми :|

На LadyC, Skorpija25, Ane-Goki1 и 15 други им се допаѓа ова.
  7. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.829
    Допаѓања:
    274.986
    Не е корупција ако е до 20-25 евра подарокот.
    Јас не прифаќам скапи подароци, се имам изјаснето, сега ако е ситница да, прифаќам, ама сакале и скапи пијалоци и др. Работи да ми подарат, јас може сум глупава ама не прифаќам. Мислам, ај да направам нешто плус од тоа што ми е работа, не знам што да направам, ќе речеш благодарност, ама само зошто сум си ја завршила работата на време и како што треба да прифаќам подароци?

Јас лично не купувам ни на доктори ни на никој ништо, не знам дали на учителки ќе купувам, веројатно не, ама здравје, ќе видиме.

Инаку накит не би купила никому освен некој ептен близок - семејство, пре би одела на парфем или нешто друго такво.

Едит - децата не разбираат, ама учителките да ;)

На LadyC, bittersweet, Ane-Goki1 и 17 други им се допаѓа ова.
  8. Lejla8

Lejla8 Популарен член

Се зачлени на:
    11 декември 2016
    Пораки:
    27
    Допаѓања:
    27.995
    Камелија ,може и татко ти,ич да не му ја мислиш,ете така,правила нема,терај ти слободно,па и мекици да подкасниме,додуша дури за едно добри девет месеци :*.Кујната од погоре не ме бендиса баш,ни за кафе,а богами ни за мафе,не за друго туку кој ќе ја гланца на секое,а инокс бара гланцање:D

На Ano, Ane-Goki1, Annath и 10 други им се допаѓа ова.
  9. ane.bella

ane.bella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 јуни 2011
    Пораки:
    3.228
    Допаѓања:
    25.842
    @Bozica1980 се согласувам со тебе за тоа дека децата појма немаат а не им е ни гајле, по мое мајките се натпреваруваат која по голем поклон да даде, ние овде 2 пати даваме поклони, еднаш за Божиќ и на крај година,за Божиќ давам голема чаша за млеко/кафе која има 1 пакетче топло чоколадо и бомбони така спакувано се продава,и на крај година давам рамка за слика или Rocher ferrero бомбоњерче од помалите и никогаш не кошта повеќе од $5 и убаво е што овде нема натпревар меѓу мајките сите даваат скромен подарок ( ние Македонките сме исклучок, мајки што познавам даваат Calvin Klein парфеми, кристални свеќарници и што ти уште не :x е јас не можам така) исто кога се даваат подароци на учителките се носат мали кесички ( goody bag) со чоколадо, мастики, мали играчки, гуми,моливи чаши и за секое дете во класот, не е задолжително но е интересно, и плус и учителките даваат мали полклончиња на децата.

На LadyC, bittersweet, Skorpija25 и 17 други им се допаѓа ова.
  10. Sesil

Sesil Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    7.151
    Допаѓања:
    137.234
    јас од ова се оболев, таков стрес си набив ... :tmi: и не беше само тоа, ај еве ќе го слушам ама зошто плаче како ќе знам :tmi: а нокти како ќе му сечам на толку мало суштество. :tmi:
    Ама еве нека кажат тие што се родители па дали некогаш не го слушнале бебето коа плачело или не знаеле зошто плаче - не верувам.

Поклоните јас на најблиските давам, симболични, за ситна сума, мала пажња. Се собираме на кафе, правиме примопредаје и толку. За учителки ваљда би купувала коа би имала дете, нешто ситно. Освен ако не ми дадат повод за изразување поголема благодарност.
    Баш сега ќе излегувам да купам по нешто. Многу гужва ќе биде од понеделник натаму.

За болести - не барајте симптоми и нема да ги имате. Некогаш ми поминуваат црни мисли, сфаќам дека претерувам и магично се исчезнува. Во ситуации коа би требало да се замарам за симптоми, не сум ни била свесна дека треба, доктори се крстеа на резултатот, јас симптом никаков, никаква болка. Али ете коа не знаеш за болката ваљда и не ја чувствуваш. :tmi:

На Ano, LadyC, bittersweet и 18 други им се допаѓа ова.
  11. zhap4e

zhap4e Форумски идол

Се зачлени на:
    27 март 2011
    Пораки:
    7.113
    Допаѓања:
    107.128
    Јас, повеќе од цвеќе или некое чоколадо не би дала на учителка или било кој сличен. :) Ако некој добро си ја врши работата, единствената награда што треба да му следува е таа од претпоставен - Плус на плата, повисока позиција и сл.

На Val-Dim, LadyC, bittersweet и 23 други им се допаѓа ова.
  12. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.429
    Допаѓања:
    90.776
    Edno vreme rabotev vo gradinka, na decata so koi rabotev Im rekov deka kupuvani pokloni za 8 mart ne sakam da dobijam, koleskite me gledaa cudno a jas dobiv eden kup crtani cestitki, me poslusaa.Inaku, tocno e deka decata gledaat koj I kolku donel megju sebe,ne e ubavo, no i ucitelkite znaat odnapred od kogo da ocekuvaat podarok, jadno,a ima i roditeli koi mislat deka ako im kupat zlaten prsten (da i toa imase)deka ke go gledaat deteto podobro.
    Ne go sakam ovoj praznik i ne go slavam, kupuvam samo za majka i svekrva,pokloni ne sakam,gluposti mi se.

На DAngel, Val-Dim, Ane-Goki1 и 17 други им се допаѓа ова.
  13. mira.mira

mira.mira Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2016
    Пораки:
    1.115
    Допаѓања:
    7.445
    Ispitaj parathormon, osteoporoza i vit D. Mlada si za tolku skrshenici od pad. Konsultiraj endokrinolog za da ti dade pravilna terapija.

На Val-Dim, Annath, duffi и 2 други им се допаѓа ова.
  14. ph.orhideja

ph.orhideja Форумски идол

Се зачлени на:
    14 јануари 2011
    Пораки:
    1.341
    Допаѓања:
    48.074
    Здраво женски.
    Некој тапа период и мене ме има фатено и независно од тоа,плус маж ми ми шета по нерви последниве два дена,у ствари, не ми шета,не се појавил дома,по кафаните шета|(Од работа на ручек у кафана.После ќе биде ко бајче,ама има да си го добие овој пат...нема да може да ми се вади дека сите кафански дружби се од професинална природа и за добро на сите нас.Не се сомневам во неговата љубов,тоа па најмалку,на дланка ме држи,туку во време кога треба да го мислам син ми кога искача у град,јас со старово се замарам.

Купив за свекрва ми поклон уште пред месец дена. Тогаш начекав нешто што знам дека ќе и се допадне,а мене па цената ми се допадна.Домаќинка сум,нема што:D.
    На мајка ми ќе и купам нешто симболично,цвеќе ми е најприкладно.
    За оние со кои ќе се сретнам дента,сетови,има секакви по пристојни цени.
    За наставнициве не купувам ништо,децата се големи и сами си се организираат,собираат пари и купуваат на класните.Јас да се прашувам,многу им е и стално колку и да им дадеш,нив малку им е.
    Кога ќе ми текне порано и ние,собрани со мајките од одделение,купувај собирај пари,акај се од земја што да купиш,сега толку не се замараме.Поминува време,децата сами си се организираат и поубаво е.

И за себе си купив,јас жена ли сум,што сум???:makeup:

Даст,нека поминува,ти посакувам побрзо да закрепнеш.

На Ano, Val-Dim, LadyC и 24 други им се допаѓа ова.
  15. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.829
    Допаѓања:
    274.986
    За 8ми март не практикувам поклони, бидејќи во земјава наша реално нема еднаквост, а 8ми е ден за правата на жената.
    Кај нас се' уште е жената субмисивниот партнер, различен однос од родители добиваат ќерката и синот, така што не гледам причина за славење.

Не викам дека секогаш и во секое семејство е така, ама читајќи го форумов само, не мора повеќе, јасно е дека огромен дел од жените се далеку од еднакви со мажите.

На bittersweet, Ane-Goki1, Sesil и 14 други им се допаѓа ова.
  16. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.429
    Допаѓања:
    90.776
    @JuLleE
    Ti si klasicen hipohondrik. Moras da najdes nekoja zanimacija.
    Zemi si malo kucence, ke imas obvrski okolu nego, a sirat pozitivna energija.

На LadyC, CameliaMiller, JuLleE и 5 други им се допаѓа ова.
  17. Rebecca_R

Rebecca_R Форумски идол

Се зачлени на:
    3 октомври 2016
    Пораки:
    3.083
    Допаѓања:
    55.715
    Здраво друштво, како сте? Ја фино, смути, кафе, обврски. :coffee:

@Dust со помин нека е. Имаш добар човек до тебе, а за оздравување тоа е најбитно. Кога има кој да ти дојде у посета и да ти направи муабет, кога имаш поддршка, верувај ми на збор - болката побрзо поминува. :hug:
    Да не се повторувам, да ги тужиш. А ако ти треба друштво во трета смена, знаеш дека ја сум тука. ;)

На тема скапи подароци за 8ми март можам само да кажам дека се претерува. Во мое време собиравме пари, некоја симболична сума и купувавме букет со цвеќе и нешто за дома, некој украс или нешто во тој стил. Сега од муабетите можам да заклучам дека во секое одделение има некоја мајка која не знае што да прави со парите, па купува парфеми или накит Сваровски во вредност од 100+ јура, ама толку памет носи у глава, како да кажам, плитко е таквото размислување. А образованата учителка или професорка која прифаќа таков подарок е уште помизерна. Ја би се размислила какви вредности му пренесува таа личност на моето дете ако прифаќа подароци во вредност од 1/3 од нејзината плата.
    Јас не би ги потценила децата, и јас бев дете до пред некоја година и можам да кажам дека разбираат. Децата во градинка не, ама од 1во одделение натака и те како разбираат и јасни им се работите.

Си мислев да не дробам, ама како што пишала @CameliaMiller , во државава рамноправност нема, ама баш никаква. Од аспект на вработување, жената ја прашуваат дали има деца, дали планира да раѓа итн, додека маж не добива вакви ретардирани прашања. Понатаму, нерамноправноста продолжува во домот. Жената оди на работа, мажот оди на работа, се враќаат дома, овој легнува да одмори а жената продолжува како пчеличка да работи во домот. Значи сме отишле напред, ама жената губи. Зошто? Јер работи 8 саати платена работа плус одржување на домот, работа за која ни фала не добива. :@

За болести само можам да кажам дека најбитен елемент е здрава психа, останатите болештини се третираат. Одење од крајност у крајност - никако. Ако ве боли нешто, не чекајте да паднете некаде и тогаш да ве носат со тину-нину. Ама, од друга страна, нека не ве боли секој месец различен орган. Не е здраво за околината а и за џебот. :!:

Нема ништо ново или интересно, единствено се јавија непланирани трошоци, ама за убаво нека е. :D

На Ano, Val-Dim, LadyC и 24 други им се допаѓа ова.
  18. mareane

mareane Форумски идол

Се зачлени на:
    18 август 2010
    Пораки:
    9.328
    Допаѓања:
    278.534
    ПРОТИВ сум на купување скапи поклони за учителки.Нешто симболично да, оти децата навистина не се чувствуваат убаво кога немаат што да подадат а верувајте има и такви деца.И учителките не треба да прифаќаат скапи поклони.Вистинскиот педагог ќе најде начин тоа суптилно да го каже и пред децата и пред родителите и после тоа останува засекогаш во пракса.
    Вистински педагог никогаш нема да ги дели децата спрема подароците или статусот а сакам да верувам дека сеуште има такви.Иако општеството ги поставува на најдолна скала па не е и чудно да изгубиле дел од својот педагошки морал...ама децата се најмалку криви за тоа.
    А децата се поделени и дискриминирани уште кога стапнат в училница а не само спрема поклоните.Едни во конверс патики а други во влечки уште на 1.септември.Едни секој ден јадат пица, кока кола и милка а други немаат ништо па треба понекогаш учителската да му купи ѓеврек за да не и застане нејзиниот залак в грло.
    Чудна е и жална оваа наша земја не е се само како што изгледа околу нас.

Последна измена: 2 март 2018
    На Val-Dim, LadyC, bittersweet и 21 други им се допаѓа ова.
  19. Lejla8

Lejla8 Популарен член

Се зачлени на:
    11 декември 2016
    Пораки:
    27
    Допаѓања:
    27.995
    8ми Март ден како и секој за мене барем,никогаш не сум го славела по кафани,а цвеќе како знак на внимание само на мајка,свекрва и една личност која многу ми значи.На училиште децата заеднички пари даваа,па ни за тоа не се мислев многу.Можеби некој ќе ме свати погрешно но жените кај нас не се почитувани преку цела година,секоја чест на исклучоци,па зарем тој еден ден ќе покрие,или подарокот ќе надомести.Сведоци сме на малтретирани жени,омаловажувани,нивниот труд се цени помалку во споредба со оној на мажите,кога жената ќе биди од сето ова заштитена,тогаш за неа секој еден ден ќе биди празник.8ми ми доаѓа некако слично со 1ви Мај,се поретко луѓе кои работат,работнички права никакви,ама ливади полни-се слави.

На Val-Dim, LadyC, bittersweet и 19 други им се допаѓа ова.
  20. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.792
    Допаѓања:
    145.347
    Годинава ќе го скокнам 8ми Март. Веќе си го имаат добиено подарокот. Има ли поубаво од ова?:angel:

А баш сакав да излеземе со мајките на ручек. Заслужуваат жените!! Сега посебно.
    Во овие денови еден лош збор не можам да кажам за нив. Ме слушат што ќе се каже. :D Јас сакам помош и не ми смета, се додека коректно се разбираме. :)

За мене еден сет долен веш.(poolparty)
    На гладна кокошка просо и се сонува. :$:P

Ако дозволи бебуш деновиве да одам да ме исфенират ко човек , арно ќе биде. :D
    За празникот убава да сум. :emo:

@Sesil јас си бев спанка најголема. Цела бременост ја преспав. Сега штрекам на секој звук. Инстинкт е, доаѓа сам од себе. :)

На Ano, Val-Dim, Viktorijaaa5 и 26 други им се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.