Ние околу и преку 40...

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од lunicka, 5 ноември 2014.

?

Во која старосна група спаѓате?

1. 30-35

570 глас(а)
    57,2%
  2. 36-40

247 глас(а)
    24,8%
  3. Над 41

171 глас(а)
    17,2%
  4. Над 50

8 глас(а)
    0,8%
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.114
    Допаѓања:
    77.331
    Ретко @kravce само кога нема друго чаре. И, повеќе сум за инекции, зошто секогаш повеќе ми помагале. Некогаш докторите претеруваат, превентивно даваат антибиотик и кога реално нема потреба и може да помине болеста без антибиотикот, а некогаш па и луѓето за сенешто бараат антибиотик, ама не разбираат дека на вирус џабе се пие, не делува. Среќа, имам докторка што само кога е стварно зорт, го препишува. Исто и за децава, докторката на неиспитано не дава, зошто реално колку повеќе се пие антибиотик, толку кога реално ќе има потреба од истиот нема да делува, човек станува имун и се мачи.

На Skorpija25, stetoskop, Annath и 16 други им се допаѓа ова.
  2. mareane

mareane Форумски идол

Се зачлени на:
    18 август 2010
    Пораки:
    9.181
    Допаѓања:
    276.788
    Отворив утрово кон 7 овде штама.Па си реков кога овие ранобудниве ги нема па јас ќе сум станувала .И сум призаспала.Ама од сонови станав изморена...
    Наместо кафе со компот од сливи го почнав денот.Си имам мака.:o
    А и циклус многу ми касни.Може да е од диетава?
    Антибиотици ретко давам и на деца а за мене не помнам од кога не сум пиела(освен инекциите за забот есента)Само мислам дека сега се оди во друга крајност.Ептен сме постанале против нив па се лекуваме со недели,а и често завршуваат децава со бронхитис,пневмонија...

На Skorpija25, stetoskop, Annath и 22 други им се допаѓа ова.
  3. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.120
    Допаѓања:
    257.770
    И јас сум од оние генерации кои растеа со антибиотик. Колку пенецилин имам примано само.
    Особено за грло. Ни брисеви правеле ни крвни слики, веднаш антибиотикот.
    Среќа сега ретко пијам, сега последно добив стертокопа од син ми и морав.
    Луѓето имаат цели домашни аптеки со антибиотици, особено оние во странство и лечат се со нив. Таму туку така не даваат, а ние навикнати нели и се пијат како бонбони.

За син ми, кога тргна на градинка почна со вируси и разболувања. Стаса до линдацин за пневмонија. После тоа за два месеци доби рота која го исцрпи. Мораше во градинка и со нула имунитет пак закачи вирус. И матичната му даде антибиотик. Лошото е што имал воспаление и инфекција на уши и погрешен антибиотик само го исцрпи, а не го излече. Заврши со т која траеше 14 дена. Не бевме во Мк, го носев на лекар во друга држава. Со лоша клиничка слика, високо црп и леукоцити, инфекција на уши го остави без антибиотик оти во спротивно требаше да го хоспитализираат. Детево се излечи. Од тогаш, па се до есента, едно добри 2 год не давав антибиотик. Морав заради бактерија. И ја помина од шала со една доза антибиотик.
    Се што е вирус и грип, лечам природно. Матичната знае и не ни дава антибиотик.
    Она сама вели, има мајки доаѓаат и бараат, и велеле дека не можат да спијат па затоа антибиотик.
    Последниот пат една пријателка лом ме направи оти го мачам детето и не му давам антибиотик. А имаше грип.
    Таква нација сме, научени на антибиотици. Па и средината околу нас, не обвинува ако не користеме. Па и баби кога ќе се вмешаат.
    Дефинитивно мора да се забрани користење на антибиотик без реална потреба.
    Се знае кога треба, а кога не.
    Јас иако сум паничар, да не кажам хипохондер, ама од апчиња бегам подалеку. Среќа. Затоа употребата ми е сведена на витамини само.

На Skorpija25, SV1911, stetoskop и 20 други им се допаѓа ова.
  4. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    3.023
    Допаѓања:
    42.658
    Хелоу

Разнесов деца во градинка, бев да купам една ситница и заглавив со полн багажник :D едвај се донесов дома . Купив од оние платната за боење, ќе бидеме креативни денес. Јас де . Децава имаат да ги добојат Јајцата за Велигден .

Антибиотици ретко ми препишувале . За возпаление на крајниците добив последно. Пред година дена од прилика .
    Децава ретко , малиот нема пиено никогаш. Големата за воспаление на ушињата само
    Се лечиме природно :P
    Од лекарства имам дома мала аптека.. Парацетамол, аналгин.. Медицински јаглен .
    И по некој сируп за кашлица И стандард ибупрофен сируп за децава кој веќе две години стои отворен а не е користен а треба да ги фрлам.

Времето се збрлаве . Минус 6 степени е . Ладно ладно.
    Човек неможе да ја извади пролетната гардероба н]:)

Имајте убав ден
    Ојдов да го допирам кафето

На SV1911, stetoskop, Annath и 22 други им се допаѓа ова.
  5. Ginger^

Ginger^ Форумски идол

Се зачлени на:
    16 март 2015
    Пораки:
    4.320
    Допаѓања:
    55.368
    Како мала пиев, ми давале. Сега не, а и немам потреба, пу, пу.
    Никакви апчиња не пијам. Ептен во краен случај, кога немам избор. Кога ме боли глава, цеден лимон со сол пијам. За менструација чаеви и така,. Углавно, трпам болка.

Ги пратам моментално оние хомеопатските лекови. Била ли некоја од вас кај некој хомеопат, задоволна? Има тема на форумов, видов.

На SV1911, Annath, kuc и 13 други им се допаѓа ова.
  6. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.720
    Допаѓања:
    274.061
    Моето мислење за делотворноста на “лековиве“ ;)
    homeopathy.jpg

На kuc, Rebecca_R, eli25 и 12 други им се допаѓа ова.
  7. Ginger^

Ginger^ Форумски идол

Се зачлени на:
    16 март 2015
    Пораки:
    4.320
    Допаѓања:
    55.368
    На Skorpija25, Annath, kuc и 11 други им се допаѓа ова.
  8. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.720
    Допаѓања:
    274.061
    Па, зависи како гледаш на тоа да умреш или да имаш сериозни последици од ненавремено лекување, т.е. "лекување" со ништо :)

Кај многу болести тајмингот е од круцијално значење за шансите за излекување...

На WORRIED.BT, kuc, Rebecca_R и 9 други им се допаѓа ова.
  9. Lejla8

Lejla8 Популарен член

Се зачлени на:
    11 декември 2016
    Пораки:
    27
    Допаѓања:
    27.995
    Добар ден и имајте убава работна недела.Растев во време кога ако не ти е добро,температура,грло одма пеницилин инекции,барем овде така беше.Кожава ми е решето.значи за тапан не ме бидува:rofl:.Децава додека беа малецки секој месец бактерија во градинка ќе закачеа,значи имаат примано антибиотици,тоа траеше се додека имунитетот нивни природно не им зајакна,до некгде 8-9г.Сега многу ретко,фала на бога се со антибиотик,ако е нож до коска дојден што би се рекло.Зимава кога сите подома бевме со температури и загноени грла,ни дадоа антибиотик,за дететво го купив ориѓиналниот лек на приватно,за нас турскиот на рецепта,ми се чинеше дека душата ни се отру од него,полошо нешто немам во уста ставено па го прекинавме,протуркавме едно добри десет дена со температури.Против сум за употреба на антибиотик редовно,зашто сметам дека стануваме отпорни на него,но кога се мора во некои ситуации,мора.

На Skorpija25, stetoskop, Annath и 19 други им се допаѓа ова.
  10. Ginger^

Ginger^ Форумски идол

Се зачлени на:
    16 март 2015
    Пораки:
    4.320
    Допаѓања:
    55.368
    Па не е за хронични болести, се знае. За хронични ете, сексот бил лек.:D

На Annath, kuc, Dadusicka и 7 други им се допаѓа ова.
  11. kravce

kravce Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    3.808
    Допаѓања:
    52.974
    Јас како дете растено со мачканици на леб :) сум била прилично здрава. Така да, со антибиотик дури на факултет се запознав. Од друга страна брат ми уште од мал се влечеше по доктори и лекови. Исто јадени, исто пиени, исто слаби, ама ете различни организми.
    За лекови за болка, не сакам многу да трпам искрено. Особено менструалните, кафетин менструал ми е загарантиран. Порано многу главоболки имав доста далерон пиев, среќа прекинаа. Едно време и за зглобот пиев, ама ги заменив со маст и ми е многу поефикасно. Не сум до толку анти дрога што се вика, но што може да помине без тоа, тогаш апсолутно се иде на природно. За настинки и вируси сум пробала лекови од типот кафетин колд ама никогаш не помагале, па сум баталила. Сега сме спремни со Ц се полниме :) соковникот со полна пареа работи.
    Времево ме тера на спиење, а уште пола до крајот на работно време :yawn:

На Skorpija25, SV1911, stetoskop и 18 други им се допаѓа ова.
  12. simonka93

simonka93 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 март 2012
    Пораки:
    3.261
    Допаѓања:
    72.746
    Ко мала примав антибиотици, не премногу, ама сепак да...
    Сега не, ама затоа сум склона кон ретки вируси/ болести :x

Малиов само еднаш беше на антибиотик, прво пробавме природно, ама не помина, па мораше

Времево само депресивно ми влијае, ич не сакам дожд...Плус еден куп алишта испрани, сега немам каде да ги ставам да се сушат :worried:

На stetoskop, mareane, Annath и 17 други им се допаѓа ова.
  13. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.720
    Допаѓања:
    274.061
    Антибиотик и јас избегнувам.
    Чудна пракса имаат македонскиве доктори (и пациенти) што превентивно даваат/пијат антибиотици. А и колку е лесно антибиотик да купиш...

Антибиотик се пие само и само за бактерија. Се докажува бактеријата на микро, се прави антибиограм. Или било каков наод кој докажува постоење на бактериска инфекција.
    Не е нормално на недокажана бактерија, лапни си амоксиклав.

Искрено, само при ептен високо ЦРП имам примано интравенски антибиотик, затоа што моето работно место е такво, голем е ризикот за префаќање на бактерија. Инаку, за настинки, ЏАБЕ е антибиотик. Не што е џабе, туку и полошо е за телото.

Настинка се лекува најмногу со одмор и течности. И парацетамол за температура, ако ја има.

На Skorpija25, SV1911, bittersweet и 19 други им се допаѓа ова.
  14. Lejla8

Lejla8 Популарен член

Се зачлени на:
    11 декември 2016
    Пораки:
    27
    Допаѓања:
    27.995
    Најлошото кај нас е тоа што не пуштаат на никакво испитување,ептем ретко,веднаш се препишува антибиотик,колку сме ние луѓето сами криви,толку и докторите.Нека пуштат прво на испитување,па потоа,е сега се бунел пациентот дека си знај дека со антибиотик ќе му помине,да нема попуштање од страна на докторите.Но некако и нив како да им е полесно,рецептата со антибиотик и пријатно.

На Skorpija25, SV1911, stetoskop и 17 други им се допаѓа ова.
  15. Bozica1980

Bozica1980 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 август 2010
    Пораки:
    7.282
    Допаѓања:
    260.910
    Еве јас од специјалист се враќам а мајка ми упорна на тел ми кажува што гуглала. Не барам антибиотик ни за себе ни за дете. Кафе испив ама изглеа и јас ќе настинам, затната сум цела. Кујната у поголем хаос не била...ајде да се сторам домаќинка :|

На SV1911, bittersweet, stetoskop и 20 други им се допаѓа ова.
  16. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.784
    Допаѓања:
    323.669
    За дете доктор како ќе каже (дали да пие или не).Тука не ризикувам.

А за себе ЈАС сум си свој доктор.До антибиотик ретко кога идам, патам од гнојна ангина и дома во секое време имам антибиотик зашто под дифолт болеста ми почнува петок попладне кога доктор ни за лек неможеш да најдеш, а знам дека Лидаприм ме лечи за 5-6 дена, зашто кај мене без гној и висока Т не минува.
    Ни на лекар не одам кога имам гнојна ангина:tmi:

За настинка (ред солзи, ред мрсули:lol:) си пијам Риностоп.
    За главоболка Аналгин, Кафетин(зависи каде ме боли главата:lol:)
    За вртеж во снагата Парацетамол
    За воспаление на мочни канали од јака настинка - Палин
    За гребење на грло - Септолете
    За брзо санирање на настин кој надоаѓа - Тајлолхот, КафетинКолд...
    За силна забоболка - Кетонал и Вентор
    За напад на нервоза-Црвено вино:d:

Од горниве се состои мојата домашна аптека.
    За детето ,,вртам,, само за Т.
    За Рефо ,,вртам,, ракиичка (чат-пат греана):lol:

Многу се изнервирав денес, од самата себе.
    Ми се јавува малиот, му треба скенер, да скенира два листа за да ги прати некаде.
    Го откачив, зашто немам скенер:headbang::headbang:
    Откога затворив телефон, си велам ,,да беше некој друг, ќе барав начин, ќе барав кој има...да услужам..а своето го откачив...мислиш којзнае што ми побара детето,,:headbang::headbang:
    Па се јавив и културно му кажав дека ќе најдам начин да скенирам.Па ако треба и во друга комшиска институција ќе прашам.
    Поглупаво одамна се немам осетено ради вакво мое понашање.
    Цел ден сите на глава ми ке*аат, си ќутам...моето еднаш нешто ќе побара и ќе го откачам.ЗоЖтооо ?
    Аххх Рефке Рефке..:fubar:

На mira.mira, PUPICA, bittersweet и 27 други им се допаѓа ова.
  17. Lejla8

Lejla8 Популарен член

Се зачлени на:
    11 декември 2016
    Пораки:
    27
    Допаѓања:
    27.995
    Најчесто се случува од преголем притисок кои ни го ствараат друѓи луѓе не толку битни за нас,да си ѓи повредиме баш тие кои многу ни значат Рефи.

На Skorpija25, mira.mira, SV1911 и 19 други им се допаѓа ова.
  18. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    3.023
    Допаѓања:
    42.658
    @referentka многу пати се осеќам така, за другите газот ќе си го дадам ако треба а за своето (facepalm)
    Ако не се снајдете во книжарите најчесто фотокопираат/скенираат

Инаку на детево мое му се клати запче :worried: и испаничена цела плаче :wasntme:
    И сега не сака да јаде нешто тврдо. Супа и правев :rofl: и сега да се јавам на забар... Ама па шо да кажам? Да ја однесам да и го вадат , да ја оставам само да падне |-)

На SV1911, bittersweet, EuHenIa и 20 други им се допаѓа ова.
  19. simonka93

simonka93 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 март 2012
    Пораки:
    3.261
    Допаѓања:
    72.746
    Лажи ја со tooth fairy ;)

На Skorpija25, EuHenIa, Annath и 10 други им се допаѓа ова.
  20. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.114
    Допаѓања:
    77.331
    Леле, децава колку се различни. Големата одвај чека да и падне заб, плаче кога на другарче од градинка ќе му падне а кај неа сите се на број. Едно време толку си замислуваше дека и се клати, па покажуваше, а тоа врска нема :D

Луѓе, мене времево ќе ме умре, тонам на биро, заспав, којзнае притисокот колку ми е низок, се омалаксав пак цела :|

На Skorpija25, EuHenIa, stetoskop и 16 други им се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.