Ние околу и преку 40...

Discussion in 'Кафе-муабети' started by lunicka, Nov 5, 2014.

?

Во која старосна група спаѓате?

1. 30-35

570 vote(s)
    57.2%
  2. 36-40

247 vote(s)
    24.8%
  3. Над 41

171 vote(s)
    17.2%
  4. Над 50

8 vote(s)
    0.8%
Thread Status:
Not open for further replies.
  1. malerozna

malerozna Форумски идол

Убила ме туѓа срамота е работата.
    Ме пресмеавте, да сте живи и здрави. Многу од работиве не ги знаев.
    Тоа е кога и ќоро и сакато заврши факс и магистрира, па после ќе се чудиме како академски граѓани или магистри правеле ова или она.
    Дедо ми е рударски инжинер, па прв е по бајачи и гатачи. ТоВа је.
    Еден куп знам што идат, очи си вадат со црни магии. Се прави типот многу образован, ова факс имал, магистратура она, на јака позиција бил вработен, а ко му погледнеш тајмлајн на фб, да те фати срам. За мене човек кој е религиозен и на се гледа преку призмата на библијата, не може да е голем во мои очи. Што школо сака нека заврши. И која позиција сака нека ја има во општеството. Ако религијата ти е пред се, толку, муабетот е завршен.

Или си по наука, или по религија. Нема мешање.

Кога гледам какви доктори не лечат, нормално дека ќе си барам симптоми на гугл. И 99% сум во право.
    Постов го пишам 2 саати, може и повеќе. Уз зборење на телефон.

Си отворив пивце за живце. Притисокот што сака нека прави, гајле ми е.
    Чоколадо немам јадено неколку недели. Црвенилото што го имав почна да се повлекува. Може и некоја алергија ке испадне дека имам.
    Си купив Ишлери пред некој ден. Чекаат повод за јадење. Ќе почекаат уште два дена, за роденденот на тато ;(.

Грутка на грло имам. Чекам кога ќе се пушти срце да се исплаче. Ретко плачам, само собирам во себе и ќутам.

Гушки за сите :hug::hug::hug::hug::hug:

@♡BuBaLe♡ да оздрави побрзо и да пишува почесто :hug:

Ane-Goki1, Lejla8, mareane and 18 others like this.
  2. Sesil

Sesil Moderator Staff Member

А она пар - не пар за живи и мртви? Кај живи се носат непарен број ствари, пример букет ама со непарен број цвеќиња, кај мртовец обратно.
    Мајка (од тие преНАЈмајки) објаснува, плаче детето со денови, луѓе идат на сповојница, немав време ни поклони да отварам, ај заспа малку, отварам поклоните коа ќе видам некои парен број ствари ми донеле. Ах ..:envy:
    Или на мртви алиштата им ги закачувале наопаку па ако видат парче облека закачено да се суши наопаку одма припаѓаат у несвест. Една доста млада, опседната со тоа баба и шо и го зборела ама толку беше запната со тоа ова на мртвите им праат, она не им праат, ова на живите, вака треба, онака не треба. Е ај крштевка направија. И ја ко од марс падната демек ,,лелееее поп ли го пееше,, и она па дааа. Уште по изненаџена викам ,,како ма поп го пееше, мртвите поп ги пеее,,, Ене ја уште и е шубе :rofl:

Во болница тоа сестрите, нели еманципирани, со народ мешани, едуцирани колку толку. Адет било свекрвата да го изнесе детето од болница пошто нели само она е баба, од другата страна нема баба, па коа пуштаат бебе ја бараат свекрвата да го земе прво :envy:

И ред други глупоштини што малку човек да размисли не би ги пременувал ама тоВа е, послесно е да земеш нешто како ти е сервирано него да го соџвакаш прво

M&M, Ane-Goki1, Lejla8 and 20 others like this.
  3. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

@malerozna Буби ќе ја тагнеш вака, сликовито :D
    1.
    Screenshot_20180327-013648_Gallery.jpg 2.
    Screenshot_20180327-013732_Gallery.jpg 3.
    Screenshot_20180327-013758_Gallery.jpg

И та-дааам @♡BuBaLe♡ :)

Skorpija25, M&M, Ane-Goki1 and 16 others like this.
  4. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

За тоа си се криви болниците, школите...
    Како бре било кој ќе ми земе дете без моја писмена согласност?!
    Баба ли, вујко ли!

И не гледам поента во тоа цело село да оди по бебе, си има татко бебето аман. Ама ај, тоа нека спаѓа во преференци, само сметам дека на сестрите мора да им биде задолжително бебе да предадат на мајка/татко, па тие после на кого сакаат нека го дадат да "го изнесе".

Ane-Goki1, Lejla8, mareane and 13 others like this.
  5. malerozna

malerozna Форумски идол

Од лаптоп пишам јас, дома сум си @CameliaMiller
    Од телефон веќе ќе знам, од лаптоп ќе си копирам корисничкото име.
    Конечно на новото телефонче најдов мк поддршка, ќе пишам и од таму сега.
    Само ме нервира што кога патувам со метро, нема секаде сигнал ко што имав со самсунгот.
    Ќе се прошетам утре до продавница да направам рекламација изгледа.

Обичаите ни се ептен смешни. Суеверието ни е пуштено на најјако.

Инаку да не се правам многу модерна, фамилијарно си патиме од нешто, ама си го знам иљачот и поминува.
    Инаку за сугреби што пишевте, и во тоа верувам. И се случи на сестра ми пред 20тина години.
    Лекари, масти, креми, што ли не проба. Не и не, со недели имаше. Ја одведе баба кај една жена да и бае, уште ко се вратија се гледаше дека алергијата се повлекува. Наредниот ден ко ништо да немала. Да види човек да не верува.
    Исто имам слушано за вадење жива.

Да не знае човек веќе во што да верува, во што не.

6. Sesil

Едно е маката коа ќе те натера, друго од бес и аздис.

Шо мака ги тера луѓето на бебе под перница огледалце, метла и маша да ставаат? Па одат по занаетчии мала машичка да им напраат, метлички и по пазари има због глупоќе народа.
    Шо мака ги тера да веруваат дека цвеќе ако полеваш додека имаш циклус ќе се исуши. Еве сама ако живеам додека ми заврши ојде цвеќето, нема потреба ни да садам воопшто.
    Мед навечер не се продавал оти ќе потемнел :envy: Да не му палат светло навечер на медот па опасно е надвор без светло.

Тоа за јагне во темелот, не закопуваат јагне туку крв да капнела во темелот, јагнето си се јаде после, само се коли на темелот :D

7. malerozna

malerozna Форумски идол

@Sesil за цвеќињата немам слушнато, ама за туршија знам.
    Ме натера една година мама јас да ја налагам туршијата. Викам Ок.
    Сабота, бевме на пазар, идеме дома, дојде комшивката, кафе муабет, ама тие две ми кажуваат како, јас сама налагам. Ми беше чудно ама не прокоментирав.
    Ко втаса, ме прати мама да извадам туршија, сединаме да ручаме, туршијата повкусна нема на каде. И ми вика мама, знам дека ќе ме караш, ама вака и вака, затоа те натерав ти да ја правиш, комшивката ми кажа дека кога имаш, ако налагаш туршија, ќе се скапе.
    Ми беше жал да и се карам, па се изнасмеавме дури мезевме туршија со узо и ракија.

Јас, да чукнам во дрво и да си поплукам во пазуви, ич не сум суеверна :D:P

M&M, Ane-Goki1, Lejla8 and 18 others like this.
  8. Rebecca_R

Rebecca_R Форумски идол

Јуле у Амерка и полиција за животни има. Спасуваат мачки од палми, кучиња од газди кои немаат услови да ги чуваат. Кај нас брза помош за луѓе не доаѓа ама то је.

Ја генерално имам проблем со хигиена, ама тоа нешто до мојот ум е. Пример ја штом излезам од дома ги сметам рацете за нечисти (јер фаќам квака) и не се пипкам по лице. Бебе кога ке видам на улица не го пипкам за раце, не го бакнувам јер бактерии. Следствено кога ке отидам кај бебе јас можам да го земам во раце ама воопшто не му се доближувам. Шанси мојот мензис некако да му влијае на бебето се речиси еднакви на нула.
    Здравје, некој ден, кога ке бидам мајка ке видам како се поврзани мојот мензис и осипите на бебето.

Јас знам дека ѓубре не се фрла навечер, чаршав од маса со трошки не се тресе навечер, нокти не се сечат навечер. Зошто - поим немам. Мене биоритамот ми налага сите овие работи да ги правам навечер и океј сум. Сега за сега, за у иднина ке видиме.

Инаку сум слушнала дека и лажичка се става, ноже, чеканче, кибрит под душек на бебе. :?:

Едит: @Sesil мене ме интересира што се смета за наопаку кај алишта? Кога се гледа работ или кога фармерки ке закачиш за ногавици? :?:

Last edited: Mar 27, 2018
    M&M, Ane-Goki1, Lejla8 and 17 others like this.
  9. malerozna

malerozna Форумски идол

Хахахах
    Ова со алишта носење наопаку.
    Има една улица во централен Лондон, ептен е крипи.
    Сега кога минувам таму, морници ме лазат.
    Ама тогаш не знаев и само ми беше чудно. Кај што работев една од агенција што идеше, инаку жената од Коломбија беше.
    И едно сабајле ја зезам, демек поспана била па не видела дека наопаку ги облекла.
    И ми вика ауу не, овде има зли духови, затоа носам се наопаку. Од долен веш, до чорапи, блуза, џемперче, се наопаку. Си ги осеќала жената кај што се движат околу нас духовите.
    И викав свекрво на шала инаку. Суегра, ту ерес лока.
    Вика не сум мори, ги осеќам, не осеќаш ли ти, ладни бранови ко се движиш наоколу?
    А мор сабајле ни гледам ни осеќам. Ми вика загледај се и види наоколу, во таа и таа соба ова има, она... Ко ме фати шубе, за некоја недела си собрав парталите од таму.

После година и нешто, со колега коментираме кој кај работел, и ми кажува дека работел во зграда позади мојата, ама имало многу паранормални појави таму, ладни бранови, врати лупање, паѓање на предмети... (facepalm) :x :o
    Порано било ментална болница и страшни ствари се дешавале таму...

Човек луд да полуди од вакви приказни бе...

M&M, Ane-Goki1, Lejla8 and 16 others like this.
  10. Sesil

коа се гледа работ

Инаку и јас се шо си навела горе навечер работам, еве арна сум, добро тоа со паметот па сите забегуваме по малце :D

A знаете ли дека против уроци било да лакариш нокти на дете?Демек таму ќе го погледнеле прво и немало да го урочат шо би било случај ако го погледнеле во очиња ...:headbang::headbang:

И кај бебе по мрак не се оди. Роднини, две сестри, на едната бебето се роди сред зимо, значи стемнување по 4 саатот, сестра и ради свекрвата на таа со бебето, не можеше внучето да си го види 40 дена пошто до 4 на работа беше, па за беља и се погоди период со турбо работа и викенд и празник :D :headbang:

11. Rebecca_R

Rebecca_R Форумски идол

Значи некој ако ми ги погледне алиштата чудно, да знам за што е. Ја ги ставам на жица како ке дојде редот, ако се "на лице" океј, ако не превртени. :D

А ако е машко детето? :?:

Мене ниту ноќ, ниту мензис нема да ме спречи да го видам детето на брат ми.

Туку сега сконтав, ајварот кога го правевме, ја лупев пиперки и мензис имав, затоа ли е толку вкусен? :?:

12. Sesil

И ако е машко. Знам дете лакирано шо го шетаат. Летно време на ноџињата зимо нема друго чаре освен на рачиња. :headbang::headbang:

Млад брачен пар на гробишта да не одел. Ако дента си бил на гробишта до вечерта бебе не се земало во раце. И од гробишта во туѓа куќа не се влева освен твојата или таа што била на мртовецот.
    На баба ми сестра и живееше до гробиштата, кој како од блиските роднини ќе отидеше на гробишта кај неа на гости директ. 82 години изживеа без апче
    Коса на бебе до година не се стрижела. Ако му е жешко нека урла шо има везе, битно да не се стрижи :headbang:

13. malerozna

malerozna Форумски идол

По нивната логика не треба да имаш.
    Изгледа пиперот не те насетил дека имаш, па затоа е вкусен.

Инаку капа им симнувам на православните евреи за глупи суеверија.
    Можеме вода да им носиме.
    Си ги исполнуваат брачните обврски само во петок вечер, стриктно за репродукција само.
    И тоа преку чаршав. Иако ти е маж, нема интимни допири.

14. Sesil

Чекајте сеа да си прашам јер нели велигден иде, за јајца фарбање подобро да си со циклус или без, дека нели црвено па ...:angel: :tmi:

15. Lilit

Lilit Форумски идол

Ќе искочат натуралистите и веганите и ќе ти речат - вапцај у добиеното, тие вештачките бои имаат многу хемикалии. :puke:

А за бебе пред време не се купува само заради еден болен момент од постоечка ветојатност, а не од бабини деветини дека нешто ќе му бидне. Болно е кога нема да дојде на свет, а му ги имаш чорапчињата и слично.
    Пред неколку години организирав за еден празник хуманитарна акција. Една мајка донираше еден куп бебешки алишта. Необлечени.. бебушот и починал во болница после два дена од раѓањето. Си ја раскажа приказната.
    Мислам дека не е баш баш заради некоја бабина деветина тоа некупувањето. И ако некој си има страв ради тоа не можам да му замерам. Тоа е како да му се смеам на некого дека има страв од височина. Мислам не се смеам на ничии стравови. Им ја разбирам перспективата сем ако не сметаат дека самиот потег носи лоша среќа и баш дека е купено на бебето ќе му се случи нешто.
    Неизвесноста е таа која го носи тоа однесување, а не суеверието. Барем јас така мисслам.

А со хигиенава во ред е тоа што го правите и сулудо е некој да не го прави тоа кога бебе е во прашање. Она што беше муабетот како што реков нема врска со хигиената. Излегува дека некој мења тампон и оди бебе да гали со немиените раце. Мислам...

16. Lilit

Lilit Форумски идол

Мооооолам?!
    Прекууу штоооо?!
    Го лижат сладоледот преку стакло???
    Дај да го избавиме ѓаволот од нив.
    Кај нас у петок се јаде грав и се пости, немој молим те па нашиве ќе се налутат.

17. Sesil

@Lilit работата не е ради тоа што родителите се плашат па не купуваат. Немам сретнато некој што не се плаши ама и што не купил ништо, туку старите го наметнуваат како едно од деветините. Инаку да од страв разбирливо е и не е чудно некој да се плаши.
    И не е чудно бебе да не се шета и меша многу со народ ради вируси, инфекции, бактерии, мало е, нежно е ама тие фамозните 40 дена, па после од куќа на куќа јер нели во непарен број куќи треба да го однесеш, е за тие ми се пука. Па куп деветини шо немаат врска ни со хигиена ни со здравје ама битно 40ката е клучниот момент... yeah, right.

18. Rebecca_R

Rebecca_R Форумски идол

Ја не мислам негативно, особено не за работи кои може да бидат вака или онака. Реално, на жив човек се' може да му се случи. Постои шанса да не дојде на овој свет, ама ете постои шанса да си замине неколку дена по раѓањето. Купување на алишта нема да го смени тоа. И доколку се случи нешто лошо, непостоењето на алиштата нема да направи да се чувстувам подобро и нема да ми помогне да заборавам.

Ова што го збориш ме асоцира на она со носењето црно по смрт на сакана личност. Што и да облечам, расположението ке ми е исто, личноста ке ми недостасува и ке боли.

19. referentka

referentka Moderator Staff Member

Како може да не знаете каде работам кога главна тезгаџика сум на зелено пазарче.
    Сите марула и млад кромид имате купено од мене:^).
    :D
    Кој купил-знае:!:

Добро утро.
    :rain:...и сеа?..пак ли во оние чизмоците ќе се вдујам?]:)
    Чад'рот го сокинав од отвори-затвори]:)

Од бабини деветини СЕ ме нервира.Посебно во врска со детето кога некој нешто ќе ми рече.А и од "што ќе помислел народот" ми е гајле.Ако ми е тажна душата, баш ме брига како изгледам, и кој што ќе помислел.
    Нека размислуваат тие што сакаат неотрбно време да трошат за други:)

20. zhap4e

zhap4e Форумски идол

Јас го знам она, ако јадеш пред машко дете, треба да му дадеш да касне...иначе греота било, ќе му паднело. :wasntme: Кога бев мала и ми ги раскажуваа ваквите работи, баш живописно си ги прераскажував во глава :bug: Не е ова ко она кога пилето не пее:D

Еден куп живописни соништа. Се изнаплакав во еден и толку од спиењето.
    Какао сркнато. Дупка во стомак. Што од глад, што од други ствари.
    Времево.. убитачно. И јас веќе чекам сонце и пролет. Изморува ова.
    Иначе, ко шо еднаш рече Божа.. и јас пре би да не знам како изгледаат оние пар феминки кои ги имам на фб или сум ги запознала in person. Не дека мн ми менува, ама, по раат ќе ми е пишувањето.
    Ова е интимно место кое фино ќе беше ако никогаш не се допреше со тоа местото надвор.
    Сајонара:bug::D

Thread Status:
Not open for further replies.