Ние околу и преку 40...

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од lunicka, 5 ноември 2014.

?

Во која старосна група спаѓате?

1. 30-35

570 глас(а)
    57,2%
  2. 36-40

247 глас(а)
    24,8%
  3. Над 41

171 глас(а)
    17,2%
  4. Над 50

8 глас(а)
    0,8%
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.907
    Допаѓања:
    163.787
    Камелија разликата е што ти ми збориш за анкс, а јас ти зборувам од искуство.
    Како да ти кажам - јас не сум тип што се препушта на стравот, како секој нормален човек нормално е да го имаме. Не учат дека стравот не е добар. Добар е и нормален. За ситуацијава... верувај ми дека е неспоредлив со ниту еден друг.
    Така да, освен оние што го прават од бабини деветини и суеверија, ги разбирам зошто не сакаат.

Не е до размислувањата на твоите-моите другарки. Бидете си и современи и све што звучи супер и е социјално посакуван одговор, јас ти зборувам за д рил шит кога ќе се собереш со реалноста што те здесила и кога треба да пакуваш бебешки чорапчиња и бенкичиња. Нат гуд.
    Мислам да пресечеме со муабетов, премногу ми е.

Се дешаваат ствари и тоа е животот... Ок сум со тоа некој да не сака да му купуваат ништо на нероден Петко. Сосема ги разбирам и тоа е.

На ivi1987, Skorpija25, Lejla8 и 10 други им се допаѓа ова.
  2. Dadusicka

Dadusicka Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јануари 2014
    Пораки:
    1.510
    Допаѓања:
    54.344
    Долг денов, богами|(...
    тостови за вечера, кафе пиено,домашни напишани, (facepalm).....сега ќе кулирам....
    ќе биде долга и ноќта, осеќам....|(

На kuc, Lejla8, Annath и 12 други им се допаѓа ова.
  3. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.831
    Допаѓања:
    274.993
    Ама јас зборам за муабетот со бејби шауер. Не терам никој де да прави, но јас би сакала навистина.
    И кога некој ќе ми рече мене (за моето идно бебе де) - што ако се деси нешто, мене ми е глупо. Те тера да се плашиш.
    Не е баш океј некого да го тераш да се плаши, макар и добронамерно.

Не мора да е бебе во приказнава, за секоја работа, нашите луѓе се плашат. Ама што и да е убавото.

"Многу арно не е на арно..." и се' е кажано :)

Целиов мој муабет ич не ми беше за суеверие, туку за потребата и пред да се деси нешто лошо, да мислиме дека ќе се деси нешто лошо.

Д реал шит ќе боли и со и без чорапи, и не зборам за откако ќе се деси... туку дека како народ, како дел од култура ни е врежано тоа "предвреме" да не се радуваме.

Нема тука ништо модерно... стравот не е суеверие. Туку јас не сакам да се плашам за се', не ми се допаѓа тоа како начин на размислување, начин на муабет меѓу луѓето.

На ivi1987, Lejla8, Annath и 14 други им се допаѓа ова.
  4. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    7.069
    Допаѓања:
    154.557
    Што муабети се свртеле за суеверија ама ова ме насмеа од срце :rofl::rofl:
    И ја да знаев ќе ги вртев околу електро, медицина било што само филолошки и економски да ги избегнам :D
    Ја не терав ни 40 дена дома ни суеверија никакви, само што бевме на 3 места на гости тој ден не знам зошто така било редот викаат стариве :). Тетка ми стално ми викаше прибери ги на бебето алиштата ноќе да не ги сушиш, и кога ќе ја прашав да ми даде логично образложение зошто луто ќе ми одбрусеше *ај вие младите мајки многу се правите паметни и ништо не прифаќате:D*. Ама ова со факултетиве прв пат го слушам и ми е најкрш :)
    Хелоу, не сиум читнала ден два и многу ми се насобрало. Лудо почна неделава на работа пак, мада како тргнало одамна нема нормален ден не па недела.
    Ни беше едно мало бебуле прв пат на гости :inlove: прво ми беше страв да го земам, после едвај го пуштив. Колку брзо растат не ми се верува дека биле моиве некогаш толку мали, желба ми дојде за бебче пак :P. Му викам на големиов сакаш мама уште едно, кога викна неееее никако :D
    Денес морам да пробам да не заспијам, мислам мислата дека еден чипс ме чека во кујна ќе ме одржи будна, уште оваа зверкава да престане да збори и да заспие. Е ваква е оригинал :talk::talk::talk:

На mal.ecka, Lejla8, Annath и 16 други им се допаѓа ова.
  5. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.453
    Допаѓања:
    90.894
    A Unoficial доста страшно предвидување за 31.03 напиша,ме преплаши.Што ѓавол ме тераше да ја читам.
    Инаку и кај мене беше воспитувањето да не се радувам предвреме на ништо,за да не се деси лошо,но јас со годините се сменив,сега се радувам предвреме,па што сака нека биде.За првото дете не купив ништо пред да се роди,само неопходно за во болница,но за второто купив се,и воопшто не мислев на лошо.
    На 40 дена во 3 куќи одевме после молитва,јас мислев така треба религиски.:?:

На Lejla8, Annath, dunika и 8 други им се допаѓа ова.
  6. Ginger^

Ginger^ Форумски идол

Се зачлени на:
    16 март 2015
    Пораки:
    4.320
    Допаѓања:
    55.369
    Арно кажавте, со време. Здравје, да го земам во рака и 30 круга околу градежен.Ќе вртам секој ден ако треба. :D Само да се гради , ништо друго. Нема трте мрте.:rofl:

На ivi1987, Lejla8, JuLleE и 10 други им се допаѓа ова.
  7. malerozna

malerozna Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2011
    Пораки:
    3.382
    Допаѓања:
    78.130
    Се прибрав, каснав, отворив пиво и седнувам на лаптоп да ви раскажам за Шабат.
    Правете пуканки и читајте. (раскажувам како што ми е кажано, може си наткажале во приказната, ама воглавном е точно)
    На сите евреи, Шабат им е празник кој се слави во петок попладне од ко ке зајде сонцето до сабота попладне мислам. Православните евреи се ептен побожни и тоа си го сфаќаат здраво за готово. Значи сонцето зајдува, ако домаќинката готвела, ринглата или рерната останала вклучена, ја остава, не смее ништо да вклучи или исклучи. Нит струја се исклучува, ни количка за дете се турка, ништо не се работи.
    Обично секој петок имаат организирано вечера, каде што фамилијарно се собираат. Значи во најмала рака поблиската фамилија е 70 души.
    Повеќето мажи носат вакви чуда на глава
    livingJEWISH_t640.jpg
    Шапкава изгледа ко животно инаку. Крзнена е.
    Сите жени, без разлика на возраст, ако уште можат да раѓаат, иако таа вечер, на Шабат, немаат мензис, носат бела марама на глава. Ако има, носи црна марама или шапка. Мажено на 15 години со бела марама, бабичка накај 55 години со бела марама. Циркуси.
    Сите вечераат заедно, т.е. поделени мажи од жени, и пред 12 дим да ги њама. Тогаш е времето за.. кхм кхм...
    Ко идат дома, влегува домаќинот во спална и чалмава ја остава на брачниот кревет.
    Ако госпоѓата е расположена за.. кхм, кхм, ја мести чалмата од кревет на маса.
    Ако не е ја фрла на под.
    Зависно каков е одговорот, на ред иде чаршафот.
    Фантазијата нека ви разјасни како го користат, јас искрено, не ни сакам да замислувам како изгледа.

Иде наредниот ден, сабајле стануваат и се спремаат за Шабат појадок, кој исто така е во кругот на фамилијата.
    Ако имало нешто синоќа, госпоѓата повторно носи бела марама на глава. Ако ништо не биднало, носи црна шапка.
    Hasidic_Family_in_Street_-_Borough_Park_-_Hasidic_District_-_Brooklyn-e1474540554540-635x357.jpg

Вака изгледаат православните евреи. Има еден куп видеа на јутјуб за нив.

Кошер храната им е апсурд во друг правец. Не мешаат млеко и месо. Објаснувањето е чудно и тешко да се разбере. Ама во секој дом ако следат кошер исхрана, имаат две кујни, две рерни, различни садови за готвење на млечни и месни производи, различни вилушки и лажици. Значи сендвич со шунка и кашкавал нема теоретски шанси кај нив.

Се распишав.
    Иако се чудни луѓево, некако ми се мили и ме потсеќаат на нас.
    Имаат многу слични ора со нашите, само што идат на лево а не на десно. Абе обратни се во секој поглед.

На happygirl, ivi1987, Skorpija25 и 29 други им се допаѓа ова.
  8. Sesil

Sesil Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    7.157
    Допаѓања:
    137.252
    На Feminka22, mareane, Lejla8 и 10 други им се допаѓа ова.
  9. Rebecca_R

Rebecca_R Форумски идол

Се зачлени на:
    3 октомври 2016
    Пораки:
    3.083
    Допаѓања:
    55.715
    Овие изгледа не гледаат на сексот како останатиот (нормален) свет. Они се у фазон - бела шамија - може ке има принова. :?:

Ама факинг не е нормално таткото да знае со сигурност дека керката се мафетисувала вечерта, исто како што не е нормално снаата и зетот да знаат дека свекрвата/ бабата и свекорот/ дедото пиеле кока кола. :worried:

Ја не сакам да знам како мириса чаршавот. :tmi: Ај што мириса, ами само за еден чаршав машина пушаат? Или сите чаршафи со кока кола у фамилија се перат на 90?

И после мисис Греј имала збор (код) со кој алармира дека не сака, оваај, плескање. Ете од кај идејата. 8)

Мислењево е тууууу мач информејшн.

На ivi1987, mareane, Lejla8 и 14 други им се допаѓа ова.
  10. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.831
    Допаѓања:
    274.993
    Брееееј перверзни ова евреиве :D

На цело село да покажам дека сум се мафесуела :D

Него.... ѕирнете ова.
    Ама со празна уста.
    Оти или ќе плукнете или ќе се задавите :)
    http://www.stepfordwives.org/

Последна измена: 28 март 2018
    На Milobebence, Rebecca_R, mareane и 10 други им се допаѓа ова.
  11. x.Daisy.x

x.Daisy.x Популарен член

Се зачлени на:
    24 август 2010
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    13.461
    Леле ова све испланирано за репродукција и ширење на Евреите.

Циклус плус една недела, и таман доаѓа време за овулација. Си работат луѓето кога се најголеми шансите, и нормално дека ќе си имаат по цел тим дечиња. Сега гледав Опра интервју со Евреи, ме закопка муабетов.

Туку не ми е јасно, како тоа косата ја покриваат за скромност, а носат перики? Нели му доаѓа исто...
    Нашле дупка во законот жениве, паметни се. :rofl:

На Skorpija25, Rebecca_R, mareane и 10 други им се допаѓа ова.
  12. ane.bella

ane.bella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 јуни 2011
    Пораки:
    3.228
    Допаѓања:
    25.843
    Евреите ми се нај чуден и нај лош народ, знам дека звучи чудно но јас имам страв од нив :) не се насилни и ништо не би ми направиле но онака како појава ми се језиви. Еднаш од Уса до Швајцарија и обратно патував со полн авион евреи и по језиво нешто немам доживеано. Имаат тие одредено време во денот се молат и кога дојде време за молитва се изнапикаја ( само мажите) баш кај што е храната и сите покриени со тие едни чаршави или крпи ко дипли што личат и се молеа,а баш тогаш се делеше храната и стујардесите не можеа да си ја вршат работата. Вака да кажувам можда и не звучи баш нешто страшно но да си таму да го доживееш баш е језиво.

Има кај што одам на едно место на шопинг се поминува низ еден град населен со евреи и секогаш се излезени по улици,обавезно облечени во тие црни костуми со бели кошули и пре големи шешири и по една виткана локна од страна покрај уши,а жените па со сукни ни под колено ни над глужд со дебели хулахопки,косата обавезно под капа и преку цела година носат долги ракави. Дм знај дека имам '' фобиjа'' од нив и кога и да видиме евреи ме зеза вика еве ти ги пријателите :D

еве од нет за евреите и мастурбација :D

Традиционално, мастурбацијата е строго забранета за мажите.
    .Многу коментатори подоцна ја разбрале забраната за мастурбација како забрана за истурање (или губење) на спермата. Шулхан Арух вели дека е забрането непотребно да се истура семето, нарекувајќи го грев посилен од било кој друг во Тора, а истовремено и убиство. Талмудот се осврнал на машката мастурбација како прељуба со нечија рака.
    Во некои православни заедници, забраната за машка мастурбација се зема толку сериозно што и други акти, исто така, се забранети заради страв дека би можеле да доведат до возбуда и со тоа да го трошат семето - вклучувајќи го и допирањето на сопствениот пенис, уште еден чин забрануван од Талмуд (дури и при мокрење) (facepalm) страшни работи :(

имам слушнато а незнам колку е вистина дека се и многу нечист народ

Последна измена: 28 март 2018
    На ivi1987, Skorpija25, Rebecca_R и 15 други им се допаѓа ова.
  13. Dadusicka

Dadusicka Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јануари 2014
    Пораки:
    1.510
    Допаѓања:
    54.344
    Со евреи сум немала работа, а и немам никакво мислење за нив.. :?:
    Нешто не ми се станува утрово, ми се лежи и не ми се работи, некој безвезе период на работа.:nod:
    Првото кафе од мене, одамна не сум сварила..(facepalm)
    alisa-anton-154617-compressed.jpg
    Ај да не филозофирам по сабајле, имајте убав ден.
    :hug: за сите

На ivi1987, Skorpija25, doubleg и 23 други им се допаѓа ова.
  14. stetoskop

stetoskop Форумски идол

Се зачлени на:
    11 мај 2011
    Пораки:
    5.577
    Допаѓања:
    175.066
    D.jutro radni narode :)
    Ajmo kafica
    IMG_1811.JPG
    Ubav den i so lesno neka e :sun: :f:

На ivi1987, doubleg, ane.bella и 22 други им се допаѓа ова.
  15. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.792
    Допаѓања:
    323.763
    Леле,леле...за евреите(facepalm)
    Нивната задница од секогаш ми била мистериозна,имало и зошто:o.

Добро утро
    Со среќа да ни е денов.

Вчера,ненамерно ,без умисла повредив колешка:(.
    Откога дешавката помина,тогаш ми текна:|.
    Денес се токмам за искрено извинување.Жената не рече ништо,но бидејќи мојата постапка беше бахата (незнам точен збор да кажам),сметам дека е неубаво од моја страна.
    Навистина не мислев така,но ситуацијата ме наведе да се испонашам глупаво.
    Бидејќи и таа не е многу "увиѓајна" и не внимава, не заслужува многу извинувања,ама јас се осеќам неубаво ако не се извинам.

Средичка..
    Славчето вели-мешано-сонце и облаци...
    Ќе "наметнам" некое фустанче,доста ми е од темни,дебели и зимски алишта.

Девојки,насмевнете се!
    Иде денот..

На ivi1987, mal.ecka, ane.bella и 23 други им се допаѓа ова.
  16. sanjaeva

sanjaeva Форумски идол

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    3.391
    Допаѓања:
    87.674
    Дoбрo утрo :sun:
    Хрoничнo не нaспaнa, умoрнa и блaгo нервoзнa.
    Нa фoрумoв ми е веќе нaпoрнo дa се уклучaм. Рaзбрaв декa нештo прaвеле зa дa биде пo безбеден aмa кaј мене се се пoремети oд тoгaш. Ни мoжaм дa цитирaм ни сликa дa oтвoрaм. Нa секoј клик штo ќе гo нaпрaвaм ми се пoјaвувa известувaње декa не е безбеднa стрaнaтa.
    Зa групaнa нa ФБ..:wasntme:
    Oзбилни се, тoлку им сече или се нaвистинa глупи? Немaм ФБ aмa ствaрнo oд тoa штo гo "фaќaм" тукa не рaзбрaв.

Некa биде :sun:

На ivi1987, Peco, mal.ecka и 23 други им се допаѓа ова.
  17. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.250
    Допаѓања:
    148.760
    Добро утро.
    Ве исчитав умно.:D
    Суеверија - јок. Уште од трети месец бременост купував за малиот. И прокрварев и се и не дозволив да ме надвладее стресот и паниката. Среќа имав феминки од тука кои будно ме држеа на око и ме советуваа да не се секирам. И издржав. Фала му на Бога. Не се качувам по дрва, не фрлам вода со кофа у реки ( и тоа сум чула) , не верувам во гатачи и бајачи.
    Дознав дека имам другар геј. Сум била ултра против ама ми се смени мислење само зашто дечкото го знам од дете. Мажен е веќе 5 години. Пак сум против посвојување на деца нормално. Вратен е од Америка и маж му ќе доаѓа за месец два. Очигледно не за џабе викаат никад не реци никад. Муабетов ме потстети на @CameliaMiller . И сега сфаќам зашто не осудува...
    Другар ми е и не можам да не го сакам само ради негова определба.
    Доста дрндам. Идам дете да спремам за градинка.
    Гуш до сите. Убав ден 8)

На ivi1987, tina-63, zhap4e и 22 други им се допаѓа ова.
  18. ♡BuBaLe♡

♡BuBaLe♡ Форумски идол

Се зачлени на:
    2 мај 2015
    Пораки:
    5.209
    Допаѓања:
    106.356
    победија оние 90 % :( :( :(
    држ'те среќа

На happygirl, ivi1987, Skorpija25 и 23 други им се допаѓа ова.
  19. Ane-Goki1

Ane-Goki1 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2013
    Пораки:
    2.307
    Допаѓања:
    29.034
    Добро утро
    Само да ве поздравам после трета смена.
    Доста беше напорна во секој поглед и физички и психички.
    Сеуште не можам да се изначудам што се не држи земјава.
    Колку и да ти е убав денот,знаат за секунда да ти го уништат.
    Вечер пак трета да се надеваме подобро ќе е.
    Имајте убав ден и уживајте во сонцето
    think_positive_be_positive_quotes_54f4bf6e9606ee38610c9b13.jpg
    Со лесно @♡BuBaLe♡ :hug:
    Ти пуштаме среќа,се ќе биде добро :hug:

На ivi1987, mal.ecka, ane.bella и 15 други им се допаѓа ова.
  20. SV1911

SV1911 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2013
    Пораки:
    3.053
    Допаѓања:
    69.218
    Добро утро девојки! :coffee:

Што тоа се предвидува за 31.03 @Cosmi? Ништо не разбрав :D

@CameliaMiller овие од Степфорд се скроз отидени! Не знам дали да се смеам или да плачам.. на своја волја си наметнуваат правила кои ќе ги направат подоле од гомна. Извадоков ја сумира организацијата (facepalm)

Stepford Wives Organization believes our men are always right, and we gals are, as Pope Gregory I once said "slow in understanding and our unstable and naive minds render us by way of natural weakness to the necessity of a strong hand in our husbands. Her 'use' is two fold; [carnal] sex and motherhood."

Гадости.

Знам дека многу избегнуваат да купуваат пред да се роди бебето, ама не гледам никаква логика во тоа. Дома, баба ми нема да ја слушнеш да каже убав збор - ако нешто си се подновил, било дома или за себе, некаков успех, си тргнал на пат некаде, она прва ќе биде да каже нешто неубаво. Од неа имам трауми и никако да се опуштам да бидам целосно позитивна, без некое темно сценарио да ми се мора низ глава. До душа, повеќе на моите им збореше такви работи, ама јас бев сведок, така да исто му доаѓа.

Во животот секогаш има убави и неубави случки. Зошто да се држиме само до неубавото, цело време? Полесно се памети лошото, ама тоа остава таква пустош внатре, сонце не може да се пробие. Позитивните луѓе исто така можат да согледаат ако нешто не оди како што треба, додека пак негативните ќе си набијат параноја во најмала рака.

Живото сакам да го поминам радувајќи се, за да секој пат кога ќе погледнам назад, ќе се сеќавам на убавите работи кои што сум ги доживеала.

Немам сретнато православни Евреи, ама да ви кажам какви се секти на муслимани постојат тука. :D

Disclaimer: не ми е целта никого да навредам. Си имам јас многу пријатели од муслиманска вероисповед кои ги обожавам и на кои им имам кажувано за ова, сме се газеле од смеење заедно.

На свадби тука, најчесто нема музика, мажите од жените одделно седат а гостите доаѓаат накај 11 зашто тогаш се сервира вечера и откако ќе јадат одма стануваат и си одат. :D Поклони на свадба даваат само на блиски роднини.

Речиси и да не склучуваат брак од љубов, туку или е договорен или се второ/трето братучеди. Една жена која ја запознав на сесија, ми кажа дека е мажена за својот втор братучед и е многу среќна што се омажила во фамилија. Ја ваква :| добро викам.

Друг дел после, морам да работам :D

Едит: Бубале со лесно :hug::hug::hug:

На ivi1987, Skorpija25, kuc и 20 други им се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.