Ние околу и преку 40...

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од lunicka, 5 ноември 2014.

?

Во која старосна група спаѓате?

1. 30-35

570 глас(а)
    57,2%
  2. 36-40

247 глас(а)
    24,8%
  3. Над 41

171 глас(а)
    17,2%
  4. Над 50

8 глас(а)
    0,8%
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. Rubiii

Rubiii Популарен член

Се зачлени на:
    17 февруари 2011
    Пораки:
    2.721
    Допаѓања:
    5.494
    @ph.orhideja немам ништо против приватните образовни установи, но за средно не би одбрала ниту за себе, а за свое дете па ич.
    Познавам луѓе (некои и генерација) кои учеле приватно средно, и верувај дека во најважниот транзит-животен период ( а тоа се тие 4 години), период во кој созреваш, се дружиш, се спознаваш самиот, се пронаѓаш, се екипираш, се развиваш буквално во секоја сфера, верувај дека тие луѓе останаа чудни, диви, посмотани, со еден збор - ограничени и искомплексирани.
    Самиот број на деца во паралелка ( не повеќе од 10), а и не повеќе од 2-3 класа во генерација е ограничен избор за дружба, за можности, за пронаоѓање.
    Во државно училиште појди од истово, друго е да имаш 30 соученика, и 10 класа во генерација, тоа се веќе многу пријатели, познаници, отворени хоризонти, можност за да се пронајдеш и екипираш ( не мислам само за друштво, туку буквално да се усмериш во повеќе правци).
    Квалитетот е тој, кој професор повеќе се труди, кој помалку, но се зависи од самото дете и највеќе од родителите. Родителите мора да се ветер во грб, мора да те буткаат, мотивираат, мора да те следат во тие најубави но и најчуствителнин години кога почнуваш да мислиш дека си којзнае кој и дека се што лета се јаде.
    Георги Димитров, Корчагин и Орце- најтопло ги препорачувам, имам многу пријатели од овие гимназии, прекрасни градски луѓе излегоа од тие врати...

Не сакам никој да се навреди од моето мислење, не можам да генерализирам, сепак ова е само мое мислење, базирано од реалниот мој свет.

На PUPICA, dunika, Peco и 9 други им се допаѓа ова.
  2. stetoskop

stetoskop Форумски идол

Се зачлени на:
    11 мај 2011
    Пораки:
    5.578
    Допаѓања:
    175.082
    Ti moz nesakas da navredis ama navreduvas....
    Daj Boze site da imaat ograniceni ,,cudni,divi i smotani" deca kako mojot sinko,sinko na Lejlad....i uste mnogu tuka sto gi ima.

На PUPICA, Dust, ivi1987 и 11 други им се допаѓа ова.
  3. Scott Weiland

Scott Weiland Популарен член

Се зачлени на:
    3 април 2018
    Пораки:
    2.957
    Допаѓања:
    12.554
    Јас имав прилика и приватно и државно средно. Подобро искуство приватно. 2008ма негде, 89та генерација сум ако е битно. Се слагам со @stetoskop мал процент на луѓе не се доволни за генерализација статистичка.

Зависи од условите, но за децата се гледа што е најдобро за нив, не за родителите на децата што мислат дека е најдобро.

Лошо однесување и на фејсбук/улица ке ги створи какви што ке бидат.

На ivi1987, senjorita-v, Annath и 8 други им се допаѓа ова.
  4. SV1911

SV1911 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2013
    Пораки:
    3.057
    Допаѓања:
    69.255
    Државните средни имаат повеќе ученици, тоа е факт, ама во приватните професорите ти посветуваат многу повеќе внимание, повеќе се ангажирани и се трудат да го направат целиот процес интересен.

Кога би бирала за себе повторно, би се запишала во средно школо со поголем exposure, во план на квалитетни професори, активности и проекти, можности за пракса или летни школи со кои што соработува училиштето.

На ivi1987, Annath, Dadusicka и 8 други им се допаѓа ова.
  5. EuHenIa

EuHenIa Форумски идол

Се зачлени на:
    4 мај 2017
    Пораки:
    2.365
    Допаѓања:
    73.099
    За средно јас сум Орце girl (y) ама мое дете сега таму не би пуштила. Ѓорѓи Димитров важи за топ гимназија, јас лично да треба да запишувам дете сега таму би запишала. Да се прашува мм он е за Никола Карев.
    По повод геодети и геодезија тоа е одличен избор за факултет, едно време геодетите ( и техничари и инженери) беа дефицитарни во државава, јас не познавам невработен геодет :)

На Skorpija25, Dust, dunika и 14 други им се допаѓа ова.
  6. Emy867

Emy867 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.870
    Допаѓања:
    99.632
    Средно задолжително НАСОЧЕНО ако би бирала за мое дете. Приватно/државно небитно, кој за каде си има услови. Ама гимназија, никако. Колеги мои од факс, кој не најде на струка, во меѓувреме си се запослија со средното, а јас со таквата во рацете.

Станот е на пат да л'сне. Денес и дневница мама ми дае:wasntme:.
    Ко циганките, шо:rofl:.

На Skorpija25, Tajnaotrovna, flower30 и 18 други им се допаѓа ова.
  7. Rubiii

Rubiii Популарен член

Се зачлени на:
    17 февруари 2011
    Пораки:
    2.721
    Допаѓања:
    5.494
    Прво, доколку прочита реков дека не сакам да генерализирам, зборам на основ што сум видела лично, а не за твоите или на други форумџики деца.
    Убаво напишав дека домашното воспитување и константното работење со децата, како и третман над нив, е клучниот фактор во тие средношколски денови.

Второ, останувам доследна до кажаното, односно болдираното од твоја страна, и тие неколку личности кои се на различна возраст но учеле во приватно средно, е зошто беа запишани во државно средно, но или беа избркани или сами се отпишаа од проблем со социјализација во средината или пак очигледен проблем со совладување на материјата- учењето.

Трето, доволно е демократско ова општество, а и ова е анонимен форум, треба не толку лично да ги сфаќаме работите, и да реагираме на истите..Сепак секој има право на свое мислење, без разлика дали сме согласни со истото или не.

На dunika, Peco, M&M и 3 други им се допаѓа ова.
  8. stetoskop

stetoskop Форумски идол

Се зачлени на:
    11 мај 2011
    Пораки:
    5.578
    Допаѓања:
    175.082
    ^taka e ,sekoj ima pravo na svoe mislenje,forum e ,se moze da se kaze .

Pozdrav i imaj ubav den .

На Dust, dunika, ivi1987 и 8 други им се допаѓа ова.
  9. ph.orhideja

ph.orhideja Форумски идол

Се зачлени на:
    14 јануари 2011
    Пораки:
    1.341
    Допаѓања:
    48.074
    Фала ви женски на мислењата,стручно не ни е во игра од причина што не знае што сака понатаму.Плус и друштвото во кое се движи оди во некоја од гимназииве и тоа има голем удел во изборот.Секако дека ние сме тука за поддршка и насока.
    Мене да ме праша,бербер ќе го пратам,гледајќи колку работа имаат фризериве и бербериве,за леб нема да пати,занает барем ќе има во рака и сигурно повеќе пари ќе прави од доктор,така е во ова наше искривено општество.
    Ми се смее кога вака му зборам,ама такви времиња дојдоа.

Ѓорѓи Димитров ми е тотално непозната(во мое време ова беше некое стручно школо),но позитивно изненадена сум од она што го слушам за децата излезени од таму,посебно од професори на факултет за тоа со какви предзнаења доаѓаат.

На Skorpija25, Dust, dunika и 19 други им се допаѓа ова.
  10. CaraMia

CaraMia Истакнат член

Се зачлени на:
    1 март 2018
    Пораки:
    924
    Допаѓања:
    18.659
    Потполно си во право дека секој си има парво да си пише свое мислење,чекај чекај...грешиш после ќе ти пишат Стетоскоп ја демне Руби или поверојатно ќе пишат @CaraMia ја демне стетоскоп:rofl:
    Да живее демократијата,кој што сака нека пише.
    Жешково жени ве мава во глава а?:?: Дајте частам освежителни напивки
    index.jpg
    Еве и лубеница малце кој сака да гризе
    LUB.jpg

На mal.ecka, Ane-Goki1, LejlaD и 2 други им се допаѓа ова.
  11. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.801
    Допаѓања:
    145.384
    Ден друштво! (highfive)

Малиша спиеше три часа, не остави со другарка ми да се изнамуабетиме и да пиеме кафе. :mm:
    Поручек ќе го носам на детски роденден. За прв пат. Да видиме како ќе биде. Ако не ќе кружиме во паркче. За таму е секогаш спремен. :D

Бошке маж синоќа ми викаше да организирам некоја баба за утре за ние да излеземе. :D
    Не знам дали е паметно или не ама јас се радувам што мали седи со бабите, а и они имаат желба да го вртат.
    Се надевам така ќе остане , кога ќе порасне нема да не бара само мене и татко му.
    Сакам да биде како ѕверка твоја. Супер кул дете.:D

И јас давам , ела. :D
    И ручек давам, обично скара оти тука најблизу ми е. Ама ако треба за Еми и лажиче ќе тропне.:rofl:

На Орхидеја немам како да и помогнам ама мило ми е што пиша. :f:
    Во врска со приватно/државно ме знам то да кажам. Кај нас само Кемал е . И сигурно е далеку од лошо. Ми се допаѓа дисциплината која ја имат таму.
    Татко ми пред некоја година имаше можност од блиску да го посети нивниот колеџ во Турција и баш си дојде полн со позитивни импресии.

На Skorpija25, flower30, Dust и 21 други им се допаѓа ова.
  12. Emy867

Emy867 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.870
    Допаѓања:
    99.632
    Кај тебе само на думкање:inlove:. После овие неколку денови, раскрстувам со чистење во поблиска иднина:D.

На flower30, bittersweet, ivi1987 и 9 други им се допаѓа ова.
  13. stetoskop

stetoskop Форумски идол

Се зачлени на:
    11 мај 2011
    Пораки:
    5.578
    Допаѓања:
    175.082
    Sto gresam ma ja?
    Osven latinicata ....na forum grev nemam ;)
    Ne se lutam ,koj saka neka me demne a ja ke demnam kogo ke mi go ,,fati radar" ....

@Scott Weiland ,ti si po klipcinja-daj go ,,radar Stojko" od ku-manija :rofl: :rofl: (facepalm)

Kolku japlati lubenicata a?
    Uvozna ili mk proizvodstvo e?:?:

На Skorpija25, Dust, EuHenIa и 10 други им се допаѓа ова.
  14. Scott Weiland

Се зачлени на:
    3 април 2018
    Пораки:
    2.957
    Допаѓања:
    12.554

Скоти од Аперкат Комерц туј да услужи. 8)

Аперкат Комерц референца подоле.

На flower30, senjorita-v, EuHenIa и 6 други им се допаѓа ова.
  15. LejlaD

LejlaD Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2018
    Пораки:
    10.798
    Допаѓања:
    214.379
    Прво да се смешам,па после ќе дочитам.За приватните училишта сум за,и да си кажам дека воопшто не се ограничени,самобендисани и.т.д. и.т.д. ....Напротив баш се друштвени,културни и сестрано образовани.За нас прво зборувам,па и за Стетоскоп и многу друѓи.Детево мое покрај учењето и се изнашета,меѓу себе редовно си се посетуваат,мислам на школските другари,без разлика дали низ Европа или Америка или каде и да се.Место зборно ќе договорат и таму знаат да се соберат,а богами и успешни се во своите професии.Мислам дека јаката подлога на учење и почитање помегу себе ја стекаа пред се во училиштата каде што учеа средно.Зборот ми е дека не се само бубалици или недај боже на лесно оцени заработени,труд голем вложен е,но и време за дружба знаат да организираат,е сега тешко секоја ноќ до рани зори по кафичи со се пропратно,ама не се покусо од ништо.Не издржав,а да не напишам.

На Skorpija25, Dust, dunika и 16 други им се допаѓа ова.
  16. CaraMia

CaraMia Истакнат член

Се зачлени на:
    1 март 2018
    Пораки:
    924
    Допаѓања:
    18.659
    Оваа е мајска од одмор е,мислам евро кило беше или попојќе,ама оддамна беше не памтам најдобро:D
    Пред недела дена сигуно ова,во Лидл беше пола евро кило. Се натоваривме со едно мало го биравме кога на каса 10кг,бабачко.
    А завчера купив наше сечено,вадиш-јадеш од Рамстор беше од 90тина денари на 47ден.намалено килото.
    За крај на месец се на попуст се изнакупував:lol:
    Едит-ај за школи да напишам по нешто. Јас сметам дека во приватните училишта во главно имаш ученици кои навистина се запишале да научат и да продолжат со доедукација во странство (и најчесто се квалитетно обучени лесно да биднат примени во станство и да постигнат нешто што е за пофалба).
    Друга група кои се деца на овој,оној,странци,главно амбасадори итн.кои заради јазикот дека се е на англиски наставата мораат да учат и поминат 4год.од животот таму.
    Е сега и вакви групи ученици ама во поголем број ги има и во државните средни.
    Така да нема некое строго правило кој каде да учи освен ако детето од основно има таленти и афинитети за средно насочено во некоја струка друго избор на самиот ученик,на локација на средно(пр.блиску ти е од дома,врсниците и соученици ти се комшии,иако и ова веќе не е некој критериум дека деца веќе на улица нема,се се пред компјутери по дома).

Последна измена: 1 јуни 2018
    На SV1911, Ane-Goki1, Annath и 6 други им се допаѓа ова.
  17. malerozna

malerozna Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2011
    Пораки:
    3.382
    Допаѓања:
    78.132
    Добар ден. Сум се наспала за сите пари. Пак ме фатија крајниците, исто како претходниот месец. Со температури, со сфе. Синоќа го налутив дечкото, дека реков дека сум изморена и не ми е до сериозни муабети. И си тргнав порано од што планирал тој. Денес не ми ни пише.
    Јас една рака апчиња си испив плус дијазепамче, па си одспав 10 саати. Гајле ми е.

Или јас сум неарна во умот, или другите. Скандали прават у пм, се на јебем страну тргнало.
    Дали е од полната месечина, нешто и вие тука сте како на нож заранувани
    Само јас сум си најарна.

Денес долг ден на работа.
    Сонував како сечам живо месо со нож. Којзнае на што ќе излезе сонот.
    Веќе сум изморена и од моите сонови. Пред време си знам дека ќе има нешто, само не знам кој ќе го изеде дебелиот крај.

Се возам за на работа и се потам. На одмор не знам што ќе правам, ќе исчезнам од потење изгледа. А е само 19 степени.

И такааа

На Skorpija25, flower30, Dust и 15 други им се допаѓа ова.
  18. stetoskop

stetoskop Форумски идол

Се зачлени на:
    11 мај 2011
    Пораки:
    5.578
    Допаѓања:
    175.082
    aj ma pa ti,teroristi |(
    :hug:

@CaraMia drugpat zemi i za mene i pusti po kargo.Pogolemka ,deka ja megaloman sum;)

На Dust, Ane-Goki1, Annath и 6 други им се допаѓа ова.
  19. CaraMia

CaraMia Истакнат член

Се зачлени на:
    1 март 2018
    Пораки:
    924
    Допаѓања:
    18.659
    А штом патиш од мегаломанија за тебе специјално огромно лимитит едишн ќе се купи и да ми се нацрташ пред врата да те угостам како што е редот:nod: И радарот Стојко ли Кумановски ли да го донесеш @Scott Weiland да провали ако не демнат некои дека за сите немам толку голема лубеница.
    За другите друг пат и тоВа исклучиво по заслуг:nod:
    А за не заслужните само ќе ви пишам ах во мое село сте,епа лубеница да си купите на тој и тој пазар:lol:

На Annath, Rebecca_R, Dadusicka и 3 други им се допаѓа ова.
  20. Scott Weiland

Се зачлени на:
    3 април 2018
    Пораки:
    2.957
    Допаѓања:
    12.554
    @CaraMia ме бива со сечила и економија. Ем ке има за сите минијатурно парче, ем добра цена! Нема да зажалиш. ;)

Цел ден нема луѓе, штама е работава.

Одам да се истуширам, се надевам нема некој да дојде во тие 15 минути. :rofl:

На mareane, Ane-Goki1, Annath и 4 други им се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.