Ние околу и преку 40...

Discussion in 'Кафе-муабети' started by lunicka, Nov 5, 2014.

?

Во која старосна група спаѓате?

1. 30-35

570 vote(s)
    57.2%
  2. 36-40

247 vote(s)
    24.8%
  3. Над 41

171 vote(s)
    17.2%
  4. Над 50

8 vote(s)
    0.8%
Thread Status:
Not open for further replies.
  1. Dadusicka

Dadusicka Форумски идол

Тука сум ве пратам:!:..немам што да кажам...

Околу темава знам жена која има чувано многу, многу деца од дом за пари. Како ги гледаше само она знае..цел ден на улица со кришката леб и маргарин во рака...епа не е се во парите, ако веќе си се нафатил на таа "работа" сепак деца се, пружи им љубов и внимание..

Last edited: Jun 27, 2018
    Skorpija25, vitamina, duffi and 20 others like this.
  2. M&M

M&M Форумски идол

@mira.mira Јасна си беше ти со пораката па се разви темава и повеќе. Ти праша за мислење за згрижување на деца а не за посвојување.
    Најдобро е прво да разговараш со твоите домашните, реакции од околина за се има па ќе има и за ова па треба сигурно да бидеш спремна на се. Во секој случај браво за мотивацијата, јасно е дека не го мислиш за пари, тие што од таа причина го прават ова не се преиспитуваат и не размислуваат како тебе.
    @CaraMia малку претерана ти е осудата во последниот пост. Никој не кажа ништо против посвојување туку дека тешко би се решиле на тој чекор.

WildMk, flower30, vitamina and 18 others like this.
  3. LejlaD

LejlaD Форумски идол

Не станува збор за себичност,еве за себе кажав,да би посвоила бебе,до кај 1-2г,за помоголемо веќе реков дека во себе си не сум сигурна,не дека нема да го сакам туку да не направам грешка при воспитување,а би се вложила целосно.Не станува збор ни за наследни болести,овде каде сум има и тоа,и да си кажам искрено коски ми се тресат за децата,не го оставив мм кога дознав,напротив тие мене сакаа да ме остават како некој кој не е на нивно ниво.Значи ни од таа причина не се плашам,па и самата имав дете со посебни потреби,значи одговорот мој се однесуваше на тоа дали ќе сум способна да се справам и да го извадам на прав пат.Е сега ќе речите како со моиве сум се справила така и со него,но мислам дека згрижување не е исто со посвојување,можеби грешам?

Skorpija25, WildMk, flower30 and 19 others like this.
  4. SV1911

SV1911 Форумски идол

@mira.mira па ако домот најде родители за детето кое што е вдомено кај тебе, сигурно дека ќе те известат и нема детето да пропушти да биде посвоено поради тоа.
    Ова сепак е според моја логика, не го знам законот и најдобро е да ги прашаш нив.

Околината реагира на секакви промени, ако вие сте решени да вдомите дете треба да поразговарате со блиските роднини и пријатели, да ги предупредите. Ако ве почитуваат доволно, ќе ја почитуваат вашата одлука и нема да ви солат памет.

5. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

@CaraMia кога стапуваме во брак, веќе сме возрасни личности и доколку партнерот, без разлика дали е посвоен или не, би имал некоја од тие болести, тоа ќе се знае. Ќе знае и тој самиот. Тоа е веќе во добро и во лошо, наша одлука. Освен ако крие. А што се однесува до човечноста, кога се бориме со тешко секојдневие, преживување, давачки за основни потреби, а некогаш и за тие нема, да не зборам за лекови, знаете каква е ситуацијата во Мк, најнечовечки е да згрижиш или посвоиш дете и да немаш да му овозможиш услови за здрав живот. Да не зборам што сите сме со истенчени нерви, од секојдневната борба за опстанок, па за ваква работа покрај љубов и желба, треба многу трпение, работа и челични нерви.

6. CaraMia

CaraMia Истакнат член

Не е претерано да пишеш не би посвоил дека може генетски да боледува од таа и таа болест а претерано е да констатираш,не осудиш:!: тоа што е пишано во мојот пост?
    Ај добро,во право си ако те усреќува и оваа моја констатација:)
    Инаку немев ништо против ако некој се искажал не би се решиле да посвојат.
    Еве @LejlaD вели зошто не би посвоила,но никаде не спомнува не би посвоила зошто генетски детето може да биде болно од тоа и тоа....Јас за ова пишував.

Јас спомнав што ако во брак се дознае дека е посвоен партнерот и веќе имате деца,што тогаш? Јас ако немам деца и единствена шанса ми е да посвојам дете за кое се претпоставува дека има шанса да биде болно само јас си знам што би одлучила. Ама полни раце и празни раце не е исто.Сепак лична одлука на секоја од нас.

Last edited by a moderator: Jun 28, 2018
  7. M&M

M&M Форумски идол

Па не сретнав некој да каже дека се плаши од болести туку дека не знае какви гени носи. Факт е дека не можеме да знаеме во потполност какви гени носи и партнерот. Во секој случај не е нешто што лесно може некој да донесе одлука пред да го направи и искрено и треба да се преиспита сто пати пред да донесе таква одлука. И да мислам дека ти е претеран коментарот ама ти ако мислиш дека не е ок :)
    Колку што можам да се сетам и претходно имаш на оваа тема малку така подиректно коментирано и тогаш мислев дека не е баш на место.

8. CaraMia

CaraMia Истакнат член

Во ред ми значи твоето мислење но јас мислам дека не е претерано моето мислење. Вин-вин ситуација:)

9. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Па тоа и сакам да ти кажам, дека на таа возраст веќе болеста би излегла на "виделина", без разлика дали е посвоен или не. Тогаш на нас останува одлуката, нели во добро и во лошо.

10. M&M

M&M Форумски идол

Него надвор од тема, не сум во мајчински знам ама тука има будни ми треба совет. Нешто за симнување на т, чорапчиња со оцет со што како се мешаше?? Не симнува малово ни од блокмакс во последниве сат и пол од 39.5. Ја туширав пред спиење сега пак уште еднаш. Не сум користела до сега ништо освен сируп и туширање :whew: . Не е болна од вакцина и е реакција ама пак ме секира што сега не спушта за разлика од вчера

11. CaraMia

CaraMia Истакнат член

Зависи која болест,има наследни болести кои се манифестираат во зрела доба а исто и во поколението се наследува и манифестира во зрела доба. Пример ран Алцхајмер и ред други...да во добро и зло. Лична одлука е сепак посвојување. Јас можам да знам за себе. Јас сум за посвојување без разлика на се,друг му делува дека е претерано моево мислење и така,живот тече понатаму.

Bozica1980, Annath, Rebecca_R and 5 others like this.
  12. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Да немав свои деца, ќе посвоев бебе со сигурност. Ама вдомување поголемо дете не би можела, не затоа што не би знаела какви гени носи, туку затоа што јас лично мислам дека нема да можам да се справам со ситуацијата, нема да знам како да се однесувам и како да реагирам на одредени ситуации зошто тоа дете не сум го родила и воспитала јас.
    Можеби вака размислувам затоа што знам каква е состојбата по домовите и местата каде што престојуваат тие деца.
    Можеби би вдомила да имам финансии и голем простор, општо подобри услови за живот.

13. Dust

Dust Game Over

Добра ви вечер:yawn:
    Мажјаков ми заспа на тросед долу, јас си се истегнав на спална горе.. убаво е кога го имаш цел кревет за себе:wasntme: :devil:

Денес пак Струмица.. и пак дожд не фати по пат. А Струмица сува.. на враќање пак дожд... Во Берово дожд... и така цел ден се лигави времево|(

За посвојување - сум размислувала дури и премногу и знам дека би посвоила. За вдомување, мислам дека не би.
    Може сум себична, но јас сакам дете.. дете за себе. Не за да се приврзам за него како да е дел од мене и утре да ми го земат затоа што нашле посвоители..
    Колку и да звучи себично, гајле ми е. Во животов веќе си барам стабилност, не ми требаат такви турболенции..
    А за хумано - хумано е. Ама исто хумана ми е донацијата во Св. Спас...барем нахранувам по некое семејство со нешто.. И тие семејства си имаат деца.. па индиректно ете им помагам и поддржувам..
    Немам намера да станувам втора Мајка Тереза, колку е - толку е. За убаво нека е.
    За мене само мир, спокој и љубов од саканите. Толку.
    Излети допрва не ..

14. LejlaD

LejlaD Форумски идол

Сирупчиња сум давала и ладење,внуката имаше висока температура снаата со киселина и сенф на нозете ја мачкала и спаднала,не сум пробала никогаш за да ти советувам,помладиве ако знаат нешто,извини од помош не ти сум

Bozica1980, Annath, Rebecca_R and 2 others like this.
  15. WORRIED.BT

WORRIED.BT Форумски идол

Јас мешам чиста алкохол и вода..или оцет и вода отприлика 70:30..облоги под пазуви,на гради и ноџиња..на челото не..
    Рассоблечи,туширај и течности давај...
    На толку висока темп.јас давам на 4 часа блокмакс и далерон сируп..наизменично...ова по препорака од лекар..
    Исто можеш сок од лимон и сода бикарбона да раствориш...мачкаш по телото со пената..симнува температура ..

16. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Тоа и сакам да кажам, не е секој спремен и во можност, причини има мал милион. Ако можеш и сакаш и си спремна на сѐ, go for it (fingers)
    Дај му шанса на блокмаксот да делува, во меѓувреме по гаќи и маичка нека седи, покриена со тенко чаршавче, и лади ја цело време со мокра тетра пелена ако имаш, особено челото. Дај ѝ далерон 4 саати откога испила блокмакс, ако не ѝ спаѓа тт. На крај краева, ако ни така не спушта, правец на дежурен.

Bozica1980, Annath, Rebecca_R and 9 others like this.
  17. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Со Парацетамол сируп проба, оној на Алкалоид што е? На моите не им делува Блокмакс на висока температура, па дури ни Ибобруфен, само Парацетамолот. Или да пробаш со чепче, многу мајки користат и делува брзо како што ми кажувале. Туширање и течности многу давај, оцет никогаш не помогнал, не делувал на висока Температура.
    Брзо да помине :hug:

Bozica1980, Annath, Rebecca_R and 7 others like this.
  18. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Со се се согласувам плус да додадам за чепчиња парацетамол ако имате да ставете 80 или 150 мг.(ректално лекот побрзо делува)
    И една препорака од русинка педијатар во пензија како лекувала високи температури.да се замота дете со мокар чаршав со нормална температура на водата.ни ладна ни топла.малку да подржиш и потоа тргнете го чаршавчето.да се разлади телото.битно е нагло да не дозволиш да варира температурата.и многу течности на уста да се рехидрира и лади телото од внатре преку циркулацијата.Доколку и покрај овие методи не намали температурата јави го на дежурен лекар вечерва.барем венски систем да се стави и да се намали температурата

Last edited: Jun 28, 2018
  19. dunika

dunika Форумски идол

@M&M чорапи натопи со оцет и облечи и ги,така да спие.Смрди многу ама помага:tmi:

20. LejlaD

LejlaD Форумски идол

@CaraMia не си ме разбрала добро,би посвоила,а не би вдомила-згрижила

Thread Status:
Not open for further replies.