Ние околу и преку 40...

Discussion in 'Кафе-муабети' started by lunicka, Nov 5, 2014.

?

Во која старосна група спаѓате?

1. 30-35

570 vote(s)
    57.2%
  2. 36-40

247 vote(s)
    24.8%
  3. Над 41

171 vote(s)
    17.2%
  4. Над 50

8 vote(s)
    0.8%
Thread Status:
Not open for further replies.
  1. Annath

Annath Форумски идол

Добар ден од мене...
    одвај се довлечкав на работа по дождов... аман, оти вака? Мада гледам дека и пред три години слично било, не врнело олку, ама ладничко.
    Се надевам дека дедо Боже (што би рекол син ми) ќе има милост и ќе го сопре дождов, оти и ова не чини, не само за мојата психа, туку се што имаме посадено ќе отиде јабана од влагава :(

За вдомување/посвојување - знам дека би посвоила. И покрај моите две, би, зошто да не. Ама законот не ми дозволува, оти имам мои, биолошки деца. А за вдомување, можеби и тоа би го направила, ама многу лесно се приврзувам, тоа ми е проблемот, не можам на одреден период да ги чувам дома, после да си отидат од икс причини. Мм сака трето, по можност девојче, а јас не би раѓала пак, му спомнав да посвоиме, ама нешто не беше баш загреан за идејата. И така остана, а како што реков, законот не ни дозволува, оти имаме свои.
    За болести и гени, ни самите не знаеме што носиме, не па некој друг.

@M&M се надевам подобра е малата. Кај моиве Ефералган се покажал ефикасен, Блокмакс само над 39. А синиот Парацетамол на Алкалоид имаше лош ефект кај големиов, имаше воспаление на уши, болка и тт, му дадов од него, и детето одма се комираше, што не се случило. Кога се разбуди не знаеше каде е и не ме препознаваше, оттогаш тој сируп кај мене нема зелено светло. Не дај Боже да ми затреба, ама мислам дека пре би други варијанти да испробам.

Ај кафе да се расониме...

Viktorijaaa5, Thallia, M&M and 24 others like this.
  2. zhap4e

zhap4e Форумски идол

Сакам да посвоjaм и би посвоила уште утре, би вдомила исто, уште утре, само ако не е таква работата да ми го земат задутре. За чие тоа добро е разшетаванjeто на детето од кукja во кукja и да не можам да го посвоjaм ]:)
    вчера седев на кафе и добив желба за топло чоколадо и кjeбе. До толку се швркна времево. Ништо не ми се прави али, кад се мора.. Гутен морген, красни лjуди.

Last edited: Jun 28, 2018
    ivi1987, M&M, Rebecca_R and 21 others like this.
  3. LadyC

LadyC Форумски идол

Добро утро.
    Се истуширав и ме мрзи да сушам коса. (facepalm)
    Среќа пред една недела ја "сецнав" од половина до уши. :D
    Како мало дете сум сега во фаца, очигледно се осеќав остарена.:D
    @NarCis@ мој рецепт за трилече:
    10 јајца
    10 супени шеќер
    10 супени брашно
    1 пециво
    Се матат додека не згусне смесата убаво јајцата со шеќерот и брашното и се става во тава додека не се испече, не позлати. Се вади тавата и се прелива со мешано кравјо, хопла и кондензирано млеко. Се остава да искисне убаво и да упие млекото ( обично упива одма) па се става карамел стопен, јас го топам во тенџере на рингла во топла вода кантичето и полевам. :D
    Не сум ја утнала до сега. Но најбитно е смесата да ти е мн густа кога ќе ја правиш со миксерот.

На тема посвојување : Не сум размислувала асално за ова до сега, така да немам особен коментар.

Инаку тоа од мене. Се спремам за работа и пијам кафе. Ајде кој е за :)

4. mareane

mareane Форумски идол

Околу времево вчера се насмеав на еден коментар:Првпат во животот јадам лубеница пред греалица....
    Јас до синојка се инајџев и ноќеска извадив дебела фротирка за спиење...студи бре...
    За утре имаме закажано шетање колегијално ама од времево ми одмиле некако...

Skorpija25, Thallia, ivi1987 and 26 others like this.
  5. Bozica1980

Bozica1980 Форумски идол

Маж синоќа после 22, еј утре мајстори ќе дојдат за скалите...а на скалите, што би рекла мајка ми уште од попот капата што фали. Прашав дал е нормален, ама после си викам поарно и јас да сум ненормална. Ќе им сварам кафе и ќе се правам "ја нисам одавде"!
    За времето веќе е безвезе да се коментира...

6. ♡BuBaLe♡

♡BuBaLe♡ Форумски идол

Во 2004 кога го гледав the day after tomorrow си мислев боо, која научна фантастика. Сега го гледам времево, календаров и температурава и си мислам колку уствари филмон не е само филм.

ivi1987, M&M, Peco and 20 others like this.
  7. kuc

kuc Форумски идол

Добро утро !!!
    Кафенце да допијам и се спремам за на работа истата шема и денес ако не врни да излеземе попланде,ако не домче не ни бега...
    За посвојување би посвоила зошто да не ,доколку би немала но ни тоа не е така лесно и едноставно или поубаво кажано не даваат на секого и многу голема процедура е .Но познавам луѓе кои имаат земено едните лани и искрено да ви кажам ,милина да ти е да ги гледаш,луѓето се препородија со какво внимание и љубов го гледаат детето,очите му светат.
    Не е бадијала кажано дека не е родител оној кој ќе те роди ,туку оној кој ќе изгледа и изведе вистискиот пат и направи од детето човек пред се.
    Ај убав ден да имаме!!!

ivi1987, Peco, Rebecca_R and 22 others like this.
  8. SV1911

SV1911 Форумски идол

Добар ден! :coffee::coffee::coffee::coffee:

Овие неколку дена не можам да заспијам на време иако ми се спие, па затоа главата сега ми тежи, ми се чини ќе ми падне.

Работа завршена, да дремнам или да вежбам.. :wasntme:

Кај нас е облачно, вундерграунд вели дека ќе врне денес и утре. Од лани нема дожд, па ова малку облаци се радост за сите тука. :D

Како би да пливам овде..

@referentka и сите останати што сте во Грција, пишете како сте, да не ве мислиме. Прееска читав новости од таму, гледав видеа, огромни штети има. :x

Имајте убав ден друштво! :hug::f::sun:

9. stetoskop

stetoskop Форумски идол

Aj d.den i od nas :)
    Ve citnav brzinski na temata za posvojuvanje na dete i nemam sto da kazam osven deka posvojuvanjeto e samo za ludje so goooolemo srce,srce planinaaaaa.Toa za ,,skrieni"bolesti kaj vakvite deca-pluknete si vo pazuvi,bidejko nikoj od nas neznaeme kakov gen sme prifatile i nie ili pak nasite ,,rodeni " deca od nasite predci ....
    Imam slucai vo podalecni rodnini so posineto dete i prijatelka koja ima posineto dete.Pak ke kazam deka vakvoto nesto e samo za ludje so golemo srce i pozrtvuvanost .Tolku na temata.

Ovde,dozd i studenilo nadvor ,a vo domot toplina i harmonija,neka trae.Samo toa mi e bitno ....
    Kafe se pie ,lisnati za dorucek za decata se pecat....i toa....aj :hug:

10. duffi

duffi Форумски идол

Добро утро!:hai:

Шмркам кафето додека малиша спие.:coffee: И пред лап топ успеав да се истегнам.
    Синоќа со маж средивме се после гости, па сега ми сија. 8):D Секоја поручек кога маж е тука се токмиме да средиме балконите и никако да бидне . Оваа Силвија ни ја помати работата ептен.

Детево денес ме почасти со спиење до 8. А што и не би, кога времето само за спиење е. @Dust успешно сте го избегнале дождот.:D Од вчера кога почна околу 18 часот, скоро и да не престана. Си врне романтично.:D

Планирав денес да шетаме со малиша, да пазариме нешто што имав на ум, ама ништо од тоа.

Сакам разумни гости како вчерашните кои не го реметат редот на бебе и имаат разбирање. :whew:

Вчера ,,фино,, му ја олеснив картичката на маж плакајќи сметки за телефонот. Не плаќајте преку апликацијата на Вип, целосно е швркната. И она како времето.:rofl:
    Сметките платени дупло.(facepalm)

Посвојување за луѓе со многу големо срце.:bow:
    Само кога би пробала се да зачнам мое дете, ако и тогаш не бива, би се одлучила на ваков чекор. Се друго едноставно не е за мене. :)

11. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

@mareane @LadyC фала за рецептите, ќе се пробаат викендов :*
    За парацетамол сте пишале, јас не ни знаев дека постои. Еднаш по грешка парацетамол побарав, место далерон, аптекарката ми рече нема, и си го увртев во глава дека не постои. Досега само чепчиња ефералган сум давала кога била помалечка, и далерон и блокмакс. @M&M се надевам добра е сега, мислам дека нема мајка која не се вади од памет со температура преку ноќ.
    Четврт бурек со сирење-изедено. Го таксав од вчера, да ми купи маж. Ми вика ладен ќе е сабајле. Па ќе го стоплам |( Подобро топлен бурек, отколку NOбурек :lol: Знам дека сме досадни со времево, ама не знам дали ми се чини, како сѐ поладно и поладно да станува. Нека се затопли аман веќе, немам ни што да облечам за до работа. Летните фустани тажно седат на закачалка и чекаат да бидат облечени. Одам да го шмркнам кафето, да не речам млеко со зачин кафе и да се тера денот некако. :hai:

12. malerozna

malerozna Форумски идол

Добро утро.
    Станата сум уште од 7, појадував (чудно е знам) кафе испиено и сега на работа, на труд.
    Возот полн со туристи, блокираа цела станица, возови си врват, тие си стојат на платформа. Ни да прашаат, зјапаат во табла и не мрдаат. Игла немаше кај да се фрли.
    Ако денот по утрото се познава, да си се напијам дијазепамче на време.
    Денес барем малку залади, од утре пак ќе гориме.

За посвојување, не би. Ни мое сеуште не сакам. Ама затоа помагам кај што можам, финансиски.

Ме нервираат лажни пријатели.
    Демек многу си се сакаме, ама ниски ударци еден куп задаваат. И тоа намерно, да да ми предизвикаат болка. А толку сум навикната на такви, што ич не ги регистрирам. Па и крива им сум после што не ме повредиле. Живот

13. fina erika

fina erika Популарен член

@mira.mira @referentka Децата што се вдомуваат се на возраст од 2 до 4 години.
    Се добива надоместок за нив месечно 10.000 илјади денари + пакети храна месечно бесплатно школување итн.итн.До 18 години потоа државата им обезбедува социјален стан и работа.
    Истото е како да го посвоиш само што послем 18 години не си обврзан да остане со тебе ако сака детето може и да остане,ме навредивте со постовите дека нема мои корења секако дека нема но е дел од мене.
    Случка фамилија истото го направи со машко дете сега детето е дел од нив и го оженија и го ишколуваа и сега си живее со жената во станот кој му е доделен а луѓево ги вика мамо и тато нивното дете Дадо.
    Женава МИСЛАМ СНААТА им се обраќа со истите зборови,деЧково е елктро инженер и работи во ЕВН.
    АЈ сега да ве поздравам и да ви посакам убав врнежлив ден.
    Се осеќам како да сум во Англија,мувлосав од времево.

Last edited: Jun 28, 2018
  14. Mr. Right

Mr. Right Форумски идол

Обично тие што имаат свои деца немаат многу емпатија кон овие деца. Секоја чест на исклучоци.

15. fina erika

fina erika Популарен член

ИСТОТО ЌЕ ГО НАПРАВЕВ И ДА ИМАВ СВОЕ.

16. Mr. Right

Mr. Right Форумски идол

Знам. Ретки се таквите како тебе. :)

Skorpija25, Rebecca_R, LejlaD and 2 others like this.
  17. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Не се сложувам. Откако станав мајка, имам повеќе емпатија, жал, сочувство, и за тие деца, и за нивните родители. Баш затоа што не можам да си го замислам животот без моето дете и да го напуштам, како што не можам да замислам дека е некаде само и расте без нашата љубов. Сосема друга работа е што некој не е спремен да посвои и згрижи деца, покрај неговите биолошки. Башка поголем број се решаваат да посвојат бидејќи не се во можност да имаат свои, ретки се тие кои прво имаат свои, па посвојуваат.

18. Mr. Right

Mr. Right Форумски идол

Жал и емпатија за тие деца сите имаме, ама дали ти или некој друг би превземал нешто околу тоа? Ако некој рече би посвоил, ама.. значи не би посвоил.

19. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Секој посвојува и згрижува на зборови, многу малку се тие кои навистина тоа го прават. Детето го правете вие, а не вашите корени.
    Јас отсекогаш сакав да имам Дом за сираци. Неостварена желба ми е.
    Немам проблем да посвојам. Тоа ќе биде мое дете иако не сум го родила.
    Мојата љубов кон син ми се роди кога почнав да се грижам за него, а не кога ми беше во стомак. Како расте, така и мојата љубов станува безусловна и голема. Така би било и ако си посвојам.
    Се надевам еден ден, во најмала рака да згрижам или да помогнам некому.
    Сакам ќерка и ако не си ја родам, ако имам пари, ќе си ја посвојам.
    Така син ми ќе си има сестричка.

20. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Па тоа и пишав во претходните постови, тешко е. Најпрво финансиски. Мене коски ми се тресат како ќе биде со второ, пошто и со прво тешко се постигнува. Баш вчера правевме муабет со мм, колку од лекарствата одат на приватно, фондот не ги признава, а дете треба да пие таков сируп. Пр. трицеф, две дози фатија околу 1000ден, па спрејчиња за нос по 500 ден., па пробиотици, нешто за имунитет, сируп за алергија и што уште не. Неопходни работи. Е сега помножи по 2, по 3 деца. И тоа е на месечно ниво и е само еден дел од финансиите потребни за грижа на дете. Затоа викам, не е секогаш само желбата и фантазиите, треба да се биде реален за вакви работи.

Skorpija25, Thallia, ivi1987 and 12 others like this.
Thread Status:
Not open for further replies.