Нирвана (Nirvana)

Дискусија во 'Групи и изведувачи' започната од Wild.Child, 22 септември 2010.

1. SweetChild

SweetChild Популарен член

Се зачлени на:
    2 јули 2012
    Пораки:
    1.597
    Допаѓања:
    2.987
    За групата ќе кажам само дека се легенди,и дека нема и нема ни да има никој како нив.Омилени нивни песни:Heart-shaped box,Smells like teen spirit(нормално),The man who sold the world,Come as you are,Polly,School,Lake of fire и уште многу :)
    Мислам дека Кортни има голем удел во смртта на Кобејн.И како што рече Вајлд,многу и верувал,па затоа можеби и го снашло нешто такво.Никој не знае точно што се случило,но повеќето тврдат дека се самоубил,што мене лично не ми е баш верно ...

2. Velvet

Velvet Активен член

Се зачлени на:
    29 ноември 2012
    Пораки:
    51
    Допаѓања:
    11
    Нирвана ми се првата омилена група уште од оддамна.Се сеќавам кога додека сите на моја возраст ги слушаа актуелните хитови јас и уште една другарка бевме луди по Нирвана. Тешко би било да издвојам една омилена од нивните песни..Секако дека меѓу нив спаѓаат и хитовите Smells like Teen Spirit,Come as you are,Heart-shaped box,Rape me,Lithium...ако продолжам ќе нема престан :)

3. francais

francais Популарен член

Се зачлени на:
    23 ноември 2012
    Пораки:
    667
    Допаѓања:
    1.283
    Љубов... :rock:
    Where did you sleep last night ми е врв периодов...

4. Anthem

Anthem Активен член

Се зачлени на:
    17 декември 2012
    Пораки:
    21
    Допаѓања:
    5
    исто како јас да сум пишувала хехее од 11 годишна возраст бевме луди со другарка ми по нив а и уште сме :lol: :lol: :rock:

5. nirvanaholic

nirvanaholic Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јануари 2013
    Пораки:
    124
    Допаѓања:
    147
  6. Femina777

Femina777 Популарен член

Се зачлени на:
    21 јуни 2013
    Пораки:
    535
    Допаѓања:
    236
    им ги знам сите песни и едноставно се легендииии ги обожавамм :rock: :inlove: :inlove: :inlove:

7. hellowooorld

hellowooorld Истакнат член

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    298
    Допаѓања:
    107
    Уште од мала со тато си слушаме гранџ :)

8. Primadonna

Primadonna Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2012
    Пораки:
    1.341
    Допаѓања:
    2.163
    Легенди се и ниедна група од денешницава неможе да ги замени.
    Ама ме нервираат луѓето кои велат дека се „големи“ фанови на Нирвана а ја знаат само Smells like teen spirit |(

Инаку омилени ми се
    Come as you are
    Where did you sleep last night
    Lake of fire
    и секако Smells like teen spirit :)

9. pinkflower

pinkflower Истакнат член

Се зачлени на:
    25 август 2011
    Пораки:
    87
    Допаѓања:
    83

А ти каков нивен голем фан веројатно знаеш дека "Where did you sleep last night" не е нивна песна нели? ;)

Инаку, многу ми се допаѓа Нирвана, сум ги слушала и како мала, а и ден-денес. Но сепак мислам дека беа премноу исфорсирани во времето кога станаа популарни, а тоа влијаеше негативно и врз Курт Кобејн, којшто не можеше да го поднесе преголемиот притисок на славата која ја доби за многу кратко време.

На Anonymous996 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Anonymous996

Anonymous996 Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2013
    Пораки:
    113
    Допаѓања:
    755
    Smells like that`s the only Nirvana`s song you know. (Или евентуално, албумот им Неврмајнд) :fubar:
    Мило ми е шо има ваква тема, Нирвана беа, се, и ќе останат кралеви на гранџот(алтернативниот рок).
    Само, бедно е да се види колку тоа вие-дотичните фанови на Нирвана, слушате само 3 нивни песни, и омилена ви е Д мен ху солд д врлд(иако она не е нивна,но не секој го знае ова), поомилена Кам ес ју ар, и најомилена Смелс лајк тим спирит.
    Можам да се обложам дека дали 2% од вас тука навистина слушнале за:
    Downer; Beeswax;Turnaround;Aneursym; Even in his youth; Tourette's...итн.

Ај да не бидам оф-топиик. За Нирвана има дооооста ствари да се трубат. Не секој ја разбира(л) нивната андерграунд музика. Смешно е да зборувам за Нирвана, ради фактот на нивното постоење(1987-1994), родена сум две години подоцна. Се чувствувам дека во претходниот живот сум била нивен менаџер. :lol:
    Кобејн...Кобејн бил совршен човек. Најсовршен во своето несовршенство. Тој всушност ја мразел самата публика, која урлала по него додека тој искачал на сцена. Требало да се осеќа ко Фреди Меркјури, но едноставно не било така. Тој всушност, не сакал да твори музика...Но го правел тоа, под различни околности (како што пишува во самото негово последно писмо напишано за Кортни и ќеркичката Франсес). Бил суисидно настроен, сепак тоа не укажува на фактот дека се застрелал, иако претходно се предозирал.
    Неговата смрт била, и верувам ќе остане само една мистерија. Кобејн е легенда, а легендите не умираат.

А за вас-фанчиња на Нирвана, можеби подобро би било да изгледате некој документарец за Бендот, или БАРЕМ да ѕирнете во Википедија, па да коментирате.:)
    Да ЖИВЕЕ Душевниот Мир(Нирвана).
    -Kurt Cobain.

На nirvanaholic, mamma-mia, blaa и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. Play

Play Истакнат член

Се зачлени на:
    17 август 2013
    Пораки:
    85
    Допаѓања:
    69
    Нирвана е бенд кој дефинитвно не би го нарекла најдобар гранџ бенд, на Алис ин чејнс не им се ни до колена. Песните од страна на музиката се многу едноставни немаат некоја јака квалитетна музика или нешто што би било комплицирано да се отсвири, но ми се допаѓаат текстовите. Мислам дека ретко кој бенд може да направи песни за силување да звучат...добро :D Иначе покрај тоа не се нешто посебно, да бидеме искрени ако Курт не се самоубиеше бендот не би ја имал ни приближно славата којс ја имаше по тоа целата сторија дали се убил или бил убиен од страна на Кортни беше нешто ко Сид и Ненси,а ете јавноста е гладна по такви работи па Сид талентиран музичар да не беше? Не,но ете колку и да не сакаме гладни сме по таква драма. Песни кои ги сакам од Нирвана се: Polly, Aneurysm, Seasons in the sun, The man who sold the world (иако не се нивни тие две однонсно препеани се) и Papercuts. :)

На the.one му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Primadonna

Primadonna Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2012
    Пораки:
    1.341
    Допаѓања:
    2.163
    Ја се извињавам ама како шо гледаш никаде не пишува дека сум им голем фан туку само реков дека слушам нивни песни.И за Where did you sleep last night заборавив да пишам дека ми се допаѓа како тие ја испеале..Така да немора да напаѓаш одма.Поздрав ;)

13. monnii-4

monnii-4 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 септември 2011
    Пораки:
    130
    Допаѓања:
    60
    Не сум им некаков си страцен фан, ама си ги сакам. :inlove: :inlove:

14. RockNroLLGirL

RockNroLLGirL Популарен член

Се зачлени на:
    19 јануари 2014
    Пораки:
    1.598
    Допаѓања:
    5.755
    мојот 2 омилен бенд.... Сите песни ми се омилени неможам да издвојам една песна
    кога бев 9 год. првпат ја слушнав smells like teen spirit и од тогаш почнав да слушам рок музика
    кога првпат ја слушнав песната неможам да ви обасам :D
    одев кај братучеда ми ( таа слушаше рок ) и и викам песнава одма втелфон одма да ми ја ставишшш ( во тоа време имав алкател телефон 8) 8) :rofl: )
    и после ќе си земам 2 дрвца и ќе си тапам на перница дома :rofl: :rofl:
    ја слушав 100 пати на ден истата песна на replay и после го најдов јутуб и почнав да ги слушам сите нивни песни

15. the.one

the.one Популарен член

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    564
    Допаѓања:
    797
    Многу ги слушав на времето, до пред некоја година. Ептен бев заплеткана во мозочето изгледа, оти опседната бев со нив. Им ја знаев цела историја, секоја песна, и се разбира имав огромни симпатии кон Курт. Ама, кај мене како што оди, или ќе ги слушам или ќе бидам среќна, ептен станав опседната и депресивна, така да намалив малце, и сега ги слушам уште малце па ич. :D

Тогаш мислев дека се најкул, најдобар, најталентиран, најнај бенд. Но, сега со почиста глава кога размислувам можам да кажам дека не им е заслужена толкавата огромна слава, и дефинитивно не се најдобар гранџ бенд кога има бендови како Alice in Chains.

Сепак, некои песни кои сеуште ги слушам и можам да ги пофалам се Where did you sleep last night, The man who sold the world, Come as you are, Lake of fire... Ама повеќето се преработки, така да можеби тоа кажува нешто. :)

16. XstrongerX

XstrongerX Популарен член

Се зачлени на:
    7 јули 2010
    Пораки:
    1.714
    Допаѓања:
    5.092
    За мене Курт е еден од најкреативните личности, со автентичен и специфичен печат на делата кои ги создал. Оправдани биле неговите негодувања дека луѓето поинаку ја интерпретираат неговата музика, дека погрешно е пренесена пораката, не е разбрана.
    Гранџот како музика ми е најомилен, ги сакам овие бендови од генерацијата на Алис ин Чејнс, Прл Џем. Никогаш не престанав да ги слушам, постојано ги имам во плеј листа сите песни на Нирвана. Имаат доза меланхолија во која се наоѓам себеси.

http://www.youtube.com/watch?v=vabnZ9-ex7o

Контрадикторно на популарното, мене омилени ми се пресните од Блич, повеќе од сите во Неврмајнд.

Курт беше голем борец против хомофобијата. Инаку верувам дека се самоуби и сите теории на озборувачите ми се невалидни. Кој знае точно од каква дијагноза боледуваше, ќе се увери дека самоубиството е само предвидлив и евентуално неизбежен потег. Уште во комбинација со притисокот кој му го создаваше будното око на јавноста, прашање на време беше.

17. XstrongerX

XstrongerX Популарен член

Се зачлени на:
    7 јули 2010
    Пораки:
    1.714
    Допаѓања:
    5.092
  18. BojanaLegija

BojanaLegija Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јуни 2014
    Пораки:
    192
    Допаѓања:
    66
    Оооф, ги обожавам. Многу убави песни, текстови, се. Курт Кобејн особено. :P

19. SinclairChaos

SinclairChaos Активен член

Се зачлени на:
    30 септември 2014
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    7
    Земајќи ја во предвид проблематичноста на Кобејн, таа е одразена во текстовите и песните. И гранџот, како и панкот за мене се синонимни со револуција, спротиставување на нормите и правилата и така и го доживувам бендот. Одразот на измешаните чувства, повреденоста, среќата низ гласот на Кобејн е од една страна трогателен, од друга заразен. И ги слушам и можам да се поистоветам со многу песни, но пречка ми се понекогаш антихристичките текстови. Вулгаризмите не толку, наоѓаат начин да се спакуваат уметнички, но тие некои мали делчиња во текстовите наоѓаат некој чуден начин да ме иритираат. Што не ги прави Нирвана лоши, напротив - вистински алтернатива богови.

20. Natali.3

Natali.3 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 септември 2013
    Пораки:
    5.739
    Допаѓања:
    54.629