Сега тоа новитет ли е? Јас на времето кога инсталирав, беше само со СМС конфирмација (па некогаш не стигнуваше и мораше да се јавам у Скопје)
Мора да го тупат, не може само така да се менуваат податоци како ќе ни текне. Со менување телефон исто е процедура за активирање на апликацијата, ама оди преку телефон, не мора лично во банка да сте присутни.
Со новите документи, ажуриравте податоци онлајн или во експозитура? До внесување на податок од стариот сега веќе неважечки документ ме враќа назад, не ми дава да влезам да ажурирам. Тоест ми дава црвен знак.
Ovie od tutunska zabegaa. Ako probas da se najavis od drug ured odma ti se javuvaat ko bozem neznam kakov kriminal pravis. A drzavava sto ja ispokradoa nema veze
Ај и овде да прашам. Дали НЛБ имаат забрането купување на крипто? Имам Exodus wallet и до сега многу пати имам купувано, последен пат пред неколку месеци. Сега кога пробав пак, ми пишуваше дека картицата ми е одбиена, наводно банката не ја дозволувала трансакцијата. Се мислев да им се јавам во контакт центарот да прашам, ама секогаш ме вадат од кожа со однесувањето и страшно се некултурни, и се одложувам.
Како прво, овие работи се за наша заштита и се наложени од НБРМ, никој не ги прави од што сака да се замара за тебе да не те покрадат. Второ, подобро да има добра заштита и да ти се јавуваат за потврда на идентитетот отколку секој еден што ќе ти се доцепа до податоци да може да ти се најави со твои креденцијали од друг уред и да те покраде. И те како треба да има засилена автентикација за банкарски податоци.
Kako prvo nikoj nemoze da se najavi bez lozinka I gledam do sega so godini koga se najavuvavme preku web ne ispokradoa
Јузер и пасворд лесно може да се хакне, доволно е да го зачуваш на некој компјутер/уред. Не викам дека баш тебе ќе ти се случи, туку викам дека е можно да се случи. И затоа НБРМ носи регулативи кои комерцијалните банки се должни да ги спроведат за сите комитенти. Засилената автентикација е за твоја заштита, мене многу ми е гајле дали некој ќе се најави на друг уред со твои украдени податоци. Треба да сте среќни што ви бараат потврда на идентитет. Ама не, само кај нас народот ако може така да пројде, па утре ох леле ми повлекоа пари, нигде не сум оставил податоци од картичка, банките ви се криви.