https://www.faktor.mk/ova-mora-da-go-znaete-novi-pravila-za-vlez-vo-eu Кое е вашето мислење? Ќе се комплицира самото патување во некоја европска земја со новите правила.
За нас и тоа како ќе е искомплицирано, ама за граѓаните на ЕУ ќе биде доста побезбедно, така што мислам дека е правилна одлука.
Аа да, ептен безбедно. Тебе ќе ти побараат и лајната да ти ги прегледаат, ама Мухамед од Авганистан ќе може слободно гол и бос да влезе и да си силува на раат. Све океј ама ако и за нив важи. Крај крајова, јас не мора да идам ама нека не ги лажат нивните граѓани дека вака се побезбедни
За нив секако е правилна одлука, нема сомнеж. Едноставно секоја шуша се напика таму. Знам Македонци што се пишаа Роми само за азил во Германија, да седат таму, да јадат, пијат гратис, па и деца раѓаа за да останат. Крајно мизерно е тоа и на тие луѓе треба матичната држава да им мисли, не Германија. За нас ова има да биде погубно, исто како визите да се вратени. Да речеме дека сакам да одам на семинар во Словенија, и семинарот е за една недела, и ќе треба јас сите мои податоци да ги дадам и да докажам дека не сум криминалец и терорист, па ако треба да вадам потврда дека работам, па ако ме викнат на пример на разговор во амбасада, ексик нека е тоа одење, попрво ќе се откажам, отколку да потрошам часови да се докажувам. Дали таа потврда ќе треба да се покаже на телефон, лаптоп, испечатена? Ризик е сите твои податоци да ги ставиш на хартија, и истата да ја печатиш во копирница, да ја копираш, оти гледаме дека лични податоци се злоупотребуваат на големо. Има ситуации кога те праќаат на службен пат, ти кажуваат од денес за 2 дена дека треба да си таму, како ќе одиш ако не ти одобрат влез? Што ако сакаш да одиш туристички, резверираш хотел, купуваш билет, сакаш да одиш за 2 недели, а што ако апликацијата не ти ја одобрат во тој рок? Тука ќе имаш и финансиска штета оти си купил билет.
Фала Богу дека збориме ако е рамноправно, ако не е ќе си тераат исто со тие Алаху акбарите од близок исток. А за Авганистанците ти што ги спомна кој е крив ако не Америка?
Ееее Тања, епа видиш колку Еу е пријателски расположена кон останатите земји кои не се дел од нејзе. Ти брани ги и понатаму. Манчмелоу супер му одговори на другар ти. Двојни аршини само, ништо друго. Замачкување очи. Така ќе го решеле хаосот и ќе ставеле ред.. Кого го лажат? Мутавите само..
За секое влегување во земја членка на ЕУ плаќаш 7 евра или еднаш на три години? Гледам и формулар ќе треба да се пополнува пред патување. Ќе почекаме и ќе видиме како ќе функционира, има време. Мада мислам дека на грчка граница ќе биде полабаво. Хаос е секогаш, уште ова ако се спроведува како што е напишано, патлиџаните до Полихроно ќе станат кечап срцки.
Ауу чек Ова за сите европски држави важи, не само за шенген зона Значи и за грчка и за бугарија и за словенија, хрватска ќе треба да се плаќа лоооллл глупости
Па може до утре да се лажеме дека ќе биде рамноправно. Досега да не им барале документи нешто, било што? Америка е крива што мора да си одат од нивните земји, тоа што се понашаат ко мајмуни се сами криви. Али ајде, ќе си видат со тек на време
Ти пак со носот во небо, како да сме божјите деца, перфектни, за нас МОРА, за нас ТРЕБА. А кои сме тоа ние битните за бидеме привилегирани? Па колку реформи направил Хрватот и Словенецот дури го примат, а ти сакаш преку ред, рамо до рамо со нив. Нема. И ти не се пријателски расположена кога ти сметаат мигранти да поминуваат тука, а зошто не си? Ништо не треба. Фино си пишала, не сме дел од ЕУ. Јас ти пишав пример погоре дека знам Македонци што се пишаа Роми за да кркаат гага во Германија и деца родија таму, па сега ти види колку сме поарни од некои си Талибанци. Со години да лежиш на грб, да јадеш, пиеш, да глумиш Ром, да работат Германци за тебе, тоа ич не е добро. И многу Роми така заминаа, а тоа се класични злоупотреби, нема филтер, одеше кој стигне, епа нивни двор, нивни правила, тие не си го уредуваат, нив им е гајле за некои што немаат ред и поредок дали ќе пишат абе пријателски било, не било пријателски, ко да вие тука делите некои универзални правила што е пријателски, а што не. Ред мора да има и тоа е ок за нив. Ние сме трет свет, а и самата знаеш колку повратници од Сирија и Ирак имаме овдека по Балканот. За што ќе сме им? Требаше да си бидеме досега дел од ЕУ и мирна глава, ама кој ќе купува куфер со народни пари, кој ќе прави 350 глупости недлено. И што останува за патување? Србија, Црна Гора, БиХ, Косово, Албанија? Косово и Албанија не ги земам во обзир, и Босна ми е малку шубе, пола Србија ја знам, Црна Гора до 2030 година има сериозни шанси да биде дел од ЕУ. И еве баш сега отворив да видам дали има нешто во Србија погодно како настан за Македонци, видов, нема, може за Црногорци, Босанци, Хрвати, нас не нема, од причина што тие говорат скоро ист јазик. За лични податоци мислев ризик е да лист хартија да имаш генералии, од датум на раѓање, матичен, број на пасош, мејл, до образование, место каде работиш, па можеби и картицата ќе ја имаш на истиот лист од која се платени 7 евра, и тие податоци како ќе ги покажам на хартија? Треба да ставам на УСБ, па да печатам копии во книжара. Од кај знам дека таа во книжара, нема да си земе брзо кредитче со мои податоци дури јас фатам пат за странство, па да се вртам после задолжена ни крива ни должна? Мислев на злоупотреба на податоци овде, не дека некои граничар во ЕУ ќе ми злоупотреби податоци. Да појаснам на што мислев.
Да? Викаш СИТЕ ќе влегуваат во тие земји по овие правила? Со пасоши, со однапред евиденции, со апликации, со отпечаток, со сите салтанати? Ако така супер тогаш.
Не. Авганистан и некои други држави не спаѓаат во овие правила затоа што они веќе задолжително мора прво да имаат виза за да влезат во Шенген зона.
Арно де, топ. Шо се буниш ондак? Убаво ни направиле и нас и на овие другиве земји. Дека загрижена делуваше многу, што ќе било, како ќе било. Ќе се снајдеме бе. Не се замарај толку. Требаше.. Хаха, глупостите си стојат, тука се глупостите, направени се, со чиј амин се тие глупости, кој ги дозволува? Што ви е лесно цело време во делулу да сте, раат. Црно бело гледате само и напред терате. Уште и тврдокорни и упорни.
Од тоа летање со носот во облаци, сега ќе идеме со носот во фекалии. Претпоследен напад во ЕУ, во Австрија го изврши гостиварец, Колку имаше претходно такви? Имаше еден од Тетово, имаше во Италија исто дете на наш иселеник се заканувало во школо дека ќе го коле папата. Ме мрзи да барам, имаше доста случаи со нашинци инволвирани во ИСИС. Што толку пријателски сме направиле за ЕУ, па некој не ни бил пријател? @Mrs. right мене ми е јасно дека ти немаш некои амбиции, арно ама, не се сите такви. Оваа мерка буквално ќе значи стагнирање на тие што имаат талент за нешто и сакаат да соработуваат и учат. А што се однесува за сите што до вчера крадеа и лежеа затвор, и се хронични алкохоличари, ама се во Хрватска на работа, па бегаат од остров на остров, или ги бркаат поради порок, тие не ни требало да мрднат од пред кооперација, ама собраа и шуто и рогато и мора да се воведе некој ред, а ќе биде на штета на сите. Ќе се снајдела, гледам цела нација и државата комплет е снајдена. Кога ќе чита некој странец колку луѓе со потекло од Македонија ги фаќаа во ИСИС мрежи низ Европа, ние како расадник на терористи испаѓаме, малку помал од Босна, таа па се замислува уште и се жали не сме биле ценети.
Да, се надевам дека ти е срам што лупаше глупости без да кликнеш еднаш на гугл. Секако дека за земји од третиот свет построги се правилата, разбирам дека ЕУ имаат проблеми со бегалци ама не треба тебе да те прашаат за да знаат кои земји се опасни. Гледај си во својот двор и верувај дека туристите од нашите земји не се цвеќки и да, побезбедна ќе е Европа.
Имаш прочитано од каде потекнува човекот што планираше терористички напад на концертот на Тејлор Свифт?