Новогодишни и божиќни празници

Discussion in 'Кафе-муабети' started by ALISA0000, Nov 25, 2018.

1. Afrodite¥

Afrodite¥ Популарен член

2. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

У контекст на темава да ве разнежнам :inlove::inlove::inlove:

images.jpg thumb2-christmas-christmas-decorations-interior-christmas-tree-fireplace.jpg slika-7.jpg

3. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Јас чекам да дојде Декември (waiting),па да ја китам елката.Мала и скромна е,но и убава.
    Многу ги сакам Новогодишните и Божиќните празници.Мајка ми ќе направи кифли и Руска Салата и ќе зготви некое месо.Го сакам вкусот на сето тоа во комбинација со оригинал Кока Кола.
    Битно ми е дома да славиме заедно,а подароците не ми се.
    Без расправии,собрани сите заедно,полни со нови надежи за подобра година.....Се надевам дека ќе биде така. :)

4. ♡BuBaLe♡

♡BuBaLe♡ Форумски идол

Декември ми е најубав месец. Ја обожавам претпразничната еуфорија, накитеното, раздвиженоста, а пред се празничните филмчиња кои ми делуваат како бајки за возрасни и макар за момент има некоја магија во тој период. Надежта која си ја гаеме дека кога ќе се преклопат сказалките ќе почне нешто ново, нешто поубаво.
    Поентата на празниците е да се застане за кратко од секојдневието и да се посвети внимание и време на најблиските. Да се собереме на купче и да се потсетиме што е важно во животот - сите да сме здрави и сите на купче. Не е поентата во трошењето во изобилството храна и ви подароците туку во симболиката зад истите.
    Китењето на елката ми е радост како на мало дете. Дури и кафето во шоља со новогодишен мотив ми има поубав вкус.

J@cqueline, agios, zhap4e and 16 others like this.
  5. fina erika

fina erika Популарен член

[​IMG] Нај убавата тема.
    Што повеќе се ближи повеќе еуфорија ме фаќа.
    Возбуда,возбуда и кај мене а и кај синко.
    Еве напуни 11 години а уште ме прашува дали пакетче ќе му дадам,не е толку до пакетчето колку што е до чинот.
    Повелете во мојот дом за нова година како во JUMBO да сте.
    Божиќ ме асоцира на хармонија и збирно место на фамилијата.
    За бадник обавезно гравче,риба,сарма,тиква костени и тако даље.
    За Божиќ печено месо,руска салата кифлички,погачици,и мојата омилена Васина Торта.
    Имам една традиција да го украсам виното пред да го отвориме.
    Ќе ви пуштам слика нахнадно.

6. ocicka2014

ocicka2014 Популарен член

Дечки незнам прашањево дали е за тука, но ако има пресно починат (нема една година) во куќата , дали се крши лепче на бадник?
    Знам слава не се чека, ама ова многу тешко го варам бидејќи омилен празник ми е :(

Ygritte likes this.
  7. Milobebence

Milobebence Форумски идол

Заборавив да кажжам додека ја китам елката т.е малечко елкиче имам традиција ми е да пијам какао е па повелете од мене какао 20181127_132539.jpg 20181127_131458.jpg 20181127_131357.jpg

Alishan30, zhap4e, vitamina and 15 others like this.
  8. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

завакво нешто никогаш не сум ни слушнала да дискутират некој па така да неам мислење
    По логика некоја ке се крше лебче ама нема да се става за починатиот парче

stevemila, Dust, Milobebence and 3 others like this.
  9. LejlaD

LejlaD Форумски идол

Кај нас за Василица се бара паричката,наместо на бадник,но никој не ни рече да не вртиме мазник,слава не се чека со гости,но за ова никој не ни рече не треба,за покојниот нормално дека не се остава парче

10. baba Rada

baba Rada Популарен член

Пред многу години, елка китевме една недела пред дочекот за новата година и последниот ден од старата година беше навистина најдолгата луда и забавна ноќ, со оглед на тоа време што сите бевме во девет 21часот во кревет.

Многу рано сега се китат елки, скоро месец и половина...ми нема драж тоа, нема веќе еуфорија...ма нема ништо, се е извештачено.китат дома за да се покажат на фејсбук...

Ниту се радувам, ниту украсувам дома...исто ќе биде како секој посран смрдлив ден во оваа наша држава и со овој пуфлаџиски народ.

11. Ygritte

Ygritte Форумски идол

Да се крши, тоа е за здравјето на фамилијата. Нас поп ни кажа кога почина татко ми, дури и имаше своја слава земено и попот ни рече дека треба да си ја задржиме, мајка ми спрема ручек на тој ден.

12. Ygritte

Ygritte Форумски идол

Божиќ го сакам, сите сме дома на ручек :inlove:убавини, ама новогодишните празници и таа еуфорија не (facepalm)од многу мала останав без татко ми се разболе околу тој период и ми има оставено многу лоши сеќавања... Како Гринч сум .. :?:

13. Snowflake97

Snowflake97 Популарен член

Кога бев дете нормално како и секое дете се радував на нова година, на елка, пакетчиња, дедо мраз и сл. Но веќе не гледам на нова година како порано, исто обичен и секојдневен ден како и сите останати во годината, ни китам дома, ниту елка ставам, а да бидам искрена пакетчиња сеуште сакам да добивам само тоа ми ја враќа така таа детска радост (иако никој не ми купува);(

14. Macito007

Macito007 Популарен член

Јас едвај чекам да ја китам елката. Оваа година почеток на декември ќе ја правам.
    Се мислам да сменам декорација ( боја) на лампиони.
    Отсекогаш сум сакала еве и уште исто се чувствувам. :D
    Поклончиња секоја година за сите правам и очекувам од истите :$
    Ќе ставам слика штом ја накитам елката.

15. Avery

Avery Популарен член

Кај нас дома секоја година се обрнува големо внимание на украсувањето. Имаме лампиони во неколку бои, па секоја година се прави некоја различна комбинација. Лани беше црвено- бело- сребрено, а оваа година мислам дека ќе биде нешто со златно, не сум одлучила уште. Целиот салон се преслекува во новогодишно руво :D, од завеси, па до перничиња, прекривачи, украси, чаши... Има многу работа, ама просторот потоа заличува како куќата на Дедо Мраз :)
    Дома не сме големи јадачи, така да не се посветува некое посебно внимание околу храната, освен за Божиќниот ручек, кога се собира целата фамилија. За Бадник спремаме скромна посна трпеза, а повеќе се става акцент на традицијата и адетите кои се негуваат.
    Најтежок дел ми е раскитувањето, ама тоа “задоволство” им го оставам на останатите, затоа што јас сум задолжена за китењето :)
    Инаку, од сега отварам сезона на лимунатка Hallmark божиќни филмови, а во кола ми вртат божиќни песни.
    Посебно омилен дел ми е традицијата што ја започнавме пред некоја година, да си подаруваме со потесната фамилија некои мали и убаво спакувани симболични поклончиња. Било да е пар новогодишни чорапи или крема за раце од цимет или што било друго, сепак внесува многу радост :) А од моите, сѐ уште добивам пакетче ( по можност помеѓу чоколадите, со по некое евренце внатре :D)

Last edited: Nov 28, 2018
    vitamina, Gosh, Sky-butterfly and 6 others like this.
  16. Lilit

Lilit Форумски идол

Порано бев Гринч.
    Сега веќе не.
    Претерувам и убаво ми е.
    Но не експонирам сите да видат.
    Мислев дека нема да се претворам во мајка ми, ама еве го.
    Она е тој тип што уште еленски рогови не носи по улица за време на празнициве.
    Кога ќе чујам дека некој нема да кити елка... почнувам да го убедувам зошто треба да кити. А порано... екхм. Дома моите хепи, мери, надрндале ѕвонци и венци, а јас мрчам...
    Значи, да, станувам мајка ми...

17. Ygritte

Ygritte Форумски идол

Порано или подоцна во животов од нашата уста излегува нашата мајка :inlove: и јас тоа го велам

J@cqueline, happygirl, dunika and 7 others like this.
  18. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Па со години веќе не ја чуствувам таа атмосфера новогодишна. Овој период го сакам ради тоа што сум дома, а ладно е и си одмарам. :D

stevemila, ALISA0000, toogood and 2 others like this.
  19. Caci55

Caci55 Истакнат член

Gi sakam cestitkite. Ne samo na Fejzbuk da ti cestita nekoj. Ili na telefon. A za trosenje pari, najvise se trosi na hrana, obleka i za izleguvanje. Pa sminka i frizeri. Ja mislam deka nema potreba od tolkavi trosoci.
    Izvinite za latinicata, nemam na telefonot makedonska poddrska.

stevemila, ALISA0000 and Milobebence like this.
  20. Gosh

Gosh Мразачка на луѓе

Ја као закоравен атеист, поштувам само Нова година, и почнувам да китам почеток на ноември, наравно у црвено и златно, друго не поштуем.

Сијалички иам цела година у соба, не користам светло. Ми дава некоја топлина во домата. Па кога ќе си влезеш дома у црна темница, а свети само елката, а надвор паѓа снегче...

Не знам што е, некоја топлина, некоја носталгија за нешто што поминало, ама и за нешто шо никогаш нема ни да биде...

Mari*, Hipster, J@cqueline and 9 others like this.