Пијана мајка ги држи будни децата (под 3 години) на свадба повеќе од 18 саати. Не знам дали сфаќаш како звучи ова?
Не додека бевме во матично во црква и сл беа кај свекрва ми. После во сала коа бевме не ги оставив да спијат многу преспаа околу 40 мин и ги разбудив бидејќи другиот ден немаше да не остават да одмориме со мажот ми, а сестра ми самата сакаше да ја држи Маријана.
А и башка од тоа сега додека сум на породилно секој ден се со мене во студио бидејќи татко ми има радио па да не седам така одам и водам емисии снимам вести и сл. Така да по цел ден се со музика (иако во викендите радиото работи само за мене)
Ние лани бевме на 2 свадби, на деверот и кумовите. Кај деверот и двете ги носев во ресторанот, а големата ја носев и по невестата кога одевме. Малата тогаш ја оставив кај мајка ми. Во ресторанот ја земавме и малата, моите ја занимаваа. Преку ден беше веселбата. А кај кумовите кога одевме по невестата, они си седеа дома, а во ресторанот вечер само големата ја земавме, малата кај моите ја оставивме. Се одрала плачејќи. Ја донесовме дома и ја викнавме на мм братучедка, ама и со неа плачеше па ја земавме со нас во ресторанот. Таму си спиеше во количката. После вечерата, свекорот и свеки си отидоа и ги земаа двете. Сега за некој месец сме кај сестра ми и тогаш ќе ги носам и двете, па свекор и свекрва кога ќе си одат ќе ги земат и нив
Јас не сите свадби ги носам еве кога се родија првите две Андреј и Маријана тие се родија на 8 Февруари ние на 22 Април бевме на свадба кај другар на мажот ми и сегде ги носев и по невеста и во матично и во црква и во сала.
Јас не би ги носела, тоа е малтретирање за децата. Плус па кај другари, нема што да бараат по невеста или во црква, матично.
Јас не можам си кажувам искрено мажот ми не ми нема речено ништо само ми рече како мислиш така прави. Еве кај мајка ми ги оставив еднаш бевме Охрид со татко ми и со мажот ми 200 пати и се јавив да видам како се. А кај свекрва ми не седат неа и прават проблем.
Какво непотребно малтретирање на децата и на себе си.... Инаку на темава, гледам сум пишувала веќе дека не е страшно да има деца на свадба, ама сега не мислам така. Скроз не им е местото на деца под 9-10 години на прослава за возрасни, ај што за нив може да е премногу гужва, гласно, звуци итн, ама и за родителите е мачење, наместо да уживаат во свадбата треба да ги пазат децата или па да ги држат во раце. Така да и ја би ставила ваква "забрана" за деца во поканите.
Синко беше на една свадба летово што помина и добро понинавме. Јадеше играше ама 90% надвор сакаше да седи и да трча. Бевме со моите па со татко ми најголем дел си преседе. Кога кажа дека му се спие си заминавме, веднаш после вечерата. Во друг град бевме со спиење и затоа беше и тој. На свадби други си одиме сами со маж ми, тој си седи со баби и дедовци. Кога сака да спие си одам јас маж ми се враќа на афтер.
Некој да ми нагласи дека моето дете не е добредојдено, нема да одам ни јас, без разлика дали би го носела или не. Дете е дел од семејство, не е фикус.
Ако сме биле сите поканети, сите сме оделе. Бебе не би носела, не разбира ништо и само ќе го мачам. Ама на детенце што најмногу се радува на вакви настани, повеќе и од некои возрасни, не би му го скратувала искуството и споменот. Не се сите деца исти... Некои седат и без бељи да прават, ја следат церемонијата, некои играат оро, им се прави ќеиф невестата да ја фатат за рака, некои учат како се игра оро, други се дружат со другите деца и си учат кои им се поширокото семејство. Според мене доживување е тоа за нив и не би им го скратувала зашто мене ми се лумпувало, опивало или седело раат.
Епа добро тогаш не скокај пред време. Сигурно нема да ти биде убаво ако тебе сестра ти или брат ти те покани на свадба без децата. Или обратно, сеедно
Јас не памтам шо имам коментирано на темава, иако памтам дека имам коментирано. Сега ќе речам само, нема да ми е пријатно некој на покана да ми пиши „забрането дете“. Нема да одам. Од друга страна не би ни зела дете со мене на свадба, прво го гледам малтретирање за него. Ако сме доволно блиски и е постаро би го земала дур се умори, па после да го вратам на чување кај некој. Накратко, да пишиш дека деца се забранети на покана ми е непочитување. А кога би ја имала опцијата би одбрала да одам без дете, сем ако не сме премногу блиски па да морам да го земам. Лично, кога бев дете, одење по свадби ми беше малтретирање. И сега ми е. Особено кога мораш да седиш и да не урлаш оти е срамота. А уствари, то е интересното за дете на свадба. Ама то во исто време не е пријатно за останатите гости.
Не би сакала деца на мојата идна свадба. Не би им забранила на гостите. Ама едноставно не сакам ни пак мислам дека ќе и обрнам многу внимание тогаш и ќе ги носам во раце.
За деца под 10 години на свадба големо не, освен ако не се на некој од најблиските(брат-сестра, кум и старосват). Пред неколку години бев на една свадба каде што присуствуваа многу деца и мали и поголеми, настрана што цело време трчаа и се буткаа насекаде, а родителите гајле си немаа. Едно од помалите голтна нешто од подот и се задави па брза помош па се испаничија сите комплет и отиде цела свадба во неповрат.