Здраво,не видов ваква тема,ако има слободно во канта.Сакам да ве прашам што мислите за носењето заштитни маски во училиштата,дали треба да се носат или да се укинат.Јас мислам дека треба да останат,но ретко кој ја носи.
Da se ukinat, se nadevam mnogu skoro ke se donese konecnata odluka. U stvari, ne trebase ni da se vovedat
Зошто да ги носат кога нема никаква поента маската? Синот е прваче, како прво маски соодветни за нив нема, медицинските детски моментално по аптеките се премали, а со н95 е претешко. Второ имаат 4 часа и 2 паузи за јадење. Погоди кај јадат? На исто место кај што седат на часовите со маски. На физичко вежбаа со маски, што не е здраво, па се побунивме сите родители и ги тргнаа. И која е целта кога не ја носат постојано да дремат на часовите со маската?
Nastavnicite po fizickopo pravilo bi trebalo site spored protokolite, ama za sreka se naogaat i normalni pa, ete, ne gi teraa ni dosega. Inaku treba
Ваљда знаат тие што ги поставиле протоколите дека кога си задишан и дишеш брзо и длабоко, маската се лепи на носот и прави вакуум. Едит Така што не, не треба. Ако е веќе така, нека немаат физичко воопшто.
@Munchmallow20 такви беа правилата од почеток, ние сами пуштивме барање за да ги извадат маските на физичко плус првачињава се по нова концепција, по 5 саати се секој ден. За 8 март ни снимаше видео наставничката, пејат песнички со маски сите, гревчиња.
Абе за другово ај ќе разбереш. Ама додека си физички активен не би требало да се носот и устата покриени, особено не кај луѓе и деца со послаба кондиција.
Tie sto gi pisuvale protokolite, iskreno, gi zabole za nasite deca. Cela sreka e sto ima svesni nastavnici koi ne go ocekuvaat toa od nivnite ucenici, no za zal gi ima i od onie drugite. Jas se frapirav koga vo edno tancovo studio gledav video od cas kako reklama vo koe devojcinjata tancuvaa so maski i toa prilicno zahtevna koreografija.
Реклама се снима помалку од саат, се снимале со маска 100% за да ја пренесат пораката да се носи маска.Колку сте буквалисти, ако толку се секирате за децата, немаше да се крцаат по 1000 души на журка кај што собира 500..
Za da ja snimat reklamata morale da napravat nekolku snimki i da ja izberat najdobrata, a bidejki od start ne znaele koja ke e najdobra snimale sigurno prilicno vreme so maski. Kontardiktorna ti e recenicata, jas deka ne sum ic zasekirana odam so decata sekade bez maski, pa normalno deka mi e bitno da gi nema ni vo skolo A reklama na deca so maski za da prenesele poraka mi e najdobra antireklama. Vo tancovo studio se odi da se tancuva, ne da se reklamiraat nebulozni merki.
Тебе ти е антиреклама дека те заболе за вирусот изгледа.Еве некој како мене кога оди на факултет макар и на 30 степени во август, септември, седи со маска. Имам осет за другите а за спортски активности беше забрането да се носат, нема логика.Јас имам гледано стари дедовци на точак и со маската???Као втф? ќе се угушиш.Не е здраво, се шири плуќата дур вежбаш/возиш или што год
Обавезно да им ги тргнат маските. Како прво мали деца не знаат да ги носат правилно, цело време ги пипкаат со валкани раце, не им текнува да ги сменат и по 8 саати си поминуваат со иста маска и повеќе штета им носат него корист. Еве моево е прваче со маска е во училиште од 7.30 до 15.00 па пак неколку пати ми се разболува. Да штитеа стварно маските не би требало да закачува вируси во училиште. И која е логиката во градинка не носат маски до 31 август, а веќе од 1 септември во школо мора да носи маска. На детево мое кога му спомнав дека може нема да носат маски во училиште наскоро, не знаете колку се израдува, ми вика "никој нема да носи, ќе можам да им ги видам лицата на децата кога сме во училиште?" Целиот среќен, насмеан. Јас би ги тргнала маските на сите, кој се плаши нека продолжи да си носи, вака веќе не се живее.
Веќе има препорака од комисијата за заразни болести да се укине одлуката за задолжително носење маски во основните училишта, најверојатно ќе биде прифатена.
Не штитат маските во училиштата, не се носат постојано. Ни во помалите ни во поголемите одделенија. Еден куп деца и покрај маските се заразуваат, еден период кај моето од 30 деца само 10 беа присутни. Ко ќе го земам од училиште ги гледам поголемите уште неизлезени ги вадат маските, после се дружат заедно сите, јадат заедно на одмори. Нема никаква поента маската на час. Ниту наставниците ги носат ко што треба.
Ама еве во градинките не носат децата маски, па пак немаше некое ширење на вирусот, ќе се појавеше позитивно детенце ама ретко кога го пренесуваше на друго дете. Јас работам во градинка со 25 деца без маски, па пак на крај ни го донесе вирусот дома пензионер кој отиде на шишање.