Викам јас имаме среќа што сме на Европскиот континент. Да бевме кај нив, или во југо-источна Азија, или Африка, немаше да постои Македонија. *И да се разбериме: Не оправдувам она што се случува во Иран. Муабетите не ми се за тоа. туку се обидувам да појаснам каде лежи коренот на проблемот. Можи трапаво, ама тоа ми е целта.
Џабе дискусија и време губење. Сите ве прочитав и реков нема да пишувам ама ајде. Народски кажано од мали им се "перени" мозоците и мислат дека тоа е правилно и за нивно добро, а ние само лошо им мислиме и сме расипници без правила што живееме слободен живот. Тоа е генералното мислење. Не знам што се замарате, нема да им смените никогаш мислење. Младината демек се опамети и не сака никој да и дава правила, но уште светлосни години треба за сите да се освестат.
Према мене, прво општо за религија, не треба да се форсира. Било која. Пошто религија треба да е чувство кое го имаме и носиме и верба. Ако го немаме - одење во верски објект, носење верски обележја и алишта, не не прат верник. Од таму, апсолутно можи хиџаб да носи некоја зошто сака, верува и смета дека така треба. Не е исправно, ни морално, ни етички, ако некоја не сака да носи хиџаб, но е форсирана на истото. Нема реалност каде то е во ред, то е опресија и опасно за индивидуата ако се наоѓа во општество каде се форсира вакво обележје. Накратко, мора да научиме дека „со сила убавина не бидува“. И не треба да „биднува“ нешто со сила. Секој треба да е слободен да прај со себе шо сака без да сноси последици за то.
Да бе. Баба ми ... ---------------------------------------------- Прво, сите сме жени, сите сме луѓе. Престанете со тоа: “Вие Муслиманите“ “Вие Христијаните“ Проблемот е еден и не е само во Иран. Опресијата врз жената како последица на религиозните догми и патријархатот
Зборувам за 2022 година. Во оваа година живееме. И пак доаѓаме до тоа колку се назад исламските земји