Абе не ми збори ти мене скоро бев баш Дубаи значи и кратко и се носев и сама шетав па никој поглед не ми впери. И да било ова еден случај и тоа од 2013, а кај нас за жал случкиве се само од пред месец дена...
Аа сеа се има нешто сменето? И мене ме немаат силувано, така да сигурно другиве лажат. Гледаш дека силување не се признава. Фала богу нема ни да пријават другите Оди и во Иран прошетај. Авганистан уште поубаво е.
Не дека лажат они, туку ти се лажеш дека тука си побезбедна отколку таму. Имам во план секако. Но Во Мека и Медина.
Еве пред месец Талибанците претепаа наставник кој делел книги на жени на улица зашто не смееле во школо. Моментално жените таму седат дома и не смеат да писнат. Ах колку би сакала да си на нивно место, нели?
Да ги оставиме сите на страна нас да си гледаме може ли.. прво за нас да си мислиме и за нашата сигурност.. Ставате постови од 2013.. а ова е само Нормален викенд во Мк..
Таму "нема" силувања зашто никој не смее да пријави. А ги има дааааалеку повеќе. Патем смеам да се образувам. Таму смеат? Сите?
Не реков јас дека е подобро наведов само позитивни и негативни страни и во што е подобро а што полошо и да предбрачни односи е грев ако го релативизираме ова тогаш можеме да релативизираме и прељуба и кражба и се останато дека е во ред. А за безбедност барем за Саудиска Арабија сум информиран дека е скроз безбедна земја за туристи можеш да бидеш сигурна дека таму ако пуштиш ќерка сама да шета по улица дека нема никој ниту да ја опули ниту да ја задева а камоли да ја силува криминалот им е сведен на минимално скоро непостоечко ниво
Офф овие што ги бранат арапскиве земји да ги пратиш таму еден ден не би издржале. Целосна контрола врз жената. Никаква слобода, никакви права, они ми тврдат рај било као да нема зло таму. Се слушате ли што зборите бе??? Најлоши земји за живот се тие, маскирани под превез на морал. А да си жителка на Дубаи можеш кратко да носиш??
Ќе испадне арапскиот свет најдобар за живот, оти тепаат, камшикуваат. Во Пакистан секоја година гинеле 1.000 луѓе, оти роднини ги убиваат во одбрана на честа и тоа било вметнато во закон, не било казниво. Значи комотно може роднина да те накодоши за неверство или нешто друго и да те ликвидира, по нивните закони. Живот во стеги не е живот.
Незнам зошто во секоја тема кога се зборува за религија мора да се спомене обезправеноста на жените во ред можеме да се согласиме дека било така во минатото и жените не биле третирани како еднакви но еве дојдовме 21ви век и кај нас и на запад жените ги имаат сите права а моралната слика на терен изгледа катастрофично никогаш повеќе блуд и разврат, предбрачни односи, прељуба,проституција, разводи и разни други девијации. Некогаш се запрашувам дали феминизмот е само движење за еднаквост и еманципација на жените или движење за легализација на секаков вид на неморал. Сеуште не сум сретнал девојка што се залага за феминизам а да се залага и за религиозност и духовни вредности против неморал и разни други деструктивни работи еве ако грешам ќе се извинам.
Мал или непостоечки број на разводи укажува на немање слобода и несвесност за своите права, не на морал. Ја иам предбрачни односи и повеќето тука што тупат на темава ко мене и еве нѐ живи здрави, ништо не ни фали. Нема ни да сретнеш. Зашто од религијата потекнуваат пола од срањата со кои се дискриминирани жени.
Било што било во минатото историјата служи за да учиме од неа и да не ги правиме истите грешки сега ги имате сите права и баш напротив можете да бидете вие главни промотери на морални вредности и религиозност. Жално е што ја избирате другата страна и подржувате деструкција и неморално однесување. Сум имал и јас и сум сметал дека не е ништо страшно се до неодамна пред да се преобратам и станам религиозен. Сега сосем поинаку размислувам. Од атеистичка природа можеме многу работи да релативизираме и да ги сметаме за океј али од религиозна се и тоа како сериозни. Како и да е секој за себе одлучува дали ќе биде религиозен или не.
Денес ќе ти кажат не смееш да слушаш странска музика оти е сатанска и ќе ти забранат да ја слушаш, утре ќе ти кажат не смееш да носиш облека кај што ти се гледа гола кожа и ќе те тераат да се покриеш цел. Зошто им се може. Овде вака праат, онде онака праат, муслиманите вака праат, христијаните онака праваат, во овие земји такви се, во оние онакви... зборувате како да станува збор за две различни битија и две различни планети. А не за луѓе на истата Земја. Патетичен е целиот муабет. Поразителен за човекот. Религиите се тие што ве поделуваат, не знам како не согледувате.
Не ја гледаме состојбата во нашата земја ќе мислиме за Афганистан. Колку наши жени се силувани тепани, физички и психички малтретираниама битно марама не носат. @sweet dreams ** Да живеам таму верувај со мерак ќе ги носев абејите. Таква рачна изработка, какви преубави фустани..
Па ти тврдиш дека у Авганистан и сличните земји жените биле почитувани. Ама знаеш што е разликата? И да има добри муслимани што си ја почитуваат жената, џабе кога државните закони се тие. Оти законите се над личните убедувања на индивидуите, секаде. Може некој да ја тепа жената, ама ако државата му ебе матер и има каде она да побара помош е друго Може некој да ја почитува жена му ама ако државата ѝ вели дека ќе умре ако не носи хиџаб е пак друго. И во Шведска има вака многу силувања.... уствари само повеќе се пријавуваат.
dali denes se praktikuva ova ili ne ne e tolku vazhno. Vazhnoto e toa shto ova ukazhuva na gledanje na zhenata kako objekt, kako imot. Vazhnoto tuka e dali se zemaat predvid emociite na zhenata?