Носење хиџаб во исламот

Discussion in 'Религија' started by Directioner005, Sep 20, 2022.

1. Космонаут

Космонаут Истакнат член

Wow, толку многу ве интересира за другите животи, подобро е да ги гледате голите тела на луѓето нели, отколку жена што си ја цени својата приватност и својата религија. Секој со својот грев, тоа е

MyMala, @ceci11, ZAHRA and 2 others like this.
  2. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

Абе нека влезе како сака во вода ама ако почне да се дави, нека си се снаоѓа сама.:)

Just.do.it and Cvekarka like this.
  3. Космонаут

Космонаут Истакнат член

Не придонесува тоа за давење, каква логика има, плус ако носи вел нека се удави нели ќе ја оставиме

4. Munchmallow20

Зашто лабава и лелеава облека отежнува движење во вода. Со причина се нуркачките костуми тесни уз тело.
    А ако имаш мокра ткаенина на уста и нос, ти отежнува дишење јер воздух тешко проаѓа така.

Ко што на градилиште не те пуштаат без шлем, да возиш мотор без кацига или кола без појас или во работилница со големи машини со пуштена коса и лабава облека.
    Основни безбедносни мерки. Кој го мрзи да ги почитува, сам си е одговорен, јбг

5. Космонаут

Космонаут Истакнат член

Не е од мрза тоа, од почитување на вера е, и верувај дека нема толку давења пошто е со лелеава облека, да било нешто лошо немало да го има во Куранот како наложено на луѓето

MyMala, ZAHRA and Scott Weiland like this.
  6. Cvekarka

Cvekarka Истакнат член

Јас кажав дека секој си има право на свој избор и вера и религија и што и да е.Мојот муабет беше дека не подржувам НИКАКО што ги затвараат мали девојчиња.На што личи тоа што е тоа.Па дете е бре од 3-4 години тоа знае вера,господ,алах или незнам што.Мајка му и татко му можат што сакат да прават ама за дете сум против и многу се нервирам кога ке видам дете со шамија

7. Космонаут

Космонаут Истакнат член

Добро, книгата не наложува за девојки пред менстурална возраст да бидат затворени, само сепак е избор на родителите

ZAHRA and Cvekarka like this.
  8. Cvekarka

Cvekarka Истакнат член

Ама они несмеат да одлучат таква работа дете е тоа кога ке си направи 18 може ако сака она самата да си стави а не ти на дете да му ставаш

9. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Кој како сака нека се облекува, мене не ми пречат жените шо носат хиџаби, шо се покриени со бурки, малце језиво ми е од бурките оти незнам дали е маж или жена али не ми пречат ако се жени. Чим сакат така на море, така нека си одат.
    Мене ми пречи само кога насила ги тераат така да се облекуваат, е тогаш немат избор, а ова за децава шо ги облекуваат така е баш тоа.

Космонаут likes this.
  10. fbaby

fbaby Популарен член

Зошто само жените носат црни бурки на 50 степени, а не и мажите?
    Ако се работи за почит кон верата, тогаш и мажите нека носат бурки како жените, јер ако бурката е само жена ондак е дискриминација.
    Почитта кон верата се докажува на други начини. Можеш да си завиен во мантили од глава до пети а да правиш тотално обратно од она што налага верата.

Lady D ❤️ and Just.do.it like this.
  11. Космонаут

Космонаут Истакнат член

Точно дека не треба наметнато, и јас не се согласувам со тие родители, само викам што да правиме тоа е

Cvekarka likes this.
  12. Космонаут

Космонаут Истакнат член

Очигледно не знаеш ништо за верата, во Куранот пишува дека треба жената да ја покрива косата, да го покрие телото од зглоб до зглоб и да ги покрие особено градите. За мажите пишува друго, каква дискриминација е тоа? Почит кон својата вера е многу работи, облекувањето е едни од тие. Зборуваме за религиозни принципи не за општествено наметнати па да се дискриминација

MyMala and ZAHRA like this.
  13. Srckata28

Srckata28 Форумски идол

Облека во вода е ризик и тоа е факт, само што како и во други дискусии, вашата грижа за здравјето и безбедноста на непознати луѓе е непостоечка и секое аргументирањe со тоа е едноставно изговор, колку да зборите зошто ги нејќете со хиџабот.

14. Cvekarka

Cvekarka Истакнат член

Јас од искуство ви кажувам дека се наметнува.Јас имам другарка која што кога се омажи маж и несакаше она да носи шамија и мантил,ама кај него во фамилија сите жени носат и морало и снаата да носи.И они што да прават кога одат кај старите она стави шамијата кога ке искочат од таму на првата кривина извади.И на што личи тоа.На ништо така и на децата им наметнуваат на 40 степени тоа цело покриено замисли да ти стават на тебе еден чаршав на тоа топлото.Извини така се изразив немислев ништо лошо еве секој нека се стави на местото на тоа дете.Жалосно Јас би ги стрелала искрено.

Tanjamm likes this.
  15. fbaby

fbaby Популарен член

Па тука е проблемот. Зошто жената да се покрива, а мажот не?
    Какви религиозни принципи се тоа на сред лето жената да е завиена во црни мантили?

16. Cvekarka

Cvekarka Истакнат член

Дискриминација затоа жените по тоа арапските држави немаат никакви права.И ги гледаат само како штампа за деца

17. Munchmallow20

Јас да ги видам покриени во јавност вака сосе фаца, бегам подалеку.
    Знаеш, за моја безбедност:)

18. Космонаут

Космонаут Истакнат член

Точно е дека има наметнати работи, не е добро тоа, се согласив целосно.
    Дали некоја од вас е муслиманка и има личен однос кон хиџабот и целосно ја разбира поентата и потребата од хиџаб и личната поврзаност со хиџабот? Па за да може да имате толку силни мислења.
    Нр мора да е црна бурка, ниту да оди на плажа, може да оди во приватен базен или дури на некои места има приватни женски плажи. Не е дискриминација нешто што е дадено од Бог

MyMala and ZAHRA like this.
  19. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

И јас исто, бегам на друга страна, пак потенцирам дека не бегам од жените туку од потенцијален маж шо може да биде под чаршавот.

20. fbaby

fbaby Популарен член

Хиџаб можеби е избор, ама црна бурка на 50 степени, посебно во Арапските држави не е.