Wow, толку многу ве интересира за другите животи, подобро е да ги гледате голите тела на луѓето нели, отколку жена што си ја цени својата приватност и својата религија. Секој со својот грев, тоа е
Зашто лабава и лелеава облека отежнува движење во вода. Со причина се нуркачките костуми тесни уз тело. А ако имаш мокра ткаенина на уста и нос, ти отежнува дишење јер воздух тешко проаѓа така. Ко што на градилиште не те пуштаат без шлем, да возиш мотор без кацига или кола без појас или во работилница со големи машини со пуштена коса и лабава облека. Основни безбедносни мерки. Кој го мрзи да ги почитува, сам си е одговорен, јбг
Не е од мрза тоа, од почитување на вера е, и верувај дека нема толку давења пошто е со лелеава облека, да било нешто лошо немало да го има во Куранот како наложено на луѓето
Јас кажав дека секој си има право на свој избор и вера и религија и што и да е.Мојот муабет беше дека не подржувам НИКАКО што ги затвараат мали девојчиња.На што личи тоа што е тоа.Па дете е бре од 3-4 години тоа знае вера,господ,алах или незнам што.Мајка му и татко му можат што сакат да прават ама за дете сум против и многу се нервирам кога ке видам дете со шамија
Добро, книгата не наложува за девојки пред менстурална возраст да бидат затворени, само сепак е избор на родителите
Ама они несмеат да одлучат таква работа дете е тоа кога ке си направи 18 може ако сака она самата да си стави а не ти на дете да му ставаш
Кој како сака нека се облекува, мене не ми пречат жените шо носат хиџаби, шо се покриени со бурки, малце језиво ми е од бурките оти незнам дали е маж или жена али не ми пречат ако се жени. Чим сакат така на море, така нека си одат. Мене ми пречи само кога насила ги тераат така да се облекуваат, е тогаш немат избор, а ова за децава шо ги облекуваат така е баш тоа.
Зошто само жените носат црни бурки на 50 степени, а не и мажите? Ако се работи за почит кон верата, тогаш и мажите нека носат бурки како жените, јер ако бурката е само жена ондак е дискриминација. Почитта кон верата се докажува на други начини. Можеш да си завиен во мантили од глава до пети а да правиш тотално обратно од она што налага верата.
Точно дека не треба наметнато, и јас не се согласувам со тие родители, само викам што да правиме тоа е
Очигледно не знаеш ништо за верата, во Куранот пишува дека треба жената да ја покрива косата, да го покрие телото од зглоб до зглоб и да ги покрие особено градите. За мажите пишува друго, каква дискриминација е тоа? Почит кон својата вера е многу работи, облекувањето е едни од тие. Зборуваме за религиозни принципи не за општествено наметнати па да се дискриминација
Облека во вода е ризик и тоа е факт, само што како и во други дискусии, вашата грижа за здравјето и безбедноста на непознати луѓе е непостоечка и секое аргументирањe со тоа е едноставно изговор, колку да зборите зошто ги нејќете со хиџабот.
Јас од искуство ви кажувам дека се наметнува.Јас имам другарка која што кога се омажи маж и несакаше она да носи шамија и мантил,ама кај него во фамилија сите жени носат и морало и снаата да носи.И они што да прават кога одат кај старите она стави шамијата кога ке искочат од таму на првата кривина извади.И на што личи тоа.На ништо така и на децата им наметнуваат на 40 степени тоа цело покриено замисли да ти стават на тебе еден чаршав на тоа топлото.Извини така се изразив немислев ништо лошо еве секој нека се стави на местото на тоа дете.Жалосно Јас би ги стрелала искрено.
Па тука е проблемот. Зошто жената да се покрива, а мажот не? Какви религиозни принципи се тоа на сред лето жената да е завиена во црни мантили?
Дискриминација затоа жените по тоа арапските држави немаат никакви права.И ги гледаат само како штампа за деца
Точно е дека има наметнати работи, не е добро тоа, се согласив целосно. Дали некоја од вас е муслиманка и има личен однос кон хиџабот и целосно ја разбира поентата и потребата од хиџаб и личната поврзаност со хиџабот? Па за да може да имате толку силни мислења. Нр мора да е црна бурка, ниту да оди на плажа, може да оди во приватен базен или дури на некои места има приватни женски плажи. Не е дискриминација нешто што е дадено од Бог
И јас исто, бегам на друга страна, пак потенцирам дека не бегам од жените туку од потенцијален маж шо може да биде под чаршавот.