Не го бранам. Се согласувам со повеќето работи напишани. Само можам да намирисам кога некој пишува работи од шо нејќе муслимани, а не од што религија ја понижува жената или друг валиден аргумент. И ти пример сега, демек исламот полош од христијанство, а религии ко религии исти се. Само што арапските држави ја рушат репутацијата на муслиманите повеќе.
Слободно пребарај што имам пишувано за христијанството па ќе видиш како твојата теза за наводни исламофоби ќе падне во вода И не, не се исти. Кога би живеела макар месец дена во шеријатска држава би го увидела тоа на своја кожа.
Ако прочитате тафсир за куранот, тоа не значи да ја искрши од ќутек, значи, ако покажува непочит, како последна мерка, вика удри ја, не смее тоа да остави трага на телото, да не се скрши коска, да не е голема повреда. Смее само да ја допре со мала сила како што ќе предупредиш дете на раката. Жената нема потреба да има сведоци дека била силувана, жената дури има право да го убие својот силувач во исламот. Трето, па и последно од мене на темава, прочитајте повеќе, религијата како религија ѝ дава многу права на жената, на мајката. Исламот е перфектен, муслиманите не се. Имајте убав ден
Јас бев да го пријавам бившиот маж, оти беше објавувал слики од мене, сликани без моја дозвола. На сликите апла се гледаше дека сум јас ама не ми се гледаше лицето. Не сакаа ништо да превземат. Арно шо на една слика ми се гледаше тетоважата на грбот, и им се соблеков им ја покажав , инаку ништо немаше да направат.
Ако сомнежот е оправдан, ќе го бараат и ќе го најдат. Многу се фатени и покрај покриено лице или недоволно видливо. И да се гледа лицето, не е доволно за да бараат некој. Мора да проверат снимки и записи од движење на разни места, па потоа и траги од интернет-сообраќај. Според законите, ќе проследат и до разузнавачите. Никој и ништо не може да се скрие од разузнавачите кои располагаат со најнова технологија. Патем, треба да ти текне дека некој/а облечен во традиционална верска облека може да е агент/ка на задача. И дека не се суди книга по корици.
Која најнова технологија кај нас . Значи јас ако одам по пат и напраена скопска шмизла ( како шо велат, не се вреѓајте) и некој ме следи по пат и ме гледа крваво со очите а јас го примеќам, шо треба да помислам? Дека е некој иден поп и сака да го извади шејтанот од мене? Ако е некој покриен со бурка и ме следи, како ќе објаснам јас во полиција дека ме следел? Ќе ме напраат исламофоб. Судејќи по корицата на книгата или не, ние сме жени и треба да бидеме претпазливи, секакви говеда има таму , така да тоа со книгата не ти држи вода.
Ова треба да е некакво оправдување? Само што жената не е мало дете што треба да го подучуваш, туку партнер, еднаков на другиот. Значи да не ја зашамара и да и скрши нос, туку малку да ја подудри негде кај што не се гледа, за да ја воспита???
Хе хе Така, ако не е послушна, удри ја, само на места кадешто не се гледа. Малку де. Не е проблем. Па она предмет е. Ако не прави така како што ти ќе кажеш, искрши ја. Па што има врска. Не знам кај ти е паметот. Во исламот жената НЕ е воопшто почитувана. Сведена е на рамниште на предмет. Ако не е послушна, се знае, удри ја. И да, за силувањето е точно, ако нема сведоци, не е силувана или во најлош случај она е курва зашто она ги провоцирала. И да, не знам дали знаеш ама ако жената не може да биде бремена, идиотот слободно може да си земе друга жена. ЗА МЕНЕ ОВА НЕ Е НОРМАЛНО.
И ако отруеш некого нема да остави трага на телото. Ни крв, ни модрица, ништо. Жената смее да го отруе мажот тогаш?
Сум за избор да се носи хиџаб, но сум многу против ако тоа е наметнато. Против сум кога хиџабот е наметнат, насилен врз жената. И не ок да им се става на мали девојчиња шамии, може да остави траума. Сметам дека кога ќе дојдат на одредена возраст, кога ќе бидат доволно возрасни, сами можат да одлучат за хиџабот, па и за нивната вера.
Каде има убави марами за покривање, не ми треба класичен хиџаб, но да не биде коцкаста марама, туку правоаголна и долга, од убав материјал и со убави декорации? А да не е бит пазар?
Јас си наоѓам во локални бутици или продавнички за шминки, нешто што е повеќе како scarf, не шал ама ги продаваат како за околу врат. Е сега обично ги има на есен, не знам дали ќе начекаш нешто. Има некои опции во S market ако ти е во близина, ама сепак се со поскромни дезени
Znam pısa da ne e bıtpazar no vo zenskı pazar ıma preubavı. Zemav edna rozeva so nıtnı navıstına preubava e..