Незнаев кај да го поставам прашањето. Дали некоја знае за денешниот адет спроти тодорова сабота,што се става под перница за да го сонуваш идниот маж ?
Пред малку прочитав вака: На овој ден младите изведувале и повеќе обичаи со кои сакале да дознаат кој е нивниот иден брачен другар. Вакви обичаи забележал и Марко Цепенков. „Во петок вечер спроти Тодороа сабота, кое девојче сака да си го види кое момче ќе си го земи за маж да је биди -еве како ќе напраи: ќе седни да вечера и првијо залак што ќе го сожвакат, нема да го голтни, ами ќе го изваи од уста и ќе го чува за кога ќе си легни да го клаи под перница. Спиејќи над залаго, ќе и дојди тоа момче што и е наречено за да ја земи. Ако види некое момче што го знае него ќе го земи бездруго, а пак ако види некое непознато, непознатото момче ќе го земи.“
Само да пази да не ја изедат мравите во текот на вечерта. И имам прашање а ако не види ништо? Ќе остани немажена?
Значи за некој може е бабини деветини , ама има некои кои сакаат да си ја пробаат среќата , и што има тука лошо ? Не мора веднаш со осуда...секој нека верува во тоа што мисли дека треба...инаку да одговорам конкретно , имам слушнато од постари баби или од Мајка ми , дека во нивно време краделе лебче од 3 или 1 куќа каде што нема вдовец , и вечерта спроти Тодорова сабота се става под перница..исто може и од пченицата што се спева во Црква заеедно со кревањето на Леб ,да се земе и да се стави под перница ...јас досега не сум ставила лебче...ама знам за друг обичај за Водици да ставиш огледалце под перница , ставив и сонував едно дете од Охрид така да , ко воли нек изволи , ништо не губите....
Дали верувате дека ако ноќта наспроти Тодорова сабота сонувате некое момче дека ќе се омажите за него?
Јас читав нешто под перница пченка да се стаело , ама не сум имформирана баш па ако моеже некоја феминка да објасни
Како што забележал Марко Цепенков, во петок вечер спроти Тодороа сабота, кое девојче сака да си го види на сон кое момче ќе си го земи за маж да је биди еве како ќе напраи: ќе седни да вечера и првијо залак што ќе го сожвакат, нема да го голтни, ами ќе го изваи од уста и ќе го чуа за коа ќе си легни да го клаи под перница. Спиејќи над залаго, ќе и дојде тоа момче што и је наречено за да ја земи. Ако види некое момче што го знаи, него ќе го земи бездруго, а пак ако види некое непознато, непознатото момче ќе го земи".
Направив така според Марко Цепенков хахаха и две особи сонував хахахаха Особи што ги познавам ама никогаш не сум ги сонувала
Па,добро барем ќе можеш да бираш!Инаку,јас не би направила така,некако многу гадно ми е изџвакано залче под перница да чувам,па макар и само за една ноќ,се размачкува од плунката!А,инаку можеби и има некое влијание,но сепак спаѓа во народни обичаи и верувања коишто немаат апсолутно никаква врска со нашата православна вера.
Да гадно ми беше признавам ама го завиткав во салфетка хахахаха ама од тие двајца ни еден не сакам хахахах
Не верувам искрено .. Една другарка ми рече ај да направиме и таа сонувала и јас истоо , ај по еден али сега двајца хаахха
Да се надеваме , си мислев да го сонувам тој што го сакам али очигледно сум немала среќа хахахаха догодина