Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Ноќ на вештерките (Halloween)

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од Strumfeta93, 22 октомври 2011.

1. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.447
    Допаѓања:
    24.996
    Фали trick or treat делот, можам да замислам колку најомилен им е денов на децата кај што го слават.

На RainbowButterfly и Angie1432 им се допаѓа ова.
  2. Adidas888

Adidas888 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    5.441
    Допаѓања:
    22.567
    Ах бе македонче.... кога нашите се маскират за коледе и сурва добро е а за хеловин не е :D:D

На elimkd и Dumbledore им се допаѓа ова.
  3. Sweetlove_0312

Sweetlove_0312 Популарен член

Се зачлени на:
    17 октомври 2017
    Пораки:
    1.650
    Допаѓања:
    13.379
    Халовин е забавно за луѓето што го слават, а за мене значи само да гледам хорор филм. Маскирање е забава за децата најчесто, барем во мојата околина ја нема таа церемонија. И тоа што го разбрав од еден пост што ми излезе пред некој ден дека кај нас е празник Св.Лука што го слават во Србија и на тој ден не треба да има расправии и карање, само треба да владее мирот со надеж дека лошото ќе го нема. :)

4. Aenarion

Aenarion Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    225
    Допаѓања:
    263
    Не разбирам што ти е тука чудно, едното е македонска традиција која датира Бог знае од кога а другото е странска која нема допирна точка со македонската историја и култура.

Ти слави си го и 4 јули, лунарна нова година или што ти знам, браво за тебе, али да го изедначуваш значењето на ноќта на вештерките со Бадник е благо кажано глупо.

На Adidas888 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Mikha4

Mikha4 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2018
    Пораки:
    1.899
    Допаѓања:
    6.268
    Изедначено е со коледе и сурва, глупо е што сакаш да обезвредниш нечие мислење а не знаеш да читаш.

На Angie1432 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Aenarion

Aenarion Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    225
    Допаѓања:
    263
    Одличен совет, не знам зошто не го практикуваш но тоа е друг муабет.

7. Mikha4

Mikha4 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2018
    Пораки:
    1.899
    Допаѓања:
    6.268
    Дечко ти си тој што напишал Бадник ;)

На Angie1432 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Aenarion

Aenarion Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    225
    Допаѓања:
    263
    Ахааа сега ми е јасно ти всушност не ги ни знаеш нашите празници.

9. Mikha4

Mikha4 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2018
    Пораки:
    1.899
    Допаѓања:
    6.268
    Бадник е црковен празник, денот пред Божиќ, а Коледе е пагански обичај и по некоја случајност или не се паѓаат на ист ден. Прашај некој поп поубаво ќе ти каже. Нека ти каже дека и до пред некоја година пробаа да ги "сатанизираат" и сурва и коледе.

На крај на денот кој што сака ќе си слави, како што правеле и до сега.
    МПЦ прифатиле да се слават пагански празници како сурва и коледе и милион други суеверија ама халовин сега смета. А смета не затоа што е католички празник туку затоа што им треба нова баба рога за пред верниците, барем за тие што им останале.

10. INNERBEAUTY

INNERBEAUTY Популарен член

Се зачлени на:
    9 јули 2017
    Пораки:
    2.476
    Допаѓања:
    5.497
    Датумот (периодот од 21Септември/Есенска Рамноденица до 1Ноември), овој период е точно 6месеци пред/по датумот за Велигден/воскресение/враќање на Сонцето и природата (од 21Март /Пролетна рамноденица до 1Мај)

Овој период и Сонцето и природата-'' умираат'' и затоа секогаш бил поврзуван со смрт.
    Е сега многу е битен контекстот.

is a time to celebrate the lives of those who have passed on, and it often involves paying respect to ancestors, family members, elders of the faith, friends, pets, and other loved ones who have died. Aligned with the contemporary observance of Halloween and Day of the Dead, in some traditions the spirits of the departed are invited to attend the festivities. It is seen as a festival of darkness, which is balanced at the opposite point of the Wheel by the festival of which is celebrated as a festival of light and fertility. Many believe that the veil between this world and the afterlife is at its thinnest point of the year at Samhain, making it easier to communicate with those who have departed.

Правилно е на овој ден да се слави слично со празникот Задушница, односно оддавање чест на починатите/блиски кои веќе не се Меѓу нас.

Од тука и поврзаноста со окултистички Сатанизам.

Да, ова додатно што ни е дојдено денес кај нас од Западот со страшни тикви и такви ми ти ствари си има окултистички корени.

Она што се слави кај нас на Коледе/Бадник е во поинаква смисла и битно, поинаков датум
    на /околу 21 Декември(Зимска Краткоденица/Божиќ/раѓањето на "Новото Сонце'' односно Нова Година)
    И правилно е на децата да им се даваат слаткиши и пари/подароци, во смисла спрема за софра и славење по тој повод.
    Маскирањето си нема никаква веза зо празникот и исто може да се поврзе со окултизам/Сатанизам.

Последна измена: 1 август 2023
  11. RespectAndObey

RespectAndObey Истакнат член

Се зачлени на:
    23 мај 2019
    Пораки:
    925
    Допаѓања:
    231
    Халовин го гледам како супер „празник“ за нас атеистите. Интересен обичај отворен за секого независно од религија.

На Mikha4 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Mikha4

Mikha4 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2018
    Пораки:
    1.899
    Допаѓања:
    6.268
    А делење на храна над гробови со какви корени би го поврзале?

13. INNERBEAUTY

Се зачлени на:
    9 јули 2017
    Пораки:
    2.476
    Допаѓања:
    5.497
    Хм? Нз шо ме цитираш, јас пишав шо имав во врска со темата (ес ин он топик,) и шо се најде толку засегната ако не веруваш во ништо од ова? :^) И од иста причина и слободно можеш да си го славиш. Ајде:hai:

14. Mikha4

Mikha4 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2018
    Пораки:
    1.899
    Допаѓања:
    6.268
    Пишуваш на јавен форум, секој може да те цитира.
    Околу мислењето фасцинантно ми е како дојде до заклучок дека сѐ од Западот кај нас иде со окултистички корени, кога истиот Запад е буквално граден со корените од Европа најмногу. Засегната сум што не дочитувате или читате со огромни предрасуди па си толкувате наративи како вас ви одговара.

Како да ви кажам, пропагандата дека сѐ што е од страна е "лошо", а сѐ што е од нас само смее да се практикува е веќе излитена и посебно смешна кога ја барате и кај што ја нема.

Нема веќе да те цитирам, очигледно не си овде за дискусија, туку за сама со себе да си збориш, па со среќа :*

На Adidas888, ane.bella и RespectAndObey им се допаѓа ова.
  15. INNERBEAUTY

Се зачлени на:
    9 јули 2017
    Пораки:
    2.476
    Допаѓања:
    5.497
    Кај нас денес реално се слави стриктно од хедонистистички аспект само, со маскарада. И уште една причина плус да се слави/иде у кафич, чисто колку да има славје 24/7.

Ама вистинското значење на "празникот" е позначајно од само ова.
    Па така вклучува и се што е поврзано со сезоната (пикот на есента, правилно, на 7ми Ноември по тропички календар)
    Оган/иште, Свеќи, шарени лисја, тикви, звршетоци.
    Како и присеќање на она што е навистина важно, семејството и најблиските, како и оние кои веќе не се меѓу нас.
    Такашто ако не колете животни, како и правите оргии на 1ви Мај(окултистички ствари нели) , you're good ваљда. (y)

И како и секогаш она што се случува/ло на небото овој период.
    Односно минувањето на Сонцето низ Млечниот пат и Галактичкиот центар, "умирање" и ново "раѓање"
    (од 7ми ноември=умирање до 21Декември/Нова Година/Божиќ=ново раѓање=живот, иако денес се изместени датумите за 3 недели така што ни ова не се вистинските датуми, ама добро)

Сонцето на 7ми Ноември(денес 1ви Декември)
    IMG_20231031_091320.jpg

Сонцето на 21Декември/Нова Година/Божиќ(денес 14ти Јануари)
    IMG_20231031_091347.jpg

Последна измена: 31 октомври 2023
  16. ane.bella

ane.bella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 јуни 2011
    Пораки:
    3.217
    Допаѓања:
    25.781
    Halloween 2023
    20231013_200413.jpg 20231013_200949.jpg 20231013_201749.jpg 20231031_172718.jpg 20231031_173735.jpg 20231031_175134.jpg 20231031_180303.jpg 20231031_182218.jpg 20231101_084526.jpg 20231031_172928.jpg

На hermosa, theowndemon, nextredstyle и 4 други им се допаѓа ова.