Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Ноќ на вештерките (Halloween)

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од Strumfeta93, 22 октомври 2011.

1. toogood

toogood Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2014
    Пораки:
    2.126
    Допаѓања:
    12.326
    Epa nema Goce Delcev, Pitu Guli, Jane Sandanski, mora nesto da se slavi, a nikoj da ne izleze navreden.
    Super si e praznikot.
    Se rabira site ne go slavat. Tie sto ne slavat ne palat svetlo od 6-8pm. Decata znaat deka tamu netreba da cukaat i se e OK.
    Toj sto saka da se zabavuva, izvolte.
    Citam nekoj gi izmesale rabotive.
    Zabaven e, nema zasto da ne se slavi.
    Ako me pokani koleska na kineska nova god., zasto da ne odam.
    Sto da recam. Ne slavam!
    Zabava e.
    Spoznaj go svetot za da go zasakas.

На crimson, Lella, Waka-waka и 4 други им се допаѓа ова.
  2. Love_Macedonia<3

Love_Macedonia<3 Активен член

Се зачлени на:
    23 октомври 2015
    Пораки:
    25
    Допаѓања:
    34
    Мене многу ми се допаѓа денов, и јас се маскирам, одам на забава со пријателите, Христијанин сум, ама го прославувам, па што ако не правам нешто лошо што е против религјата, како што вели @toogood стварно е интересно, Happy Halloween на тие што слават :party: :D :!:

На toogood му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Ketchup

Ketchup

Се зачлени на:
    23 декември 2014
    Пораки:
    6.796
    Допаѓања:
    46.424
    Кај си видела ти во Македонија деца да доаѓаат и на врата Trick Or Treat да пејат?

Последна измена: 1 ноември 2015
  4. t-sweet

t-sweet Популарен член

Се зачлени на:
    25 април 2012
    Пораки:
    580
    Допаѓања:
    6.155
    Не живее во мк @toogood. Мислам во канада, па затоа го слават.

На toogood му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Ketchup

Ketchup

Се зачлени на:
    23 декември 2014
    Пораки:
    6.796
    Допаѓања:
    46.424
    Аха, тогаш ништо против. Јас зборам лично за во Македонија.

На t-sweet му/ѝ се допаѓа ова.
  6. sjdgo

sjdgo Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јули 2015
    Пораки:
    5.676
    Допаѓања:
    14.192
    Videte vaka, zatoa shto odredeni neshta ne vi se jasni.
    Denes e Denot na site svetci, znachaen religiozen praznik za site rimokatolici.
    Nokjta na veshterkite (za koja nauchivte od amerikanskite filmovi) e druga rabota i vleche koreni od irski paganski praznik na koj samo datumot mu se poklopuva so Denot na site svetci i toa bilo izvedeno za keltskite pagani polesno da go prifatat vtoriot kako del od svojata tradicija.
    Mene mi e ok ako Amerikancite gi pronaogjaat svoite koreni vo toj obichaj i nemam nishto protiv.
    Ama da zema zamav vo cel svet mi e stupidno. Vo sekoja kultura ima karnevalski denovi, ne mora "Nokj na veshterkite" da proslavuvame zatoa shto taka vidovme na tv.
    A pak vas shto se deklarirate kako pravoslavni voopshto ne ve razbiram shto imate so ovoj datum. No toa si e vasha rabota, kraj kraeva.

Последна измена: 1 ноември 2015
    На jacqueline.s, oblace1 и Ketchup им се допаѓа ова.
  7. Queen^^

Queen^^ Истакнат член

Се зачлени на:
    1 ноември 2015
    Пораки:
    166
    Допаѓања:
    83
    Zrdavo feminkii :D jas sum nova ovde. Ova e mojot prv "post".
    Sto se odnesuva za HALLOWEEN kako praznik mi se dopaga. No kako praznik vo Amerika. Tamu e pozabavno. Se maskiraat, na polnok odat po kuki i sobiraat slatki, pravat belji itn (nesto slicno kako kolede kaj nas). Kaj nas i da sakas nemas uslovi da go slavis halloween zasto ke bide glupa samo ti od nigde da se pojavis maskiran i da baras slatki. Ova "slavenje" na halloween kaj nas vo Makedonija spored mene e ziva glupost.

На oblace1 и Ketchup им се допаѓа ова.
  8. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.658
    Допаѓања:
    167.891
    Јас читкав темава, за оваа дискусија што се отвори откако последно коментирав. Се согласувам со @Queen^^ дека во Америка многу позабавно си го прат да им е, многу сакав овој Halloween првата тиква да си ја украсам, ама ете испаднаа други обврски, надежно другата година :lol: Претходно кажав како јас го облежувам, а сега дојдов само да се „оправдам“ пред прашањето: Зошто го славам празников. Едноставно е. Ко бев мала вервав дека сум вештерка. Уште вервам. :rofl: :rofl:
    Мајтап на страна, прва забава на која сум била за Halloween била кога почнав да одам на курс и беше едно прекрасно чувство. Не дека бил ден на вештерките или било што друго туку самата замисла на забава под маски, со определена тема, малце поморничаво од ведриот Први Април, кој ни тој поќе не се облежва како порано. Забава кај шо читаш морничави приказни и се плашиш дур стигниш дома, па камоли да се погледниш во огледало, па јадиш колачиња, и тие напраени по соодветна тема и слично. (highfive) Тип кој сака забави - не сум, ама ваков тип на забави изгледа е тој омилениот :party: :party:

btw, @Queen^^ добредојде на форумов <3

На Beautiful_girl.., Nausicaa и Ketchup им се допаѓа ова.
  9. Queen^^

Queen^^ Истакнат член

Се зачлени на:
    1 ноември 2015
    Пораки:
    166
    Допаѓања:
    83
  10. jasmina00

jasmina00 Популарен член

Се зачлени на:
    22 февруари 2012
    Пораки:
    961
    Допаѓања:
    1.377
    Ова излезе од приватните часови по Англиски, си правеа забави и на децата им се виде интересно.
    Но изгледа тие таму газдарциите на приватните школи заборавиле дека и германците и италјанците французите имаат празници па не им ги прославуваат, зошто незнам

А ние имаме прекрасни празници за маскирање, 1 април, Василица и тогаш е интересни како и на Халоуин, и тогаш се прават забави по кафичи дискотеки.....

зошто да се преземаат туѓи адети навики а нашоте се игнорираат - е мене тоа не ми е јасно.
    А дали всушност знаат децата зошто се слави халоуин или само да се маскира, да трошо џамбо пари

11. theowndemon

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.658
    Допаѓања:
    167.891
    @jasmina00 морам да се надоврзам, Први Април забавите беа преубави и до скоро се маскирав, сега некако почнаја тапа да ми бидат. Едно па исто. Ни за децата нема некоја забава како шо имаше порано кога бев јас мала. На плоштад песни, ова она, па сликовници се делеа на деца, па се одбираше најдобар костим. Сега ништо.
    За Василица не сум сретнала никаква забава до сега Бт, ама можеби зошто и не сум се заинтересирала зошто се берам со другарки.

На Beautiful_girl.. и Nausicaa им се допаѓа ова.
  12. toogood

toogood Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2014
    Пораки:
    2.126
    Допаѓања:
    12.326
    Pocnete da go slavite.
    Kako napisav pogore i jas ne sum kinez pa nevikam neslavam koneska nova godina.
    Kazi kako se slavi i nema problem.
    Ke si kupam od kaj kinezite crven saten fustan, kosata vo pundza, apostolki na noze, malku sminka, fortune cookie vo raka i ideme.
    Se slavam, na se se raduvam.
    Da zivee zabavata.

Zivot ne se zivee od toa: mrzam ova, mrzam ona. se sto ke se stigne se nejke i mrazi.
    Ne deka nekoj mu e gajle, nego istite tie imaat licni problemi so odnosi so oklolinata, pa posle pisuvaat po forumov kako zivotot im bil bezveze.
    Od vas zavisi luge moj.
    Otvori se, sakaj se, zabavuvaj se.

На crimson, Lella, mims-89 и 3 други им се допаѓа ова.
  13. k.frosina

k.frosina Форумски идол

Се зачлени на:
    30 август 2015
    Пораки:
    2.519
    Допаѓања:
    27.886
    Поглупо од ова не сум сретнала (facepalm) ова не е наш празник па ние да го славиме ова не е америка ама некој не го свајќаат тоа. Ние си имаме наши празници кога треба да се маскираме и тие треба да се слават само нешто ново се надометнува од страна... а зошто во америка не слават некој наш празник? пр: митровден хаха звучи глупо ама реално е :lol:
    Исто се случи и со Св.Валентајн тој не е наш празник тој е празник на тие од католичка вера ама ајде во мода стана и кај нас и тоа е тоа .

На Tinushka му/ѝ се допаѓа ова.
  14. theowndemon

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.658
    Допаѓања:
    167.891
    Скроз исто ахахха :lol: :lol:
    Јас не за забавата, туѓи празници славам од чест, ќе ме поканат и ќе одам да ги испоштовам. Можеби нема да носам традиционални алишта, ама ќе бидам таму среќна за тоа што тие се среќни и слават. Доволно е. Не гледам лошо во тоа да се радваме на се. (fingers) Како шо реќе ти, кинез ми вели дојди по мое да ја славиме кинеска нова година, ќе одам, ќе ги почитувам, ќе пробам да научам нешто за нив, за начинот на кој слават. Па после за Василица ќе ги викнам за парето, да видат како вртиме мазниче и сл.

На Beautiful_girl.. му/ѝ се допаѓа ова.
  15. sjdgo

sjdgo Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јули 2015
    Пораки:
    5.676
    Допаѓања:
    14.192
    Vo mkd im e teshko na katolik da chestitaat Veligden i Bozhik (za drugi praznici ne ni ochekuvam znak na vnimanie), kineska Nova godina kje proslavuvaat zatoa shto se raduvaat na site praznici :?: Da vidam, da ne veruvam.

16. QweenSM

QweenSM Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2013
    Пораки:
    4.942
    Допаѓања:
    33.523
    Де бре сите маскирани синоќа гледам, небаре наш празник. (facepalm)
    Јас немам ништо против празникот, многу е убаво тоа што си го слават и гледам ептен на големо го терат, од стари, па се до млади се маскираат, но не е наш, разберете! :yawn:

На Ketchup му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Beautiful_girl..

Beautiful_girl.. Истакнат член

Се зачлени на:
    26 септември 2015
    Пораки:
    164
    Допаѓања:
    315
    И јас уште како мала започнав да го славам и интересно ми е, од на курс почнав и си продолживме со друштвото, не прославуваме којзнае како нешто онака си кажуваме страшни приказни, маски, ова онаа... интересно ни е едноставно, и убаво читнав погоре некој што имаше напишано дека за 1-ви април ништо не прават за децава, и јас кога бев малечка секогаш се маскирав и имаше многу работи, лани немаше кој да го носи внук ми, нешто од школо имале и јас го носев, беше глупаво, немаше ништо избирање маски, само ги прошетаа во школскиот двор , а ние шо се мачевме 4 сати да му ја напрајме маската кој не праша ? Никој, не е ништо исто и убав си е halloween по мене, поинтересно е одколку 1 април, по кафичите бар има нешто, и вака со друштво се збираме и забавата е нашаа... :party::party::party:(fingers)]:):D:)

18. theowndemon

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.658
    Допаѓања:
    167.891
    Posto spomena za kinezka ng, a jas se soglasiv so feminkata gore se pocuvstvuvac dolzna da odgovoram. Duri odev na kurs imav drugarka katolik so koja gi slavev Bozik i Veligden so nea. Taa ne slavese poveke da navlezam vo nes poke. Jas ne veruvav vo toj adet da recime nit vo toj za kineskata, ama cesta e bitna. Postovanjeto za prijatelo e biten. Da naucish nes za tradocijata na nekoj drug, osobeno ako ti e prijatel. Mozebi e tesko za razbiranje, mozi e gresno da slavam so sekoj zosto gi postovam i sakam da naucam nesto za niv i nivnata religija, but who cares. Svetot e edno, ogromen mozaik so malce po malce treba da go zapoznajme ^_^ site si imame svoi mislenja, stavovi, tradicii i cuvstvuvam kako zadaca da ni e da se zapoznajme i da razmenime del od mozaiko.
    Zabegav malce off topic ama kako so kazav, se pocuvstvuvav dolzna da vratam, bez losa namera ;*

19. Marick14

Marick14 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 март 2013
    Пораки:
    3.679
    Допаѓања:
    2.932
    Чим го славите овој празник, значи можете да го славите и Рамазан Бајран, Кинесика Нова Година, Карневалот во Рио и тн.

20. hajdi lejdi

hajdi lejdi Активен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2015
    Пораки:
    63
    Допаѓања:
    28
    nok na vesterkite pogolema glupost i nemam videno treba da ima granica megu tugeto i svoeto dali katolicite gi praznuvaat nasite praznici?

На Marick14 му/ѝ се допаѓа ова.