значи од адетиве аман по велигден братучеда ми ќе прават свадба па цело време слушам за адетиве... братот од невестата во случајов братучед ми требало да го заигра поклонот за зетот да не треба и да му запее? божеее шо не ќе слушнеш.... во чевлите требало да и остани пара од деверот што ги става и тоа од металните парички и утредента со здравје да си ги носи плускавците. арно ама братучеда ми ги построј сите какво идење по невеста... какви адети
Да, и јас така знам, со ракија се оди само кај кумовите. На другите најнормално им носиш покана и тоа е тоа
Девојки, ми треба вашата помош за една дилема. Имаме закажано свадба за 3 месеци, и денес дознав дека блиска личност починала (тетин ми). Цело семејство криеле од мене бидејки не сакале да одам на погреб, ама ете јас дознав. Погребот ќе биде во друг град и сакам да отидам, ама цела фамилија ме убедува дека нема потреба и дека треба да се фокусирам на убави работи и подготовката на свадбата.Демек не се одело на погреб. Што мислите вие за овој обичај? Јас не сум многу по адетите и не верувам во тоа и стварно сакам да идам,ама знам дека мајка ми ке се нервира.Плус без да знам бев на погреб пред некоја недела и се плашам дека мајка ми ќе влезе во лош филм дека сум била на 2 погреби пред свадбата. Извинете за лошиот муабет. Поздрав
Не разбирам зашто не треба да се оди пред свадба на погреб? Особено ако станува збор за блиска личност. Па еднаш се испраќа човек. Многу се чудам за вакви работи. Кај нас кога почина близок во фамилијата, едни комшии не дојдоа да изразат сочуство зашто синот за 3 месеци ќе им се женел?!?
И јас не го разбирам овој момент.Што ако некој многу близок ти почине недај боже,нема да се оди да се испрати. Знам кога јас правев свадба не ми дозволуваа да одам на погреб или на помен сите рекоа дека така требало ама зашто како појма неам.Кога пак ќе слушнеш од поише страни дури и шубе ќе ти стане па нема да одиш.
Сакав да ве прашам дали некоја од вас знае зашто е тоа Мавиле и што значи зашто се прави веројатно како адет најчесто на Велешки свадби?
Во Мавели станува збор за момче и девојка што се сакаат, но родителите не ја дозволуваат нивната љубов, бидејќи не се од иста вера. Таткото на момчето му вели дека девојката не е за него и да си избере друга. Тој одговара дека ја сака само Мавели, што значи русокосата и дека само неа ќе ја земе. Токму затоа и оваа песна останала како традиција на велешките свадби, дека момчето ја сака само невестата и никоја друга, а бакнежоте е доказ за неговата верност. Вообичаено е оваа песна да ја порачаат другарите на момчето и тоа по вечерата. Младите седнуваат на два стола, кои во ритмот на музиката се креваат во воздух и тоа три пати во текот на песната.
можи ли некој да ми кажи во она што го носи деверчето кондурите и ташната што уште се става? нели 3 работи треба да се , уште што можи да се стави?
Ме интересира што се прави со венецот и целото украсување во куќата на денот на свадбата после една година? Знам дека треба на денот да се откитува и се собираат во кеси ама што после тоа, се чуваат, фрлаат....?
нас ни кажаа дека венчето треба да го фрлиме во река после една година, а машните што ми беа на тераса одамна ги фрлив во ѓубре незнаев што да правам со нив целите беа прашина