Зошто да не чини? Што има врска било што од кратење или шиење со нечинење? 21 век млади и во такви работи кој немаат смисла ни логика да веруваат ми е нонсенс.
Вака ,за сите овие ,,обичаи " прашувам зошто ако објаснувањето ми ,,држи вода " ќе послушам ,ама ако е одговорот така или нешто без никаква логика си терам по мое
Ви благодарам, малку ме копка и страв ми е од тпа,, нешто да не биде лошо" стариве викаат не чини врз невестата среќата се кратела и бракот и малку ми е шубе
А како ќе ја провери должината поинаку? Си ја знаат шивачите работата и како треба. Секој материјал не е ист. Ако не е убаво исечено измерено ќе мрдне малце па може да биде крива.
Ама еве размисли малце пологично, што има врска еден фустан обично парче матријал со нечија среќа? Како тоа би влијаело на нечиј брак и среќа? И ќе видиш дека нема смисла.
Настрана среќата, јас не разбирам кој шнајдерски ум и талент е тој, облечен фустан да го крати на лице место. Се мери и се означува со шпенагли, се крати после, на рамна површина. И јас така шијам и мене така ми шиеле.
Не знам дали оваа е најсоодветната тема за ова но ми треба совет. Мајката на вереникот почина 5 месеци пред закажана свадба, што би направиле во ваков случај, дали сте биле во ваква ситуација, дали сте добиле некаков совет од црковно лице?
Како некој што има починат родител, би те советувала да разговараш со вереникот, дали сака да ја одложите свадбата до 1 година од кога е почината, дали сака да правите, бидејќи како и да одлучи би го разбрала. Ќе ти кажам само дека е претешко што сепак мајка му нема да е на свадбата и дека голема е веројатноста да сака да ја одложите. Само имај разбирање бидејќи е осетливо нешто. Ти кажувам од искуство. Црковно лице ќе те советува дека изборот е ваш, како се осеќате така. Дека живите со живите, мртвите со мртвите. Дека нема да се врати тој што заминал. И дека ваш е изборот. Знам дека и тебе ти е свадба, ама загуба на родител е огромна болка. Што и да одлучитр нема да е погрешно. Како си одлучите така.
Не е толку битно што ќе ти каже свештеното лице, туку што човек ќе излезеш ти. Треба да се има разбирање за такви случаи. За некого е тоа преголем шок. Многу е глупаво ти да инсистираш за свадба бидејќи треба да знаеш дека атмосферата нема да биде иста, таму ќе има луѓе на кои воопшто не им е до игра и песна. На крајот од денот па и ти сигурно ја имаш запознаено жената, незнам како би се веселела знаејќи дека едно парче фали и нечие срце е скршено, посебно на тој до тебе. Така не се искажува почит и љубов.
Со материјалите од црква од кумот и старосватото дали може да се направат навлаки за перници пример. Немам идеја што да направам...
Зависи која религија сте, муслиманите прават свадба без оглед на периодот кога е починат некој, кај христијаните е поинаку. Кај нас христијаните периодот на тага трае подолго време, не дека другите не жалат, имаат поинакви верски убедувања и обичаи. На оваа тема треба со вереникот и со неговите најблиски да си зборуваш, бидејќи тие ќе треба да извршуваат адети од нивна страна, а и не верувам дека некој ќе е расположен да стане и да игра на свадбата. Најдобро е да си ја откажеш свадбата, а ако веќе сакаш да правиш веселба, тогаш прави поголема крштевка за децата.
Здраво, дали може другар да ја запороси девојка му за време на велигденските пости и да направат регистрација? Ви благодарам на секој одговор
Јас сум израсната без суеверија и сум преблагодарна што имам родители со нормални гледишта. Кога нешто ќе се случи не се туфкам со суеверија туку ја истражувам причината зошто дошло до тоа, па влијаам пак да не се случи, не со ритуали туку со моите постапки.Да напоменам порасната сум во не-религиозна средина.